Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 6

• 63 550
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
И мамолог, поне мамоехография да се видят възлите (предполага се кисти, щом са и болезнени), важно е!

# 106
Здравейте, на 45 години съм. Преди 9 години след раждане цикъла е на 22-24 дни, сдобих се с миаматозна матка, която само наблюдаваме и с хипертония. От 5 години съм с нередовен цикъл например 6 месеца го има после 2 го няма. Преди година ходих на гинекологичен преглед изследвахме полови хормони бях с леко завишен пролактин. Лечение не ми бе изписано и ми казаха, че ми било рано за критическа! Към днешна дата съм с липсващ цикъл от 2 месеца, подута съм като балон, качени около 5 кг за година,  но най-ми е гадно на гърдите тежки са , болезнени и напипвам големи болезнени уплътнения. Личният лекар не знае какво да ме прави Simple Smile, та да питам за какъв специалист да си взема направление гинеколог или ендокринолог, какво според Вас трябва да изследвам като хормони?
Благодаря предварително за отделеното време.

На 48 съм. На мен личната лекарка ми каза, че вече все по-рано започва при много жени цикъла да прескача, още от 38-40 г. и било нормално, аз даже се надявах да ми започне да спира от по-рано, но едва от миналата година започна да прескача. Не съм си правила хормони и няма да правя. Не пия нищо за това, за мен си е природно и се радвам, че започва да го няма по-често, даже ми се иска изцяло да спре, защото много ме мъчи да има кръвотеченията, създаде ми много неприятности със здравето.
Но гинеколожката, при която ходя, ми каза, че с миомни възли и често образуване на кисти, може да се точи спирането повече години. Имам множество миомни взелчета, които са показани с МРТ, а на ехограф изгледат като едно цяло, само се следя, вече около 10 години, не са ми нараствали, операции не правя, без да е много належащо, имам си проблеми с излизането от упойките.
За щитовидната най-добре, ако си правите изследване, си направете и за трите хормона, плюс Тат и Мат, това е пълното първично, за да не ви се взима кръв няколко пъти, ако има нещо там.
Всяка година редовно правя цитонамазка.

Излезна ми и полип на ендометриума и ходих на гинеколог, който прави и хистерескопия, ако се наложеше да го махам по този начин, да си каже мнението - каза, че е миома и бил ивждал много и по-тежки случаи и е сигурен, че не е полип и само, ако се появи кръвотечение, да отида по всяко време тогава да се махне, каза никакви кюртажи, защото те не изчистват всичко.
Ходих при д-р Калчев в "Адела".
Направете си ехограф и на гърди и на таз.
Прочетох са еластография, когато има кистозни и доброкачествени възли на гърди и е по-ясно вид Ехо изследване, ще записвам час, излезе ми само за клиника "Щерев", че правят, но понеже не се прави по време на цикъл, а сега ми е към края, като приключи, ще се обадя отново, и ще отида. Струвало 65 лв.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 11:52 от хадзапи

# 107
Понеже и тук стана дума за миомите, макар че съм писала в друга тема, ще споделя моя опит и тук. Бях с 4 см миома, която (тогава я видяха за първи път), която стигна до 8,5 см. Пих всичко за което прочетох - динени семки, витамин В, турта няколко месеца, медицинска дъвка и Есмиа. Абсолютно нищо не помогна. С времето си растат и рано или късно стигаш до операция. Аз се оперирах преди две години. Има голямо значение обаче къде се намират миомите. Понеже темата тук не е точно за това, няма да се впускам в подробности, но ако някой има нужда от инфо съм насреща.

# 108
Inna74 , някои лекари съветват ако са малки миоми, или не създават проблеми да се следят. И може би дамите се надяват да навлязат в менопауза, и да спрат да растат. Това е идеалният вариант. Дай Боже.
 Но за жалост в реалността невинаги се случва така.  При мен от нищото се появиха и за кратко време са вече 4.

# 109
Пак съм със зацапване два дена след овулация 😐 Вече ми писна, цикълът ми е редовен последните месеци дори се удължи на 29 дена, но това прицапване около овулацията ме побърква.

# 110
  • Пловдив
На 43г съм. Последен цикъл - 23.01. На 12.03 бях на преглед - каза ми, че всеки момент трябва да ми дойде. До днес нищо. Вчера на вторичния ми изписа Дуфастон за 5 дни - било ми рано за менопауза. Междувременно съм със зацапване от събота.
Не искам да пия хормони, с миомни възли съм и се притеснявам...

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 12:16 от *Бенджи*

# 111
Бенджи, моята лична лекарка ми каза, че вече менопауза настъпва при все по-ниска възраст, около 38 г. даже, така че, не се притеснявайте, че вече имате прекъсвания. Аз съм на 48, с миомни възли и само ги наблюдаваме, вече съм в менопауза, ту идва, ту го няма и като дойде си кара както иска, понякога и през 2 седмици идва, но хормони не взимам, само 3 пъти за кратко при кисти, за да се махнат. Гинеколожката изобщо не ми е препоръчвала хормони, не е привърженик на това, без да има нужда.

# 112
Много ми е странно как в БГ изписват хормони за кисти. В Щатите не изписват нищо. Кое е правилно, кое не, не мога да разбера. Миналата година отидох на преглед следд страхотни болки в единия яйчник. Прегледаха ме с вагинален, установи се киста. Каза да вземам по 800нг ибопруфен за една седмица. Така и направих и вероятно се е спукала сама, защото като ходих в БГ на гинеколог и не се видя нищо.

# 113
Изписват и се махат кисти с тух, когато няма как по друг начин и само нарастват. 
За болки никога не взимам нищо с ибупрофен, защото от него има случай на инфаркти и инсулти и с летален край, с парацетамол така широко използван като болкоуспокоително, е същата история. По аптеките имаше период, в който предупреждаваха за тези неща, когато стана известно за тези основни техни недостатъци, но защо спряха, не зная... Да върви оборота, сигурно...
Пия добрия стар аналгин, при нужда.

# 114
Не знаех че е толкова вреден ибопруфена. Но аз с години не вземам никакви лекарства. Дори не ги и познавам, кое за какво е, болкоуспокояващи разни. Може би за това последвах съвета на докторката, а и то адкси болки бяха от някаква малка киста. Чак тя се чудеше как въобще съм я усетила. Целия ми крак беше схваната, кръста, едно на ръка корема в дясно. Каква беше тая киста, какво беше това чудо не знам. Явно хормоните не са си свършили рабоатата по естествен път.

# 115
Да, Вики, поне сте го взимала за кратко. Опасен е най-вече за хора, които са имали и имат проблеми със сърцето.
Гледала съм листовките на всички болкоуспокоителни, които са без рецепта, при всичките има по нещо, което не е за мен, а и видях, че по принцип основната съставка е метамизол натрий за болкоуспокояващо.
Парацетамол е същият като иупрофена, а масово го дават при настинки, грип и температура, но всичко това го върши аналгина - взимам го и при месечни болки, и за главоболие и за болки по ставите и мускулите и за температура. Но без прекаляване, внимавам.  Аналгин продават и на капки, както и на прах, който е по-силен, и на прах го взимам съвсем рядко, при крайна нужда.
С аулин си направих голяма беля, докарах си рефлукс - киселини и пробвах всякакви варианти за болкоуспокоителни, така видях, че кодеин и кофеин по незнайни какви причини са ги добавили към парацетамол или трамадол - под различни форми и наименования, и резултата от пробването ми на такива с имена като Кафетин, паратрамол и... стана, че така ми прилошаваше тежкоот всяка една такава проба, а болките не минаваха и накрая само добрия стар аналгин, който се оказа и най-безобиден - ми помогна, но да не се прекалява, а по малко и внимателно.
Това са ми приключенията с болкоуспокояващите.
За жалост спряха седалгина и седалгин нео, които при тежки болки, ми помагаха и ги взимах съвсем-съвсем рядко, от 1 блистер с 10 табл. ми стигаха за няколко години, и често като изтечеше срока на годност, изхвърлях половината блистер неизползван.

Имам питане - нормално ли е при вече започнало да идват месечните, когато си искат, да се обаждат по-често болки в кръста? Засега не мога да кажа, че имам студени или топли вълни. Иска ми се да спре изведнъж и повече да не идва, като дойде, много ме мъчи. Съседка е имала щастието много леко да го премине този период, като спряло, станало изведнъж, и само веднъж дошло и повече - не.
Друга позната няколко години й продължавало, тежко.
При всеки е индивидуално.

# 116
Имам питане - нормално ли е при вече започнало да идват месечните, когато си искат, да се обаждат по-често болки в кръста?
Според мен има връзка. Тази зима бях много зле с кръста, болеше ме почти постоянно, а след чистене с прахосмукачка направо не можех да ходя. Сега от няколко дни съм на ХЗТ и почти не го усещам. Не бях се замислила, че хормоните имат значение и за това, но в моя случай е така.

# 117
Имам питане - нормално ли е при вече започнало да идват месечните, когато си искат, да се обаждат по-често болки в кръста?
Според мен има връзка. Тази зима бях много зле с кръста, болеше ме почти постоянно, а след чистене с прахосмукачка направо не можех да ходя. Сега от няколко дни съм на ХЗТ и почти не го усещам. Не бях се замислила, че хормоните имат значение и за това, но в моя случай е така.

Благодаря.

# 118
И мен в последно време ме боли кръстът, но не съм се замисляла, че може да има връзка. Само да мина коридора с мопа и не мога да се изправя. Понякога и сутрин като се събудя ме боли, но това пък си го обяснявам с поза на спане и матрак.

# 119
Здравейте! На 45 съм. От около година цикълът ми стана много по-слаб. Иначе ми е редовен. Първия ден уж тръгва с леко зацапване и повече не се вясва до следващия ден. Всъщност се радвам, защото винаги ми е бил силен и ми причиняваше често дискомфорт. Обаче съм точно от година насам много изнервена и в същото време доста депресирана. Преди година почти отказах цигарите и стана много зле за мен чисто психически. 30 години пуших. И сега незнам дали влизам в предменопауза или си е чиста невроза. Някой изпитвал ли е схващане на мускулите  през тоя период. До степен да ми е трудно да си събуя чорапите и обувките. Схващания на гърба и кръста ей така от нищото и като се отпусна отминават. Обаче вече цяла зима трудно се обувам и събувам и като клекна едвам се изправям. Ям сладко като обезумяла и от лятото до сега натрупах 15 килограма. Миналото лято ми изследваха захар и щитовидна и бяха отлични. Някоя имала ли е такива проблеми?

Общи условия

Активация на акаунт