Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 6

• 63 780
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
  • Добрич
За зависимостта прогестерон-естроген да достъпен език има писано тук.

Мисля, че наскоро някой вече беше пускал линка  в темата.

# 376
М_I_A то колко ще изкараш така не се знае и прогнози евентуално с изследване на хормони да се правят, но аз не бих си го причинявала. Моя календар така като твоя изкара 5-6 години, не знам и аз колко. От миналата година, обаче има тенденцията все по-често да прескача и нещата изглеждат така: 3 - 4 пъти през 22/25 дни, на петия  няма никой и след 45/50 дни се появи, после пак така 3 - 4 пъти си върви "по план"

# 377
  • тук и там
Аз пих два месеца Агнес(което си е Витекс,но се продава във аптеките и милиграмите са точни в едно хапче).Ефект някакъв не усетих.Аз го вземах заради зацапване ,което започва на 21 ден от цикъла.От една седмица пия Витекс на нейчърс уей,усещам напрежение във гърдите ,което преди липсваше, но и зацапването на ден 21 го няма този месец. Работата е  там,че не знам имат ли връзка тези симптоми  със Витекса или  нямат,защото този месец беше доста объркан-дълга менструация,веднага след нея -овулация и т.н  и реално не знам кога ще ми дойде(според календара след 4 дни,ама дали?!) и дали този път фазите ще се наред.

# 378
Здравейте, на първа страница прочетох за период на пременопуаза от 40 до 49 години. Това означава ли, че самият период може да обхане цели 9 години?
Тоест 9 години да настъпват някакви изменения в хормоните и цикъла преди да настъпи самата менопауза?

# 379
  • София
Аз така го разбирам. Мисля че промените стават плавно.

# 380
  • Добрич
Чувала съм и за 10 години.

# 381
  • тук и там
Дойде ми цикъла -на ден 26. Значи напрежението в гърдите е бил от това по-скоро,не от Витекса.

И аз мисля че периода е дълъг преди същинската менопауза,а промените стават постепенно(9-10 години). През целият ми живот,цикълът ми бил на 28 дни.Знаех че съм бременна и с двете деца,още на 3-я ден.(защото закъснения съм имала само и единствено  тогава,иначе беше точен като часовник).Сега имам зацапвания,идва  ми на 23,26,29-ти ден...Продължителноста също се промени и така..Понапълнях и то в долната част на корема  трупам мазнини предимно.(преди наливах в ханша само)Все още нямам други "екстри", но очаквам след някоя година и останалите..След няколко месеца ще навърша 45 гд. Вероятно до към 50 ще откарам в перименопауза,но  не се знае все пак..

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 07:29 от Kaisia

# 382
  • В полите на Пирин планина
На мен пък от Витекс-а точно ми намаляха болките в гърдите.

# 383
  • тук и там
Ами пия го още . За сега ефект не виждам,със този месец -ще станат три във които съм го пила.Напрежение във гърдите имам само около цикъл .Търпи се. Ще ми се да спрат тези зацапвания,и цикълът ми да е пак на 28 дни,но явно тези промени са част от процеса и Витекса не може да повлияе.Спя супер добре, вълни не съм имала до сега.Обаче забелязвам промени в концентрацията и паметта.ConfusedНе положителни, разбира се..

# 384
  • Бургас
Така- така, само с екстри се сдобиваме!
Тази седмица съм на гинеколог и после ендокринолог да видим какво става със хормоните... и цитонамазка

# 385
Според гинеколога ми няма фиксиран период от пременопауза до менупауза, строго индивидуално било. Периода между цикъла ми се скъси, винаги е бил между 30-31 дена, с продължителност около 7 дни, сега е на всеки 25-26 дена, с продължителност 4-5 дни. Промяната се случи внезапно, което беше причина да посетя гинеколог. Исках да изследвам стойности на хормони, но съвета на лекаря беше, че няма смисъл (при редовен цикъл, всеки месец)

Когато започнаха симптоми като тревожност, сърцебиене, безсъние, изпотяване (които обърках с паник атаки) пак посетих гинеколог, пак същото, редовен е цикъла, има яйцеклетки, заполчнали са промените, но ще се случват бавно и може би продължително.

Към настоящия момент имам много обилно кръвотечение с много и големи съсиреци, пак на отивам на преглед, всичко е наред (пак нямало смисъл да се изследват хормони при редовен цикъл), предлагат ми поставяне на спирала /Мирена/ за да коригира хормоналния баланс.

Моля, Ви, споделете опита си ако имате такъв със спирала, като хормонална терапия, не като предпазване от бременост. Странно, ми е че не искат да изследват хормони, а ми предлагат терапия с хормони като начин да се ограничи тежката менструация.

# 386
  • тук и там
И мен ме интересува някой има ли опит със хормонална спирала? Аз съм със обикновена,но мога да я сменя със хормонална.

# 387
...............Странно, ми е че не искат да изследват хормони, а ми предлагат терапия с хормони като начин да се ограничи тежката менструация.

нианта, да не си в чужбина? С такава пословична безотговорност и аз се сблъскавам. Всичко ни е наред, без да са ни прегледали. Пък това хормони, видеозони забрави. Нали не умираме, все ще избутаме някакси. Аз на сама глава си взех див ямс. Не знам за такива като нас правят ли се почивки? Някъде бях чела от овулация до менструация се взема. Но това ако ще се ражда. Аз няма да раждам повече, не знам дали мога цял месец да го вземам. 15 дена го ползвам, но никакъв ефект. А този месец такъв ПМС ме хвана, че не е истина. То корем, гърди всичко ще се пръсне от болки.

# 388
  • Miami
Аз доколкото съм разбрала, когато има овулация, има прогестерон, а той регулира по естествен начин нивата на естрогените. Но честно казано и аз съм малко объркана в случая. И аз го пия от О до М.

# 389
Използвайте търсачка. Има теми за мирена  в бг мама , има мнения тук в тази тема публикувано от няколко човек вкл и мен.  писала съм много пъти няма да се повтарям.

Общи условия

Активация на акаунт