Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 165
 • Мнения: 6 191
Да, наистина дневната не се допира до баня.  Thinking Принципно може гардеробната да изчезне и да стане прилична спалня 16-17м2; дневната да погълне коридора със прозореца на север и другата спалня да остане преходна, но с отделна баня.
Много тъп архитект, признах го.
Но поради късите оси на фасадата с прозорците  новите уголемени стаи ще са дълги и тъмни, северният прозорец а малък, а да правиш непреходна стая преходна е неразумно. При сегашните им размери спалните са малки, но почти квадратни и достатъчно светли.  Като цяло, компромисен като разпределение за мен.

# 166
 • Varna
 • Мнения: 15 285

нещо такова би било по-добре.
Без дрешник, но с голяма спалня.
В малката спалня също се получава една ниша за гардеробче.
Преходът през холокухнята ще дали кухненската част от холната.

Само че това как да стане, най-малкото заради комина.
Да и аз си го представям така. И инвеститора твърди, че преустройства ще са възможни във хода на строителството. За комина не знам....

# 167
 • Мнения: 670
R-dna , няма нужда вратата да точно на мястото на комина, може и до него. Не ясно обаче къде вървят вертикалните щрангове (дали до печката или до пералнята). Ако са до пералнята ще останат на много никаво място, ако я няма стената.

# 168
 • София
 • Мнения: 2 431
Щом нямат разрешение за строеж, то това е идеен проект и със сигурност ще има разлики после, Най-малкото ще се опитат да намалят щранговете...
А там където RDNA е дал(а) врата към хола няма как да стане - по идеен проект това са шайби (стоманобетон носещ) и няма как да се отварят отвори. Познават се че са по 25см  Wink

# 169
 • Varna
 • Мнения: 15 285
Благодаря на всички за мненията. bouquet

# 170
 • Мнения: 6 191
Чиана е права, добре е да попитате къде са предвидени шайбите, за да знаете какво можете да си позволите като преустройство. Тези коридори са сложени с такава мисъл, явно.

# 171
 • Мнения: 2 320
Дори и да се направи компромис с размера на спалните, т.е. да не правят големи преустройства, за мен размера на "кухня-трапезария-хол" е малък.  Мъча се да си представя, какво е на 20 кв.м. да имаш всички тези мебели, с нормална дистанция между тях, без да е необходимо да "лавираш" между тях. А и факта, че е по-дълъг, отколкото широк, визуално не ми харесва. Не виждам място за трапезарна маса, защото освен масата има столове, но и трябва да се предвиди разстояние от тях до масата /когато трябва да седнеш/. Тогава холната част трябва да бъде, олекотена, абсурд е да се сложи тази група 3+2, която е на схемата.

# 172
 • Мнения: 287
Вечната дискусия за квадратурата. То са сметки, то са аргументи как строителя не може да ти подарява общи части. Най-добре да пишат примерно 120/105/90 с общи части/ застроена площ/ светла. Не знам какво е това втеляване в цена на квадрат. Хубаво е човек като погледне дадена обява да има идея какво е това. Строителя да си решава за колко да си продава жилищата. Важно е човек да си прецени дали дадено жилище му върши работа и дали има съответната сума да извади. Всичко друго са подробности. Както искат да смятат данъците, или цена на жилище. Няма оправдание да се дават в обяви тия общи площи. Да си ги калкулират в цената и толкова.

# 173
 • Мнения: 6 191
Stamatko, така е, но цената на квадрат дава сравнимост на отделните имоти, защото елиминира размера им, затова се ползва. Цената на кв "нормализира" цената на имота спрямо квадратурата му за целите на сравнението между набор от имоти за дадена локация.
А че спекулират продавачите е ясно, и че има съмнения при площообразуването - също. Но ако купувач прецени, че го мамят, ами просто не купува и това е.

# 174
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 1 603
Много пъти съм казвала, знам че за купувачите е някак си по-разбираемо или поне така си мислят,  но никога не сравнявайте имоти по евро/ кв.м. Сравнявайте крайна цена срещу параметри,  състояние, локация на имота. 

# 175
 • Мнения: 596
Poppea , точно на обратното е . Единствено светлата квадратура на имота, ти дава някаква реална информация за него . То затова вече почти не се дава цена на квадрат .
Вече масово в рекламите на нови сгради са във вида - продава апартамент примерно двустайни за 50к , тристайни 60к и тъй нататък . Почти съм сигурен , че до 2-3 години , пазара сам ще се регулира , и всички обяви ще са във вида - брутна цена / застроена площ . Всички останали разбивки ще са в ситният текст към обявата .

# 176
 • София
 • Мнения: 2 785
Да, какво ти говорят квадратите, ами не особено много. Може да е балкониера, квадрати много но в тераси. Или кофти дълъг коридор обикалящ две стаи без опция за преустройство или 3-4стаи , преходни, влиза се от една  в друга, и такива има. Пък най-кофти е огромна стая, която е тясна и дълга с прозорец на късата страна, който гледа в друга сграда и е тъмно.... та много важно че е 30 кв, по-добре 25, но добре планирана с два прозореца и светла.

# 177
 • Мнения: 287
И аз така мисля. Тая цена на квадрат е някакъв ориентир, но всичко е изопачено. Реалната информация е малко. Само се чудят как да я свалят. Важно е крайна цена, светла площ, рязпределението наистина също е важно съгласявам се.

# 178
 • Varna
 • Мнения: 15 285
Разбира се, че цената на м2 е само ориентир, понякога подвеждащ дори. Имота е комплекс, съвкупност от параметри, които за различния ползвател имат различна степен на значение.

# 179
 • Мнения: 357
Много е объркващо, едни жилища, като панелните и СС , да се обявяват на истинска площ, без общите части , а други НС, влючително с общите части .
Панелка 70 квадрата би трябвало по новата  система да се обяви , поне като 80 квадрата.
НЕОБХОДИМ Е ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ!

Общи условия

Активация на акаунт