Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 395
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 170
Вижте какво, каквото ти е писано...И всеки месец да ходиш,ето,че пак може да стане нещо ...Факт е че операциите не са по желание. След като ти кажат,че не е обосновано,какво да правиш?- не,не ,махнете го....Това не е да надуеш джуките...

# 1 171
  • Sofia
Вярно е! Всеки си има свой собствен път по който трябва да върви. И друго е вярно, колкото лекари - толкова и мнения.

Реших да споделя моя опит, защото се оказа, че в 21 век ехографията или лекарят специалист може да сгреши. Това не го вярвах, но е факт.

Човек трябва да е осведомен, за да вземе добри решения.

# 1 172
  • Букурещ
Лошо е хипохондрици да гледат в интернет, но аз рових. Установих,че има доста изследвания, демонстриращи, че злокачествените и доброкачествените маси имат доста сходен външен вид. Само хистологията може да ги различи. Тогава защо се препоръчва следене с години?! Не мога да си го обясня.

30 години от махането на първия ми фиброаденом,  общо махнати оперативно 7, с е д е м.
Имам още 12-13 фиброаденома в момента.
Като географска карта съм.
Но нито съм седнала за тия 30 години да търся второ, трето, пето и десето мнение, нито нищо.
Производител съм на фиброаденоми и това е. От фиброаденоми не се умира, досега да съм ритнала камбаната сто пъти.
Профилактика и толкоз при един и същ. Остаряхме заедно с моя доктор😅😅😅
Нямам абсолютно никакво намерение да ходя при друг.
От 2018-та нямам махан фиброаденом, щом 6 години не съм махнала осми, значи не са за махане.
Но не пречи на никого да си обикаляте доктори и да четете. На мен лично това не ми пречи, Вие се затормозявате повече така.
. Имам чувството ,че не искаш да вденеш какво искаме да кажем.Ако не бяхме търсили второ и трето мнение надали сега щяхме да пишем,а щяхме да сме ритнали камбаната от въпросните Фа.Проблема е не във Фа а в лекарите който не могат да ги разграничат от карциномите.Това,че ти 30 год се занимаваш със следене и махане е само повод за радост,но има и хора изтеглили късата клечка.В днешно време специалисти и техника бол.

ПроблемЪТ явно е на какви "специалисти" попадате, коИто не могат да разграничат. Очевидно, проблемЪТ е в купени масово дипломи в такъв случаЙ. Няма друго обяснение за мен.

Жалко, че над 90% от населението е медицински неграмотно обаче, без абсолютно никаква медицинска елементарна култура и масово не се ходи на профилактика.
На какъв доктор ще попаднеш и колко си разбира от работата няма как да си сигурен.Дори и "Светилата" допускат грешки.Преди месец говорих с моя хирург на тази тема и как е възможно толкова често да не познават кое какво е.Отговора му беше това е честа практика ,защото повечето не разбират от образна диагностика.

Затова не ходя при кой знае какво светило и единствено го посещавам, защото работи единствено и само образна диагностика, над 30 години. На Вас късмет и успех!

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 15:58 от Liorena

# 1 173
Здравейте!
Препоръчайте,моля добър диагностик в София.
Някой посещавал ли е доктор Николай Николов в Люлин?

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 22:46 от Kamille252

# 1 174
  • Букурещ
Здравейте!

Николай Николов гинеколог пише в Супердок.

# 1 175
Здравейте!

Също пише и мамолог +, че има мнения,чиито гърди е прегледал. Simple Smile

# 1 176
  • Букурещ
Здравейте!

Също пише и мамолог +, че има мнения,чиито гърди е прегледал. Simple Smile

Видях, че пише мамолог. Не Ви трябва този доктор, намерете си специалист-образна диагностика,(запетая) мамолог. Това Ви е нужно. И да е с поне 20 години опит, точно този специалист както съм го изписала. А пък Вие, ако искате търсете, ако искате ходете на.... гинеколог, който преглежда И гърди.

# 1 177
Добре, разбрах. Затова питах за препоръки за добър диагностик.

# 1 178
  • Orihuela Costa,Spain
Момичета здравейте,откриха ми калцификати точно  мястото ,където ме оперираха преди 4 години,имам и час за биопсия.Занесох им и епикризите от частната болница,където ходя всяка година.Възможно ли е да  имам нещо и да не са го засекли там,последно ходих ноември и бях BIRADS 2,нормална мамография  с доброкачествени изменения.Кофти е че тук ,нямаш контакт с лекаря,когато си по здравната каса,чакаш да ти пратят смс или да ти  се обадят.

# 1 179
Би следвало да е наред всичко от ноември до сега, но в чужбина са така. Биопсия за всичко. Въобще не искат на юнашко доверие кое е безобидно на око и кое ще е проблем. И аз се разправях преди няколко години след мамограмата ми, на която излезе калцификати. Но не искат и да чуят да мина без бипсия, освен ако много настоявам и не подпиша сътветните документи че аз се отказвам. Не знам кой е прав и кой крив, след 2 седмици и аз съм на мамограма и от сега ми се е свил стомаха, защото каквото и да видят, биопсия. Никой не ми предлага да наблюдавам нещо.

# 1 180
  • Orihuela Costa,Spain
Би следвало да е наред всичко от ноември до сега, но в чужбина са така. Биопсия за всичко. Въобще не искат на юнашко доверие кое е безобидно на око и кое ще е проблем. И аз се разправях преди няколко години след мамограмата ми, на която излезе калцификати. Но не искат и да чуят да мина без бипсия, освен ако много настоявам и не подпиша сътветните документи че аз се отказвам. Не знам кой е прав и кой крив, след 2 седмици и аз съм на мамограма и от сега ми се е свил стомаха, защото каквото и да видят, биопсия. Никой не ми предлага да наблюдавам нещо.
Здравей,ако не се бъркам и ти си в Испания.Знам,че не е приятна биопсията,но кой знае,може да ти спаси живота.На мен първите два пъти ми правиха с PAAF,тънкоигленна,а сега пише B.A.V cuidada por estereotaxia.Стискам ти палци.
,

# 1 181
Не, не съм в Испания. Stereotactic core biopsy е моята. Вярвам че при теб всичко ще е наред Hug

# 1 182
  • Orihuela Costa,Spain
Не, не съм в Испания. Stereotactic core biopsy е моята. Вярвам че при теб всичко ще е наред Hug
Благодаря ти от сърце.Аз тези дни се поокопитих ,влязох на портала на пациента на частната болница и си свалих всички мамо и ехографски епикризи за последните четири години.Имам калцификати от 2020 година ,като всичките ми мамографски категории ,оттогава са ACR C-Birads -2,като всяко изследване се сравнява с предходната година.Имам приятелка в болницата и ми каза,че много стриктно се следят,и понеже за първи път ходя по здравната каса,и като нямам история,та затова се застраховат.Така или иначе,биопсията ще я направя,имам час и при хирурга ,който ме оперира,та съм една идея по-спокойна.Четох и за биопсията,която ти предлагат,предполагам,че е същата ,като моята,,която буквално преведена е куха,празна игла.Поздрави🍀.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 21:30 от Danylony

# 1 183
Завръщам се прясна от прегледа ми при д-р Стоянов . Прясна и панирана . Следях си аз кистичките , когато на другата гърда цъфнаха два фиброаденома един до друг - единят 11мм, другият 4 мм. След три месеца съм на контролен преглед . Януари ги нямаше , сега от къде се появиха…та през това време ще чета и умувам как да процедираме занапред . 🍀

# 1 184
  • Orihuela Costa,Spain
Привет,да ви споделя ,че моята биопсия мина,тази за разлика от тънко иглената ,беше гадна,сложиха ме на един стол,гърдата ми беше в мамографа,превързаха ми очите,сложиха ми и лека упойка,с условие ако ме заболи,да кажа,но на няколко пъти.като започна тази игла да дърпа,започна да ми става кофти и добре ,че радиоложката ми говореше през цялото време,защото щях да припадна.Казаха ми ,че са изкарали всичките калцификати,изчистиха мястото и ми сложиха  миниатюрен  маркер(clip),който ще маркира мястото и ще излиза на всяка следваща мамография. Показаха ми и калцификатите,нещо подобно ми се сториха на мляко с ориз,малко по-големи бяха зрънцата,имаше и кръв предполагам ,и бяха доста по-големи ,отколкото си ги представях.Днес минах и покрай моя любим доктор гинеколог (на частно)Потвърди ,че ги имам отдавна,и според него шанса да са злокачествени е 10%.Получих  и смс,с час за специална мамография 2P ,и сега съм в къщи ,изпадам в див ужас,всеки път,като ми звънне телефона.Тук по принцип,колкото по-късно те потърсят,толкова по-добре.Та така мили,вероятно това е последният ми пост в тази тема,но споделям с вас  факти,за да си имате едно на ум ,и да действате,защото не се знае фироаденома или калцификатите в моя случай,накъде ще решат да се развиват и какви ще са последствията.Поздрави на всички,бъдете здрави.Даниела🍀

Общи условия

Активация на акаунт