(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 452
  • 765
  •   1
Отговори
# 360
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
влизам да питам за един сорт домати, не успях да го открия в нета..

регистрирани са 3 800 сорта домати, счита се, че има около 7 000 запазени сорта  Whistling
питай за сорта там където си го яла, ако е възможно де... Peace

този сорт ръгби е хибриден, аз избягвам хибридите.
миналата година имах 2 сорта хибриди: един салатен и един коктейлен домат. много продукция и никакъв вкус.

тази година съм сложила само старти сортове.

# 361
  • София
Моля за спешен съвет, перфектни разсади домати са се маносали за 4 дни в парника. Не са мокрени растенията, но парникът не е отварян, а вчера е било много горещо. Влага умерена, дори слаба точно вчера.
Най-долното им листо сутринта беше на жълти петна, а привечер се изумих - това листо вече наполовина изсъхнало, а петната тръгнали нагоре.
Окърших по 1-2-3 листа от растение.
Мисля с бордолезов разтвор сутринта да пръскам.
Друго?

Друг въпрос - нов за нас вредител, черен бръмбар на бели, "пръскани" точки. Едър колкото миризливка, но обемен, тлъст. Яде в центъра на цвета, дърпам, не се пуска! Гад! А и трудно се стъпква...

Ася, предполагам, че водолюбивите краставици ще удавят слънчоглед и царевица.

# 362
  • в полите на Балкана
ЗаСлон,ето от моите записки.

Природни средства за борба с маната

Скрит текст:
Настойка от чесън с калиев перманганат
100 грама чесън се смилат или нарязват на много малки парченца, заливат се с чаша вода и се оставят за едно денонощие. После сместа се прецежда, към нея се добавя един грам калиев перманганат и всичко се разрежда с 10 литра вода. Пръскайте растенията с получения разтвор на всеки 10-15 дни, като средната доза е по 0,5 л на всяко растение.

Млечна суроватка
Разбийте суроватката от кисело мляко с вода в съотношение 1:1 и през юли пръскайте растенията на всеки 2-3 дни.

Дървесна пепел
Поръсете междуредията на доматите с дървесна пепел седмица след разсаждането им на полето или в оранжерията. Когато се образуват плодчетата, повторете третирането. Дървесната пепел може да се разтвори във вода, да се смеси с домашен сапун и с получения разтвор да се пръскат както доматите, така и картофите.

Мляко с йод
В 10 л вода се добавят 1 л прясно мляко и 15 капки йод. Растенията се пръскат с получения разтвор на всеки две седмици. Този йодно-млечен препарат не само убива микробите, но и ускорява растежа.

Хлебна мая
100 грама хлебна мая се разтварят в 10 литра вода. С това средство картофите и доматите се обработват при първите признаци на мана.

Последна редакция: сб, 27 апр 2019, 00:19 от мамаРаче

# 363
  • София
https://Раче, благодаря!
Мъхнат бръмбар е чудовището в цветовете, мерки - механично събиране! https://m.bgfermer.bg/Article/1335716

# 364
Ние  на другия ни имот където е голямата градина, днес засадихме 300 гнезда боб, и няколко гнезда тиква и диня, освен това сме засадили и царевица, картоф и слънчоглед. После ще сложим и домати

# 365

Ася, предполагам, че водолюбивите краставици ще удавят слънчоглед и царевица.

царевицата също иска доста вода... newsm78
миналата година имах мана по краставиците и тиквичките, пръсках с разтворен бакпулвер, но нямаше ефект.
за тази година имам калиев перманганат. Whistling

Mößbauer, виж тук за сланите...

има по региони....

аз утре ще си получа градината и понеже захладня (от 27С стана 12С  Whistling), то чушки, домати, патладжани, царевица, тикви няма да ги сея още.
ще сложа зелето, броколи, чубрица, турта, кресон и смятам да разграфя парцела, всичко да е готово когато се стопли само да засаждам.

Последна редакция: сб, 27 апр 2019, 11:14 от asyalein

# 366
Христос Воскресе!

# 367
Воистина Воскресе!!!

гроги съм. не е работа да се земеделства с огромен корем  Whistling
засадих зеле, лук, невен, слънчоглед, червено цвекло, малко грах (2м. леха  Whistling), 3 вида салати (по няколко броя, садя ги пред 3-4 седмици, иначе стават наведнъж готови и се чудя какво да ги правя.)

от нещата, които са ми засадени в градината, салатата скоро ще е готова.
репичките и спанакът също изглеждат добре, само морковите са мизерни, ще трябва да посея аз някъде, само да видя къде ще имам място.

останаха топлолюбивите да се сеят, ще изчакам още малко. Whistling
детето беше омазано до ушите и олепено със слама, но щастливо, уморено и гладно  Crazy

# 368
Ася, новина ли имаме? Наистина? Честито!

Пак ще захлажда, а мислех вече да засаждам чушките. Аман.

След 2 седмици чакане ми дойдоха дръвчетата- късна праскова и ранна кайсия. Поръчани 120 см, дойдоха 200 см. Не се оплаквам де, утре ще ги засаждаме.

# 369
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при вас на гол корен ли ги продават или в саксия?

тук е малко късно да се садят.
кайсиите и прасковите вече са прецъфтели и са се разлистили, даже и плодчета се виждат.

# 370
Всякак се продават. Аз си ги поръчах в саксия, за да оцелеят при доставката. В разсадниците наоколо не намерих сортовете, които исках, затова по интернет поръчвах.
Надявам се  да се хванат.

# 371
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в саксия няма проблем. то на практика не е пресаждане, а само преместване. не се разбутват корените и няма да страда. Simple Smile
успех и да се похвалиш с реколта скоро. Simple Smile

# 372
Ася, новина ли имаме? Наистина? Честито!

още няколко седмици за новина  Mr. Green

и аз исках да сея доматите и чушките, засяла съм една чушка в предния двор в саксия, вечер я покривам. не расте. сравнявам с другите в оранжерията.
студено е нощем, сега пак идва дъжд.

проблемът е, че не знам дали ще устискам до след Eisheilligen  Whistling
детето каза уж, че ще помага, ама понякога не му се занимава...
на колене засявах сега, след 10 дена незнам как ще мога  hahaha
мъжът ми отказва да се занимава с градината, а и е малко слон в цветарски магазин, ще ми изпотъпче всичко  Twisted Evil

# 373
  • Пловдив
Не съм чела цялата тема, нито предишните теми. Може да е писано по напред и ако се повтарям извинявам се, но искам да споделя нещо, което практикувам усилено от тази година.
Преди съм прилагала само върху розите/за листни въшки/. Умират/изсъхват директно върху пъпката.

СОДА
1. Приложение на содата:
* При  БРАШНЕСТА  МАНА
При Цариградското грозде, касиса, малината и къпината, лозята
В 10 литра вода разреждаме 4с.л. сода. Пръскаме през интервал 7 дни.
* При  СИВО  ГНИЕНЕ
При лозята започва да гние плода. В този случай убиваме с 1 куршум 2 заека: 1 ликвидираме брашнестата мана и 2-ро – ликвидираме сивото гниене. С цел профилактика пръскаме с разтвор(10литра вода + 4с.л. сода) на 10-14 дни.
* При  ФИТОСПОРОЗА
При доматите.Разтвор (3с.л. сода + 10литра вода) на всеки 7-10 дни. Така се повишава и захарността на зреещите домати.
* При  ГЪСЕНИЦИ  ПО  ДЪРВЕТАТА
При листогризещи гъсеници на плодните дървета се прави р-р от (5с.л. сода + 10литра вода). При появата им е нужно да се напръска обилно короната на дърветата и процедурата да се повтори през 3-4 дни.
* При  ГЪСЕНИЦИ  ПО  ЗЕЛЕТО
Поразените растения се „напудрят“ със сода след роса или след поливане с лейка/оросяване. Содата не вреди на листата, но с гъсениците се справя моментално.
* При  ГОЛИ  ОХЛЮВИ
Растенията се „напудрят“ със сода след роса или след поливане с лейка/оросяване или на местата, където се натрупват голите охлюви. Содата буквално разяжда нежните им телца и те бързо умират.
* При  ЧЕРВЕИ
По картофите се появяват червеи. Затова при посадката на картофа във всяка ямка се слага по 1/2ч.л. сода. Тези, които са го пробвали твърдят, че дори там където гъмжи от вредители на 3-тата година получават реколта без нито 1 червей!
* При  МРАВКИ
Содата е средство №1 за борба с мравките на двора.Местата на струпване на мравки се поръсват със суха сода и мравките започват мигновено да напускат домът си.
* При  ЛИСТНИ  ВЪШКИ
Пръска се със стандартен разтвор (10литра вода + 4с.л. сода) най-добре по залез слънце, редувайки през интервал 3-4. Обикновено 2-3 процедури са достатъчни.
* При  ХОБОТНИК
Ако малини, къпини, тайбери, лонгабери и ягоди се пръскат със сода те се спасяват от инвазията на хоботника/долгоносик.
* За УВЕЛИЧЕНИЕ на захарния БРИКС на ПЛОДОВЕТЕ
предимно по лозовите култури.

Въобще не чакам растението да се разболее. Пръскам профилактично. Хем се увеличава и захарността на плодовете по лозята, йощата, касиса, цариградското грозде, малините, къпините, тайберито, лонгаберито.... и тем подобни хибриди.

Аз в 1 пръскачка слагам 4с.л. сода + 10 литра вода и така пръскам всичко в градината наред. При розите слагах за прилепител веро, но това беше преди. Сега никакъв прилепител не слагам.
За листни въшки - още при 1-вото пръскане въшките  умират залепени на място. В града пред блока в 1 малка пръскачка от 1,5 литра слагам 1с.л. сода + 2-3 капки веро. Изчаквам пъпките на розата хубаво да се покрият с листни въшки(от онези с крилата) и напръсквам. Умират като "препарирани".
По овошките на село за сега пробвам без веро като прилепител. За 1-ва година го правя - да видим резултата.
Иначе моите колеги твърдят, че всяка година само със СОДА пръскали.....

За мравките:
Имам си 1 мравуняк в градината и не смятам да се лишавам от него за сега.
НО около дървото засипваш в кръг пшеничен грис и така не се катерят по дървото.
 bouquet

Последна редакция: чт, 02 май 2019, 11:27 от sylya

# 374
  • София
Имам три принципа:
1. най-сърдечно благодаря на хората с желанието за споделяне
2. не вярвам на спокойни писания,  но с правописни грешки
3. не вярвам на чудодейности  

Конкретно: пръскам вече 4 пъти срещу листни въшки. Три пъти разтвор сода + био препарат за миене, няма никакво подобрение!!!
Вчера с чеснова вода.
Вече се отчайвам със сливи и джанки, листните им въшки са сочни, напомпани сферички! А дръвчетата са сгърчили и листа и клони...

Общи условия

Активация на акаунт