80 лв преглед при лекар на дете ???

• 2 619
  • 99
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Бебе, дете, възрастен, няма значение. Има значение дали е спешно.

Личният ви лекар би трябвало да има договор с друг лекар, който да обслужва пациенти вечер и почивни дни. Поинтересувайте се за вашия личен лекар и водете детето там.

За спешно състояние не се плаща, но явно вашето не е било такова.

Имам подобен опит с ИсУЛ, където е спешния кабинет за унг. Чакала съм 5 часа с отит, което е спешно състояние и не съм плащала. Обаче имаше пред мен 50 човека неспешни. Как разбрах? Ами неспешните плащат на регистратурата.

# 16
Ами аз отидох на 2 крака до болницата с вътрешен кръвоизлив и хемоглобин 56. Свлякох се на диван на 1ия етаж и помолих човека който видях да доведе ЛЛ. Тя ме качи на количка и придвижи към спешното. Разбрах, че съм била в животозастрашаващо състояние по-късно и от ЛЛ и от  сестрите в отделението. Обаче е факт, че отидох сама до там, така че това не може да бъде критерий.

В Пирогов имах случай, в който за скенер трябваше да платя 200 лв., при положение, че обявената в ценоразписа цена беше 120 лв. Много пъти питах за документа с който да отида на касата и лекарят всеки път казваше после. Накрая като ми връчи разчитането пак питах за плащане на касата, но той каза, че трябва да платя на него 200 лв. Платих ги защото при него ни прати лекар, който много ценя и уважавам и не исках да рискувам този лекар с парите платени на ръка да каже нещо лошо за нас на лекаря, на който вярвам. А иначе ако не се притеснявах, че ако го ядосам ще даде лоша обратна връзка нямаше да се съглася хем да платя 80 лв. повече, хем да не е на каса срещу документ. Добрите специалисти са много малко и избрах да не рискувам отношенията ни с един от тях.

# 17
  • София
Моят въпросен кръвоизлив беше съвсем видим - ходех и оставях локви след мен, а хемоглобинът ми беше под 40. Както и да е. Минали работи. Извадих си съответните изводи. За парите не ме е яд, а за доверието. Установих, че не може да вярваш на всички лекари от една болница, понеже вярваш на няколко.

# 18
Друг път, ако отидеш при тази лекарка, ще те разкара към друга болница, за едни 80 лева. Децата не се лекуват безплатно навсякъде.

# 19
Плаща се, всичко извън спешното  и личния лекар. Друг е въпроса къде им е регистратурата.
Само за инфо в провинциалния Бургас, където масово се работи за минималната заплата, прегледите на деца отдавна са 80-100-120лв. А от по малките градове, пътуваш 50+км., за да стигнеш до дежурен педиатър, и всякакъв друг лекар, извън времето от 8 до 13ч. Късметлии сте, че може да разчитате на денонощна лекарска помощ.

# 20
  • София/Севлиево
Ходила съм няколко пъти по спешност в Пирогов и не съм плащала(последно обаче се случи през 2016-та сега може у да има промяна).Ходила съм и в ИСУЛ -там си платих.

# 21
metal.vixen, температура при малко дете може да е симптом за спешно състояние. На три години и половина детето ми се озова през нощта с Бърза помощ в болница "само" с температура и след минат преглед в дежурен кабинет вечерта, съответно назначен АБ. В 22:00 изгаряше с 39'5° и затруднено дишане. Оказа се пневмония, която се установи по изследвания, а не с преглед. В болницата мина 40°.
Авторке, в детското в УМБАЛ "Канев" преглеждат само деца до 2 години. Останалите ги преглеждат, но ги вкарват в отделение. Алтернативите са: Дежурен кабинет или частен преглед - има един или двама педиатри, които могат да бъдат извикани, все пак не сме в София.
Цената за частен преглед в Русе е 60 лева, за София 80 - нормално.
Иначе да, децата не плащат такса, но ако имате направление. Без направление си плащаме частен преглед и за дете.

# 22
Състоянието на детето може наистина да не е било спешно и да е трябвало да платят, ама болницата като не дава касов бон как ги отчита тези пари? Даже по курортите вече дават бонове.

# 23
Когато чета такива теми и побеснявам.
Чудно ми е защо казват, че здравеопазването в България е безплатно за здравноосигурени и деца. Ама, не можело тук, ама плати там. Ама бележката струвала пари, ама дай сега едни пари под масата. Как изобщо е възможно да ти изтича кръвта и да ти казват, че не е спешно.
Най-много се дразня, че за хората това е нормално.

# 24
Никой не казва, че здравеопазването в България е безплатно.

# 25
Не е нормално, но нямаш избор - парите или живота? То и онкологично болните се водят, че се лекуват безплатно, но само за да  започнат лечение, заминават няколко хиляди.

# 26
Буболина, те са избрали да заведат детето в детско отделение в болницата вместо да се обърнат към дежурен кабинет, който има договор с техния личен лекар. Ако бяха отишли там нямаше да плащат.

# 27
  • София/Севлиево
Ето сега се сетих,че през годините няколко пъти се е налагало посред нощите да водя големия на лекар.Водех го там,където ЛЛ и педиатърката му имаха сключен договор за прегледи на пациенти извън работно време и никога не съм плащала-в нашия случай живеехме в Изток,ЛЛ ни бе в 22 поликлиника и пътувах до ДКЦ25 в Младост...

# 28
Едно време имахме абонамент в един медицински център за детето - беше неголяма сума за половин година, срещу която можехме да ходим на прегледи когато се наложи, вместо да чакаме при личния. Беше удобно. Поднових го веднъж, после не го направих, защото тя почна да боледува по-рядко. Не съм се интересувала дали още я има услугата.

Тя и личната има договор с някакъв медицински център за извънработното си време, но не ми беше толкова удобен като местоположение.

Fever, скоро се колебах между Токуда и Майчин дом за неспешна операция, май правилно решение съм взела, като те чета. Simple Smile

# 29
Аз не знам в Бг да е безплатно здравеопазването. Най-малко плащаш здравни осигуровки. От там нататък има "ценоразпис" какво е включено и какво не. А за децата и по нагоре писах. При нас е безплатно от 8 до 13ч., в работни дни. От там нататък пътуваш, търсиш лекар, плащаш. Дори педиатърката на детето си е лепнала бележка, понеже благоволява да работи понякога и в събота два часа, че преглед в събота е 50лв. Т.е. имам направление, но в събота не важи.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 10:31 от trotinettka

Общи условия

Активация на акаунт