Майчинството счетоводно-80

• 38 183
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте.
Родих началото на октомври, ин витро бременност. Лекарят ме посъветва да съм в болнични и поради това цялата отпуска от 2017 г. ми е неизползвана, имам и 6 дни от 2016 г. В болничен бях от март 2017 до раждането през октомври.
След като детето ми стане на 2 г., веднага ще пусна отпуск. Би трябвало да имам  66 дни, нали? Т.е. 6-те неизползвани дни от 2016 и по 20 дни на година (2017,2018,2019), т.е. общо 66 дни, нали така?
Благодаря предварително.

# 76
Здравейте. Очаквам второ детенце през Ноември 2019 Simple Smile Имах добрия план септенври да кандидатствам за редовен докторант. Ще имам ли право на майчинство и на стипендия едновременно?

# 77
Здравейте! Имам детенце,което следващия месец ще навърши две годинки,а сега съм бременна в трети месец. Как е най-добре да направя в работата? Да ползвам натрупания отпуск от двете години до сега и да взема болничен или направо болничен и как ще се определи слеващото майчинство? Благодаря предварително!

# 78
  • София-Младост
Отпуск и после болничен. Обезщетение за бременост и раждане на база 24 месе назад.

# 79
Здравейте на всички!
Имам следното питане, ако някой може да ми съдейства с мнение.
В момента съм в болничен поради здравословни проблеми покрай бремеността( сега влизам в 3ти месец)
Чуденето ми е дали да ми продължат болничния отново следващия месец и така до края или да се връщам за по няколко дни на работа. Преди Великден ми изтича болничния и евентуално си мисля тогава да се върна, предвид че ще има почивни дни, няма да ми е толкова натоварено. Попринцип работата ми не е натоварваща, но е цял ден седене на стол, а сега трябва да лежа.
Та как ще е по изгодно за изчисляването на майчинството след това, да се връщам за по няколко дни или седмица на работа и после да излизам пак болничен. Или да не прекъсвам болничния въобще до раждането? Надявам се, че се разбира правилно питането ми.
Благодаря ви предварително!  Слънчев ден на всички!

# 80
Здравейте !  Аз съм в начална бременност и имам 2 въпроса .
1. Кога да съобщя на работа, че съм бременна? Трябва ли да имам документ за удостоверение на бременността от АГ? И на прекия си мениджър ли трябва да съобщя или на отдел Човешки ресурси?
Разбрах , че в момента, в който се каже на работодателя , закрилата срещу уволнение забременни влиза в сила .

2. Оставам с впечатлението , че повечето бременни, които излизат в болничен по-рано работят тежък физически труд.  Моята работа е в офис , но имам много късни смени и натоварнането не е малко . Засега успявам да изкарам , обаче не съм сигурна за по нататък . Дали ще ми дадат болничен от по рано за такъв тип работа , ако се наложи ?
Благодаря предварително за помощта !

# 81
  • Сливен
За болничния трябва да си след 12г.с. за да може да се пусне от АГ-то,иначе от ЛЛ мисля,че може само за 14 сни за общо заболяване.
За съобщаването на работодателя от четено в темата искаш бележка от АГ.Щом имате човешки ресурси значи сте голяма фирма,така че си мисля че трябва да уведомиш прекия си мениджър устно и едновеременно да дадеш и бележката в човешки ресурси.

# 82
  • София
Момичета, чували ли сте за еднократна помощ преди раждане? Една позната ми спомена, но нищо конкретно..

# 83
  • София-Младост
Момичета, чували ли сте за еднократна помощ преди раждане? Една позната ми спомена, но нищо конкретно..

Ето тук пише за всички помощи:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135441920

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 14:37 от Ала-Бала

# 84
  • София
Много сложно е написано така. #Crazy Може ли информация с по-опростен текст?

# 85
Много сложно е написано така. #Crazy Може ли информация с по-опростен текст?

Има помощ за бременност - 150лв , еднократно. Но тя е социална. Тоест трябва да си социално слаба , за да кандидатстваш и вземеш такава.

# 86
За болничния трябва да си след 12г.с. за да може да се пусне от АГ-то,иначе от ЛЛ мисля,че може само за 14 сни за общо заболяване.
За съобщаването на работодателя от четено в темата искаш бележка от АГ.Щом имате човешки ресурси значи сте голяма фирма,така че си мисля че трябва да уведомиш прекия си мениджър устно и едновеременно да дадеш и бележката в човешки ресурси.

АГ може да пусне болничен във всяка седмица от бременността не само след 12-тата.

# 87
  • Пловдив/София
Имам въпрос...може ли работодател да ме съкрати в края на първата година майчинство (например поради закрита позиция) и ако да, ще взимам ли после обезщетение за безработица 8 месеца? На каква база- майчинство през последната година ли? Осигурявана съм от 7 години в една и съща фирма.
А ако е по взаимно съгласие, обезщетението е минимално, нали? 4 месеца някакъв минмум беше...

# 88
Здравейте,искам да попитам нещо.
Тези дни оправям документите и изследванията на сина ми който в момента е на 1.9м ,за да започва ясла,след като ги занеса в градината което може би ще стане до края на седмицата и предполагам ,че ще ми кажат да започне от понеделник.
И въпроса ми е кога и как да си оправя моите документи за прекратяване на майчинството от Нои и записване на Бюрото по труда понеже няма  да се връщам на настоящата си работа.?
Благодаря ви!

# 89
  • София-Младост
Ами тази седмица, би следвало работодателя да е уведомен вече, че считано от 01.04. няма да се връщаш на работа...пуска се заповед, попълване на трудова книжка...и тогава в Бюрото по труда.

Общи условия

Активация на акаунт