Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 558
  • 776
  •   1
Отговори
# 270
purple_freckles, вие казахте ли му за бебето? Много ниска доза ви е предписал (12.5?), ако сте му казали. На мен ми каза, да му кажа 3 месеца по-рано, когато реша да забременявам, защото дозата ще е различна, по-висока.

# 271
Purple_freckles здравейте, на мен една година и няколко месеца ми отне да сваля вашето тсх (и моето беше същото). Аз първоначално пиех по-големи дози, изследвах се на около 45 дни докато ми напаснат дозата, което стана трудно. И аз съм при Начев, сега съм със тсх 1.2 и пия доза 50 мг. Л-тироксин.

# 272
Ми по принцип се почва с по-ниска доза, хем по-лесно ще го понесеш, хем докато се напасне- на някои хора и няколко мг им влияят много...
Нещо се депресирах No Mouth
доза 75 мг тироксин
ТСХ 9,13(0,7-4,17)
ФТ4 11 (11,45-17,63)
Никога не е било толкова зле
Тъпо ми е

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 09:36 от ♥ HAPPY ♥

# 273
Хепи, а на каква доза си в момента? Последно какви са ти били хормоните и правила ли си корекции в дозата наскоро? По принцип през зимата при повечето се повишава нуждата от хормон, макар че вече би трябвало да е започнало плавно подобрение, което ще се усети с пълна сила юни-юли. И също така имала ли си някакъв силен стрес или приемала ли си някакви лекарства, примерно от рода на кортикостероиди? Много неща могат да повлияят, а може и просто да е дошъл моментът за по-висока доза. Това е крайно индивидуално, знаеш, и не смятам, че трябва да се приема като трагедия. Важното е да се приема правилната доза, за да се чувстваш добре, дори да трябва да е 200 мкг, примерно (в твоя случай няма да е толкова, разбира се).

# 274
  • София
Привет!  Бях на преглед по здравна каса, реших да си използвам правото поне за хормона, но сега чета, че от януари 2019 и ехографа е включен по каса. Не ми направи съответно, а и аз не знаех за промените. Нещо знаете ли за това?

# 275
Каза ми да взимам по половин таблетка (0.25мкг) сутрин на гладно само с вода и 30мин след това да приемам каквото пожелая.

Хубаво е да се изчака около 2 чАса след приема на хормон, преди да се консумира храна и особено - преди да се пие кафе.

# 276
Happy, аз съм на 125мг всеки ден, така че споко. Започнах от 25, бях години на 50, после 75- поне 4-5 години, а доскоро бях на 150мг и 125мг. Всичко е много индивидуално. Най-зле бях преди 2 години, когато хормонът ми беше скочил до 27! Бях полуумряла. Сега, връщайки се назад се сещам, че тогава не слизах от колата, хранех се с всякакви глупости, бях с много тежки алергии или грипове- така и не се разбра, стрес, инфекции...Много неща се бяха събрали и веднага ме е ударило в жлезата. От тогава съм на 125 и 150мг. Наскоро започнах да свалям дозата на 125мг 7 дни, преди това и аз много се шашках, че е висока, но както казва Шоколадката, важното е да се чужстжаш добре. Минах през АИП, Витамини, йоги, палео, ходене... Сега продължавам с режим на храненето- не толкова стриктно, но гледам да съм внимателна, добавки и витамини, по-рядко съм на йога и палео, но за сметка на това много ходя, ТАТ и МАТ са поспаднали. Гледам да не се натоварвам много и да слушам тялото си- без екстремни спортове, фитнеси и всякакви такива. Изследвам си хормона винаги, когато имам симптоми и не губя време.
Иска се занимавка и упоритост при това гадно хашимото, но това е... все си повтарям, че по-добре с него, отколкото с някоя лоша неизлечима болест.

# 277
  • София
Привет!  Бях на преглед по здравна каса, реших да си използвам правото поне за хормона, но сега чета, че от януари 2019 и ехографа е включен по каса. Не ми направи съответно, а и аз не знаех за промените. Нещо знаете ли за това?
Аз бях по здравна каса на преглед и си платих ехографа.

# 278
все си повтарям, че по-добре с него, отколкото с някоя лоша неизлечима болест.

Че то, и нашата е такава. Laughing Може би искаше да кажеш "летална" - така по- бих се съгласила.
Но моето лично мнение е, че Хашимото-то си е доста кофти болест. Поне аз така го чувствам и хич не го омаловажавам.

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 13:52 от Гърне с похлупак

# 279
Има хора с хашимото, които цял живот си "пият хапченцата" и нямат никакви проблем- не им се налага да спазват режими, да четат, да се интересуват, да интерпретират изследвания, не се чувстват зле. Ние сме от "късметлийките", при които се е проявило по лош начин и ни се е наложило да взимаме мерки и да променяме начина си на живот. Определено не я омаловажавам, но я предпочитам пред един диабет например, при който няма опция да не се полагат грижи- има, но лошите последствия ще са неизбежни. Освен това, има много случаи на хора, успели да постигнат пълна ремисия, а при диабета, случаите са единици. Та ако ще е заболяване, по-добре да е хашимото- това е личното ми мнение. Предпочитам да гледам през розовите очила и да правя, каквото зависи от мен, пък да става, каквото ще.

# 280
За мен най-големият проблем е, че не мога да определя дали оплакванията, които имам, са изцяло свързани с болестта или се дължат на нещо друго. Според мен, точно в това се корени най-кофти моментът. ЩЖ, както всички знаем, е отговорна за протичането на страшно много процеси в организма и веднъж разбрицана, може да очакваме какви ли не неприятни проявления.
От друга страна, има го и това, че не знам доколко тези оплаквания, от които уж се оплаквам, са реалистични. Дали не се фокусирам твърде много върху тях, именно защото страдам от хронично заболяване? Ей-такива неща се чудя. Simple Smile

Има хора с хашимото, които цял живот си "пият хапченцата" и нямат никакви проблем- не им се налага да спазват режими, да четат, да се интересуват, да интерпретират изследвания, не се чувстват зле.
А в това аз лично не мога да повярвам. Ако имаш проблем с ЩЖ, винаги налице ще е нещо, което няма да ти е наред. Друг е въпросът дали му обръщаш внимание. Аз бях така, преди да ме диагностицират с болестта - страдах от хронична умора, раздразнителност и какво ли още не, но смятах, че всички нормални хора са така на днешно време.

# 281
purple_freckles, вие казахте ли му за бебето? Много ниска доза ви е предписал (12.5?), ако сте му казали. На мен ми каза, да му кажа 3 месеца по-рано, когато реша да забременявам, защото дозата ще е различна, по-висока.
Казах му, че сме започнали да правим опити и той каза, че с толкова високо ТСХ ще бъде трудно. Но, ако случайно забременея, каза, че задължително на момента трябва да го посетя, дори да нямам запазен час. Малко ми е притеснено да продължавам с опитите, докато не се намалят единиците. Вие как мислете, че е редно? Да продължа, въпреки резултата или да изчакам да минат 45дни, да пусна пак изследване и ако тогава всичко е наред да продължа?
Purple_freckles здравейте, на мен една година и няколко месеца ми отне да сваля вашето тсх (и моето беше същото). Аз първоначално пиех по-големи дози, изследвах се на около 45 дни докато ми напаснат дозата, което стана трудно. И аз съм при Начев, сега съм със тсх 1.2 и пия доза 50 мг. Л-тироксин.
А дали има някакви странични ефекти от приема на хапчето? И също се чудя дали ще ми се изчисти акнето,ако регулирам хормона.

# 282
Гърне с похлупак, разбрам те за симптомите. Аз с годините уж се научих да ги разпознавам (сърбеж, проблеми със съня и настроенията, задъхване, изтощение и др.), но от както съм и с анемия (горда притежателка на 2-ро автоимунно), взеха да се припокриват и винаги изследвам и двете, когато имам съмнения. В последствие се оказва, че ако тсх не е ок, феритинът е зле и така- нали са взаимносвързани. Винаги, когато усетиш нещо и се усъмниш, по-добре се изследвай, аз съм на този принцип. Стриктното следене, това е Simple Smile

По опашките пред кабинета на ендокринолога съм срещала по-възрастни от мен жени, които са със заболяването цял живот, без симптоми или оплаквания. Посещават си лекар един път в годината- профилактично. С една доза цял живот, щастливи и "здрави". И както всички знаем, лекарите препоръчват единствено и само "хапченца", всичко алтернативно е небивалица. Та тези пациенти си следват медицинските инструкции- хапват си всичко, живеят си нормално, взимат си дозичката, отгледали си са си децата и така. Ние да му мислим Simple Smile

# 283
Абе, диабетът, особено ако е тип 2, може да се контролира доста добре дори само с промени в начина на хранене и евентуално повишена физическа активност. А щитовидните хормони засягат всеки един орган и всяка една функция, така че положението става доста по-сложно за контролиране.

# 284
За забременяване аз бих изчакала, дори и да може да стане с високо TSH. Вече писаха какво може да се случи при високо TSH.

Общи условия

Активация на акаунт