(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 39 843
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
  • София
... лист от чери домат, гледан в саксия на балкон. ...
jam, мисля, че имаш паяжинообразуващ акар. Няма да го видиш, много са, но са микроскопични и живеят от долната страна на листото. Когато направи паяжината ще пораснат до размер на брашняна прашинка и тогава ще можеш да ги видиш. Но това вече е на етап, когато растението дотолкова е отровено от акара, че умира. Съжалявам да кажа, но нито едно от еко-био средствата не ми е проработило за този вид акар върху домати. Върху босилек съм го борила успешно, но листата на доматите са с мъхчета и това ги предпазва от цитрусовата или чесновата настойка, например. Без химия мисля, че няма да мине.

amica1,

много ти благодаря! проблемът е идентифициран. тази сутрин направих увеличени снимки на засегнатите листа и при още увеличение се видя ясно едно бяло паяче.

моля те, посъветвай с каква химия да напръскам?

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 10:18 от jam

# 661
Скрит текст:
... лист от чери домат, гледан в саксия на балкон. ...
jam, мисля, че имаш паяжинообразуващ акар. Няма да го видиш, много са, но са микроскопични и живеят от долната страна на листото. Когато направи паяжината ще пораснат до размер на брашняна прашинка и тогава ще можеш да ги видиш. Но това вече е на етап, когато растението дотолкова е отровено от акара, че умира. Съжалявам да кажа, но нито едно от еко-био средствата не ми е проработило за този вид акар върху домати. Върху босилек съм го борила успешно, но листата на доматите са с мъхчета и това ги предпазва от цитрусовата или чесновата настойка, например. Без химия мисля, че няма да мине.

amica1,

много ти благодаря! проблемът е идентифициран. тази сутрин направих увеличени снимки на засегнатите листа и при още увеличение се видя ясно едно бяло паяче.

моля те, посъветвай с каква химия да напръскам?
https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0 … %D1%85%D0%B8.html

# 662
Тази година ми е определено черешова. Дърветата са отрупани! Имам една ранозрейка, стана почти черна вече, сочна е много. Има много. Дайте идея какво да ги направя черешите?
Компоти не се ядот в нашето семейство, а ако измислите нещо с малко  захар (или хич) ще е най-добре. Да ги пресовам през тензух на сок? А ако не му сложа захар и само го заваря дали ще стане?
Хрущялката ще суша, че много сполучливи стават.

# 663
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Майка ги замразява без костилка, после ги слага в сладкиши.

# 664
Тази година ми е определено черешова. Дърветата са отрупани! Имам една ранозрейка, стана почти черна вече, сочна е много. Има много. Дайте идея какво да ги направя черешите?
Компоти не се ядот в нашето семейство, а ако измислите нещо с малко  захар (или хич) ще е най-добре. Да ги пресовам през тензух на сок? А ако не му сложа захар и само го заваря дали ще стане?
с уред за сушене ли?

# 665
И нашата череша е отрупана- за първа година имаме толкова много плод...ама и много въшки ли каквото е там има. Каним се с ММ тази вечер да я берем и утре да я правим на компот и сладко- купил ми е 50 малки бурканчета за сладкото Shocked   Можеше още малко да поизчака ама с тези натрапничета..

Иначе граха ми излезна около 4кг, имам още 1 ред за бране. Последвах съветите и аз сложих суров във фризера.

# 666
Да, с уред за сушене . Миналата година я купих и пробвах за пръв път-хрущялката стана уникална! Аз уж само за проба..и малко банан сложих..мъжът ми си облиза пръстите! Става концентрирано сладка, много сполучлива.
Но ранозрейката ми е водниста и не е подходяща за сушене и за това си мислех за сок евентуално? Поради здравословни причини ако идеята е без захар-най-добре.

# 667
А има ли лесен начин за отстраняване на костилката на черешата? Почти я обрахме- 5 големи кофи излезнаха. Остана ни от едната страна малко. За компотите няма да си играя да махам костилката, ама за сладкото  Thinking

# 668
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
https://fakti.bg/life/149111-nai-prostiat-nachin-za-chistene-na- … hi-i-vishni-video Simple Smile

не съм опитвала Simple Smile

# 669
А срещу косове има ли някаква хитрина. Без изтребването им естествено (понеже гледам съседите си ги отстрелват с пушка). Заради тях берем само ниските клони които се стигат от земята, всичко нагоре изяждат те, даже едни авлиги гледам я навестяват, явно и те обичат череши. Авлигите обаче са плашливи, но косовете са много дръзки, чака ме да ида на черешата и тогава благоволи да се махне. И са голяма бройка около мен.

# 670
Майка ги замразява без костилка, после ги слага в сладкиши.

И аз така замразих малко.цели, с цел да ги използвам за украса на торти. От другите ще правим компот и конфитюр, защото в двора имаме пет черешови дървета

# 671
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
А срещу косове има ли някаква хитрина.

Взимаш ненужни СДта и връв, на двата края на връвта връзваш по едно СД и ги мяташ на черешата. Трябва да се закачат на клона и да се движат от вятъра. Птиците се плашат от отблясъците. Така окичваш черешата от всички страни. Хубавото, че ако мериш точно, можеш и на високите клони да закачиш.

При нас имаше буря и се разхлади, но трябва да ида да видя дали има щети...

# 672
Костилките на череши/вишни чистя с уред , който купих от Метро преди години, иначе чистех с фиба или безопасна игла.
После правя сладко, замразявам или суша. Миналата година правих компоти с обезкостени вишни, че ако имат костилки трябва да се консумират в рамките на една година.

# 673
Мисля, че имам корени домати с акари и други с начална алтернария.
Днес пръсках с бордолезов, като преди това махнах заболелите листа. Дайте акъл какво да правя? Да ги скубя ли тези с акарите? Изостанали са видимо в развитието си и цветовете им са изсъхнали.

# 674
Позната прави сок без захар - със соковарка и става хубав. Не зная дали с тензух ще ги пресоваш добре. Само със заваряване рискуваш да ферментира. Трябва си да е сварен. В соковарката парата извлича сока.

Преди години имах уред за чистене точно на същия принцип и беше много удобен, но ми го потурчиха.

Не съм виждала авлиги на живо, много са красиви.

Общи условия

Активация на акаунт