Нашите орхидеи – тема 25

• 37 809
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • Козлодуй

ПС : никой ли няма опит и не е поръчвал орхидея ог чужбина / онлайн магазин?
Интересувам се заради куриерските услуги,  дали ги доставят  добре , а ни изпочупени,  изгнили и т.н. ?
Поръчвам постоянно орхидеи онлайн, включително и от чужбина. Опаковат ги добре и няма проблеми с пътуването. Но имай предвид, че редките видове, на които си хвърлила око не са цъфнали, често даже са бебета с 6м. до година-две до цъфтеж. Ако си се настроила за цвят като на снимките, ще останеш разочарована Simple Smile

# 646
Съчувствам ти,peneva.Същото ми се случи преди около месец с тази разлика,че при мен едно от листата пожълтя.Стъблото при теб как е?Аз почистих хубаво и в момента е на водно.Мисля, че ще оцелее,но ще мине доста време докато я видя отново цъфнала.🙁
Няма стебло, гнила черна каша Cold Sweat и яки здрави листа... махнах от тях остатъка от черното стебло и сложих над вода, но не очаквам нищо да се случи... В клипове рускините без ни един корен,  само от листо, само от корени... нещо изкарват, ама не вярвам аз...

# 647
При превантивно третиране с мопсилан и топсин нужно ли е да накисвам орхидеите със саксиите в разтвора или е постатъчно да опръсквам корите и корените, които се виждат?

# 648
Скрит текст:
Съчувствам ти,peneva.Същото ми се случи преди около месец с тази разлика,че при мен едно от листата пожълтя.Стъблото при теб как е?Аз почистих хубаво и в момента е на водно.Мисля, че ще оцелее,но ще мине доста време докато я видя отново цъфнала.🙁
Няма стебло, гнила черна каша Cold Sweat и яки здрави листа... махнах от тях остатъка от черното стебло и сложих над вода, но не очаквам нищо да се случи... В клипове рускините без ни един корен,  само от листо, само от корени... нещо изкарват, ама не вярвам аз...

Ех, че неприятно... Трудно се свиква с мисълта, че това е нормален цикъл в природата...
Но пък дава възможността за експерименти с листа, корени... Успех, peneva_a Hug

# 649
След 4 дни заминаваме в чужбина, няма да има никой, който да ми наглежда красотичките. Как мислите за 10 дни ще оцелеят ли в тия жеги, като в деня в който тръгваме мисля да им писна малко вода от чешмата.

Ако поливате с накисване то могат да оцелеят юли на 40 градуса 40 дена без поливане. Проверявала съм ги лично по стечение ня обстоятелствата.

При превантивно третиране с мопсилан и топсин нужно ли е да накисвам орхидеите със саксиите в разтвора или е постатъчно да опръсквам корите и корените, които се виждат?

Те са системни опръскването е за контактни. Там има едни термин в тази област - трансламинарност дето означава че препарата трябва да може да преминава от горната към долната страна на листата и от там да навлезе в растението. Не знам дали тези препарати имат тези качества. С накисване препаратите навлизат в растението и то става токсично а Фунгицида действа цялостно.

Пенева, душа дай да видя цялостно растението. Не го слагай над вода. Него водата го е разболяла. Ще ти кажа какво е разумно да се направи но ми трябва снимка и горе и долу - корени.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 10:51 от _re_ge

# 650
Вкъщи зимата е по-топло отколкото лятото Grinning отварям прозорците да се стопли, хората климатици пускат... И сме на нисък етаж, над тревна площ с много дървета, миналото дъждовно лято му мухлясваха прецъфтелите цветове на мушкатата на балкона и е влагааааа... Та аз лятото ще разреждам поливането от на 2 седмици, на 3-4 сигурно Simple Smile

...Пенева, душа дай да видя цялостно растението. Не го слагай над вода. Него водата го е разболяла. Ще ти кажа какво е разумно да се направи но ми трябва снимка и горе и долу - корени.
Растение няма! Стеблото е лигава каша, листата са яки твърди с черна кашава основа (потъват ми пръстите), корените са изгнили изцяло (има 3 в единия край на саксията неизгнили, идват от един въздушен изсъхнал, та не е стигнало от стеблото до тях гниенето). От двете по-горни листа отрязах гнилата основа, накиснах в препоарат, в момента са високо над вода и няма надежда... Има две бебета от това растеие от цветоносите, но никое от тях няма корени (едното е много малко, 2,5-3см му е голямото листо... другото е с 5 листенца, голямото около 5 см, сложих над влажен сфагнум, но ме е страх, че ще изгние... него искам да спася поне Thinking
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 11:02 от peneva_a

# 651
Извади от саксията. Искам да видя долницата на стъблото и корените. Аз такива съм реанимирала ако има добро корени и долно чуканче.

# 652
Извадих и изхвърлих снощи... чуканче няма Head Band като го хванах и ми потънаха пръстите... изтегляйки нагоре корените си оголиха нишката им вътре... гадна каша Cold Sweat само дървесина обгърната в черно кашаво. Оставих само трите зелени корена, не знам с тях нещо дали мога да направя... И бебетата, едното мноооого мъничко.

Казвай за спасяването от чуканче, че на една колежка са й опадали листата, но твърди, че има няколко здрави корена... да й я искам да я донесе да се пробваме да я спасим. А и за бебетата давай съвет, как да опазя поне едното да пусне коренче Rolling Eyes

# 653
Съжалявам за неприятната случка, peneva_a Hug
След десетки утрепани цветя аз почти се научих да приемам такива неща без големи страдания, само като полезен опит. Почти...

При мен започна пролетно-летния цъфтеж, най-вече на видовите. Пръв е Purple Martin Dark Blue:
Скрит текст:

# 654
Лудата ми почти колкото мен колежка днес ме успокои с "Ей ти повод да си купиш нова цъфнала, заплатите идват само след седмица...  Smiling Imp"

# 655
Има право жената, послушай я Joy

# 656

Интересувам се заради куриерските услуги,  дали ги доставят  добре , а ни изпочупени,  изгнили и т.н. ?
Поръчвам постоянно орхидеи онлайн, включително и от чужбина. Опаковат ги добре и няма проблеми с пътуването. Но имай предвид, че редките видове, на които си хвърлила око не са цъфнали, често даже са бебета с 6м. до година-две до цъфтеж. Ако си се настроила за цвят като на снимките, ще останеш разочарована Simple Smile

Благодаря ти ! Simple Smile
И аз наистина точно поради картинките ,  щях да бъда страшно разочарована. Значи все пак по - добре да си купувам от големите вериги магазини:))) единствено исках много рядък вид орхидея,  но няма смисъл явно , защото може да не се окаже това Simple Smile))

# 657
Картинките показват как цъфти орхидеята по принцип, не означават автоматично, че конкретно предлаганите растения цъфтят в момента. Обикновено пише колко са големи и колко време ще е необходимо, за да достигнат зрялост за цъфтеж.
Младите растения са по-евтини.
Но да, понякога се случва етикетът да е сгрешен и да цъфне нещо друго.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 16:10 от Impala

# 658

Благодаря ти ! Simple Smile
И аз наистина точно поради картинките ,  щях да бъда страшно разочарована. Значи все пак по - добре да си купувам от големите вериги магазини:))) единствено исках много рядък вид орхидея,  но няма смисъл явно , защото може да не се окаже това Simple Smile))
Като гледам продажбите на видови орхидеи с описание (например): "Орхидея Фаленопсис (Phal. Yen Shuai Sweet Girl 'Shiny Girl') се предлага без цвят! Цъфтежна възраст!
В 2,5 инча саксия"... направо ми говори, че моите за спасяване са били от тези с поочупени листа при транспорт, поразбъркани и сложени е "кори за цветя" като тези за яйца Thinking Щото в саксийка ф5,5см каква цъфтежна възраст, то е позакрепило се бебе... А всяка от тези струва 1.5-2 пъти повече от 10бр за спасяване... Все си мисля, че ще имам някоя много хубава изненадка между моите Smirk

# 659
А дано!
При всички положения, ще имаш опит в гледането на дребоси и ще ти е по-спокойно с видовите, ако евентуално решиш да пробваш.

PS. При мен видовите орхидеи понякога излизат по-евтино от обикновените в магазините Joy

Общи условия

Активация на акаунт