Истанбул [тема 48]

• 59 496
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
3-4 часа е времето за спане до Пловдив (при мен в най-добрия случай) и то е преди турската граница, после вече се дреме само. Всичко е индивидуално, зависи кой колко дълбоко спи. Една приятелка си отиде директно на работа, аз се прибирам, пия едно кафе, лягам да спя до обяд и после сядам да работя (работя и от вкъщи според зависи). Идеята е чудесна, емоциите ще ви останат, а от сън знаете какви са спомените. Simple Smile
Но на отиване и при един час сън сме обикаляли цял ден 15 километра, тогава енергия много.

# 106
Роже, как се отчита в Мармарай колко станций да те такуват ?
Ще отменя Роже в отговора.
Преди да пуснат дългия маршрут се таксуваше като обикновено метро.
Сега се таксува на принципа на Метробусите - маркираш се при качване - тогава задължава картата ти с най-високата възможна сума - в случая е 5,70 лири. При слизане картата отново се маркира и тогава в зависимост от изминатия път(електронно се засича колко спирки си се возил) ти връщат пари, ако си се возил по-малко.
Та е важно да не забравяте да чекирате картата си след ползване на Мармарай.

Да си питам и аз по-запознатите. Януари купих самолетни билети за Даламан за края на септември.  Реших, ще ходим с влак, че ни е по-удобно, съответно отиването е от Ататюрк, викам си ей къде е. Но от април всичко от Ататюрк се мести на новото летище и мисля варианти отсега (смешно-не смешно, обичам да ми е планирано). Транспортът до там засега е автобусен, метро от догодина. Гледам спирки на хавабус от Таксим, автогарата, Бакъркьой и незнайни за мен квартали. Полетът ни е в 11.20, може би ще се наложи да спим около Таксим или някой има други по-полезни идеи? Има вариант нощен автобус до автогарата, но той най не ми е по сърце.
Мисля, че с влака е рисковано да пристигнете сутринта и да имате полет от Летище Истанбул. Разстоянието е доста голямо, макар да има шатъл от гарата до летището, но не знам дали е съобразен с пристигането на точно този влак.
Всъщност е още рано за планиране, защото с преместването на новото летище, ще се увеличат значително шатълите до там, предполагам, че и в късните часове ще има.
Вариант е да отидете предния ден, да си изберете хотел на удобно място до някоя от спирките на шатълите за Летище Истанбул.

# 107
Мимии, аз това обмислям, да пътуваме с влака и да спим някъде една вечер, тъкмо да се порадваме на града. Рано или не, запазих стая до Таксим с безплатно анулиране. Въпросът ми по-скоро беше за вариант за други квартали с шатъл, но нещо засега такива не харесах (не че този ми е любим, ама...).

# 108
  • София
Розова маслинке, Мимии е права Peace.
По-добре е да отидете предишния ден и да отседнете в хотел близо до шатълите.
Шатълите до новото летище от по-познатите места в града са основно два.
Първият е от Таксим, без задръстванията по разписание от Таксим до летището пътуването е 100 минути. Вие трябва да сте на летището в 9,20, след като полета Ви е в 11,20.
Автобуси имате в 6:30; 7:30; 08:00; 08:20
Вторият шатъл тръгва от Йеникапъ в 06:00; 06:40; 07:40; 08:00 .
Пътуването трае по разписание 90 минути без задръстванията.
Тоест можете да отседнете в хотел в Султан Ахмед.
Ние май месец ще пътуваме от и до Новото летище, така че след това ще мога да споделя лични впечатления. Наели сме апартамент в Султан Ахмед, тоест ще ползваме шатъла от Йеникапъ
Щефи, ето линк за новата линия:
https://turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/marmaray.html

# 109
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
От днес пътува и трамвая Т5 покрай Златния рог - Eminönü-Alibeyköy. Честито.

# 110
Благодаря, Роже! Идеята за придвижване от Султанахмет до Йеникапъ не ми беше идвала, търсех да е нещо удобно наблизо пеша. Чакам личните впечатления. Simple Smile

# 111
Момичета, помагайте!
Ще пътувам в началото на май с влак и се чудя от гара Халкали, можем ли да си купим истанбулкарт и да продължим кък Сиркеджи с Мармарай? Ако да, моля, за упътване.
Не съм момиче, но ще се опитам да помогна Simple Smile
Да, вече можете да продължите с Мармарай не само до Сиркеджи, а и до Кадъкьой, Йеникапъ и всички останали над 40 спирки до Гебзе.
Влаковете се движат на всеки 5-10 минути от 6 часа до 24 часа.
Цените са като на метрото, автобусите, фериботите и другите видове транспорт, за които плащате с Истанбул карт.
Възрастните плащат по 5,70 ТЛ за пътуване от 36 до 43 станции. 2,60ТЛ за 1-7 станции. 3,25 ТЛ за 8-14 станции и т.н.
Деца до 5год. възраст се движат безплатно.
Благодаря! А можем ли да купим истанбулкарт от гарата?

# 112
Аз разбрах, че само тестове правят все още, но може и да съм се загубила в превода.
 Joy

# 113
И аз не намерих инфо за откриване на Т5. Бихте ли споделили от къде е информацията, Шебек?

# 114
  • София
Аз разбрах, че само тестове правят все още, но може и да съм се загубила в превода.
 Joy
Да, тестови курсове ще се правят. От днес са започнали. Същото важи и за М7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt.
T5 ще започне същинската си операция през пролетта/лятото на 2020-та.

Както всяка година, и тази съм в Истанбул. Пак се пада през май, броя дните вече. Hands V

# 115
Здравейте, някой дали е обръщал внимание как вървят цените на тарамбуки и наргилета в Истанбул?

# 116
  • Някъде в Европа...
Лелеййй, страхотни сте...благодаря много, за информацията, която споделяте, за метро, трамваи, Мармарай...

# 117
Здравейте, благодаря на всички за споделения опит и информация.  Опитвам се да намеря сайт с камери на живо в Истанбул, но всички ме прехвърлят към този, посочен на първа страница, а там не се отварят (изписва ми, че временно не работи). Моля, ако някой знае друг сайт да го сподели.

# 118
Flowers HibiscusFlowers Four Leaf CloverЗдравейте,ще посетим Истанбул  за два дни с ТА,(първо посещение за мен)направили сме график и искам да попитам дали е добър и нещо пропускаме ли по пътя.Ще бъдем две жени и дете на 12 г. Въпроса ми е в  придвижването така ли е или трябва да се поправи.
Скрит текст:
1ви ден.Пристигане сутринта и ще ползваме екскурзията на ТА-  Панорамна обиколка с автобус на гр. Истанбул с посещение на парка Емиргян, Продължаваме към желязната църква „Свети Стефан.Посещение на българската църква и продължаване към историческият център на града - Синята джамия (само отвън), площад „Хиподрума” с трите обелиска.
От тук продължаваме сами,ще разгледаме "Св. София"(само отвън) църквата Св. Ирина, и нещо друго което е наблизо.Искам да отбележа,че всички забелижителности в този район ще ги разглеждаме само отвън.                         
След това се придвижваме до  небостъргача Сапфир -4D симулацията.                                                                 
Маршрут- От Таксим с метрото М2  слизаме на спирка 4. Левент.
Иска ни се този ден да отидем и до Азиатската част с ферибот.                                                       
Маршрут - От Еминюню до Юскудар.     
От  Юскудар с какво да отидем до МОЛ ЕМААР- Там ще посетим Аквариума.След това  със такси до МОЛ WATERGARDEN İSTANBUL . Понеже ще е късно ще има ли с какво да се приберем?
Flowers HibiscusПредложение за късно прибиране до европейската част-Площад Таксим или по-скоро до Лалели.Много ми се виждат нещата който съм изброила,постижимо ли е,ако не ,какво да променим,разместим или отложим за другия ден.
Скрит текст:
2 ри ден Пиер Лоти,Площадът Таксим,улица Истиклял,Кула Галата
Благодаря предварително!

# 119
TeddyKa, пробвайте turistik kameralar IETT. Ще се отворят по азбучен ред различни улици и квартали, но не всички работят.

Общи условия

Активация на акаунт