Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 март 2019, 10:24 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

  • 25 128
  • 776
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 422
Чудя се дали да не си взема безкофеиново кафе...
То вреди ли по някакъв начин на ЩЖ и може ли да се пие в неограничени количества? Rolling Eyes

# 31
  • Мнения: 1 711
С предната бременност се чудех дали да мина на безкофеиново кафе. Прочетох, че при извличането на кофеина от кафето, безкофеиновото кафе ставало даже по вредно. И се отказах.

# 32
  • Мнения: 3 422
Е, това пък защо? Кофти, ако наистина е така.
Аз искам да мина на безкофеиново, основно защото в момента се храня по малко, а пия по 3-4 кафета дневно и усещам как целият ми организъм се напряга от този кофеинов маратон, но просто няма как да огранича чашите кафе - действат ми положително на настроението.

# 33
  • Мнения: 683
Аз си пия безкофеиново, не ми е създало неприятности досега. Ще видим, ако има нещо, ще ви ъпдейтна.
Преди време, когато започнах АИП, в началото отказах кафето за 2 седмици, пиех мака с кокосово мляко. Едвам удържах. Сега си пия нормално кафе сутрин и безкофеиново следобяд. Първото нещо, което пия сутрин е хладка вода с лимон. Ако има разстояние между приема на хормона и останалите неща, не виждам проблем.

# 34
  • Мнения: 248
При мен няма неблагоприятна връзка между кафето и хапчето. Обикновено пия кафе 30 мин след хормона и не съм забелязала по-лошо усвояване или неусвояване според изследванията. Пия само 1 сутрин, и то заради 00, иначе бих го отказала, защото не бих казала, че ми носи кой знае какво удоволствие. 😁

# 35
  • Мнения: 683
Ако може да е поне 1 час разлика- най-добре. Колкото повече, толкова по-добре.

# 36
  • Мнения: 1 591
Момичета не съм се изследвала повече от година че не остава време с малкия обаче от едно известно време пак нещо ме стяга шията и нагоре към езика  взе едно ще си глътна езика. И днес вече реших че няма накъде отивам да се изследвам.
Обаче резултата ми изглежда сравнително добре само т3 е ниско чудя се може ли да е от това или да търся някъде другаде. Направо ще се побъркам много е неприятно чувството, съвети всякакви приемам. На еднокринолог скоро няма да мога да отида а и съм сигурна че с този резултата ще ме отпрати.



# 37
  • София
  • Мнения: 797
Niss, за мен фт3 ти е добре, не е нисък. Но дозата ти е леко висока. Аз на такива стойности на тсх и фт4 (който след хормона вероятно скача още по-нагоре) се чувствам предозирана, т.е. доста напрегната.

# 38
  • Мнения: 683
И аз мисля, че ти е леко висока. На колко си сега и как го пиеш?

# 39
  • Мнения: 1 591
 Ами 50 ми е дозата, пия сутрин на гладно. Това ми е дозата отпреди бременността. Да определено имам симптоми на хипер. Каква доза да си назнача веднъж два пъти седмично по 25?

# 40
  • Мнения: 683
Пробвай лекичко- 6 дни на 50 и един на 25. Ако още не си ок и Т4 е висок, намаляш на 25- 2 дни. И направи контрола след месец. Сега идва пролетта и орагизмът ни се нуждае от по-малка доза.

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 099

Аз искам да мина на безкофеиново, основно защото в момента се храня по малко, а пия по 3-4 кафета дневно и усещам как целият ми организъм се напряга от този кофеинов маратон

пробвай някои от другите безкофеинови алтернативи. има кафе от цикория, от ръж от незнам си какво.
не съм наясно какво има на българския пазар.

аз преди пиех някакво от някакви зърна (не помня какво беше точно), но заради глутена го спрях.
знам, че има от корен от цикория, мисля, че е Инката от едно време.
потърси.

аз, ако не пия кафе и падам и заспивам.
мислех си, че е от кофеина, но ако направя грешката да закуся преди кафето, то ми пада рязко захарта и се струпясвам... Rolling Eyes
затова сутрин пия няколко глътки кафе и тогава ям.
следобед не пия кафе, даже нищо топло не ми се пие.

# 42
  • Мнения: 28
Скъпи момичета,

Преди 1 година ми откриха Хашимото след като около 9 месеца имах сериозен кожен проблем. След силен стрес кожата ми около устата започна да се бели много на големи люспи. Болеше ме когато се усмихвах дори... Стигаше се до кръв от беленето. Ходих на няколко дерматолога и не получих решение.

Миналият март самоинициативно си пуснах кръвни изследвания и така установих високи стойности на ТАТ - над 100 пъти над нормата. Както и ниски стойности на Витамин Д - 13.5 при долна граница 20.
Направих консултация при проф. д-р Боян Лозанов от Токуда.
Започнах да приемам Витамин Д на капки - по 15 капки 2 пъти в седмицата (доста често ги забравям, но ги набавям когато се сетя). Също взимам и селен между 50 и 100 mcg всеки ден.

През месец Септември установих влизане в границите на показателите. Но пуснах и Reverse T3, който беше над горната граница:
Витамин Д -> 29.77 ng/ml
ТАТ -> 11.41 IU/ml (0 - 115)
Reverse T3 -> 248 pg/ml (90 - 215)

До началото на март месец бях на кортикостероидни кремове, които единствено ми помагаха да не изпитвам дискомфорт и болка. Ежедневно. От две седмици съм ги спряла и не виждам влошаване на кожата. Надявам се да съм стабилизирала състоянието на имунната си система и кожата ми да не се бели повече.

Пуснах си изследвания на 08.03.2019:
TSH -> 1.7 µIU/ml (0,27 - 4,20)    
Free Т4 (fT4) -> 14.52  ng/l (9,30 - 17)    
Free T3 (fT3)   -> 3.54  ng/l (2 - 4,40)    
ТАТ (Tg Ат) -> 34.4 IU/ml (0 - 115)    
A-TPO (MAT) -> 12.22 IU/ml (0 - 34)
Желязо -> 15.77 µmol/l (6,60 - 29,5)   
Reverse T3 -> неготов pg/ml (90 - 215)
Selenium -> 89.0 µg/L (50 - 120)
25-OH-Vitamin D -> 32.32 ng/ml

Не зная дали кожата ми реагира в позитивна насока, заради нормализираните нива на Витамин Д и на ТАТ, тъй като е още рано за подобни заключения. Факт е, че успях да се измъкна от високите нива на ТАТ с нещо толкова елементарно.
Има ли сред вас такива, при които повишаването приема на Витамин Д + селен да не е оказал влияние?

Все пак продължавам да следя нивата на хормоните и елементите.
Пожелавам ви здраве мили момичета!

Описах подробно случая си, защото ако не беше случайността в един видимо несериозен кожен проблем, нямаше да открия Хашимото, което да започна да лекувам и следя навреме... А никой от дерматолозите не предположи и предложи да си пусна кръвна картина.

# 43
  • Варна
  • Мнения: 5 188
Привет и от мен ...Simple Smile
Не знам как да си формулирам питането , но ей такова ми е от 4-5 дни насам - усещам мержелеене пред очите, не ми се вие свят, но сякаш някакви линии изплуват пред мен, като че потъвам, не е постоянно, събуждам се бодра, и след 1-2 часа започва, не мога да гледам дълго време филм, искам да си отместя погледа, искам да си държа клепачите отворени, но ми е малко трудно , не ми се спи , но искам да си затворя очитеq

Ново е за мен, преди не съм се чувствала така, и това ли е от жлезата ? Не ми е отпаднало, нито ми е ниско кръвното, храня се ВМ НВХ, но въглехидратите ми са около 100гр ...

Последните 3 седмици бяха натоварени, с малко сън, това като реакция ли да го разбирам-от стреса и неспането..
Нося очила, освен да проверя дали не съм качила диоптъра ...Никакви идеи не ми идват....


# 44
  • София
  • Мнения: 374
Здравейте, от около 15 години съм с Хашимото. Прочела съм много литература през годините за овладяване на заболяването. Но така и не можах да намаля антителата под референтните граници. Решила съм да направя последен опит - днес си пускам изследване за хранителни непоносимости в Бодимед. След като видя резултатите от теста, ще изключа всички храни с индекс 3 и нагоре. След 12 месеца ще пусна ТАТ и МАТ, и ако пак не са влезли в граници, официално се отказвам да ги изследвам повече и да мисля за тях. Все едно не съществуват.

Общи условия

Активация на акаунт