Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 534
  • 776
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Не знам как да скрия снимката, за което се извинявам. Поставиха ми през ноември диагноза хашимото, вчера си самоназначих изследванията които ще кача. Освен ТАТ и МАТ, другото сякаш е в норма, а мисля...За останалите стойности какво мислите, уж са в долните граници вит. Д,  В 12,  феретин.
Моля за мнение ако има запознати, вероятно личният ще каже че всичко ми е наред. А аз се съмнявах за анемия, защото съм с миома и обилни кръвоизливи.
При Хашимото ТАТ и МАТ нормално да са завишени. Щитовидните са в норма, едва ли ще назначат лечение, но според мен трябва. ФТ4 е ниско, т.е. в хипофункция си. В12, феритин, желязо и Вит. Д са ниски всичките. Вит. Д вероятно ще се вдигне с 6-8 капки Вигантол, хубаво е да се комбинира с МК-7 (форма на вит. К2), магнезий, може и вит. А... Но желязо и В12 не смея да препоръчвам при миома. Лекар да прецени. Успех от мен! Simple Smile

Здравейте, влизам да споделя резултат след един месец на еутирокс 50. Преди месец тсх се беше вдигнало до 4.25 тъй като съм бременна и увеличих дозата. Сега резулатите са:
Тсх 0.977 при граници 0.3 до 4.2
Фт4 18.01 при граници 12 до 22
Трябва ли да променям дозата или мога да си остана на нея според вас?
И аз мисля, че можеш да останеш на същата доза, ФТ4 е добре. След месец пусни пак контрола. Simple Smile

Момичета може ли изследване на ТСХ да се направи на обяд без прием на хапче, но след хране и кафе?
Принципно ТСХ на обяд ще е малко по-нисък от сутрешния ТСХ (следва си циркаден ритъм). Кафето не е препоръчително преди изследване. Лично аз пускам сутрин на гладно, без кафе и без хормон (приемът му влияе и на ТСХ, не само на щитовидните). И не изследвам само ТСХ, с него винаги гледам също и нивата на ФТ4 и ФТ3. Трите заедно ми говорят много повече за дозата ми. Но само ТСХ и то на обяд не е особено информативно.

# 241
Здравейте Дами ,
Не съм сигурна че въпросът ми е за тук (извинете ме ако не) , но не намирам по-подходяща тема . Та по същество :
Живеем в Англия и пред две седмици отидохме в една инвитро клиника тук ,където открихме високо TSH-10.30 
След това при GP- то пуснахме още изследвания ( ще ги прикача) и положението е доста сериозно. В очакването на преглед при ендокринолог ( тук се чака дълго ) , вчера след около 18 теста останових че съм бременна . Не приемам никакви лекарства ( само витамини и минерали ) Дайте ми моля ви някакъв съвет че ще откача , не смея да се зарадвам от притеснения .

# 242
Тедичка, просто имаш Хашимото и си в хипофункция. Вероятно си била с лоши нива на хормоните още преди забременяването, но сега, логично, са се влошили още повече, защото бебето има нужда от Т4 и все още няма собствена щитовидна жлеза, затова взима от твоя. А понеже твоята собствена жлеза не е способна да произведе достатъчно дори за теб, затова нивата са такива. Трябва спешно да започнеш да пиеш тироксин, ще ти го предпишат и всичко ще бъде наред. Не се притеснявай, а максимално бързо отиди на лекар. Доколкото знам, дори джипитата в Англия имат право да предпишат тироксин, така че сигурно когато твоят джипи види тези изследвания, ще ти даде рецепта веднага.

# 243
Благодаря за бързия отговор Cioccolata .
Четох някъде че в такива случаи се правят и някакви вливания ..... някакви идеи кога трябва да се правят?

# 244
На този въпрос не мога да отговоря, нека някой друг каже.

# 245
Весето, благодаря за отговора!
Явно ще се ходи при личния..Само се чудя как ще му обясня че желязо, феретин, вит. Д и вит.12 са под норма. Вероятно ще се изсмее и ще ми каже че всички са в референтните стойности. ..

# 246
Вероятно да

# 247
  • София
Четох някъде че в такива случаи се правят и някакви вливания ..... някакви идеи кога трябва да се правят?
Зависи, имунолог трябва да каже. Като нало трябва лтироксин, както са ти писали вече. На мен ми предписаха кортикостероид по време на бременност, вливания също, но те бяха заради друго. Успех.

# 248
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

тези вливания са оспорвани, ако имаш предвид интралипид. в Бг ги назначават с лека ръка. Peace
можеш да започнеш да взимаш и омега 3 - има подобен ефект като вливанията.
добрите препарати не са евтини, ама и вливките не са  Wink

иди веднага на лекар да ти назначи тироксин, ТСХ не е 10, а 17  Whistling, виж си пак изследването.
от клиниката, където са те изследвали не могат ли да ти дадат рецепта на база това изследване? newsm78
или си вземи изследването и иди при личния лекар той да ти напише рецептатат на база изследването.

лека и успешна бременност

# 249
  • София
Весето, благодаря за отговора!
Явно ще се ходи при личния..Само се чудя как ще му обясня че желязо, феретин, вит. Д и вит.12 са под норма. Вероятно ще се изсмее и ще ми каже че всички са в референтните стойности. ..
Там е работата, не са поднормени. Но са ниски, далеч от оптимални. Късмет с личната.. може да опиташ и с хематолог. Но спомени и миомата (възможно е желязото и В12 да се окажат противопоказни). И да стоиш в хипофункция също не е ок..

# 250
  • Перник
Аз правих вливания назначени от имунолог заради високи ТАТ и МАТ, при инвитро.

# 251
Малко на своя глава ще започна Л тироксина от утре сутрин по 50мг и се надявам в понеделник да имам вече и докторско мнение . Вземам от около седмица и селен ( четох че помагал) но ще започна и омега 3 . Някакви идеи по колко мг  трябва да е

# 252
  • София
лтироксин-а съм окей, селен.. не мисля, че ще навреди, лично аз не съм го пила бременна

# 253
  • софия
Малко на своя глава ще започна Л тироксина от утре сутрин по 50мг и се надявам в понеделник да имам вече и докторско мнение . 
50 мкг изведнъж ми се вижда доста височка доза - особено за начало - това си е хормон. аз почнах с 25 и веднага качих пулс, зле ми беше. затова реших да почна по-плавно - една седмица по 12,5 и тогава минах на 25 мкг. нека и други споделят, но ми се вижда натоварващо, особено с бременност /честито и леко да минава!/:hibiscus:

# 254
  • София
Според мен ТСХ си е височко и 50 е добре като доза за начало.

Общи условия

Активация на акаунт