80 лв преглед при лекар на дете ???

• 2 543
  • 99
  •   1
Отговори
Здравейте ! Искам да попитам вас дали съм права в една ситуация която ми се случи днес . Имам 3 годишна дъщеря, която сутринта вдигна темп 38 градуса. През деня беше добре, но вечерта стана доста унила, вдигна 39 градуса темп и решихме в 20 ч вечерта да я заведем по спешност в Александровска ( детското отделение) . При прегледа доктората измери темп и отново беше 39 градуса, но каза, че ще изпише лекарства за темп и само от това ще се оправи защото най вероятно е вирус. Дотук добре. Време да си ходим и тя ми казва, нали знаете, че дължите 80 лв за прегледа . При което понеже не ходя за първи път там, и досега един път се плаща, един път не се, та взеха да ме съмняват и ѝ отговорих, че желая да ми дадат касова бележка и тогава ще им платя. Те нямаха дори касов апарат, въпросната лекарка започна да рови по всички шкафове да търси апарат ли, бележка ли, какво търсеше и аз не знам.. нищо не намери, при което каза, ами не мога да ви издам трябва да ми платите сега 80 лв , аз съм само служителка и няма да си прибера в джоба тези пари, но бележка и фактура мога да ви издам чак утре. При което аз отказах да заплатя прегледа защото първо нали децата до 18 г са освободени от такива такси ? И второ как така ще ми искат толкова пари в кабинета( под масата дето се вика ) без да могат да ми издадат веднага касов Бон ?

# 1
Не съм водила дете там и то вечер, но съм била на платен преглед. Минах си през регистратура, платих, взех фактура за застрахователя и чак тогава отидох да чакам пред лекарския кабинет. Изобщо не са ми искани пари от страна на лекаря. Не виждам причина в едно и също лебечно заведение едните да ползват касов апарат, а другите не.

Имах един период на ежедневно ходене по болници и по идентичен начин съм си плащала на регистратура и в Исул. Мисля, че само в спешните на Пирогов и ВМА не съм плащала за преглед, но те са си и със статут на спешни отделения, така че случаят им е различен. Въпреки това пак навсякъде минавах първо през регистратура.

# 2
Прегледът на не спешни състояния се заплаща, дори и в спешното.

Това, че детето има температура не означава, че състоянието му е спешно.

Вашият личен лекар е сключил договор с друга медицинска служба за времето когато не е на работа. Ако отидете там, вероятно няма да платите. Но ако отидете в кое да е спешно отделение може да се наложи да заплатите такса, ако лекарят прецени, че състоянието на детето не е спешно.

Нищо, че е дете.

Също така, много майки претоварват здравната система като водят децата си за дребни проблеми, които търпят изчакване до работното време на лекуващия лекар.

# 3
Прегледът на не спешни състояния се заплаща, дори и в спешното.

Това, че детето има температура не означава, че състоянието му е спешно.

Вашият личен лекар е сключил договор с друга медицинска служба за времето когато не е на работа. Ако отидете там, вероятно няма да платите. Но ако отидете в кое да е спешно отделение може да се наложи да заплатите такса, ако лекарят прецени, че състоянието на детето не е спешно.

Нищо, че е дете.

Също така, много майки претоварват здравната система като водят децата си за дребни проблеми, които търпят изчакване до работното време на лекуващия лекар.

Как точно претоварват здравната система тези майки?

Аз съм плащала 90 лв. в болница в Плевен, при ортопед, в неделен ден. На мен също ми направи впечатление високата цена, но аз съм на зор, а не болницата.

# 4
Плаща се на дежурен кабинет, освен ако вашия Лл няма договор с него.

# 5
  • София
Прегледите в различните здравни заведения струват между 70 и 150 лв за първичен преглед и между 40 и 80 за вторичен. Това от личен опит.
Преди или след прегледа в кабинета отиваш на регистратура и плащаш срещу касов бон и фактура за застраховател. На ръка никога не съм плащала.

# 6
  • София
Прегледът при неспешно състояние се плаща, да. Защо не сте отишли в кабинета, с който лекарят на детето има договор?

# 7
Ние сме ходили в спешен кабинет и там също се плащаше за бебе. Аз също съм ходила в спешно и съм си плащала. Не съм сигурна, но май само ако си животозастрашаващо състояние тогава май не се плаща (не съм сигурна)

# 8
  • София
Тук може да се види кога се плаща и кога - не: https://clinica.bg/23634-koga-pregledyt-v-speshnoto-ne-e-bezplaten

# 9
Ние сме ходили в спешен кабинет и там също се плащаше за бебе. Аз също съм ходила в спешно и съм си плащала. Не съм сигурна, но май само ако си животозастрашаващо състояние тогава май не се плаща (не съм сигурна)
Преди години в спешния кабинет на Токуда на регистратура ме накараха да подпиша декларация, че не съм в животозастрашаващо състояние и ги освобождавам от отговорност. На въпроса ми аз как да го преценя това докато чакам пред кабинета за преглед, дамата ми отговори, че щом съм стигнала на два крака, значи ще живея.

За мен акцентът на темата е, че е нямало касов апарат, а не това, че са искани пари за преглед. Ако на мен си се случи, със сигурност ще се обърна към ръководството на болницата и някакви контролни органи, ако има такива, които са приложими в случая.

# 10
Аз бих платила. Не мога да си представя лекар да ми поиска пари, а аз да се правя на шушумига. Точно от уважение към себе си и за здравето на детето.

# 11
  • София
Миналата година ми се случи същото в Токуда. Ходих 2 пъти в рамките на седмица и казваха, че не е спешно, а аз бях в кръв от кръста до глезените, но си платих и двата пъти по 120 лв. На третия път просто не успях да стигна и ме закараха с линейка в Майчин дом за животоспасяваща операция. Толкова за преценката им! Но пък АЗ ги освободих от отговорност.

# 12
Единствено ме озадачава това, че парите са поискани на ръка, без документ насреща.
Доколкото разбирам не сте платили, така че това, което можете да направите в момента, е да пуснете оплакване до ръководството на здравното заведение. И да не я санкционират сега, да ѝ се води там в документацията.

# 13
Миналата година ми се случи същото в Токуда. Ходих 2 пъти в рамките на седмица и казваха, че не е спешно, а аз бях в кръв от кръста до глезените, но си платих и двата пъти по 120 лв. На третия път просто не успях да стигна и ме закараха с линейка в Майчин дом за животоспасяваща операция. Толкова за преценката им! Но пък АЗ ги освободих от отговорност.
Аз знам, че за спешни (наистина спешни) случаи се ходи само в Пирогов, Окръжна и ВМА, тъй като само те постоянно поддържат пълен набор специалисти, които могат да реагират на момента. За Токуда знам, че третират едно състояние като спешно от самото начало, само ако пристигне при тях с линейка.

# 14
  • София
Да, така е, но те имаха специалисти в момента, лекувах се при тях текущо и бяха наясно със състоянието ми, затова отидох там. След това отчетох грешката си.

Общи условия

Активация на акаунт