Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 628
  • 811
  •   1
Отговори
# 675
2 . за мен "холо-кухнята" си е просто кухня
Що тъй?

# 676
  • Варна
Тази идея с кухня и хол в едно ми е най-голямата глупост в разпределението на едно жилище. Още повече ме дразни като кажат - ми така правят всички. С това за мен най-много губи НС - среден клас. И след някоя и друга годинка тези апартаменти точно за това ще бъдат трудно продаваеми.
Така , че ако някой купува с цел след време да продава - да се замисли повече за переспективите.
Тенденцията е хората да си увеличават доходите и да искат да живеят в по-добри жилища и по-просторни. Мисля ,че до 10 години ще се измени тенденцията за тези малки кутийки. И който от по-рано се ориентира, ще е по-печеливш.

# 677
Отворените пространства и холокухните нямат нищо общо с кутииките или простотните жилища. Съвсем назависими са тези неща.
Повтарям, че май не се разбира от всички:
Отвореното пространство, съчетаващо различни функции не намалява магически площта. Даже обратното, колкото повече стени, толкова по-малко светла площ.

Ако имаме 50кв площ може да имаме едно общо помещение от 50кв
Или може да имаме 28 кв хол, 10 кв трапезария, 10 кв кухня, 2 кв преградни стени.

Кое от двете е по-просторно? Кое повече клони към кутиики?

# 678
Обединеното помещение на дневна, трапезария и кухня всъщност е мода, дошла от запад, която не отричам, че е много удобна. Помещението, в което се готви трябва да е близо до мястото, където се сервира, а кухните от СС в Бг са твърде малки и далеч от т.нар. дневни помещения.
Обаче у нас изпълнението куца. Много често имаме малки пространства, без функционално отделяне на кухненската част. В резултат понякога в НС се налага да живееш в една огромна готварница, където мощен аспиратор ти духа на главата докато гледаш телевизия. И въпреки него, пак навсякъде мирише на манджа, неизбежно.
В СС поне мога да затворя вратата на кухнята, докато се готви и така в хола ми нито шуми, нито ухае на задушен лук или печени чушки.
Моля, никой да не се обижда и да не го приема лично, базирам мнението си на видяното от мен при огледи, у приятели, роднини и т.н.
Не искам да засягам хората, живеещи в НС, уважавам и приемам техния избор.

Бих заменила - и се оглеждам за това, СС с доплащане с кредит за  НС дори в по-маломерен вариант с цел инвестиция, а не за основно жилище. За основно жилище нямам пари за желаните от мен параметри - най-вече размер на стаите, изложение, етаж.
Инвестицията е в смисъл отдаване под наем и бърза продажба в случай на форсмажор. Твърдо НЕ съм съгласна с тезата, че средностатистическото НС е много по-хубаво в сравнение със средностатистическото СС, но отчитам факта, че това са нагласите на повечето платежоспособни и активни купувачи. 
И аз бих постъпила така. Благодаря за идеята. Имаме още един апартамент СС, който стои празен и това е нелош вариант.

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 16:01 от Анонимен

# 679
  • София
Кой за каквото пари има и от каквото има нужда. От гледна точка на квадрати и пространство за живеене. Но качествено НС ще се ползва и от внуците, доката СС ще създава проблеми за поддръжка и укрепване, още на децата. Едва ли имат дори някоко десетилетия живот още калпавите СС, пък и не само калпавите.. и изобщо...

# 680
Здравейте!
От известно време се опитвам да продам един апартамент и въпреки, че съм писала в обявата, че не се предлага на агенции, постоянно ми звънят само брокери. Искат да показват апартамента на техни клиенти, няма лошо, но като им кажа, че от мен комисионна няма да видят и се отказват. А апартаментът е голям и обзаведен, и при 3% лихва без ДДС трябва да им платя сума по- голяма от годишния ми доход. За тях е апетитна хапка, но не им ли стига комисионната на купувача, който ги е наел. Чудя се всички ли работят само с брокери, та частни лица не се обаждат. Предполагам,  че зимните месеци е по- слабо търсенето  и всеки очаква спад в цените. Надявам се вече да се посъживи пазара. Аз не бързам с продажбата, когато стане, тогава, но от наглите брокери няма отърване...

# 681
  • Варна
Отворените пространства и холокухните нямат нищо общо с кутииките или простотните жилища. Съвсем назависими са тези неща.
Повтарям, че май не се разбира от всички:
Отвореното пространство, съчетаващо различни функции не намалява магически площта. Даже обратното, колкото повече стени, толкова по-малко светла площ.

Ако имаме 50кв площ може да имаме едно общо помещение от 50кв
Или може да имаме 28 кв хол, 10 кв трапезария, 10 кв кухня, 2 кв преградни стени.

Кое от двете е по-просторно? Кое повече клони към кутиики?

Хубаво е да се чете какво се пише и да не се пъхат изводи и изречения на другите!
Никъде не е писано , че отворените пространства и холокухните имат нещо общо с кутииките или просторните жилища.
Така ,че  кой какво е разбрал / неразбрал да говори само за себе си Wink

# 682
Здравейте!
От известно време се опитвам да продам един апартамент и въпреки, че съм писала в обявата, че не се предлага на агенции, постоянно ми звънят само брокери. Искат да показват апартамента на техни клиенти, няма лошо, но като им кажа, че от мен комисионна няма да видят и се отказват. А апартаментът е голям и обзаведен, и при 3% лихва без ДДС трябва да им платя сума по- голяма от годишния ми доход. За тях е апетитна хапка, но не им ли стига комисионната на купувача, който ги е наел. Чудя се всички ли работят само с брокери, та частни лица не се обаждат. Предполагам,  че зимните месеци е по- слабо търсенето  и всеки очаква спад в цените. Надявам се вече да се посъживи пазара. Аз не бързам с продажбата, когато стане, тогава, но от наглите брокери няма отърване...

Къде е публикувана обявата?

# 683
Има СС, които стоят от вече 100 години. Опроверга се и теорията за късия живот на панелите и ЕПК. Така че напълно излишно е да се дават мрачни прогнози за падащи стари сгради.
В Бургас имаме апартамент на гредоред от 1920 г. Много-много стар. В много здрава сграда от фондовите жилища на БДЖ - блокове тип старото строителство на окръжна болница в Сф. Няма никакви изгледи да се разпадне. Имат нужда фасадите и общите части от ремонт, да. Но само толкова.
А новото строителство и то ще стане старо и ще се занемари. Вече се вижда това в някои 10-15 годишни блокове и положението не е розово.

# 684
Здравейте!

Във всички възможни сайтове за продажба на имоти.

# 685
Здравейте!

Във всички възможни сайтове за продажба на имоти.

Дайте линк ако може

# 686
Модата да няма отделна кухня, а общо помещение "холокухня" дойде от Запада и там все още е на мода. Даже ако гледате предаванията по ТВ за купувачи на имоти ще забележите, че всички бръчкат нос, когато кухнята е отделно. Та щом там все още е на мода няма начин до десет години тук да и мине модата Twisted Evil
Иначе съм имала и голяма и светла отделна кухня, и холокухня и не мога да кажа категорично кое предпочитам. И двете си имат плюсове, но вече свикнах с холокухня и даже май не бих я сменила. И без това готвя 2 пъти седмично по два часа, не е проблем и не се омирисва.  Сега, ако някой готви всеки ден по три ястия за обяд и три за вечеря може би голяма отделна кухня е за предпочитане. Ама май тенденцията е хората да готвят все по-рядко.

# 687
И частни лица се обаждат, просто почакайте.

# 688
  • В планината / На морето
И приза за най-нагъл тип на деня отива при Пламен Георгиев /КОНПИ-то/, който обяснява, че терасата /186 кв.м./ на втория етаж от 3-етажното му жилище не е негова и недоумява защо тя е включена в нотариалния му акт.И за „оправим“ нещата, от днес Пламен Георгиев вади нова данъча оценка за покупката от 2012-а….

http://www.informiran.net/приза-за-най-нагъл-тип-на-деня-отива-пр/?fbclid=IwAR1rTTlVosqy1ZZD8UU2nsYTh7pg3cb77dcxRiWehnuyUwfXlf54k-VnKA0

# 689
"Модата" за холокухните, според мен, дойде от желанието на инвеститорите да наблъскат повече апартаменти на ограничената площ на парцелите. С липсата на отделна прилично голяма кухня с място за хранене се "спестява" едно помещение, което те правят на спалня. Така едностайният (гарсониера) е вече двустаен, двустайният - тристаен.
А да се говори, че така е по света, не е съвсем вярно. Така е със сигурност в САЩ, но там говорим за несравними с нашите размери на това "модерно" помещение. И за майки-домакини, които наистина по цял ден си стоят в къщи и готвят и правят по нещо в кухнята, посрещат и изпращат деца и мъже. Което пък няма много общо с нашата ситуация.
Пак ще повторя - по методиката на ЕК за преброяване на жилищния фонд, кухня е помещение, което е трайно отделено от другите с някакъв вид постоянна преграда (примерно не с перде). И кухнята не е жилищно, а сервизно помещение.
А че младото поколение не готви или почти не готви (примерно само притопля полуфабрикати или готова храна).

Общи условия

Активация на акаунт