Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 579
  • 776
  •   1
Отговори
# 315
В6 може да е завишен, ако си го приемала или ако си приемала Б-комплекс.

# 316
  • София
Здравейте, момичета! Малко дългичко се получи..

Скрит текст:

Тсх 1,36, но фт4 паднал до 10,15(9-19), вие бихте ли запазили дозата или бихте я вдигнали
Happy, не гледай ТСХ, той изостава малко. Според ФТ4, обаче, имаш нужда от увеличение. Иначе, за мен не е Ок толкова нисък феритин. Поне билкова кръв дали няма да помогне?

Сутрин като ставам са ми заглъхнали ушите и се чувствам много странно. Така се чувствам, когато имам температура, сякаш ако стана и ще падна, но не е точно да ми се вие свят, а ми е замаяно, не знам как да го обясня. После ми минава. Хапчето го пия, когато се събуждам през нощта, но по към сутринта, както дойде, та като ставам вече е минало време от приема му. От него е, сигурна съм, но в повече ли ми, по-малко ли е Thinking. Нормално ли е това?
Rovaru, това "замайване" може да е от ниска доза, но за най-сигурно трябва контрола.

Някой правил ли си е теста с йод на ръката? Доколко може да се разчита на достоверност? Май и преди съм споделяла че вече 2 поредни години чувствам най-голямо подобрение август, когато съм на море, при все че тогава зарязвам и режими и спорт. И отслабвам значително, като през останалото време ми е много трудно, а полагам големи усилия. Мислех че е заради слънце, почивка, вит. Д, но ето цяла зима пия вит.Д, попълнила съм липсите, но проблема си остава. И си мисля да не е заради липса на йод. Чудя се също дали са не си пусна кръвен тест, но чета че не били точни в БГ.
Според мен имам проблем с конверсията на т4 в т3, затова не отслабвам (за 5 кг става въпрос). От както съм на Лтироксин т4 ми се вдигна от 9 на 14, но т3 си стои горе долу на едно ниво - от 2,69 на 2,62. Има ли смисъл да пускам рт3, или нещата са си ясни. Каква информация повече може да даде рт3?
Elika, тестът на ръката не знам дали е достоверен за йоден дефицит (може и да е). А реверсивният Т3 май е излишен. Щом ФТ3 е по-нисък rT3 ще е по-висок вероятно. ФТ4 ти е 14 при граници 9.3-17 ли? Може да ти е леко висока дозата (при висока също се потиска конвертирането) или да ти трябва и малко Т3 евентуално..

Здравейте. Може ли стягането в  да е симптом, че ми е ниска дозата? На 25 мкг съм. Последно преди месец пусках изследвания.
Bebok, мен ме стяга гърлото при ниска, обаче споделям мнението на Шоки, че трябва да го провериш с изследвания.

Здравейте, дами!Преди няколко месеца ходих при др.Начев за ехограф и да го питам какво да изследвам, тъй като имам учестен пулс и стягане в областта на ЩЗ.Той ми каза да изследвам само ТСХ и тъй като съм на 41год и нямам намерение да забременявам, ако ТСХ е до 4, няма да ми назначи лечение.Ехографа не показа никакви изменения.
На своя глава пуснах пълния пакет изследвания и ви моля за коментар.
TSH- 2.36 (0,27-4,20)
T4 -13.87 (9.30-17)
T3- 2.39 (2-4.40)
TAT- 10.65 (0-115)
MAT 13.49 (0-34)
S.Magnifica, хубаво е, че нямаш ехографски изменения. Но ФТ3 е доста ниско и е възможно затова да имаш стягане в ЩЖ и сърцебиене - хипофункцията, или ниските нива на ЩХ, се компенсират от завишен норадреналин, от което пулсът се увеличава. Макар и в норма ТСХ е леко завишен (при нормална функция е около 1.0, в интервала 0.50-1.50). При това възрастта няма отношение, баба ми е на 75 и ТСХ й е 1.30-1.40. Не съм съгласна с Начев да го чака да скочи до поне 4.0. Изобщо не съм! Гледай си самите щитовидни хормони - нисък ФТ3 и привидно добър ФТ4, засега (защото той в момента би могъл да е "фалшиво завишен" от завишения ТСХ и засиленото конвертиране съответно). Най-малкото си следи ТСХ, ФТ4 и ФТ3 на няколко месеца и ако отново показателите са същите или по-лоши, на твое място бих помислила дали не е необходим малко хормон.. Дано това е нещо временно все пак, а не истинска хипофункция. Възможни са и временни смущения в щитовидните нива в дадени ситуации, проверявай ги. Късмет! Simple Smile

Здравейте! Аз си ви следя, но от дъжд на вятър се включвам. Моля за коментар на изследванията ми, като да уточня, че имам ИР, която опитвам да боря само с диета, НОМА индекса ми е 3.87 и попадам в рисковата зона, а за Хашимотото в момента не приемам лекарства (последно пих по време на бременността ми през 2015г.) и не планувам бременност.
май 2018                                              април 2019
ТСХ 3,32                                               ТСХ 3,31      /0,27-4,20/
ФТ4 11,17                                             ФТ4 13,3     /9,30-17/
ФТ3 2,34                                                ФТ3 2,79    /2-4,40/
Инсулин 12,47                                     Инсулин 15,65     /<10,0/
Глюкоза 5,2                                         Глюкоза 5,56      /2,80-6,10/

Според вас съотношението на щитовидните хормони налага ли прием на еутирокс и в каква доза? (Според мен - да, може би 25) Според един сайт за процентно съотношение, който тук беше публикуван, ФТ4 е 51,95%, а ФТ3 е 31.92%
Seti Beti, при теб също са завишени изкуствено нивата на ФТ4 и на ФТ3, според мен. Ако решиш да започнеш с тироксина, може и с 12.50 mcg (1/2 от 25 mcg) да стартираш или да редуваш 12.50/25 mcg. Просто не е ясно колко ще ти трябва, затова е по-добре с малки стъпки да вървиш. Едва ли си за кой знае колко висока доза. Инсулинът го обсъди с ендо, диетата може да не е достатъчна.. може би.

Момичета, възможно ли е за малко повече от месец ТСХ да се е стопило...? Преди около 40 дена беше 1.030 mIU/l [0.300 - 4.200], a днешният резултат е: 0.055 mIU/l [0.300 - 4.200]. Бременна съм в 8 г.с + 3 дена, не приемам хормони.

Dark_Chocolate, доста е ниско това ТСХ.. а щитовидните са височки, но не чак прекалено де.. Имаш ли симптоми на хиперфункция - сърцебиене и учестен пулс, треперене, нервност, умора? Може би трябва да ги провериш по-скоро пак, примерно до две седмици, защото сякаш вървят към хипер (покачват се). Може и антитела ТРАК да пуснеш. А в кой месец си?

# 317
Веси, Heart

Имам сърцебиене, пулсът ми в покой понякога стига до 99. Но меря кръвно от скоро, така че не са ми много дългосрочни наблюденията. Умора също изпитвам много често, най-вече след хранене, съпроводено със сърцебиене и напускане на силите. Отдавах го на това, че след известно време на НВ-ВМХ, последните дни започнах да ям най-вече въглехидрати, особено последните 10 дена си беше чиста злоупотреба Simple Smile

Ще пусна и тези ТРАК антитела, досега не съм ги изследвала.

Иначе в неделя влизам в трети месец, сега съм в 8 г.с + 3 дена. Утре мисля да ида за една консултация с ендокринолог.

# 318
  • София
Да, добре ще е да те види ендо. Успех! Hug

# 319
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сутрин като ставам са ми заглъхнали ушите и се чувствам много странно. Така се чувствам, когато имам температура, сякаш ако стана и ще падна, но не е точно да ми се вие свят, а ми е замаяно, не знам как да го обясня. После ми минава. Хапчето го пия, когато се събуждам през нощта, но по към сутринта, както дойде, та като ставам вече е минало време от приема му. От него е, сигурна съм, но в повече ли ми, по-малко ли е Thinking. Нормално ли е това?

и аз съм така, но на мен ми пищят ушите, успивам се и т.н. и през деня ми се случва.
след голямо мрънкане по всички лекари, нактая ЛЛ каза, че ми пада кръвната захар.
според него не може да е от хапчето, но при мен се случва точно 10-15мин. след приема. Whistling

каза ми да ям по-често, по-малко порции и да си нося в себе си нещо сладко, случай че съм с колата на път....

# 320
asyalein,
Скрит текст:
аз съм ти верен последовател. За какъвто и проблем да потърся информация, ти вече го имаш и си писала. Освен да ми дадеш досието си, та да знам какво ме чака, а и как да се лекувам Grinning Hug

# 321
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
хахахах, ужас... Joy

изследвай дали и при теб е това, де.
на мен ми пускаха захар - пих онова гадно сиропче.
ама при мен не се влияе толкова от храната - дали ще закуся сладко или солено, няма толкова голямо значение, колкото дозата.
явно когато дозата не е правилната се появява този проблем, защото при мен на фази.

сега си вдигнах дозата и през деня го нямам свиренето в уüите.
НООООО спорд лекарите това е само внушение, не можело да е от хормона.... Twisted Evil

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 11:41 от asyalein

# 322
По наблюдения при мен не е от липса на сладко. Днес си изпих хапчето в 8, ядох тахан с малко мед и банан, това е достатъчно сладко, но ей сега съм със заглъхнали уши. Преди да го изпия ми няма нищо, а и преди него не са ми заглъхвали. Ще си изчакам контролния преглед в края на месеца и тогава ще мисля какви изследвания да правя и какви действия да предприема.

# 323
  • София
Здравейте, момичета! Малко дългичко се получи..
Скрит текст:
Здравейте, дами!Преди няколко месеца ходих при др.Начев за ехограф и да го питам какво да изследвам, тъй като имам учестен пулс и стягане в областта на ЩЗ.Той ми каза да изследвам само ТСХ и тъй като съм на 41год и нямам намерение да забременявам, ако ТСХ е до 4, няма да ми назначи лечение.Ехографа не показа никакви изменения.
На своя глава пуснах пълния пакет изследвания и ви моля за коментар.
TSH- 2.36 (0,27-4,20)
T4 -13.87 (9.30-17)
T3- 2.39 (2-4.40)
TAT- 10.65 (0-115)
MAT 13.49 (0-34)
S.Magnifica, хубаво е, че нямаш ехографски изменения. Но ФТ3 е доста ниско и е възможно затова да имаш стягане в ЩЖ и сърцебиене - хипофункцията, или ниските нива на ЩХ, се компенсират от завишен норадреналин, от което пулсът се увеличава. Макар и в норма ТСХ е леко завишен (при нормална функция е около 1.0, в интервала 0.50-1.50). При това възрастта няма отношение, баба ми е на 75 и ТСХ й е 1.30-1.40. Не съм съгласна с Начев да го чака да скочи до поне 4.0. Изобщо не съм! Гледай си самите щитовидни хормони - нисък ФТ3 и привидно добър ФТ4, засега (защото той в момента би могъл да е "фалшиво завишен" от завишения ТСХ и засиленото конвертиране съответно). Най-малкото си следи ТСХ, ФТ4 и ФТ3 на няколко месеца и ако отново показателите са същите или по-лоши, на твое място бих помислила дали не е необходим малко хормон.. Дано това е нещо временно все пак, а не истинска хипофункция. Възможни са и временни смущения в щитовидните нива в дадени ситуации, проверявай ги. Късмет! Simple Smile
[/spoiler]
veseto5775, сърдечно ти благодаря за отделеното време!
Преди близо 2год. имах същите симптоми и ходих на преглед при доц.Еленкова и др.Начев и при двамата правих ехограф.Доц.Еленкова ми каза да избягвам йод и контрола след 1год, а Начев контрола след 2год.
Тогава изследванията ми изглеждаха така, но не съм изследвала Т3..
TSH-2.35
FT4-18.16
TAT-21
MAT-10
И в двата случая оплакванията ми се появяват след прием на един и същ антибиотик, възможно ли е да има връзка?
И към кой ендокринолог бихте ме насочили?Позицията на Начев вече ми е ясна и двата пъти беше категоричен, че няма да ми изпише лечение.От доц,Еленкова останах с много лоши впечатления и не бих повторила...Замислям се за доц.Тодорова, но пък при нея доколкото разбирам е доста сложно записването.

Виждам, че коментирате Феритин и Желязо.Аз си повиших Феритина от 44.21 на 91.09 с едномесечен прием на Лактоферин.В момента 4 месеца по-късно ми е 76.15.А желязото от 10.87 в момента ми е 23.84.
Пиех този Лактоферин https://jarrow.bg/?product=lactoferrin

# 324
  • София
Не съм попадала на ендокринолог, който да изписва хормон само на база симптоми и да анализира ТСХ, ФТ4 и ФТ3 в комплект. За съжаление.. Такава им е практиката, не могат да изпишат лечение при хормони "в норма". Ще те "проследяват", т.е. ще чакат да се влошат показателите.

Др. Бланчард е правил нещо като пробно лечение за две седмици, когато резултатите са "нормални", но има съмнения заради наличие на симптоми. Следял е как ще се отрази някаква малка доза и ако има подобрение в състоянието на пациента, това потвърждавало съмненията му.

Според мен може би си с лека хипофункция, а приемът на АБ просто неизбежно влошава положението.

Чух от позната, че др. Яначкова от Щерев обръщала повече внимание на ФТ4 и ФТ3. Не съм я посещавала лично, обаче. Ако някой е ходил при нея, да каже.

И благодаря за напомнянето за лактоферина! Simple Smile

# 325
Аз ходих точно при д-р Яначкова днес. Каза, че е нормално стойността на ТСХ да е такова предвид бременността, определи го като гестационен "нещо си" и поиска след 3 седмици да изследвам освен ТСХ, и ФТ3, ФТ4 и онези антитела, за които спомена ти, Весе Simple Smile С много положително впечатление съм. Млада, симпатична, усмихната, ведра, не усетих претупване, гледа ми и жлезата на ехограф.

Имам и едни мултивитамини за бременни, уж хубави, огранични, които все нещо ме спираше да ги почвам и днес я питах дали да ги взимам, предвид това, че съдържат йод и селен и каза за момента да карам без тях, така че колебанията ми отпаднаха напълно и ще го оставя за по-натам.

# 326
  • София
Ха! Сериозно ли? Grinning

Звучи добре. Радвам се, че те е успокоила. Simple Smile И за МВ споделям мнението й (предвид нивата на хормоните - йодът при евентуален хипер само би влошил нещата).

# 327
Даа, бях чела добри отзиви за нея във форума. Една съфорумка беше споделила, че след дълги години опити за бебе, накрая попаднали при д-р Яначкова и тя открила ИР май беше и след изписана терапия, жената е забременяла. Та, тогава още си я заплюх Simple Smile

# 328
  • София
Дано бъде полезна и на теб. Лека бременност ти пожелавам! Simple Smile

# 329
Кога почувствахте, че АИП действа? От понеделник започнах и ми е интересно кога мога да очаквам подобрение. И да препоръчате нещо за изключително суха кожа, че последните седмици е ад, дори и на лицето се беля като змия и какъвто и крем да сложа след 2-3 часа отново започва да ми придърпва кожата.

Общи условия

Активация на акаунт