Дискова херния - 18

• 93 618
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
Малко тъп въпрос,но понеже доста съм се отчаял ще го задам! Имам доста здравословни проблеми а сега и ДХ. Намериха ми уж дискова еструзия на Ц5 и Ц6 с задни надлъжни остеофити!
И разместване/ротация на шиен отдел посока по часовниковата стрелка! Абе като видях описанието от ЯМР ми стана лошо толкова изписани неща че сякаш ковчега ме чакаше, поне в очите ми изглежда така! После 3 ма неврохирурзи го гледаха и казаха че тва дори не било и херния а по скоро протрузия и че нямало ама нищо притеснително а за операция пък дума да не ставало! И тримата го казаха предполагам ще питам и четвърти! Дори тоя от ЯМР ми каза нищо обезпокоително, но изписал една камара неща! Иначе вратът ми се подува и отича след травмата и боли от лява страна. Sad Дали това подлежи на възстановяване имам предвид, защото неврохирурга ми каза това или ще стане херния с времето или ще се върне в предходното си състояние. А тия шипове остеофити предполагам и те не си стоят доживот! Сори за скептицизма ама съм се отчаял. Да не говорим за болките. Sad

# 346
Моя приятелка е с протрузия на врата.Ходи при някакъв професор в София и той и казал,само упражнения, упражнения и нищо друго не е нужно.
И моите проблеми са на С5,С6.И аз искам да мина ядреномагнитен резонанс, но юи са се втълпили думите на вуйчо ми,който ми каза,какви ли не изследвания без упойка съм изтърпял,но такова ужасно нещо все едно жив в гроба ме вкараха.С такъв ужас ми го разказваше и сега ме е страх,как ще изтърпя тоя тунел.
А това с шиповете,запаметила съм си няколко рецепти,хора които се хвалят,че се оттървали от тях.Лично аз правя сега една на петите.Не знам,дали ще има полза,но по- добре да пробвам от колкото нищо да не правя по въпроса

# 347
Чакам снимки - преди и след. Дотогава, може да опитате ударно-вълнова терапия, пък ще си мислим, че е от рецептите.
Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 22:47 от Дренка

# 348
Роси, в София в мед Център Спектър има открит МРТ, така че няма от какво да се страхувате и смело може да направите изследването. Праплеменницата ми, която е на 9 години, и правихме там, всичко беше наред и мина спокойно.
За шипове пробваме сега чай от източен чинар и аз взимам няколко вида хомеопатични по книгата на д-р Атанас Михайлов, които най-малко 6 месеца се взимат и резултати ставали много бавно, но пише, че имало такива.

# 349
  • София
Чакам снимки - преди и след. Дотогава, може да опитате ударно-вълнова терапия, пък ще си мислим, че е от рецептите.
Simple Smile

Майка ми е пробвала ударно-вълновата терапия и какво от това?
Дренка, хубаво е, че в темата пише медик. Само, ако беше възможно
постовете Ви да са малко по-малко назидателни, щеше да е добре.
В мен предизвиквате на моменти съпротива срещу съветите Ви и
то не защото са лоши, а защото са поднесени по не много подходящ
начин. Приемете, че хората търсят, споделят, пробват и не винаги
опират само до помощта на традиционната медицина, а и това е форум, все пак.
Не държа да отговаряте, нито целя дискусия. Допускам, че може и
да е погрешно впечатление, заради начина на комуникация тук -
епистоларна, без да виждаш събеседника си, но това е моето усещане
и исках да споделя. Иначе вярвам, че за да сте в тази тема, искате да помагате.

# 350
Много добре усещам всеки от събеседниците си, повярвайте ми.
Години наред обирам луфтовете в здравните грижи.
Не виждам достатъчно осъзнатост в действията на пациентите. Примерно - през страница се пита нормално ли е да има болки в корема при ДХ.
Реално - механично обикаляне от лекар на лекар, в очакване на пълно излекуване.
Не е нормално.

Вие, как точно си представяте и обяснявате стопяването на шиповете си, и защо се се подвели по хорските приказки?

# 351
  • София

Не виждам достатъчно осъзнатост в действията на пациентите. Примерно - през страница се пита нормално ли е да има болки в корема при ДХ.
Реално - механично обикаляне от лекар на лекар, в очакване на пълно излекуване.
Не е нормално.

А защо се пита през страница? Нека помислим по този въпрос.
Защото когато българският пациент си позволи да зададе въпрос
на българския лекар, той си навежда главата, драска по рецептата,
подхвърля я на нуждаещия се и толкова. Без никакви обяснения.
От там се стига и до обикалянето от лекар на лекар. Колко е
механично, не знам. Хората търсят помощ и информация, това е.

# 352
Така е, но пренасят същите действия и на място, където хората се събират, за да си помагат.
Няма как да се помогне на човек, който не полага минимум усилия поне да се информира.

# 353
  • София
Подкрепям мнението на Sophia L. напълно и ще дам обяснение защо е така.
Дренка, вероятно си физиотерапевт и забелязвам, че не винаги ти е точна информацията , също и съветите, защото една физиотерапия точно ме докара до операция на гръбнака. Да, било е проблематично мястото, но можеше и без да се стига до такава сложна интервенция , ако не беше приложена съответната физиотерапия, можех да си карам години наред, къде с малко болка, къде малко повече, но нямаше да преживея и това оперативно натоварване.
Темата ни е от много време, то станаха години и всеки влиза тук с проблем и винаги ще се търси помощ, било от такива като мен, оперирани, било от такива,  които залагат на таблетки, даже и от такива,  които ще заложат на чакръкчия , всякакви хора има и всеки иска по един или друг начин да си помогне и никой до момента не си е позволявал да направи забележка, защо се пита все едно и също,  ами ще се пита, тя, темата е точно за това.
Защо се получава  така ли, защото до гуша ни е дошло от мизерни доктори,,  които обират с невероятни цени пациентите си, апропо един софийски професор взима 180 лв за преглед, сега цената, ако не се лъжа е още повече,  но това е друга тема,   и съответно полза никаква, и физиотерапия, която се гледа през пръсти и ние, като пациенти не сме доволни и си намираме тема, в която трябва да се споделя, повторя, потретва все едно и също и така ще продължава.
Повечето време чета и не коментирам, въпреки че има какво да споделя с някой от питащите, но този груб назидателен тон, който се държи от теб не ми харесва ,... все едно се намирам в поредната физиотерапия на някоя болница и се чувствам зле........потискащо е,  това е.
.....................................................
Няма как да се помогне на човек, който не полага минимум усилия поне да се информира.

Това, последното не е от наша компетенция, това.... какво да се информирам аз , а и защо да се информирам, когато не ми е работа,  е за този който би трябвало да ни лекува, съветва, насочва,  и да не ни притеснява с абсолютно нищо, вкл. и с лош тон. Последното е много притеснително , за всеки един от нас, назидателно се получава, грозно. Ние, тук само споделяме и нищо повече.

# 354
Това е една от специалностите ми, да, но няма  как да дам персонален съвет без преглед, нито да назнача, нито да изпълня лечението, още по-малко точно аз да отговарям защо сте стигнали до операция след физиотерапия. Обратният вфект от нея обикновено се дължи на грешки в назначението, или изпълнението.
Не мога и да се правя, че не виждам откровеното невежество на хората, изразено в елементарна липса на желание да се ограмотят що е то шип и какво точно значи да се излекуваш от него.

# 355
Да,смея да твърдя че съм невежа.Нито съм наясно с това точно какво са шиповете, нито знам как да ги премахна от себе си.Лекаря при който ме бе изпратил ЛЛ,даже не отвори диска да ми разчете рентгена. А се слави като много добър специалист.Поогледа ми врата и ми подаде рецепта с  изписан Диклопрам.
Нямах никакво подобрение за болката. После си платих при друг лекар,за да ми каже какво има на диска.Предишния ми каза,че всичко е наред,а този цъкаше,че всички прешлени на един толкова млад човек са деформирани,дори спомена състарени и че съм с 20 г.нагоре.Изреди спондилоза,артроза,стеснение.
Попитах имам ли и шипове.Отговора беше- О,разбира се.Това всичко тук е ошипяване.Попитах,как да се лекувам и има ли нужда от озон терапия,ЯМР.Отговорът беше,че озон не помага.ЯМР и да направя и дори да се разберат още подробности,лечението е стандартно.Понеже в момента бях доста зле с главата. Ставаше ми много лошо,нещо с главата,каза ми че ,ако започнат и други оплаквания,веднага на лекар,да не получа инсулт.
От там ги зарязах тия доктори и започнах само самолечение.
Ходих два пъти на Наречен. След 10 дни отново съм там.Това с главата изчезна напълно,а лежах   преди това неадекватна след работа.Няма вечер и сутрин да не се мажа с нещо.Правя криво ляво и някакви упражнения. От скоро започнах рецептата на Владимир Бошнаков за шипове по целия гръбначен стълб.Ако има полза добре,ако ли не здраве да е.Но повече по доктори не ми се ходи.

# 356
Визирам случаите, почиващи на  има шип-няма шип, което изцяло е на отговорност на пациента, а не на този, който го лъже.
По стечвние на обстоятелствата, основно се занимавам с поправяне на лекарски грешки, некомпетентност и безхаберие, така че напълно съм наясно с реалността и перспективите.

П.п. Понеже през пост - през два се търси добър невролог, уточнявайте за себе си и за околните какво очаквате от него. Щото за мен “добър” означава много повече от чисто неврологичен статус, емг и две рецепти с мвдикаменти и приказки от рода на свиквай, така ще е.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 09:04 от Дренка

# 357
Да, с цялото ми уважение към професията на лекарите, в частност Дренка, мисля че абсолютно неадекватно се подхожда към страданието на всеки от нас. Като човек, който се лута в търсене на лек от три или четири години след диагностициране го пиша. Здравната каса не е разбрала че имам такова страдание, физиотерапевта си го намерих и плащам отделно, тъй като не работи с нея, а и процедурите по каса са крайно недостатъчни. Балнеолечението и то така - изцяло на моя сметка и преценка, изследванията и те с мои пари, само ЯМР правен два пъти се сещате колко струва. Лежах в болница - викам това ще помогне. Доплатих едни 850 лв, обезболиха ме докато лежах там /и без това имам болки при ходене, не при лежане/ и десет минути след като излязох от болницата бях отново с болки в добавка с вирусна инфекция, която докторът гордо ми заяви, че няма как да не съм хванала, защото "това е болница и няма как". В резултат дори адекватни изследвания не би бяха правени, минимален болничен, щото и това им се досвидя, та след около две седмици си бях в изходната точка. Ходих на няколко консултации /платени/ резултат нула и съвет за операция, иначе нямало как. Да де, ама проблемите са ми в целия лумбален дял, а то няма как да стане всичко да се подмени и изправи. В Германия имало санкция за болни с ДХ ако не ходят на физиотерапия 30 дни в годината, тук трябва да се молиш и да се чудиш къде няма да те повредят. Дълго стана, извинете ме, но мисля, че лекарите са в дълг на пациентите с хронични заболявания, не обясняват и не предлагат варианти, а след това ги упрекват че са неграмотни и прибягват до нетрадиционната медицина. Традиционната ако помагаше на всички, нямаше да има търсене за чакръкчии, билкари и прочее лечители.

# 358
  • София
... но няма  как да дам персонален съвет без преглед, нито да назнача, нито да изпълня лечението...

Никой не очаква това от Вас, чак толкова невежи не сме.
Както казах, това е форум и тема за помощ, съществуваща
от 12 години, в която Вие решихте да се включите.

П.п. Понеже през пост - през два се търси добър невролог, уточнявайте за себе си и за околните какво очаквате от него. Щото за мен “добър” означава много повече от чисто неврологичен статус, емг и две рецепти с мвдикаменти и приказки от рода на свиквай, така ще е.

То и за нас означава повече.
Я да видим сега какво обаче означава добър лекар,
в частност невролог, за леля Пенка. На нея така й
се е стекъл животът, че има основно образование, работи тежък,
физически труд, има няколко дискови хернии и много шипове.
Не умее да борави нито със смартфон, нито с Гугъл, за да се "образова"
какво точно представляват нейните шипове. В приятелската й среда
също няма толкова "образовани" хора, които да знаят за шиповете й,
както и дали леля Пенка я боли коремът от дисковите й хернии.
Така нашата героиня се сдобива с направление от личния си лекар
и попада при доктор Х, с надеждата той да й помогне. Леля Пенка изобщо
не знае думи като "чисто неврологичен статус", ЕМГ и т.н. Всичко, което тя иска
е да НЕ чуе приказки от рода: " Свиквай, така ще е!". Всичко, което
тя иска е адекватна помощ и евентуално адекватно отношение.
Ей това е за мен добрият лекар - не назидава, не порицава, не
нагрубява, не допуска ятрогения. Добрият лекар изслушва, преглежда,
пита, мисли, лекува, проследява, интересува се. Дали трябва да пратим
леля Пенка да се дообразова? Не мисля.

# 359
Нали и аз това казвам.
Защото в един момент и добрият лекар се оказва с извити ръце - от системата, от недоверието, породено от негативния опит и нагласи, и даже често и императивното - само вие можете да ми помогнете. Сега и веднага.
Даже забелязвам как едни и същи лица питат по сто пъти едно и също и тук, и във фейсбук групата. При все, че са получили отговори.
Как се работи според вас на такъв фон?

Общи условия

Активация на акаунт