Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19

• 25 320
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Привет, Деси Румен Лефтерови! Зачетох се в проблема ви с бебче, както и в съветите на момичетата към теб. Вие сте още съвсем мънички, само на 1м5д, как разбрахте, че юздичката е къса - от лекар ли или предположения от прочетеното в интернет? Колко килограма се роди бебчо (извини ме, ако си ги написала някъде, убягнало ми е) ,  възможно ли е да сте все още прекалено мънички и бебето да няма необходимата сила? Питам, защото моето второ бебче, което вече е ва осем месеца, се роди мъничко и на изписването беше 2250гр. Никога не съм гледала юздичката му дали е къса, но имахме подобни на проблемите, които описваш. Първите до месец и половина - два, бях с разранени до кръв зърна, болки и изпитвах ужас особено в моментите на самото засукване. Засукваше само зърната, което основно доведе до разраняването им. Започнах да чета повече и да се консултирам също като теб с успешно кърмили майки. Колкото по се очовечваше хлапенце, и колкото по-наддаваше, нещата се оправяха.  Засукванията ставаха по-успешни, гърдите ми с времето зараснаха (мажех с кърма и лансинох крем без отмиване, и с гармастан с отмиване) ходех гола до кръста, добре че беше лято. Основното, което започнах да правя е при всяко неправилно засукване, т.е само на зърното, внимателно с пръстче в ъгълчето на устата на бебето отстраняваха гърдата и опитвах отново да подам правилно. Обикновено отново засукваше само зърното, което си болеше де.. Но нещата се промениха, когато наддаде малко отгоре, както се казва "когато посъбра сили". Слабичък, с малка устичка и почти винаги спящ с много лениво сучене.  Кърмя до ден днешен на поискване. С времето бебчетата на поискване също си правят режим. Буквално беше като закачен на гърдата ми, но всичко се нормализира. На едно кърмене съм редувала по няколко пъти гърдите си, и още правя така, когато преценя, че е необходимо. Зарязах всякакви помпи и се оставих изцяло на природата. Ако се налагаше изцеждане го правех на ръка - научих се. Дори се притиснявах дали изобщо имам кърма и въобще яде ли малкия или не.. Бях купила една кутия АМ и давах с цел дохранване, купих когато бебето беше на около 15-20 дена - изпиваше млякото от бутилката доста бързо, защото е лесно, а на гърда заспиваше и я караше много вяло. С АМ дохранвах не повече от десетина пъти и изхвърлих почти пълна кутия. Държах я до изтичане на срока й за успокоение на собствената ми съвест. Ами успех, просто исках да разбера дали бебето ти не е все още мъничко на килограми, и да споделя, че и това може да е причина.
Пп: Когато зърната ми бяха разранени си купих изкуствени зърна на Авент, много са мекички - ползвах ги от време на време, помогнаха ми до някаква степен. Е, гледах и да не прекалявам с тях, но спасяваха положението при болка.

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 03:04 от anonymous78

# 61
това като за бебе е добре, но ако се случва и в детска, юношеска и по-голяма възраст, хич не е добра опция. Всички знаем лафа "от въздуха пълнее", но все пак не знам дали има такава зависимост като цяло
Явно не се изразих правилно. Нямам предвид „пълнеене от въздуха”, а че някои деца се наяждат от повече, други от по-малко. Не може всички деца да се сложат в един калъп. Трябва да изяде 200 грама (примерно) и ако изяде по-малко да се направи генерален извод, че детето не яде и няма да расте.
Например моето дете винаги е яло малки количества, и кърма, и храна. На две е и досега няма месец, в който да не е наддал. Разбира се, ще се радвам ако му се отвори повече апетит, но и не мога да му наливам храна насила в устата,нали? Здрав е, жизнен е, наддава и расте на височина и това ми е достатъчно.

# 62
Деси, ние имахме къса юздичка и след клипване то се подобри сученето. Сега не суче добре само, когато я боли коремче или преди акане. Изчакам да отмине дискомфортът и тогава давам.

Аз цедя (все по рядко вече) за да не ми намалява кърмата като суче малко, но вече се замислям имШе ли полза от това, освен, че напълни един рафт на фризера с Кърма.... Много се изнервих със сигурност.

За зърната, да споделя, че аз този път не мажа с нищо, след всяко кърмене им слагам кърма и чакам да изсъхнат добре. Ако усещам, че докато суче ме дърпа или ме боли, я махам за малко и като се успокои пак.

Представям си как се чувстваш, но както и Кактусче ти е казала, щом си махала АМ си преборила първата най трудна стъпка. Аз съм луднала също. Форумът тук ми е много полезен, повече от всяка консултация до сега. В началото ще видиш по различни въпроси теми ако имаш време.

Кактусче, биологичната поза наистина помага. Но аз рядко я ползвам, все си мисля, че й е по трудно да суче и гледам гърдата ми да е надолу... Не знам обаче има ли смисъл изобщо... Иначе отделно, че моят бюст е голям и при биологичната поза се разлива и аз я прилагам по изправена, пак съм назад и сме коремче в коремче, но по седнала и облегната на възглавници.

Лимонче супер! Ти си друга графа направо с 900 на месец... Simple Smile

Благодаря за подкрепата, но не знам още колко дълго ще издържа на този стрес и безсъние заради кърменето...
То са едни болки, стрелкащи , като игли
днес забелязах че кърмата ми е намаляла и доста водниста, и бебка постоянно мрънка, ръмжи ,Дърпа докато суче или по точно дъвче и не знам дали се заяжда
За 10дни е качила само 220гр сега ня знам колко, на 26 ще я мерят и Ако не е качила кой знае колко, как да процедирам, много съм объркана вече
Иначе таткото не "дава" да и приложим тази интервенция,  за съжаление
220 гр за 10 дни е супер!

# 63
Включвам се и аз в темата. Следващият месец, живот и здраве, очакваме нашето бебе. Като новобранци четем и се подготвяме доколкото е възможно. Имам силно желание да кърмя. Поради някои усложнения през бременността, вероятността да нямам избор и да се наложи секцио е голяма. Притеснява ме престоя в реанимация и забавянето на засукването. Чудя се дали да се снабдя с помпа, поне за тези първи часове. Вие какво мислите?

Не го мислете сециото, то не пречи на кърменето, защото сигнала за потичане на кърма идва от отделянето на плацентата, както и да стане това, та ако не оставят плацентата вътре, кърма ще има. Престоя в реанимация е не повече от 12 часа, поне при мен, та не е нищо особено. Аз след второто секцио и 12 часа не седях в реанимация, дойдоха да ме вдигнат в 5 сутринта, да не е да се залежа случайно, а не им трябваше и леглото.... В някои болници дават бебетата в реанимацията за кърмене, ако майката поиска и ако се надигне леглото е съвсем постижимо да се случи кърменето. Аз първия път не знаех на кой свят съм и не съм искала бебето за кърмене, а може би на 36-ти час сложих бебето на гърда. Втория път исках бебето, ама то милото спеше като пън. И двата пъти не съм правила велика стимулация в болницата, а кърмех колкото ми позволяват силите, гледах да не дохранвам много, а като се прибрахме вкъщи вече всичко беше по-лесно и дохранване не е имало, защото нямам и никога не съм купувала АМ. Помпата ми беше полезна първия път в родилното, защото много бавеха бебетата и от време на време щях да гръмна. При нас даваха в болницата.

Деси, и аз се сетих за силиконови/каучукови зърна, може малко да облекчат болката. Пробвайте различни пози, може в някоя да е по-добре. Опитайте да убедите мъжа си, ако ще и ултимативно, защото ползата ще е и за вас и за бебето. Сега бебето е много лесно за удържане за каквато и да е манипулация...идея нямате как се мятат и не съдействат по-големите.

# 64
Включвам се и аз в темата. Следващият месец, живот и здраве, очакваме нашето бебе. Като новобранци четем и се подготвяме доколкото е възможно. Имам силно желание да кърмя. Поради някои усложнения през бременността, вероятността да нямам избор и да се наложи секцио е голяма. Притеснява ме престоя в реанимация и забавянето на засукването. Чудя се дали да се снабдя с помпа, поне за тези първи часове. Вие какво мислите?

Не го мислете сециото, то не пречи на кърменето, защото сигнала за потичане на кърма идва от отделянето на плацентата, както и да стане това, та ако не оставят плацентата вътре, кърма ще има. Престоя в реанимация е не повече от 12 часа, поне при мен, та не е нищо особено. Аз след второто секцио и 12 часа не седях в реанимация, дойдоха да ме вдигнат в 5 сутринта, да не е да се залежа случайно, а не им трябваше и леглото.... В някои болници дават бебетата в реанимацията за кърмене, ако майката поиска и ако се надигне леглото е съвсем постижимо да се случи кърменето. Аз първия път не знаех на кой свят съм и не съм искала бебето за кърмене, а може би на 36-ти час сложих бебето на гърда. Втория път исках бебето, ама то милото спеше като пън. И двата пъти не съм правила велика стимулация в болницата, а кърмех колкото ми позволяват силите, гледах да не дохранвам много, а като се прибрахме вкъщи вече всичко беше по-лесно и дохранване не е имало, защото нямам и никога не съм купувала АМ. Помпата ми беше полезна първия път в родилното, защото много бавеха бебетата и от време на време щях да гръмна. При нас даваха в болницата.

Деси, и аз се сетих за силиконови/каучукови зърна, може малко да облекчат болката. Пробвайте различни пози, може в някоя да е по-добре. Опитайте да убедите мъжа си, ако ще и ултимативно, защото ползата ще е и за вас и за бебето. Сега бебето е много лесно за удържане за каквато и да е манипулация...идея нямате как се мятат и не съдействат по-големите.

Почти успях да го убедя, иначе имам силиконови зърна, но пък и причиняват още повече колики и за това спрях да ги използвам!
Днес за съжаление отново и дадох АМ, защото от едната не и стига, а другата е много разранена и е страшна болка, а и тя суче много мързеливо, но и не знам дали е нормално 20кърминия за едно денонощие??

# 65
Как така силиконовите зърна й причиняват колики????

# 66
Деси, добре сте се ориентирала за стискането на гърдата, това е компресия (любимото ми) и много помага бебето да поема повече мляко ако го мързи. Обикновено към третия месец заякват и се спира с компресията. Предно и задня мляко нямат особена разлика, та не го мислете и това.
Късата юздичка пречи за правилната захапка и това е най-вероятната причина за всичките ви неволи. Отидете да я коригират, до колкото разбрах е за секунди и не е болезнено, тук момичетата, които са го преживели могат да разкажат повече.
За раните по гърдите мога да ви препоръчам крем лансинох и колкото можете повече да седите по гърди, за да диша кожата и да се възстановява по-лесно.
Най-важното според мен е да се коригира юздичката, защото така и така трябва да се направи, а сега много ще спомогне за кърменето, а в бъдеще няма да има говорни дефекти, защото късата юздичка води до разни проблеми с произнасянето на някои букви.
Вече и компресията не помага, реве, ръмжи,гърчи се и това е,  вече на половин час търси да се храни, зърното ми е просто ужас, за това и се принудих отново да и дам добавка, след нея детото видимо беше доволно, спокойно и заспа без да я приспива ме
С глас рева, когато и давам 😫 имам предпазители за зърна, но от тях поема още повече въздух и още повече колики, за това и не ги използвам, стана още по ленива не суче, а дъвче
Искам, искам да я кърма, но вече съм на предела на силите ми усещам как и мен и нея изнервям и сме неспокойни  то е на всеки половин час, или един и продължава повече от 50 мин, случвало се е час и половина даже в повечето случай е час и се слива със следващото хранене. За едно денонощие 20кърмения, нормално ли е?
Мноого съм объркана и натъжена.........

# 67
Проблема е, че детето не се нахранва, защото просто не може. С късата юздичка то не суче, а дъвче с венци. Може да опитате да цедите, за да не намалява кърмата и да не си причинявате болка. Скоро се обсъждаха помпите Спектра, имат не толкова скъп вариант, който може да цеди и двете гърди едновременно, за да се пести време. Във всеки случай 20 кърмения не са нормални. Според мен има време да оправите нещата, защото ако се оправи засукването, то детето за няколко дни ще успее да даде достатъчен стимул на гърдите и то без да ви разранява. Сега може да пробвате да цедите на ръка, защото е много по-щадящо за зърната от помпа.

# 68
  • София
Моето току що озъбило се акулче си промени захапката за сукане и почти всеки път забравя, че трябва да яде и ме хапе 🤣 Когато почне да ме хапе директно прибирам сергията, но със захапката нямам особен успех. Хем засуква по-плитко, хем постоянно бута гърдата, за да си чеше венците... Та, help?🤣

# 69
Това ще се оправи като посвикне със зъбките. Странно им е като имат зъби и хапят, къде за да се чешат, къде за да видят какво е усещането.

# 70
Това ще се оправи като посвикне със зъбките. Странно им е като имат зъби и хапят, къде за да се чешат, къде за да видят какво е усещането.
Кога?

# 71
Знам ли, до дете си е. Моето похапа може би седмица-две и спря. Тя и себе си хапеше, много  беше интересно, че има някакви нови неща в устата.

# 72
Май няма да го бъде, те излизат нови и нови Sad ....

# 73
  • над кукувичето гнездо
Сложете си гризалка-гердан на врата и давайте нея, след като приберете сергията. След десетина минути предложете пак гърда и всеки път правете същото, ако хапе. За няколко дена минава, ако сте постоянни с прибирането на сергията.

За разранените зърна, слагайте коморес с отвара от смрадлика между кърменията и изплаквайте преди да предложите гърда.

# 74
Това с гризалката ще го пробвам, благодаря. Смрадликата е твърде силна според мен (да не кажа отровна) и ще я пропусна.

Общи условия

Активация на акаунт