Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 366
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 960
Личния не е специалиста които ви трябва .По скоро второ мнение от образен диагностик или онко хирург.Когато има нещо съмнително  редът е следния ,ехомамаография ,мамография/ако е удачно/,ЯМР и ако все още не може да се изключи злокачественост кор-биопсия.За гърди ЯМР е най-доброто изследване при съмнение.При мен на ехограф се видя нещо,но нямаше вид на лошо,на мамографията пък нищо не се видя ,само няколко микро калцификата,на еластограф го определиха ,като мастопатия,но на ЯМР светна и бучката и калцификатите.
Подкрепям с две ръце Flowers Four Leaf Clover

# 961
Много ви благодаря за отговора...Аз само предавам казаното от лекаря и понеже и аз не разбрах добре как така-хем биопсия,хем махаме или не махаме....започнах да се чудя дали да не потърся второ мнение или друг вид диагностика. Щом ще плащам над 200 лв за игла,вероятно ще е биопсия..
Затова и реших да посетя личен лекар ,за да ме насочи как да процедирам
the_demon , доколкото разбирам сте правили прегледа в Стара Загора, предплолагам сте от там. Аз съм от друг град и 2 пъти вече посещавах д-р Любомир Трифонов (мамолог) в Стара Загора по повод кисти в гърдите. Има много добри отзиви за него, макар, че аз лично съм със смесени чувства. Писала съм преди време за него в старозагорската тема. Все пак се надявам да е наистина добър специалист. Ако желаете, може да го потърсите за второ мнение. Запазване на часове става през Супердок.
Искрено ви пожелавам всичко да е наред!

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 01:04 от mimoza@b

# 962
Е,тука те държат 3 дена да опънат и пътеката....И за престой и иглата за биопсия ,каза още около 1000.... Та просто искам и друг да си каже мнението, да не е само усвояване на пари......
Може да е усвояване на пари, но за Вас е добре да го махнете.
Но изберете си някъде другаде.
Аз съм от Стз.
Ако искате повече инфо, пишете ми на лични да Ви разкажа.
Минах по този път.

# 963
Аз не съм против махането и тн....Просто както ми написа renji, исках да знам какъв е реда и предварителните изследвания ,които е редно да се направят .  И да,кор биопсия е едно, съвсем друго е това,което ми предлагат.. 
Renji, в крайна сметка каква ви беше диагнозата и какво се случи?

# 964

Момичета, бихте ли коментирали образованието според вашия опит. Благодаря.

# 965
.Просто искам още някой да каже какво мисли....
Аз за това ти предложих за Гаврилов, но пък не те устройва.
1000 лв ми се струва много за доплащане, но ако нямаш избор...знам ли.

# 966
Аз не съм против махането и тн....Просто както ми написа renji, исках да знам какъв е реда и предварителните изследвания ,които е редно да се направят .  И да,кор биопсия е едно, съвсем друго е това,което ми предлагат..  
Renji, в крайна сметка каква ви беше диагнозата и какво се случи?
За съжаление при мен се оказа карцином ин ситу,който се установи дори не от кор биопсията/тя не потвърди злокачественост/ ,а чак след като го махнаха цялото нещо и от там се реши ,какво да бъде лечението.Но това ,че при мен е било така ,не значи ,че и при вас ще е ,най-вероятно при вас не е нищо лошо ,но ви съветвам да действате  в последователността ,която ви посочих.На мен  също ми предложиха след ЯМР да не правя биопсия ,а да ме оперират и да изследват на момента с гефрир и да действат според резултата,не ми се мисли ,какво щеше да реши хирурга,с гърда или без гърда щях да се събудя и тн.Биопсията дава шанс в повечето случаи да може човек да осмисли,да се консултира и да вземе най -правилното решение за лечението си.Да понякога може и да не даде нужната информация  и тогава ,вече се маха цялото нещо и се изследва,но си поискайте преди това и ЯМР ,той освен за бучката дава яснота и за всичко около нея и за лимфните възли,което ако е фиброаденом не е важно,но ако не е ,дава информация ,която е много важна.Просто действайте според протоколите и всичко ще е наред ,каквото и да излезе.
ПП махането на образуванието ,ако е под 2см. също е добър вариант,но не биопсии и тн,а изрязване до здраво и после изследване.Но преди това ЯМР за да имате все пак някаква яснота ,какво ще махате.
Аз лично смята ,че кор-биопсията е единствената приемлива биопсия ,макар че и към нея съм резервирана ,има си рискове и тя.Но всички други биопсии,тъкоиглени ,отворени,махане само на част от тумора за изследване и тн .за мен е безумие,да дупчиш и режеш нещо което може да е злокачествено и то да седи в гърдата ти до резултатите,не ми се вижда добра идея и бих предпочела направо махане на цялото нещо.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 21:46 от renji

# 967
Смятам,че сте много права. Ще потърся друг специалист за второ мнение . Бихте ли ми казали как да поискам ЯМР-някой трябва да ме прати ли, как вървят цените на такова изследване. 
Относно големината,каза че е около 1 см. Но самият факт ,че първо ми говори за махане (операция) на въпросното нещо, после пък ми казва- "трябда също да ви информирам,че болницата е частна и се налага да доплатите към пътеката около 600 лв за престоя и тн..и около 300 и нещо за иглата"...И аз вече не знам какво,по дяволите,смятат да ми правят...Ще го изрязват ли, ще ме бодат ли 🧐...
При него ходя с направление и не плащам прегледа,само потребителска такса,но за ехографията ми взема "50 кинта дължиш"... Ходила съм и на платен при него,тотала е 100

# 968
ЯМР може да ви го назначи лекар специалист,например хирург,гинеколог и тн.чака се разрешение от НЗОК за него около месец,понякога по -малко  и тогава се плаща само контраста м/у 60 и 100лв върви.Може и платено да се направи ,но тогава цената варира в различните болници от 400 до 750лв.така че нямам идея колко ще ви излезе.

# 969
Днес минах преглед в Ст Загора при д-р Ангел Димов хирург онколог,който е бил завеждащ онкологичния център доста години,но вече преглежда само на кабинет. Много обстойно ме изслуша,прегледа предишните ехографии,прегледа ме мн обстойно и каза,че няма абсолютно никаква причина да се прави операция и че той не препоръчва. Това били мастопатични изменения и ще приеме,че колегата му е сбъркал,а не става въпрос за клиничната пътека. "Нито кисти виждам,нито друго...Това,което е отбелязъл,го е имало и миналата година,какъв е тоя зор за операция? И това са мастопатични изменения"
 Не знам какво да кажа.... Но тези 4 дни направо "превъртях играта"... Днес по рано влязох в един магазин,за да се разсея,защото само мисля как имам рак...Харесах си едни лепенки за нокти,но си помислих:"за кво са ти.....То кво те чака,лепенки за нокти са ти кусура...." и не ги взех
Предполагам,че мога да му имам доверие и едва ли ме будалка че ми няма нищо. Човека е с 40 г опит и е оперирал хиляди.... Аз нямах против операцията,просто Петков започна да ми намеква ,че това "нещо" не бива да го бавя и се опитваше да ми вмени,че на 49 едва ли е фиброаденом...

# 970
The _demon ,много се радвам ,че се е оказало мастопатия .Съветвам те обаче още едно мнение и ЯМР ,голям е шанса да е наистина мастопатия ,но ако не е и сега го игнорираш не е ок.И при мен беше уж мастопатия и не ми се мисли ако се бях доверила.Знам и за други случаи ,които първия лекар вижда нещо ,втори го отхвърля и за съжаление първия е бил прав и то лекари много спрягани тук във форума.Та аз бих си направила ЯМР за да съм спокойна ,че няма нищо притеснително.Все пак мненията са едно ,на едно,ако се довериш от раз на втория е малко ,като заравяне на главата в пясъка.Потърси още едно мнение поне и наистина от сърце ти пожелавам да излезе наистина мастопатия и всичко да е зад гърба ти.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 21:15 от renji

# 971
Ще го направя, благодаря ❤️

# 972
Демонче за съжаление и ужас на хората, такава е практиката на не един лекар, с цел да те наплашат и бързо да се съгласиш да легнеш под ножа, и да им ръснеш едни не малко пари.

# 973
Не знам какво да кажа...И тоя ЯМР сега ми е проблем. Имам алергии и заради контраста се чудя. Без него пък има ли смисъл....Д-р Димов ме нарече хипохондричка,когато го попитах смята ли за редно да си направя...Той дори мамограф не ми препоръча....Баси филма....От петък до вторник не спах заради първия хирург,сега пък ново двайсет.....

# 974
Не знам какво да кажа...И тоя ЯМР сега ми е проблем. Имам алергии и заради контраста се чудя. Без него пък има ли смисъл....Д-р Димов ме нарече хипохондричка,когато го попитах смята ли за редно да си направя...Той дори мамограф не ми препоръча....Баси филма....От петък до вторник не спах заради първия хирург,сега пък ново двайсет.....
Слушай доктора щом има много опит! Но ако съм на теб след 6 месеца пак отивам на преглед.

Общи условия

Активация на акаунт