Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 164
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 185
Точно по същия начин мина и моята биоспия. Тоя маркер понякога ми дава индикация като минавам по летищните скенери. Нося си докемнт за него, ако някъде някой се заяде за всеки случай. По принцип уж не трябвало да се улавят на скенерите, но сега последно май месец летях, за първи път изпищя.

# 1 186
Здравейте, момичета

Оставям линк от мой пост в друга тема, затова изглежда така написан, как протече наскоро биопсия при мен.
В случая находките бяха видими с ехограф и се извърши под ехографски контрол.
За щастие резултат - доброкачествено
Поздрави и нека бъдем здрави

https://bg-mam.ma/p/379850/48365382

# 1 187
Здравейте момичета,
влизам да ви разкажа и моята история. Благодарна съм на няколко потребителки, които разказаха своите истории и аз внимателно ги прочетох.
Аз съм хипохондрик. С ужасна тревожност. Вече не мога да стоя спокойно и постоянно имам лоши мисли. Всичко започна през март, когато гинеколог ми намери 2 кисти около 2 см. Каза, че не са опасни, но препоръча мамография. Отидох в онкологията на мамограф. Резултатът - повишена плътност на гърди, изследванието не е информативно. Винаги съм правила мамограф и изведнъж се учудих как така никой досега не ми е казвал за това. Препоръчаха ехограф.
Обадих се аз и отидох при проф.Гаврилов, намерих го случайно. Опипване 3 минути, гледа снимките от ехографа на моя лекар и каза - едната киста била "сложна", да отида в частния му кабинет за ехограф. Междувременно ме наплаши колко бързо расте бучката и колко е важна профилактиката. Аз дотогава бях с идеята, че на всеки 2 години ходя на мамолог.... Изведнъж светът се преобърна. Изчаках 5 часа, прие ме по спешност в частния си кабинет. Беше любезен с мен, но останах с впечатление, че на ехографа гледа само едната гърда, а другата изобщо не  я погледна. Дотук добре. Взе ми ТАБ цитология - резултатът след 20 мин - "нямаш рак, имаш гной, възпалена киста. Заминавай си пий един антибиотик и след 6 мсеца ела." Пих антибиотика, но след няколко дни в гърдата ми се образува много твърда бучка, огромна и вече наистина ме притесни. Звънях му, молих се на сестрата да ми каже какво да правя - отговорът - прави компреси с риванол. Правих компреси 2 седмици. Нищо не минаваше. Ходих при него пак, пипна ме и каза - ти какво очакваш - това е гнойник, няма да ти мине толкова бързо, продължавай с компресите с риванол.
Върнах се и потърсих второ мнение - отидох при проф. Делийски. Той ме прегледа за 30 минути, напипа нещо, поиска ехограф, на ехографа се видя нещо съвсем различно от първоначалната картинка с кистите. Доколкото разбрах това било голямо възпаление и абсцес. Препоръча ми спешно да вляза в болница. Последва операция и изчистване. После зараства 6 месеца. Професорът е доста деликатен, , каза, че всички действия са "били правилни", все пак благодари, че съм му гласувала доверие. По време на операцията се е открил и фиброаденом (при постъпването не се е видял заради абсцеса).... взели са част от него, имам хистология  (типична дуктална хиперплазия). Може би затова не са го махнали. Сега уж ще го наблюдават.
След всичко преживяно не мога да спра да си задавам въпросите - защо при всички предишни изследвания не са видяли ФА или не са ми казали. Дали е достатъчно това, което са направили - вземането на част от тъканта за биопсия? Колко време след това се развива нещо злокачествено, защо се възпаляват тези кисти, дали е от гинекологично възпаление (бях в топъл басейн и имах вагинална инфекция).... май нещата са свързани.
Не мога да изляза от този кошмар, а уж нещата с хистологията са наред. Вече си мисля дали да не ходя за биопсия на всеки 6 месеца, поне да си знам със сигурност кое какво е....
Не пожелавам на никого такова преживяване,
сега пак имам малка възпалена подкожна киста, която ще вървя да източват.

# 1 188
Здравейте момичета,
влизам да ви разкажа и моята история. Благодарна съм на няколко потребителки, които разказаха своите истории и аз внимателно ги прочетох.
Аз съм хипохондрик. С ужасна тревожност. Вече не мога да стоя спокойно и постоянно имам лоши мисли. Всичко започна през март, когато гинеколог ми намери 2 кисти около 2 см. Каза, че не са опасни, но препоръча мамография. Отидох в онкологията на мамограф. Резултатът - повишена плътност на гърди, изследванието не е информативно. Винаги съм правила мамограф и изведнъж се учудих как така никой досега не ми е казвал за това. Препоръчаха ехограф.
Обадих се аз и отидох при проф.Гаврилов, намерих го случайно. Опипване 3 минути, гледа снимките от ехографа на моя лекар и каза - едната киста била "сложна", да отида в частния му кабинет за ехограф. Междувременно ме наплаши колко бързо расте бучката и колко е важна профилактиката. Аз дотогава бях с идеята, че на всеки 2 години ходя на мамолог.... Изведнъж светът се преобърна. Изчаках 5 часа, прие ме по спешност в частния си кабинет. Беше любезен с мен, но останах с впечатление, че на ехографа гледа само едната гърда, а другата изобщо не  я погледна. Дотук добре. Взе ми ТАБ цитология - резултатът след 20 мин - "нямаш рак, имаш гной, възпалена киста. Заминавай си пий един антибиотик и след 6 мсеца ела." Пих антибиотика, но след няколко дни в гърдата ми се образува много твърда бучка, огромна и вече наистина ме притесни. Звънях му, молих се на сестрата да ми каже какво да правя - отговорът - прави компреси с риванол. Правих компреси 2 седмици. Нищо не минаваше. Ходих при него пак, пипна ме и каза - ти какво очакваш - това е гнойник, няма да ти мине толкова бързо, продължавай с компресите с риванол.
Върнах се и потърсих второ мнение - отидох при проф. Делийски. Той ме прегледа за 30 минути, напипа нещо, поиска ехограф, на ехографа се видя нещо съвсем различно от първоначалната картинка с кистите. Доколкото разбрах това било голямо възпаление и абсцес. Препоръча ми спешно да вляза в болница. Последва операция и изчистване. После зараства 6 месеца. Професорът е доста деликатен, , каза, че всички действия са "били правилни", все пак благодари, че съм му гласувала доверие. По време на операцията се е открил и фиброаденом (при постъпването не се е видял заради абсцеса).... взели са част от него, имам хистология  (типична дуктална хиперплазия). Може би затова не са го махнали. Сега уж ще го наблюдават.
След всичко преживяно не мога да спра да си задавам въпросите - защо при всички предишни изследвания не са видяли ФА или не са ми казали. Дали е достатъчно това, което са направили - вземането на част от тъканта за биопсия? Колко време след това се развива нещо злокачествено, защо се възпаляват тези кисти, дали е от гинекологично възпаление (бях в топъл басейн и имах вагинална инфекция).... май нещата са свързани.
Не мога да изляза от този кошмар, а уж нещата с хистологията са наред. Вече си мисля дали да не ходя за биопсия на всеки 6 месеца, поне да си знам със сигурност кое какво е....
Не пожелавам на никого такова преживяване,
сега пак имам малка възпалена подкожна киста, която ще вървя да източват.
. Твоя пост затвърждава мнението ми,че апаратите си снимат но е  много важно кой стои зад него.До 40 год.възраст е по-добре да минаваш ехограф заради плътността на гърдите и евентуално при съмнение да правиш мамография.Отговор не мога да ти дам защо никой не е видял Фа.При мен също никой не разбра че не е никакъв Фа,а си беше доста добре напипващо се.Даже никой не разбра че образуванията са три.Освен редовно проследяване и евентуално Ямр може да направиш за твое спокойствие.Имай предвид ,че постоянния стрес и кортизола разбутват яко хормоните.Щом резултатите от хистологията са добри не се вглъбявай в лошите мисли.

# 1 189
  • Sofia
iddi и към всички момичета с мрачни натрапчиви мисли, гледайте да ги махнете от съзнанието и живота си. Мрачните мисли съсипват здравето. Те са като отрова. Намерете своя начин да се отърсите от тях. Много ми се иска да върна времето назад и да кажа на моето по-младо аз, че точно тези мисли ме докараха до диагноза рак на гърдата. Убедена съм, че при мен е точно това причината. Не, защото не спортувам или не се храня здравословно.
Мрачните мисли ограбват щастието от това да се радваме на живота си.

iddi, за биопсия мисля, че е доста крайно. Най-добре е което е за махане да се махне ( киста или фиброаденом, по-добре е да ги няма), а за следене ЯМР е много добра диагностика. 0% облъчване и получаваш всичко, що е в гърдите на тепсия.

На ехографията не се вижда всичко. Дори и се бъркат ( както стана при мен ). Бях чела едно интервю на Проф. Дудов ( един от водещите онколози в България), че в някои европейски страни не правят ехография на млечни жлези, точно заради риск от грешна диагностика.

При теб, чиста хистология. Момиче! Дишай и се успокой! С биопсията се вижда какво е. Здрава си.

# 1 190
А този ехограф не е ли разпространен в БГ? Не мисля че с него има риск от грешна диагностика. Аз всяка година съм на 3D мамограф и след него веднага на този. Изследването е комплект. Не може едното без другото. Копирам линнка за информация само.
https://mdlrusev.com/3d-ehograf/

# 1 191
vici75,аз лично сега от теб разбирам за този апарат. А и едва ли има навсякъде в Бг🤔

# 1 192
Аз питах професора, питах и другата лекарка. Казаха ми, че ехографът хващал почти всичко, но изследванията ямр и ехограф били допълващи се.
При мен проблемът беше, че години наред съм разчитала само на мамограф и опипване.
Сега вече съм толкова объркана и отчаяна, че на нищо не вярвам.

# 1 193
  • Sofia
А този ехограф не е ли разпространен в БГ? Не мисля че с него има риск от грешна диагностика. Аз всяка година съм на 3D мамограф и след него веднага на този. Изследването е комплект. Не може едното без другото. Копирам линнка за информация само.
https://mdlrusev.com/3d-ehograf/

За съжаление масово гледат на обикновен ехограф. Този виждам е друго поколение и вероятността за грешки е малка. Не мисля, че го има и на много места. 

А защо трябва да се правят и двете? Ако приемем, че този ехограф е точен, защо трябва да има и мамография ? И за всички възрасти ли важи?

# 1 194
Извинявам се че инфото е на английски, но ако има затруднение с превода би ли използвала google translator. Ето подробно и  детайлно обяснение:

https://sjra.com/why-would-my-provider-order-an-ultrasound-after … appening%20inside

Мислех че поне в София има такъв видеозон. Не знам това място което постнах по-напред за информация къде е и дали е достъпно. Но търсете 3D мамограма и този видеозон като се преглеждате.

# 1 195
  • Sofia
Извинявам се че инфото е на английски, но ако има затруднение с превода би ли използвала google translator. Ето подробно и  детайлно обяснение:

https://sjra.com/why-would-my-provider-order-an-ultrasound-after … appening%20inside

Мислех че поне в София има такъв видеозон. Не знам това място което постнах по-напред за информация къде е и дали е достъпно. Но търсете 3D мамограма и този видеозон като се преглеждате.

Благодаря ти за инфото! На английски е добре.

Да, линка е към съществуващи лаборатории. Не ги бях чувала. Вероятно отскоро имат тази апаратура.

# 1 196
Момичета аз днес бях на поредния преглед и утре ще влизам в болница да чистят абсцес. Питам професора - какво се прави с фиброаденом и защо не са ми го махнали. Исках информация от първа ръка. Той каза, че ФА е напълно доброкачествено, но трябва да се следи и ако се променя се прави индивидуална преценка на лекаря. Вика - в Германия ги следят и наблюдават до последно, в САЩ препоръчват  ФА да се маха... няма верен отговор. Всичко зависи от комплекс изследвания мамография, ултразвук, ямр. От всичко преживяно разбрах - най-важното е да изберете правилно лекаря си и да ви се обърне внимание. 5 минутни прегледи с каквото и да е - не бива. Вижте кой би ви отделил време и внимание - апаратът не е от толкова голямо значение.
Питах и за риванола - казаха ми, че с каквото и да се мажа за кистите и абсцеса - пак резултатът ще е че ще дойда при хирурзите.

# 1 197
Абе нито с гледане става, нито с апарати само. Трябва си компетенти хора и за двете. Аз днес тъкмо минах и през двете. Уж ми наред всичко. Всъщност тук само минаваш през апарати. Доктор виждаш само ако има нужда. Това е профилактитката. Най-омаразния ми преглед е този. Така ме боли. Не знам тук ли натискат повече или мен ме боли в повечко, но съм през сълзи. В БГ ходих веднъж, не ме боля никак. Приятелка пратих във Варна на 3D мамограф и тя това ми каза. Тези направиха ли каквото трябва, хич не ме боля. Ти ако знаеш в Англия какво ме правят....Та не знам до колко е от значение това натискане при мамограмите.

# 1 198
  • Букурещ
От всичко преживяно разбрах - най-важното е да изберете правилно лекаря си

Дубрутру, како 'танаске, както има една приказка. Но това като го написах и стана страшно! Няма да пиша отново, едва ли в темата има някой с 7 махнати фиброаденома и още 11-13 в момента, но който иска чете с разбиране какво да прави, останалите ходят при сто доктора за "второ мнение"!

# 1 199
@liorena аз много внимателно прочетох твоите постове и много мислих върху тях. Проблемът е, че в бг хората масово се доверяват на първия срещнат (и аз в това число). Пък било той и светило в медицината. Аз след ТАБ на киста вече шести месеци съм по болници и още не знам колко време ще си влача абсцесите и другите екстри из гърдата....

Общи условия

Активация на акаунт