Детето ще порасне и ще го намрази.

• 17 679
  • 213
  •   1
Отговори
# 165
Наистина еднократно споделяне или дори разговори на темата с обяснение защо не сте заедно е съвсем различно от многочасовото злобно плюене с всички възможни епитети и приключване със "същият/същата си като него"

Само дето аз не прочетох авторката това да прави.
Ама че плаче..било зле. Ми ще плаче, като и е мъка, и ще каже защо, това категорично не е манипулация. Ще поплаче десет пъти, па ще пресъхне и ще и мине. Хората не са железни и пазенето тотално под похлупак от простите житейски реалности не води до добро. После защо се стресират от прост изпит в училище, защото са все пазени. Не говорим въобще за слушане на любовни проблеми. Връщам се да прочета отново първия пост да видя, явно съм изпуснала.

така, чета следното:
"Зная, че много от вас ще кажат " не трябва", но само аз си знам какво ми е. Детето ще порасне и аз ще му разкажа всичко, абсолютно всичко, и то ще го намрази. Сега е на 4 и не разбира защо мама плаче, и се опитва милото да ме утешава и тогава аз започвам да плача още повече."
Това за мен значи следното-сега тя плаче, и това е нормално, много я боли. Не говори и не намила на детето. Казва, че някога си, като пораснело, ще му каже....тук и е дилемата. В момента всъщност тя няма никаква представа дали наистина ще каже и какво ще каже, когато детето е голямо. А когато то вече е голямо, ще е видяло действията на баща си, и каквото и да каже майката тогава, детето ще съди главно от това, което е видяло, а не какво му се казва.

# 166
И какво мислиш, че минава през главата на детето като гледа майка си да реве? Малко от малко пък трябва да се контролира човек, вечер под завивките да реве колкото иска, защо трябва да е пред детето, до степен то да ходи да я успокоява?

# 167
Ми щото е човек, не е машина. И е хубаво от малки да знаем, че хората имат чувства. Да контролираш чувствата не винаги е възможно, колкото и да си силен, а по правило в такива ситуации си паднал, смачкан си и начинът да изхвърлиш отровата у себе си е поне да си изревеш рева. Обратното често води до други отклонения пък, трупането на негативни емоции. Простият рев е най-безобиден. Ревеш си, па се изревеш и спираш. Не дуднеш, не товариш. Аз до ден днешен си рева. Никой около мен не се е травмирал от рева ми.

# 168
Да, хората имат чувства, всякакви, тези спадат към негативните, така че няма нужда да са на показ, особено пред малки деца.
Детето и неговото състояние би следвало да са най-важни, ще стиснеш зъби и ще изтърпиш няколко часа без да ревеш.

Като си сама със себе си, прави каквото искаш. Така ги виждам аз нещата, не бих натоварила едно малко същество с такава тревога.
След 2-3 месеца на нея ще й мине, детето обаче сигурно ще помни драмата и ревящата си майка цял живот.

# 169
Ами ние не знаем какво ще каже и т.н., но споделяме истории и емоции за да я предупредим. От опит. За нея и за който друг чете. Разбира се, че е човек и я боли. Но разликата между нея и детето е, че тя все пак е възрастен човек и има някакъв контрол над ситуацията и това какво стига до детето и как.Докато то няма капацитет да прецени ситуацията и т.н.

# 170
Така съм чела и ми се струва разумно е, че не е страшно децата да виждат, че възрастните имат проблеми. Важно е да виждат, че възрастните успяват да се справят с тези проблеми.

# 171
И аз не разбирам това реване пред децата и видиш ли, татко ти не ме обича. Знае ли едно 4г дете какво значи това и какви биха били последствията от това "необичане"? За тях всяко непознато нещо е плашещо, особено пък разплаканата им майка.
Повярвай ми, Авторке, детето ти колкото и да порасне няма да намрази баща си, заради това, че не те обича. Най-много да ти казва, че го мрази, защото ти искаш да го чуеш и за да си доволна. Ти наистина ли това искаш? Детето да мрази баща си? Какво печелиш от това? Златен медал, за това, че си научила детето си да мрази?! Такова поведение е пагубно за детската психика. Детето расте с вината, че заради него мама и тати не се обичат и то, обикновено вземайки страната на майката, се стреми цял живот да я "направи щастлива".
Научете се да разграничавате половинката от бащата. Ако половинката ви е разочаровала, това не значи, че бащата ще разочатова детето. А дори и да е така, дори бащата да не е "стока", какъвто и да е, не е ваше право да наранявате детето с тази "истина".
Ако ви е възможно, гледайте филма "Без инструкции". Много е поучителен и разказва как един баща прави всичко в името на това детето да е щастливо. ❤️

# 172
Така съм чела и ми се струва разумно е, че не е страшно децата да виждат, че възрастните имат проблеми. Важно е да виждат, че възрастните успяват да се справят с тези проблеми.

Да се справят с проблеми да, реването до достигане на душевен оргазъм, не е решаване на проблемите.

# 173
Наистина еднократно споделяне или дори разговори на темата с обяснение защо не сте заедно е съвсем различно от многочасовото злобно плюене с всички възможни епитети и приключване със "същият/същата си като него"
Само дето аз не прочетох авторката това да прави.
Ама че плаче..било зле. Ми ще плаче, като и е мъка, и ще каже защо, това категорично не е манипулация. Ще поплаче десет пъти, па ще пресъхне и ще и мине. Хората не са железни и пазенето тотално под похлупак от простите житейски реалности не води до добро.
И аз така мисля. Мен са ме учили, че децата трябва да са в реалността. Психолози и други. По принцип отговаря и на житейското ми верую това, аз също обичам да съм в реалността и да не се самозаблуждавам.

Познавам хора, които се правят на силни и не реват. Ами имат сериозни други отклонения в характера, до степен да не може да се стои около тях. Горкото дете на такава, пък кел файда, че не реве. Много е остаряло това с неплаченето пред децата, да знаете.

# 174
Всичко е в мярката. Балансът между реалност и натриване на носа на детето в цинизма на възрастните е труден. На мен най-силните ми детски спомени са точно от неадекватно или силно некоректно поведение на възрастен, включително изперкали емоционални изблици. Тъга от разпада на брак/връзка е едно, постоянен рев, заричания, клетви, тръшкания все едно краят на света е дошъл е съвсем друго. Второто плаши.

# 175
Това са някакви крайности, за които говорите вие.

# 176
Пак отивате в някакви крайности. Никой не е казал, че е лошо да се плаче, всеки си има слаби моменти, както не е фатално и ако детето забележи слабост в родителите. Но ревове с дни и тръшканици пред тях са недопустими, ще се побъркат от тревога.

Малко му е на детето да се чуди и асимилира защо тати го няма, трябва да се чуди и с мама какво се случва. За мен това е егоизъм.

# 177
Тя темата описва точно крайности. Рев с дни за мъж от зряла жена с дете. За мъж...

# 178
Четейки първият пост, не ми е трудно да си го представя.

# 179
Добре..Човек,а не машина казвате..
Имате право разбира се,но кво пречи да каже на детето,че я боли главата и за това плаче?Благородна лъжа,целяща да опази психиката му.
Примерно казвам,може и друга причина да се измисли за сълзите.
Ама не.Зор да се покажете тъжни и наранени от лошия баща

Общи условия

Активация на акаунт