(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 401
  • 765
  •   1
Отговори
# 210
Благодаря, тази седмица ще съм извън града и ще имам възможност да набера коприва (помня че преди много години сме брали, но не си спомням кой месец е било). А относно съхраненито да ви попитам - за чай трябва да ги суша, нали? А тези, които ще използвам за готвене, но искам да замразя за зимата, първо трябва да ги бланширам ли?

# 211
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
Аз замразявам копривата без да я бланширам. Измивам и изцеждам листата,  слагам ги в найлонов плик, притискам добре, за да излезне излишния въздух и го навивам на стегнат пакет.

При бланширането копривата трябва да се попари за 2-3 минути в подсолена вода и след това да се залее със студена,  за да се спре процеса на готвене. Отцежда се добре,  слага се в плик и айде във фризера Wink

# 212
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз сушена коприва не обичам готвена и затова не ползвам и не мога да помогна.
също и не съм замразявала.

Четох в нета, че освен коприва, може и люцерна и глухарче. Отварата се използва за азотно торене.

миналата година ползвах настойка от овчарска торбичка и торях с нея. не видях кое знае какъв ефект, но 3-4 пъти само правих.
в полето имаше, събирах, после заливах с вряла вода и оставях 2 дена, прецеждах, разреждах 1:5 и поливах.
поне бяха големи корени и с един корен пълнех една тенджера.
глухарче не ми се събира.... Whistling

за содата: на 10л лейка (толкова ли е стандартната лейка  newsm78) слагам 1 с.л. сода и поливам тиквички, краставици, тикви.

за копривата:
1:20 - за поливане на разсад
1:50 - за подсилване на растенията, един път седмично
без разреждане - на пролет за подобряване на почвата, без посев.

1кг. листа от коприва се залива с 10л. вода и се оставя 2-3 седмици да ферментира. в началото се разбърква всеки ден, после по-рядко (разбираеми про тази смрад).

сега не намирам информация кой елемент през кой месец преобладава, но аз миналите години доста коприва изядах/изпих и в началото съдържа повече желязо, после повече магнезий.
аз заради желязото я консумирах и затова съм запомнила....
доколко това е важо при торенето - незнам.

аз преди няколко дена вадих гулията от едното място, че имам на 3 места. от 1кв. м. изкарах 3кг Shocked
а миналата година се опитах да я махна оттам.... Whistling
никой не иска да я яде. днес ще пробвам да я пробутам на пюре, смесена с картофи, една част ще сложа на туршия. аз я ям сурова със сол...

# 213
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
два дена почистване на тревата в дворчето.
сега познавам анатомията си много по-добре Wink Wink

# 214
два дена почистване на тревата в дворчето.
сега познавам анатомията си много по-добре Wink Wink
Аз не спрях и сега и улица е без трева, остава другата. Малините са вече на улицата, чудя се как да ги изкореня.
Вятърът тези дни е ужасен, отпуската вече и се вижда края, а работата до никъде не съм я свършила.

# 215
аз съм енергоспестяваща Wink

два дена работа - после почивка.

# 216
st. Dobri  днес и аз почивам, ама сега разглеждам брошура на Лидл и се чудя този касис от понеделник дали ще  вирее в моята градина ?  До сега рових в лидлската тема ама само за едни божури и  смокиня прочетох.Мъжа ми почива в понеделник виждам го как ще чака да отворят магазина сутринта.
Скрит текст:
Днес сме с минус един вредител, съседа видял капана да мърда и го издърпал.
От трите страни на един тунел заложихме капани, въпроса е колко са слепите кучета.Преди две години всичко което не бяха извлекли намерихме надялкано, все едно с ренде са ги дялали картофите.

# 217
днес в лидл на боян магесник имаше един касис. май бял.

при нас проблема не  е в градината, а в бащицата. има страшен нюх към унищожаването на всичко, което съм насадила.
една година засадих пръчки от касис Simple Smile подарък от темата Simple Smile, напролет минал и окосил само там. навсякъде наоколо трева до кръста, на него точно тази му пречела. хем бях окопала около касисчетата и би трябвало да ги види.
вчера почистух тревата в градинката и оставих оцелелите 5 туфички карамфилчета. познайте! точно върху едното карамфилче стъпи. него видял! че то цялат аградинка гола земя, само там туфичка зелено и той отгоре .... с тия 47 номер обувки - никакъв шанс нямаше горкото.

а сляпото куче е голяма гад Sad силно се съмнявам да живеят поединично Sad
Скрит текст:

# 218
А миналата година на видно място си поръсих семената на богородички, обяснявам там да не се скуби нищо.
 "Да добре" и след 2 минути  беше отгоре им моя мъж, и то защото там зад това което ще пазим имало тревичка в ягодите.
Обещава и после как стана защо изчезна....
А сега изобщо не смея да слагам цветя, защото престои багер да влиза да копае основите на къщата и не вярвам някой нещо да ми пази.

# 219
и при нас строителните работи продължават и не е лесно. Sad
отделила съм си цветята и градинката, сложила съм колчета, връзки... и съм приела, че ще има жертви Sad

# 220
Ооооо и при нас е така. Нали скоро построихме къщата и двора от 3 години някъде е строителна площадка. Ама аз (ММ, е казал, че с градинарство няма да се занимава и аз приема неговият желание) от няколко години съм си разчистила  местенце за около 60 корени домати и още едно такова мини местенце за краставици и подправки. Тази година уж ще "оправим двора" и не трябва нищо да садя, щото ще влиза багер и т. н. ама аз упорита. Казах "до май месец да е готово щото ТРЯБВА да садя!" Умирам за селска работа Simple Smile Обичам я!

# 221
  • Русе
Другарки, искам да споделя един мой експеримент, да помоля за обяснение защо се получи така. Та сложих семенца салата на 1.02, започнах да я разсаждам в началото на март в оранжерията. На 5-та салата обаче се сетих, че те докато станат , оранжерията ще ми трябва, та ги сложих в едно кашонче , покрито с найлон...и ето резултата, едните в земята, другите в кашона..

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56523242_20342 … 6&oe=5D38E26F

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56478618_31157 … 4&oe=5D48C2B4

Много се извинявам за глупавия начин на представяне на снимкие, ама не мо се получи по друг начин...
Сега дали могада разредя онези от кашона...

# 222
направила си си мини парник Simple Smile
по-лесно се затопля, а кашона е като изолация.

не виждам как са в оранжерията, но тези в кашона ми харесват Simple Smile
при нас такъв е размера на салатките за засаждане на постоянно място. Simple Smile само им късат част от листата.

# 223
  • Русе
Те отгоре нямаха нищо, както са в кашона и хоп в оранжерията, другите са на 2 педи от тях..много ми хареса идеята. Сег асе чудя дали да не напълня още 2 кашончета с пръст и да ги преместя там. Така май няма да имат място да се развиват. Страх ме е навън да ги сложа, защото тук е все още доста студено вечер..до Русе съм.

# 224
cvete7575 при дишането си растенията отделят топлина, тези в кашона затоплят по- бързо почвата и при тях парниковия ефект е  по- силен отколкото при тези в почвата.
Ето и снимки на моите от средата на март( извинявам се за качеството).При нас е доста студено дори и в момента , все още не сме махнали найлоните.  
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт