Майчинството счетоводно-80

• 38 301
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Абе как ще е редно, много ясно, че не. Тегли му майните и си търси друга работа след майчинството. Аман от селски тарикати

# 451
Здравейте дами,имам следния въпрос.Бременана съм в четвъртия месец,наскоро си пуснах болничен след като минах комисия,обаче работодателя ми иска по 20 лв за да ми обработва болничните.Редно ли е според Вас,работа от 1 год на дадената работа и за пръв път чувам такова нещо.Благодаря предварително!☺☺☺
Нищо не трябва да му плащаш.Не може и да те принуди.

# 452
Прощавайте за спама, ама не мога да се сдържа... Все бях чувала за безумия от работодатели, но това надмина всичко Grinning

# 453
Здравейте дами,имам следния въпрос.Бременана съм в четвъртия месец,наскоро си пуснах болничен след като минах комисия,обаче работодателя ми иска по 20 лв за да ми обработва болничните.Редно ли е според Вас,работа от 1 год на дадената работа и за пръв път чувам такова нещо.Благодаря предварително!☺☺☺
Моят съвет е да искате входящ номер от работодателя за всеки представен болничен.

# 454
Здравейте,
в момента съм първа година по майчинство. Болничният ми от педиатъра на детето, беше до 11 Април и последните пари, които получих от НОИ бяха на 17 Април. Работодателят ми е изпратил документите за майчинство до НОИ, но аз не получих превод този месец. Имате ли представа на какво може да се дължи това забавяне?

# 455
Здравейте, в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2-год., на 1г. И 4м. е малкия. В майчинство съм до 25ти дек.  включително. Тъкмо разбрах, че очакваме 2ро и очаквания термин е 1ви. Ян. 2020. Интересува ме дали мога да си прекратя майчинството сега и да изляза в болничен до раждането, така бях първия път, какви документи са необходими и какви пари горе долу ще получавам, ще взимам ли 50% от майчинството и нали 80% болничен но той на база минимална заплата ли ще е или на 380те лв майчинство.. Може ли работозателя да ми откаже тази процедура?

# 456
По-компетентни ще ти отговорят, но според мен кажи колко си получавала преди първото майчинство. Така ще може да се прецени дали за теб ще е по-изгодно да ди прекратяваш сега майчинството или да си го караш и да си слееш със следващото за второто дете

# 457
  • София-Младост
Здравейте,
в момента съм първа година по майчинство. Болничният ми от педиатъра на детето, беше до 11 Април и последните пари, които получих от НОИ бяха на 17 Април. Работодателят ми е изпратил документите за майчинство до НОИ, но аз не получих превод този месец. Имате ли представа на какво може да се дължи това забавяне?
При толкова почивни дни е нормално. Според календара на НОИ на 09.05. ще има обезщетения.
А и не стана ясно кога работодателя е подал документите за периода до 410 ден.
Здравейте, в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2-год., на 1г. И 4м. е малкия. В майчинство съм до 25ти дек.  включително. Тъкмо разбрах, че очакваме 2ро и очаквания термин е 1ви. Ян. 2020. Интересува ме дали мога да си прекратя майчинството сега и да изляза в болничен до раждането, така бях първия път, какви документи са необходими и какви пари горе долу ще получавам, ще взимам ли 50% от майчинството и нали 80% болничен но той на база минимална заплата ли ще е или на 380те лв майчинство.. Може ли работозателя да ми откаже тази процедура?
Имаш застъпване на двата вида отпуск-този за дете до 2 години и бременост и раждане за второто. Т.е. ако към датата на издаване на 4 дневния, ти ползваш отпуск за отглеждане на първото дете, имаш право на обезщетение в размера като запървото...ако това е по-изгодно за теб.
Можеш да прекратиш майчинството, да излезеш в болничен, имаш право и на 50 % от обезщетението. Болничния се смята на база 18 месеца назад, ако има период на майчинство, там се взима МРЗ за база.
Но ако към датата на болничния за бременост и раждане, ти си в болничен, то няма да има горното застъпване.
Затова, ако решиш да излизаш в болничен, съвета ми е да го прекратиш 1-2 седмици преди тов, да подадеш цялата бумащине отново и да си в майчинство, когато издават 45 дневния болничен.

# 458
Здравейте. Казусът ми е следният, надявам се да ми помогнете.
Втора година съм майчинство, изтича ми октомври месец т.г. Налага се обаче да заминем за чужбина по-рано и ще трябва да напусна работа. Можете  ли да ми кажете как могат да се случат нещата по най-добрия начин за мен, имам предвид, каква молба да представя на работодателя, кой чл. от Кт.
Аз искам да си спазя едномесечното предизвестие, и съответно да ми бъде изплатена полагащата ми се отпуска. Когато подам молбата и тече предизвестието като отпуска ли ще се счита или как, това не ми е ясно и след това какви претенции мога да имам за изплащане на отпуска/колко дни. От кога се прекратява изплащането на майчинството, след края на предизвестието или какъв е редът там?
Малко са ми объркани въпросите, но и аз самата не съм на ясно. Благодаря предварително, на отзовалите се! Simple Smile

# 459
  • Варна
Исках да споделя какво научих по въпросите зададени от мен по-рано:

1. В 6 месечния изпитателен срок няма защита за бременни (всъщност няма нищо в защита на работника, договорите са изцяло в полза на работодаля)

2. Болничните се обработват от последния работодател, нищо че вече си безработен - трябва да се спази срока от 7 дни за регистрация в бюрото по труда/НОИ

3. Не трябва, но оставаш без Здравни осигуровки, може да си ги плащаш сам 22-23лв са, има опция с ПИК код от НОИ да си ги плащаш с карта директно в сайта на НОИ

Здравейте,

започнах работа в нова фирма края на Януари, като малко след това разбрах, че съм бременна.
Съобщих на ръководството, като след неприятно отношение от жената на шефа заради новината, решиха да ми предложат следното:
Да ме оставят на работа до излзиането ми в болничен/ отпуск за майчинство 45 дни преди раждане, като около 5 дни след това (40 дни преди раждане) искат да подпиша договор за освобождаване по взаимно съгласие.

Прочетох доста по темата, като има няколко неясни момента за мен:

1. В ТЗ няма изключение за защита на бременни в 6 месечен срок (изчетох всички членове), но пък намерих информация онлайн по темата - нищо не те пази в тези 6 изпитателни месеца.
2.В случай, че се съглася - на кого се дават болничните след това (реално ще съм безработна)
3. Трябва л ида се регистрирам в бюрото по труда и да ходя всеки месец да се разписвам?

Ще ходя на консултация в Инспекцията по труда след Великден, но бих искала да имам информация преди това.

Поздрави и благодаря!

# 460
Здравейте ,само да попитам ,а купоните за храна  ,които получавам моя работодател ,дали когато съм по майчинство дали пак ще ги получавам ?

# 461
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте ,само да попитам ,а купоните за храна  ,които получавам моя работодател ,дали когато съм по майчинство дали пак ще ги получавам ?
Не

# 462
Една приятелка получава , но не знам дали е така по закон или просто нейния работодател така е решил

# 463
Моя работодател ги дава и по време на болничен и майчинство .

# 464
Аз също си ги получавам. Зависи от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт