Истанбул [тема 48]

• 59 401
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
danj, F1 е фуникулярът - въженото метро, което свързва Таксим с Кабаташ, където е Долмабахче. Прехвърлянето става без да излизате на нивото на земята, но все пак се излиза от метрото и се влиза през нови турникети към фуникуляра. Много по-удобно е пътуването (само едно, при това) с Т1 от Лалели до Кабаташ. Хотелът ви е на еднакво разстояние от сп. Везнеджилер на метрото и от сп. Лалели Университе на трамвая.
[/quote]

beljata, благодаря

# 436
Здравейте, не намирам как да стигна до това пристанище Бешикташ , може ли помощ Simple Smile

# 437
  • гр. София
Здравейте, не намирам как да стигна до това пристанище Бешикташ , може ли помощ Simple Smile
С Т1 от Лалели.

# 438
С Т1 от Лалели.
Благодаря Simple Smile

# 439
  • Бургас / UK
С Т1 от Лалели.
Благодаря Simple Smile

Искам да допълня,за да не помислите,че ще стигнете до Бешикташ с Т1...С Т1 ще стигнете само до Кабаташ,от там трябва пеша (по карта го дава 1,6 км) или с някой автобус ,който да хванете от спирката на Кабаташ( 25Е примерно)

https://www.google.co.uk/maps/dir/Kabata%C5%9F+Tramvay+istasyonu … 0412121!3e2?hl=bg

# 440
  • Някъде в Европа...
С Т1 от Лалели.
С Т1 до последна спирка - Кабаташ. Оттам пеша покрай Долмабахче и музея на морето, от Долмабахче до Бешикташ е около 20 мин бързичко ходене..

# 441
  • Поморие
Извинявам се,но видях че билета за трамвай е 5лири а дали може да ми кажете откъде се купува?

То май е жетон, не билет, и предполагам от будките за вестници се купува. Но по-изгодно е да си купите Истанбулкарт, която важи навсякъде (май), даже и за тоалетните.
Жетони не се продават в будките за вестници! Има машини-автомати - жетономатик , има ги в станциите на метрото и много рядко на някоя от спирките

BVAR
 т.е. ако искам да се кача на трамвай от спирката в близост до хотела няма да има откъде да си взема жетон?

Само в метрото ли има такива машини?И как работят,слагаш банкнота а той пуска жетон?А връщат ли ресто?

Машинки има  на всяка  спирка. Някъде по 1-2, някъде 4-5. Където има повече машинки, обикновено има служители, които са в помощ, ако не знаете как да заредите картата си. Веднъж като го видите, после е лесно. За повече от 3-4 пътувания, картата е добър вариант.С нея се пътува с метро, автобус, трамвай, фуникуляра, ферибот, корабче... С нея може да се ползва и платена тоалетна. Жетони  на същите машинки. Но, ако имате нужда от помощ, огледайте се за служител, който носи специална обозначена жилетка. Защото ние имахме случай първия ден, в който една жена ни помогна и веднага след това тръгна да ни проси пари. Към нея се присъедини още една и добре, че се появи полицай, който ги разкара от машинките.

# 442
  • Варна
Обърнали сте се към мен, но предполагам е по грешка : ) За жетони и трамвая не мога да помогна с актуална информация. Но виждам ч,е други са писали вече. Hands Plus1

# 443
  • Варна
BVAR[/b]  т.е. ако искам да се кача на трамвай от спирката в близост до хотела няма да има откъде да си взема жетон?
Само в метрото ли има такива машини?И как работят,слагаш банкнота а той пуска жетон?А връщат ли ресто?
в първата попаднала ми будка за вестници подадох 50 лири и казах ИСТАНБУЛКАРТ.Върна ми пластика със заредени 42 лири , т.е. удържа си 2 лири за услугата Simple Smile 1 качване е 2,8 лири.На всяка спирка има секюрити който гледа за гратисчии и помага на новаци като нас.Могат да се качат много хора - колкото хора толкова пъти показваш картата на четеца.Можеш да дозаредиш картата с колкото лири ти трябват.Т1 ни е достатъчен засега.С варненска ТА сме.На границата 20 мин. - само 2 автобуса  бяхме.Стаята е двойно легло с ТВ , хладилниче , гардеробче и голяма баня . Чисто е ако не сте маниаци.До спирката на Т1 е 300 м.Поваля малко. Интернета в стаите е слабичък , но върви.Имам БУЛСАТКОМ на лаптопа и таблета и си върви.Лалета , зюмбюли , теменужки бол Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 00:28 от peterky2002

# 444
Имам два вау4ера за СЕРПМЕ КАХВАЛТЪ -ЗАКУСКА в Къзкулеси ресторанта вкл. транспорт от Кабаташ и обратно.
Промото важи само за събота и неделя.. Купих ги за себеси ама май няма да мога да ида.. Или ще ги анулирам или ако иска някой да  ги дам
Ще им съдействам и за резервация 4е без резервация не става
Цената е 150 тл за двама
вкл транспорт от Кабаташ или Юскудар бол закуска и някоя изложба там
валидна от 10:00-13:00 събота или неделя 13-14/04,  20-21/04,  27-28/04, 04-05/05
Скрит текст:
Kabataş İskelesinden 10.00 - 10.30 - 11.00 - 12.00 saatlerinde
Üsküdar İskelesinden 10.15 – 12.30 arası her 15 dakikada bir seferle yapılır.

https://www.yakala.co/istanbul/istanbul-yeme-icme/istanbul-kahva … hvalti-3--firsati

# 445
Здравейте!

Този път се включвам да се оплача от агенцията с която трябва да пътуваме другата седмица. Фирмата е България Арт Травел от Благоевград. Днес отидох да си взема договора, защото в сряда нямаше никой в офиса. Първото което ме изуми беше, че ме питат дали си нося паспорта. Аз и казах, че онзи ден сме ги носили, тя си записа данните и сме платили всичко, и за да не чакаме да ни прави договорите каза да минем в сряда. Рови 10 минути по-всички шкафчета, докато намери къде ни е записала данните (срамота)!
Ее успя някак. После ми даде новата "програма", която направила заради много туристи по обектите в Истанбул, се наложило да я промени старата. В старата програма имаме настаняване в хотел ако има места (това всички го знаем), сега в новата се тръгва директно на обзорна обиколка. При което я питам ние какво ще правим, как ще се настаним, защото няма да ходим на тази обиколка, и тя се обръща и ми казва, че ще ни оставят някъде и ще минат да ни вземат в определен от тях час и тогава ще се настаним всички. Това вече ме изкара извън нерви, но за момента си премълчах. Не знам дали ви се е случвало такова нещо, и ако да как да постъпим в случая? Другото което ми направи впечатление, че наблъскала няколко посещаеми обекта в един и същи час - Долмабахче, Света София, Сапфир и Топ Капъ! Как става това??
Ако сте от Благоевград и решите да пътувате до Истанбул, не ходете с тази фирма. Съжалявам, че буквално се "набутахме" с тази смотла (може би реагирам малко първично за това как я наричам, но си е такава).
Извинявам се за дългия пост. Simple Smile

# 446
  • Варна
За пътуващите със собствен транспорт една информация:

Скрит текст:
По информация на генералното консулство на България в Одрин от 11 април 2019 г. на граничните контролно-пропускателни пунктове на Турция е въведена система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им на територията на Турция, чието заплащане не е било извършено на друго място, съобщава "Нова телевизия". Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция.

Заплащането се осъществява на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митническия служител. В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти. В случай че в системата на МВР на Турция има постъпили данни за неплатени стари глоби, те също ще бъдат изискани.

При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на паричната санкция. Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.

: ) Бъдете внимателни и не правете нарушения или си носете достатъчно пари да си покриете глобите Wink

# 447
Здравейте,
утре тръгваме за Истанбул. Като цяло - ще ползваме гугъл мапс за транспорта. Обаче, за да ми покаже пристигащия транспорт - трябва да имам интернет. Намира ли се лесно wi-fi из уличките на Истанбул? Ще ползваме пакета на А1 за 3лв- 200мб+200смс+200минути, така че поне малко интернет за спешни случаи ще имаме, но за всеки случай питам за wi-fi-a Simple Smile

# 448
Аз на wi-fi без парола в Истанбул не съм попадала. Има обществени мрежи, но ми искаха да въвеждам някакви номера, които не знам, и се отказах. В заведения, в които сме сядали, в повечето случаи са ни въвеждали паролата сервитьорите – не знам дали от любезност, или от други съображения. Simple Smile

# 449
Здравейте!

После ми даде новата "програма", която направила заради много туристи по обектите в Истанбул, се наложило да я промени старата. В старата програма имаме настаняване в хотел ако има места (това всички го знаем), сега в новата се тръгва директно на обзорна обиколка. При което я питам ние какво ще правим, как ще се настаним, защото няма да ходим на тази обиколка, и тя се обръща и ми казва, че ще ни оставят някъде и ще минат да ни вземат в определен от тях час и тогава ще се настаним всички. Това вече ме изкара извън нерви, но за момента си премълчах. Не знам дали ви се е случвало такова нещо, и ако да как да постъпим в случая? Другото което ми направи впечатление, че наблъскала няколко посещаеми обекта в един и същи час - Долмабахче, Света София, Сапфир и Топ Капъ! Как става това??

Ние след като пристигнахме, преди настаняването посетихме търговски център и аквариума за 2 часа, който не искаше да го гледа имаше време за пазарене в мола и прекрасното кафене там. Така, че сигурно ще ви оставят някъде и после ще ви вземат. Обаче тук възниква въпроса на какво ниво е логистиката във фирмата. Веднъж стъпили в Турция ползвате само техни шофьори с техни си бусове и автобуси за вътрешните трансфери. Точен час ако спазят значи са голяма работа.. Движението е много натоварено, пресичането си е живо приключение. Не се спазват светофари и свирят като на сватба. Обзорната обиколка е хубава в този случай не бих я отказала, ще ви заведат да гледате лалетата в някой парк.
За екскурзиите в един и същи час и аз много се чудих. Разделят групата според записалите се и ги присъединяват към други групи, защото задължително трябва да ползват турски екскурзовод. При нас екскурзовода от автобуса беше навсякъде с нас, много съм доволна от него. Заради това например не успях да видя музея на Коч, за който  досега не бях чувала, но исках да видя двореца Топ капъ, заради филма. Ами този дворец е едно голямо разочарование, супер много хора, за няма нищо, а музея бил страхотен...
Аз съм много доволна от организацията на агенцията ( Варненска), минахме много бързо границата и в двете посоки, бяха супер точни с трансферите, хотела беше ок. Лично аз не бих се оправила с градския транспорт при тези мащаби, особено ако е за първи път времето ще отиде в лутане..

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 23:47 от yasmina

Общи условия

Активация на акаунт