Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква може да е причината за пожълтяването на листата на орхидеите след преместването им?
Какви са особеностите при отглеждането на хибриден цимбидиум?
Какви са някои от предизвикателствата при отглеждането на орхидеи в буренца с вода?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква може да е причината за пожълтяването на листата на орхидеите след преместването им?
Пожълтяването на листата на орхидеите след преместване може да се дължи на промени в условията им на отглеждане, като например поставяне близо до климатик. Орхидеите предпочитат добре осветено място без пряка слънчева светлина и без течения. Промените в температурата и влажността могат да причинят стрес на растението, което се отразява на листата му. Препоръчително е да ги преместите на подходящо място с подходящи условия за отглеждане.
-
Какви са особеностите при отглеждането на хибриден цимбидиум?
Отглеждането на хибриден цимбидиум изисква осигуряване на светлина, свеж въздух, температурни разлики между деня и нощта и умерено поливане. Те предпочитат по-ниски температури в сравнение с други видове орхидеи и трябва да се поддържа подходяща влажност на въздуха, за да се избегне прекомерно поливане, особено по време на цъфтеж. Торфенето и пресаждането са също важни аспекти за успешното отглеждане на хибриден цимбидиум.
-
Какви са някои от предизвикателствата при отглеждането на орхидеи в буренца с вода?
Отглеждането на орхидеи в буренца с вода може да доведе до проблеми като окапване на пъпки, недостатъчно развитие на корените, липса на цъфтеж и дори загуба на листа след преместване. Не всички орхидеи са подходящи за този метод на отглеждане и младите растения с малко корени са по-подходящи за това. Освен това е важно да се вземат предвид влажността на въздуха, температурните условия и подходящия вид орхидеи за отглеждане във вода.
-
Какви са препоръките за отглеждане на цимбидиум?
-
Как да отглеждам орхидеи?

Моя е с учтиво безразличие в момента... В събота му споделих, че съм си купила шило от кварталната железарийка, че да нагрявам да си дупча саксиите... Учтиво ми обясни къде е прибрал дрелката, кои бургийки/дрелки са подходящи за пластмаса (имам едни по-дебели саксии, само с нагрято шило - трудна работа), как да си направя точица с горещото, после с тънка, после с дебела... и накрая "Ако прецениш, че няма да се справиш, аз като си дойда след седмица ще ти ги надупча!" Да бе, ще си кажа сама, че не мога, друг път
Първата саксия надупчих без орхидея в нея... прехвърлих едната, втората пак без орхидея, прехвърляни... третата с цветето вътре, нищо не повредих... и после по-малките по-тънки саксии само с шилото, нагрято на свещ
Час се въртях - дупча, слагам да кисне, през това време дупча следващата... децата питат "Няма ли да готвиш?" ами няма, по-важна работа имах