Истанбул [тема 48]

• 59 468
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Ден 4
Както обикновено се изнизахме от хотела към 10ч, пеш по познатия маршрут през Султан Ахмед, този път отделихме внимание на св.София, без да влизаме в нея.След това се спуснахме към Еминьоню, ядохме сладолед (както казаха децата - с представление - то беше размяна на фунийки, вадене на целия сладолед, изпускане и всякакви други фокуси 😂).От Еминьоню покрай Златния рог стигнахме пеш до св.Стефан, запалихме по свещичка, разгледахме и се качихме на автобус, който ни закара до Azapkapi haliç, от там се качихме на зелената линия на метрото от спирка Haliç до спирка ÜTI (технически унивеситет), от където се качихме отново на автобус , номер 29Ş, който беше толкова претъпкан, че не успяхме да си маркираме картата и се возихме гратис.След 5 спирки слязохме и се мушнахме в парк Емиргян, в горната му част.Прекарахме там над 3ч и можеше още.Излязохме от парка долу на крайбрежната, качихме се на първия автобус, който дойде и ни закара до Стадиона, от където се натоварихме на трамвай Т1 и се прибрахме.
Днес отиваме като за последен ден в азиатската част.

# 316
Да си допиша и аз.
Препоръчвам нощния преход с Метро от София - супер комфортни рейсове, с три седалки на ред, двама шофьори и стюардеса, която често предлага напитки.
За всички самоорганизиращи се, хотели в района на Бюлбюл махала, срещу Таксим, на много стръмни улици са и са ниско ниво.
От Таксим до Емирян - авт. 40Т и 42Т. Пътувахме в събота за половин час. /Закуската в Беяз кьошк е 42 лири, не лева/. После пеш назад по крайбрежната 4-5 км, Арнавуткьой е прекрасен. От Ортакьой /по-нагоре/ взехме  DT1 до Левент и посетихме Мвтросити и Йоздилек молове. Там е и Каньон, а на следващата спирка е Сапфир.
В неделният Изборен ден бяхме в Азиатската част. Аташехир е внушителен нов квартал, там е Watergarden. После до Кадъкьой и с кораб че до Кабаташ с Истанбулкарт 3 лири. От Кабаташ до Таксим с финикюлера.
Въобще, откъм организация на транспорт всичко е стиковано. Само дето на спирките няма указания кои рейсове спират и къде отиват, но за това се питат шофьорите.
Знаенето на 100-ина турски думи е предимство, че не всички говорят английски.
Като цяло - пътуването ми, за 5 път, не ме разочарова, но някак си не ме и очарова. Това си е индивидуално.
Приятно изкарване на всички и незабравими спомени!

# 317
  • Варна
Нямам време да прочета всичко, че пътуваме, но...

Таня, ние сме двама с две карти (след като преди две години забравих едната у дома, вече всеки си има) и ползвахме всички отстъпки и връщания. Добруджанка и съпругът и ползваха една карта (защото са трима с две) и не ползваха втора отстъпка, както и не получаваха второ "ресто" в Мармарай. При това положение вече става желателно наистина всеки да има карта. С две-три отстъпки и един "рефунд" се избива стойността и.

mcnamara, ние бяхме в Water garden миналия петък вечерта. Табела нямаше, хабер у работещите из мола - тоже. Твърдяха, че шоу ще има. Може би от следващия ден са сложили табела, то не спря да духа. Или пък пет човека да сме били толкУ кьорави...
43 лева ли е закуската? Ако е така, да си я ядат!
За църквата на първия ден не си чела внимателно, явно. Simple Smile Обяснявала съм го и аз неведнъж точно с подхода откъм бул. Ататюрк. Нищо, де. Кога иначе щяхте да отидете в другата...

П.П. Видях, че си се поправила за закуската. Така може. Само дето като си закусил в хотела няма къде да я сложиш и тази.
И за градините стана ясно, че не сме били кьорави, а просто сте отишли на по-следващия ден, когато очевидно вече е било счетено за нужно да се сложи информация, че шоу нАма.
Нищо. Някой ден...

За нас бе дванадесето пътуване. И моето усещане е, че този път не съм така очарована. Обаче за мен е достатъчно да дишам в този град. Имахме ден "по задачи" и ден "за разходка" и успяхме да свършим заплануваното. Разните излагации с фонтани и лалета няма да ни развалят удоволствието и да убият желанието ни да отидем пак. Ама се надявам да се вземат в ръце комшиите, че Фестивалът им е пълен смях, нещо.

После ще прочета разказите, момичета. Благодаря в аванс за тях!

# 318
Здравейте !

И аз да потвърдя , че линията на Halic Hatti от  Юскюдар до Еюп работеше във вторник.

Друго полезно , което бих могла да споделя е относно безплатния вход на аквариума в Емаар . При нас не стана с безплатен вход . Първо попаднах на служител , който не знаеше и дума английски . Извика някакъв друг да му превежда . След превода по радиостанцията говори с двама различни. От разговорите по радиостанцията дочух , че казват “битти “ 🙂 и вече ми стана ясно , че няма да има безплатен вход .
Обяснението беше , че било временна кампания , която вече била приключила и не може да се ползва такава преференция.

Аз имах спомен , че някой беше писал тук , че било посочено в сайта им за безплатния вход за чужденци , но децата вече бяха нетърпеливи и нямаше как да го потърся .

В самия мол има интересна пързалка . Билетите от аквариума дават право на едно безплатно спускане .

И да споделя за едно панорамно кафе за любителите на красиви гледки . Не помня да съм срещала досега инфо тук . Намира се в Ulus Park . Самото заведение се казва Ulus park cafe & panorama . Може да се съчетае с посещение на джамията Ортакьой . Намира се след нея , нагоре ( с транспорт обаче )

Бяхме в Истанбул за 5 дни . Това ни е трето посещение . Няма да разказвам подборно , защото сме посетили стандартните места , които се коментират постоянно в темата .

Може да пусна снимков разказ 😉като прегледам снимките тези дни .

Благодаря на всички от темите за полезните съвети и информация 🌸

Усмихнат ден на всички 🌺

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 11:11 от Radani

# 319
  • Варна
Пропуснах да кажа, че Добруджанка и фамилия също посетиха Емаар, докато ние осъществяваме ударен шопинг за децата.
Те също не са получили право да влязат безплатно. Входът за възрастни е бил 55 лири.
Логично и напълно нормално е да е било временна кампания. Който успял, успял.

# 320
Здравейте, някой знае ли дали норвежки гражданин може да влезе с норвежкия си паспорт в Турция или му трябва виза?

# 321
  • София
Здравейте, някой знае ли дали норвежки гражданин може да влезе с норвежкия си паспорт в Турция или му трябва виза?
Ще му трябва виза. Тук може да се прочете информация, но дали е актуална все още като цена, не знам.

# 322
Беличке, а в Мармарай с колко карти се возехте? Интересно ми е ако картата е една как връща парите? Ако работи по същия начин като с отстъпките за второ, трето и т.н. пътуване, би трябвало да върне пари само на единия пътник.  newsm78

ние сме с 1 истанбулкарт и пътуваме 3 души. върна парите и на 3-мата. на влизане изписва на 2 реда сумите--на излизане на 3, но явно връща защото по груби сметки не трябваше да може да се върнем с нея, на връщане ей така за тест я пробвахме и стана.

# 323
  • На юг от тук
Визата се вади на самата граница. Преди 2 г.беше така,малко Ви забавят,защото туристът го привикват в канцеларите им-за Лесово пиша.

# 324
За да няма неразбории и проблеми с визи на границата, въпросът се решава с едно позвъняване в произволно консулство на Турция. Аз не бих се доверила на съвет от форум в този случай, още повече, че нещата при визите са променливи.
Казвам го, защото съм се обаждала многократно на различни консулства – хората с готовност предоставят информация.

# 325
Ето го и нашето пътуване в снимки ...

https://youtu.be/XRo9XEUkAaU

https://youtu.be/08NTWo6c9jo

# 326

Radani, чудни снимки! Благодаря!
Ходили сме на Улус кафе вечер. Нощната панорама към азиатския бряг също е страхотна.
Скрит текст:

Ето и част от нашите снимки
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 06 апр 2019, 20:02 от daniela.qnkova

# 327
Здравейте!
Цопвам се в темата за препоръки. Ще пътуваме за Истанбул с кола в края на месеца. Мисля да наемем апартамент. Като район около площад Тексим добре ли е?

1. Как е по-добре да се придвижваме из града с колата или с градски транспорт 3-ма възрастни и 2 деца?
2. Планирали сме 3 нощувки като в един от дните ще посетим Sea life. Гледам, че мога да взема билети он-лайн. Има обаче разлини опции. Може ли да насочите кой пакет да взема и какво е HOPI? Аз си мислех Family 3 - 2ма възрастни с 2 деца обаче какво е това 2 Activity packs? Пише, че с Hopi цената е 10 лири по-малко?
http://www.biletix.com/etkinlik/9916F/TURKIYE/en
3. Какво бихте препоръчали за посещение за такъв кратък престой?
4. Мислих да посетим yerebatan, но видях, че е отбелязано на първа страница, че е в ремонт. Струва ли си да се посети сега или по-добре да чакаме да свършат с този ремонт някой ден?

Много благодаря Simple Smile

# 328
Здравейте, гледах в началната страница, но не мога да се ориентирам как да стигна до Емирган...
Значи с Т1 до Кабаташ и от там с 22 или 25Е и слизам на Istinye dereici или на Sariyer , ако съм с 25Е

Другата опция в с метро до 4Левент и от там има няколко автобуса...

Правилно ли съм се ориентирала , благодаря

# 329
RADANI,много чувство и добър вкус има в снимките и клиповете!Благодаря за разходката!

Общи условия

Активация на акаунт