Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 544
  • 776
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Тедичка, принципно би могла и плавно да започнеш, примено с 12.50 mcg за 5 дни, после 25 mcg за още 5 дни и след това да останеш на 50 mcg..

Обаче, нивото ти на фт4 е доста ниско и предвид бременността (за развитието на плода трябва фт4) на твое място и аз бих започнала веднага с 50 mcg. След максимум месец, дори и по-рано, бих проверила нивата отново за да се коригира още дозата, ако е нужно. Късмет! Hug

Пп: Със селена по-добре изчакай според мен. Засилва преобразуването на фт4 във фт3, а точно в момента фт4 липсва. Дай му време да се натрупа първо (чрез прием на хормон).

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 15:52 от veseto5775

# 256
Аз съм си още “девствена” в тази свера , но не е ли реално т3 нужно на жлезата ? И друго  ми стана странно . Нали казват че за да забременееш е нужно TSH да бъде под 2...не че се оплаквам но как аз забременях с 10.3 ....

# 257
  • София
Да, Т3 е хормонът нужен на всяка една клетка от организма. Но той в по-голямата си част идва от ФТ4, който е "материалът" за ФТ3. На теб ти трябват добри нива и на ФТ3, и на ФТ4. А за плода е важен ФТ4.

На теория е възможно да забременееш с високо ТСХ и неоптимални нива на ЩХ, но за развитието на плода те трябва да са достатъчни (за да се развие нормално и безпроблемно). Ендокринолозите искат ТСХ под 2 преди забременяване за да са сигурни, че при настъпване на бременност (когато нуждите рязко се увеличават) нивата на хормоните ще са на достатъчно добри нива и ще покрият нарасналите нужди.

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 16:58 от veseto5775

# 258
Ясно . Разбрах сега . Спираме Селена за сега тогава . Мерси много veseto5775 както и на останалите включили се . Идея си нямате колко ме успокоихте .

# 259
Селенът е токсичен за плода! Това го каза др Стаменов в деня на трансфера ми..Аз го пиех и го спрях на секундата.

# 260
  • София
Да, честно казано, аз не бих пила изобщо селен без първо да съм го изследвала.

Тедичка, за омегата - при бременни се препоръчват 1000 mg само DHA (т.е. омегата трябва да е по-концентрирана, с повече DHA спрямо EPA). Търси да е качествена и пречистена. В iHerb има много предложения.

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 22:18 от veseto5775

# 261
Здравейте, винаги разчитам на съветите Ви и благодаря, че Ви има. Моля за помощ. Аз съм с хипофункция. Боря се за втора бременност, като се опитвам да намаля стойността на TSH, която при мен е в горната граница- 3, 52 µIU/ml. Ходих и при двама лекари, светила в областта и при още един лекар, които единствено ми увеличаваха дозата хормони, които приемам и в продължение на една година пих първо по 1/2 таблетка Еутирокс, после го увеличиха на цяла, после на 1 таблетка  и 1/2. Но правя вече 4- то контролно изследване и стойността на TSH си стои на едно и също число, въпреки увеличението на дозата:

TSH   S        3.52       µIU/ml     0.27 - 4.20     ECLIA

Всички други показатели, които се изследват в пакета "щитовидна жлеза" са ми в норма и винаги са били. Знам, че за бременност TSH трябва да е под 1 и не мога да разбера къде бъркам? Вече една година чакам и харча пари за добавки, частни лекари и изследвания и нищо...Явно трябва да се направи нещо друго, а не просто да се увеличава дозата, както ми препоръчваха лекарите, при които ходих.

# 262
Газела, по принцип "в норма" не значи добре, така че е хубаво да следиш и другите хормони. Но щом ТСХ стои на 3,5, явно дозата на хормона е недостатъчна, колкото и да е висока в момента. Сега пиеш 37,5 мкг, така ли? Ако е така, това не е висока доза. А и щом очевидно си в хипофункция, е по-добре да увеличиш дозата и да постигнеш добри стойности на хормоните, отколкото да се тревожиш, че увеличаваш хормона. Докато си в хипофункция, организмът ти страда - целият ти организъм, дори да не работеше за бебе.

# 263
  • София
Здравейте, днес и аз се присъединявам с диагноза Тиреодит на Хашимото. Засега само ехограф имам, тепърва ще правя кръвните изследвания и ще се назначава терапия. Чудно ми е обаче друго, поводът да отида на лекар не беше щитовидната жлеза. Миналата година пусках TSH и беше в норма. Тъй като никога не ме бяха гледали на ехограф, се чудя кога съм развила тази болест при положение, че хормонът на щитовидната жлеза винаги ми е бил в норма. По време на бременността ми беше пак в референтните стойности, но към горната граница.Слава богу родих здраво и износено дете. Възможно ли е от години да имам това заболяване и да не е дало отражение на Tsh?

# 264
Gazelle 53 ходила съм при няколко ендокринолози. Повечето препоръчват да се изследва само тсх. Моето тсх беше 7.8 преди една година, отначало почнах с елтирокс, а в последствие с л-тироксин. Пиех 4 пъти 50 и 3 пъти седмично 25 мг. Сега тсх ми е 1.2 и в момента съм бременна.
Почти никой лекар не обръща сериозно внимание-може да има и такива незнам.
Аз изследвам всичко, но какво от това-никой не обръща внимание.
Аз последно съм ходила при Начев. Наскоро ми споменаха за проф. Румен Пантев-бил най-добрия в областта. И двамата са от София. Успех и търси начини.

# 265
mia1, да, напълно е възможно да се постави диагноза и само с ехография. А докато функцията на жлезата не е достатъчно понижена, е напълно възможно и хормоните да са добре. Но ако изследваш само ТСХ, не получаваш пълна представа за състоянието, защото има много случаи на ТСХ в норма или дори по-близо до долната граница, но въпреки това ниски ФТ4 и ФТ3, което говори за хипофункция.

# 266
mia, колко ти е било TSH през годините? Ако е било около 1 - 1.5, добре, но всичко по-високо от това е индикирало за проблем, който е бил неглижиран дълго време.
Жалко, че лекарите не са те насочили по-рано. Да, най-вероятно от много години си с Хашимото, щом вече имаш изменения по жлезата, видими на ехограф.

# 267
  • София
О, толкова ниски стойности никога не са били, към 3-4, но все пак в рамките на референтните стойности. Значи да се радвам, че имам дете на фона на това заболяване. 😟

# 268
Хипофункцията може да доведе или до липса на овулация, или до трудности със задържането на бременността, или до мозъчни увреждания при плода, което пак може да доведе до аборт. Разбира се, тези неща не се случват на абсолютно всяка с хипофункция, просто рискът е повишен.

# 269
Днес разбрах, че имам Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Стойността на TSH ми е 7.160. Бях при доктор Начев, който ми изписа L-Тироксин. Каза ми да взимам по половин таблетка (0.25мкг) сутрин на гладно само с вода и 30мин след това да приемам каквото пожелая. Каза, че след 45 дневен прием пак трябва да пусна изследвания. Притеснява ме това, че работим за бебе. И ми се струва, че хормона ми е много над нормата. 😕 Ще се радвам, ако има дами като мен, които да споделят опита си с борбата.

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 00:24 от purple_freckles

Общи условия

Активация на акаунт