Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 162
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 200
Здравейте, нова съм в тази област.
Предния петък напипах едно топче в дясната си гърда под зърното. В понеделник ходих на ехограф. Стана ясно, че имам фиброаденом с малки размери. Доктора от образната диогностика ме посъветва да направя биопсия за да се установи какво е точно.
Аз съм от Сливен, най-близо има онко диспансер в Стара Загора.
Моля, някой минал по този път да даде мнение за доктор (незнам какъв специалист трябва да е), град и ако е възможно да има скорошни дати за час. (В момента съм на "нокти" от това какво може да се окаже)
Благодаря Ви предварително!

Вива, слушай си лекарите най-добре, и при мен уж бяха фиброаденоми, ама се оказа лошото, и то и на двата ФА. Не си ги познават толкова добре, имат определени характеристики на ФА, за които следят, но абсолютно никой не може да ти каже със сигурност какво е , освен патолога.  Това , че в повечето случаи излиза ФА не е гаранция, не искам да те плаша, по-голям шанс е да е доброкачествено, но правилно те е посъветвал лекаря да провериш с биопсия. Междудругото и аз съм от Сливен, къде се преглежда?

# 1 201
  • Orihuela Costa,Spain
Привет ,аз и този път изкарах късмет☺,биопсията ми излезе-фиброкистични промени .В понеделник бях на мамограф,показаха ми маркадора(clip),точно на мястото ,където са били калцификатите.По време на биопсията,са ми изрязали всичко,похвалиха ме ,че съм  се държала много мъжки,не че имах и изход се😅.Доктора ми от частната  болница излезе прав,но сега дишам много по-спокойно,като знам,че тези групирани калцификати ги няма.Евала на испанската програма за превенция,щастлива съм и благодарна.😊.

# 1 202
Danylony, така е. Според американската, по-добре "безсмислена" биопсия отколкото пропусната такава и рак. Никой доктор нямало как да бъде вклетките ми и дами гарантира че с гледане и цъкане няма да е рак. Когато се карах с тях че не искам биопсия, това ми отговориха. Не ми изнесе никак, но това е. АКо искаш.

# 1 203
Здравейте, момичета! Някоя от вас знае ли какво означава ,,двустранно участъци от жлезен паренхим на липоматозен фон"?
Скрит текст:
Ехография на млечна жлеза
Двустранно участъци от жлезен паренхим на липоматозен фон. Овална лезия в дясна млечна жлеза над ареолата - 17 мм. и киста краниално от нея 9 мм. Аксили - хомогенни. Кожа и подкожие - Б.О.
Солидната находка е с характеристики на фиброаденом - за консултация с хирург и проследяване.

# 1 204
  • там, където ми харесва
Вече от един месец при преглед при хирург по препоръка от личния ми лекар се получиха болки и зачервяване на гърдата ми. Самия хирург така ме натисна с ехографа , че ми направи проблем.Ходих при друг уж доцент хирург пих антибиотик , но без полза.Сега се чудя какво да правя , знам че трябва пункция на кистата а и гледам , че са писали запушени млечни канали.Имам болки и зачервяване на гърдата.Кажете за София някои д-р.

eli1907  Виж в гугъла.
Имаш киста 9мм а това другото не знам какво е 17мм.

# 1 205
Здравейте, днес ходих на профилактичен преглед на ехограф,  ходя всяка  година,защото имам един фиброанденом който според двама лекари е по скоро киста с тъкан от колкото фиброанденом цели 6 години си седи 7,5 × 3.5 като на първия преглед беше 8 х 3,5. И днес каза ,че е 8,5 х 3,5. Та въпросът ми към вас аз съм но 40 вече и до колкото знам тези нещица спират да растат към 40 въпреки ,че аз си имам цикъл и нямам симптоми за критическа. На някоя от вас растял ли е на тази възраст. Малко съм притеснена ,защото майка ми имаше рак на гърдата. Накрая лекаря ми каза, не се притеснявай, защото това е напълно доброкачествено. Мисля да отида пак декември месец и незнам дали да не си направя една мамография. Благодаря предварително

# 1 206
  • Anywhere
Аз съм на 42 а фиброаденомите ми си растът, далече сме още от критическата според мен. Една мамография ще Ви даде допълнителна информация ако гърдите Ви не са много плътни и фиброзни. При мен на мамография нищо не се разчита, затова ходих на ЯМР.

# 1 207
  • Burgas, Bulgaria
Момичета има ли добър образен диагностик в Плевен ?  Ще пътувам до там заради момите,  ако има някой ,който наистина освен ,че гледа и вижда да мина.  Става въпрос за проследяване на неоплазма/ липогранулом.

# 1 208
Някой да има контакти на доц.Ваня Узунова хирург от Пловдив оперираща в Св.Георги, къде преглежда с направление или платено ?

# 1 209
Здравейте! С фиброаденом около 4мм съм в лявата гърда. Последно бях на преглед на 12.07 и не беше пораснал за около 9 месеца почти. Попитах лекарката не е ли добре да го махна, но тя каза, че е прекалено малък и има вероятност да не го намерят и само да ми разровят гърдата. От няколко дни обаче имам придърпвания, които усещам под мишницата и около гърдата. Като опипвам не ме боли и не напипвам никакви образувания. Следя се от над 2 години като често се е случвало да имам дискомфорти в тази област, но казват, че няма как да е от ФА.
Тая нощ дори не успях мн да спя наляво, защото усещах лека болка.
От последния преглед не са минали и 3 месеца, дали има шанс е нещо лошо? Не мога да се сържа с лекарката към момента за преглед, а в града е само тя. Да хуквам ли по другите градове?

П.с. в неделя бях на масаж на лице и шия и доста наблегнаха на областта на шията над гърдата, нз дали оттам не се засегна нещо.

# 1 210
  • Sofia
Здравейте! С фиброаденом около 4мм съм в лявата гърда. Последно бях на преглед на 12.07 и не беше пораснал за около 9 месеца почти. Попитах лекарката не е ли добре да го махна, но тя каза, че е прекалено малък и има вероятност да не го намерят и само да ми разровят гърдата. От няколко дни обаче имам придърпвания, които усещам под мишницата и около гърдата. Като опипвам не ме боли и не напипвам никакви образувания. Следя се от над 2 години като често се е случвало да имам дискомфорти в тази област, но казват, че няма как да е от ФА.
От последния преглед не са минали и 3 месеца, дали има шанс е нещо лошо? Не мога да се сържа с лекарката към момента за преглед, а в града е само тя. Да хуквам ли по другите градове?

П.с. в неделя бях на масаж на лице и шия и доста наблегнаха на областта на шията над гърдата, нз дали оттам не се засегна нещо.

Здравей, Kamille! Щом усещаш болка е хубаво да те види лекар. Каква образна диагностика са ти правили до момента? Ехография? Мамография? Най-точно показва ЯМР ( ако можеш да си намериш направление, за да си платиш само контраста).

Успокой се и помни, че всяко нещо хванато навреме ти дава шанс за 100% оздравяване. Твоето е наистина много малко, така че каквото и да е излезе, бъди спокойна.

Пожелавам ти да е нещо безобидно. Препоръчвам ти, при ФБ който може да се премахне, да го махнеш.

# 1 211

Здравей, Kamille! Щом усещаш болка е хубаво да те види лекар. Каква образна диагностика са ти правили до момента? Ехография? Мамография? Най-точно показва ЯМР ( ако можеш да си намериш направление, за да си платиш само контраста).

Успокой се и помни, че всяко нещо хванато навреме ти дава шанс за 100% оздравяване. Твоето е наистина много малко, така че каквото и да е излезе, бъди спокойна.

Пожелавам ти да е нещо безобидно. Препоръчвам ти, при ФБ който може да се премахне, да го махнеш.

Само ехография на млечни жлези ми се прави. Simple Smile

# 1 212
  • Sofia
За съжаление ехографията не е много точна, що се отнася до млечни жлези.

Опитай да си направиш ЯМР. Това е моя съвет. Контраста, който се инжектира показва дали има злокачествен процес.

# 1 213
Здравейте ! Краят на август ми откриха два малки фиброаденома на едната гърда един до друг / ходих при Виктор Йорданов / . Другият месец съм на проверка , но от два дни като че ли си усещам гърдата по - плътна . Отдавам го и на факта , че съм в овулация , а и имах нещо като схващане на рамото от същата страна . Съветът на доктора бе да следим , въобще не стана и дума за оперативно премахване . Вие как процедирахте ? Попитах го при евентуална бременност как да се процедира предвид , че съм чела , че нарастват тогава - отговора отново беше следене и , че то в интернет много неща мога до прочета .

# 1 214
И аз в края на август бях при д- р Виктор Йорданов. Освен съществуващ фиброаденом ми откри още един по-малък на другата гърда и няколко кисти.
Не беше много обяснителен. Нито каза, че е добре, нито, че е зле положението. На 46 съм, но до сега не съм правила мамография.
Понеже гърдите ми били с 95% плътност на тези години, не се очаквало за в бъдеще да се " разредят", както се изрази той и не било добре мамограф в случая.
Когато обаче си взех  документа от прегледа, в него пишеше да се направи 3Д мамограф след 6 месеца, както и ехограф.
Не знам какво да мисля. Все повече си мисля, че ЯМР е най-добре да се направи, макар и доста по-скъпо да излиза. До тогава трябва да го измисля.
Може ли да споделите какво представляеа 3Д мамографа.

Общи условия

Активация на акаунт