Отговори
# 495
Русалке,
Кога, в името на честната дискусия, ще забележиш разликата между индивидуални качества и предоставяно от съответното училище образование?
Аз пиша за второто.

Hope for Two  - примерът ти показва индивидуални качества на 2 момчета, а аз питам за конкретни разлики в полученото образование по предмети, учебен план, количество материал и т.н. Не знам вече как по-ясно да обясня. Различна математика ли учат, различно ниво по втори език ли покриват, по биология университетски знания ли придобиват...ей такива работи. Иска ми се да говорим с повече обективност и конкретика за по-доброто образование с някакви количествени и качествени критерии, а не с примери кой как се е реализирал в живота.

П.П От примера ти трябва да следва, че целият випуск на момче 1 е приет в университети в топ 10, а целият випуск на момче 2 е в УНСС, защото всички те са учили на едно и също място и са получили едно и също образование?

Ами то обикновено от частното към общото се тръгва...правят се така наречените представителни извадки.
Няма такъв критерии който да сравнява по количество и качество. Особено пък в гимназията където самото профилиране е различно.
Но нали крайната цел на това образование е именно целите и мирогледа за живота на даденият индивид. Поне нашата основна цел е такава...да покажем пътя на децата...а те как ще го извървят вече е техен проблем Simple Smile

# 496
  • София

Учениците в добрите държавни гимназии също виждат недостатъци в своите училища, но и те дават предимство на ползите, които извличат от тях.
До момента, в който могат да направят сравнение. В който момент лъсват неприемливите, за съжаление, разлики.

Дори в темата пишат родители, които мислят, че колежът е подходящ за едното им дете, а за другото - не.

# 497
  • Отвъд алеята зад шкафа
По коя система и учебници по Математика работят от 1 до 4 клас в СС примерно?

Е как няма критерии - значи само си дърлим езиците, а всичко зависи изцяло от случайността и личните качества? Ако зависи от личните качества, тогава дете Х ще преуспее в живота без значение дали учи в ЧУ или в ДУ? Тогава защо непрекъснато се противопоставят двата избора в тази тема?

# 498
А някой от вас двамата живял ли е изобщо в Лозенец, за да има мнение - 'щото аз съм живяла в Младост, малко, но помня, от онези съм, споменатите от Слънчевата, дето бяха принудени да вземат в Младост някога. Добре, че дойде 10-ти, махнахме го и се върнахме в града в момента, в който ни се появи възможност за това.

Мецане, да, прав си, в Западен парк е същото като в Лозенец, само че е евтино - значи, е още по-добре от Лозенец. И 135-то е същият боклук като 35-то или 120-то. Не си се прекарал, като си купил там. Сега спокоен ли си - за себе си и за детето си?

Боже, какъв Лозенец, не съм споменала конкретен квартал аз. Казах, че ако си в блок наобиколен от съседи с всякакъв манталитет, е все тая кой е кварталът. Или си в блок, или в затворен комплекс, или в къща. Това са 3 различни варианта. А квартал в София вече няма "хубав".

Но ме разсмя искрено репликата в черно- как от младост сте се върнал в "града"- значи Лозенец е град, а младост и зап.парк не са, ако може да обясниш за всички квартали кои са в град и кои не, че да знаем, току виж на някой му предстои покупка на жилище Simple Smile)

с много други постове съм частично съгласна, ама това да се поставя Лозенец срещу всьо е като СС и Питагор срещу всички други- еднакво абсурдно. Не че няма плюсове кварталът- харесва ми трамвая, парка, ниските блокчета, но за паркиране и движение е ужасно и също е презастроено вече. Тоест има си обичайните проблеми на всеки квартал в Сф днес (междудругото, зап.парк няма този проблем Wink ).
Именно - точно така казваше свекърва ми "деца, добре че се върнахте в града" Simple Smile За Зап. парк не съм казала нищо, този район малко го познавам, знам само, че е граничен с Факултета. Говорех за Младост, която си беше на полето, извън града. Пипи, очевидно не познаваш Лозенец и не ми се изнася лекция за него, че пак ще наскачат върху мен, а и не е това темата. Има зелена зона и има части, където няма презастрояване защото просто няма останали парцели за такова. И да питам - защо ако се опитам да оборя с факти мнение, веднага се смята за хвалба и защита на Лозенец? Значи, или да оставя Пипи да твърди неща, които не знае и не са така, или да бъда обвинена в хвалба?
Да, Западен парк очевидно не е предпочитан нито от инвеститорите, нито от купувачите, затова и няма особен наплив към него.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:03 от Анонимен

# 499
Оф, стига с тоя Лозенец. Наш приятел напусна огромен апартамент в долен Лозенец и купи къща на село. И каза, че квартала вече според неговите критерии не е за живеене.

Gadamer, виж какво допълних по-горе.

# 500
Оф, стига с тоя Лозенец. Наш приятел напусна огромен апартамент в долен Лозенец и купи къща на село. И каза, че квартала вече според неговите критерии не е за живеене.

Интересно, тука  е пълно с хора с "приятели" с мнения, напуснали Лозенец, за да идат на село, но доста рядко се чува личен опит и мнение по тези въпроси - някой лично да е имал апартамент и да го е продал, за да иде на село, и да е доволен от това.  Само СтефанБ беше споменал за такова нещо. И да не е бил продаден по принуда, защото е наследствен и не е можел да бъде запазаен.

Но пък анонимен форум, какво да го правиш Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:13 от Анонимен

# 501
По коя система и учебници по Математика работят от 1 до 4 клас в СС примерно?

Е как няма критерии - значи само си дърлим езиците, а всичко зависи изцяло от случайността и личните качества? Ако зависи от личните качества, тогава дете Х ще преуспее в живота без значение дали учи в ЧУ или в ДУ? Тогава защо непрекъснато се противопоставят двата избора в тази тема?

Случайност? Лични качества?
Вие имате ли средно образование?
Препоръчвам следната литература: https://www.book.store.bg/p211451/chetene-s-razbirane-za-2-klas- … -tina-veleva.html

Дали да влезеш в Оксфорд или в УНСС - е равнозначно?
Ако говорим за езика - дали можем да поставим знак за равенство между АК и 1 АЕГ?
Ако визираме математика дали СМГ и 119 са равни?

# 502
  • Отвъд алеята зад шкафа

Това имам предвид. Да кажем в ЧУ Х по математика до 7 клас учат по едикаква си система и взимат това, това и това в повече от ДУ. И т.н и т.н.

Много ми е странно, че лично познавам няколко деца от СС и ПБ, които ходят на допълнителни уроци по математика, БЕЛ и ...английски език за по-висок резултат на изпита за сертификат на Кеймбридж.

# 503

Интересно, тука  е пълно с хора с "приятели" с мнения, кой напуснал Лозенец, за да иде на село, кой недоволен от 120 и 35-то, но доста рядко се чува личен опит и мнение по тези въпроси - някой лично да е имал апаратмнет и да го е продал, за да иде на село, и да е доволен от това. Само СтефанБ беше споменал за такова нещо.

Лично!
Баба живее  в района на 20 училище.
Леля живее в района на 35 училище.
Ние живеем в селски район барабар с всички хора от провинцията. Детето ми НИКОГА не е кандидтствало  в споменатите 2 училища.
Детето ми беше прието в "елитна" държавна детска градина. Семейно решихме, че ще го запишем в частна.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 21:09 от Hope for Two

# 504
  • София
Различна математика ли учат, различно ниво по втори език ли покриват, по биология университетски знания ли придобиват...ей такива работи. Иска ми се да говорим с повече обективност и конкретика за по-доброто образование с някакви количествени и качествени критерии, а не с примери кой как се е реализирал в живота.

Откривам следните разлики:
1) В държаваното училище в много голяма степен зависиш от късмета. Ако си при един учител, ще получиш едни неща, ако си при друг - може и нищо да не научиш. В някои ЧУ има обща методика, задания, презентации, тестове и т.н., които се ползват от цялата катедра, т.е. в по-малка степен субективният елемент е важен фактор.
2) В ЧУ имат повече възможности да се справят с дисциплината и общото ниво на успеваемост на класа /с предупреждения и неподновяване на договор за обучение/.
3) По-голям брой интересни домашни задания и проекти в ЧУ. В ДУ - зависи от учителя.
4) Литература /английска/ се учи така, както би трябвало да се учи. И по БЕЛ е много по-добре от досегашния ни опит.
Конкретно за АК - за мен е плюс и участието им в AP (Advance Placement) програмата. Това дава стимул на много деца да работят самостоятелно, надграждайки значително училищния материал.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:20 от Prizma

# 505

Интересно, тука  е пълно с хора с "приятели" с мнения, кой напуснал Лозенец, за да иде на село, кой недоволен от 120 и 35-то, но доста рядко се чува личен опит и мнение по тези въпроси - някой лично да е имал апаратмнет и да го е продал, за да иде на село, и да е доволен от това. Само СтефанБ беше споменал за такова нещо.

Лично!
Баба живее сама в 6 стаен апартамент в района на 20 училище.
Леля живее сама в района на 35 училище.
Ние живеем в селски район барабар с всички хора от провинцията. Детето ми НИКОГА не е кандидтствало  в споменатите 2 училища.
Детето ми беше прието в "елитна" държавна детска градина. Семейно решихме, че ще го запишем в частна.

Кое е личното - апартамента си е на баба ти, ти не можеш да го продадеш и да ходиш на село. И на леля ти. И как имаш мнение за 120-то и 35-то, ако не си ги пробвала. Какво му е личното?
Шарки досега е споделяла лично мнение за тези 2 училища, ама тя и в ЧУ не е била доволна и се е карала с директора, та явно при нея има хронично недоволство, независимо дали е ЧУ или ДУ. Което е нормално предвид факта, че идеално няма никъде. А децата й от 120-то и 35-то са си прекрасно реализирани.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 15:20 от Анонимен

# 506
Хоуп какво е елитна държавна ДГ? От теб и друг път съм го чела и не го разбирам. Елитните ДУ се споменават в темата,  но 3годишните ми е странно по какъв критерий ги делим.

# 507

Интересно, тука  е пълно с хора с "приятели" с мнения, напуснали Лозенец, за да идат на село, но доста рядко се чува личен опит и мнение по тези въпроси - някой лично да е имал апартамент и да го е продал, за да иде на село, и да е доволен от това.  Само СтефанБ беше споменал за такова нещо. И да не е бил продаден по принуда, защото е наследствен и не е можел да бъде запазаен.

Аз съм родена и израснала в "Изток" и в момента с ММ строим къща в един от най-непрестижните квартали на София, но на 5 минути с кола и 10 минути с транспорт от центъра..... Ииии какво следва от това? В продължение на написаното от другите, аз също имам познати, които се "изселиха" в с. Локорско, с. Мрамор, в Чепинци, Герман, Лозен, Владая.... И ако щеш вярвай на всички децата са в ЧУ и какво следва от това? Така че, Попея, стига си търсила изпод вола теле. То аз разбирам, че е говорилник тази тема, ама мисля, че вече прилича на демонстрация на определени комплексарски нагласи  от някои хора.

# 508

Лично!
Баба живее сама в 6 стаен апартамент в района на 20 училище.
Леля живее сама в района на 35 училище.

Кое е личното - апартамента си е на баба ти, ти не можеш да го продадеш и да ходиш на село. И на леля ти. И как имаш менние за 120-то и 35-то, ако не си ги пробвала. Какво му е личното?
Но можем да живеем там Simple Smile Нали ? Затова уточних бройката на стаите.
Ами както имам мнение за наркотиците - без да съм ги пробвала.
Това ни отличава от животните. Че не е необходимо всичко да опитаме за да имаме мнение.

# 509
Скрит текст:

Аз съм родена и израснала в "Изток" и в момента с ММ строим къща в един от най-непрестижните квартали на София, но на 5 минути с кола и 10 минути с транспорт от центъра..... Ииии какво следва от това? В продължение на написаното от другите, аз също имам познати, които се "изселиха" в с. Локорско, с. Мрамор, в Чепинци, Герман, Лозен, Владая.... И ако щеш вярвай на всички децата са в ЧУ и какво следва от това? Така че, Попея, стига си търсила изпод вола теле. То аз разбирам, че е говорилник тази тема, ама мисля, че вече прилича на демонстрация на определени комплексарски нагласи  от някои хора.
Като я построите и поживеете, пак ще си говорим Wink да сме живи и здрави....Написах изрчино - да се е преместил и да е доволен от това. Нали споделяме личен опит - вие опит от Изток имате, ама от непрестижния квартал все  още не. И къде да са им децата - в селското училище в Локорско ли? Или в Чепинци? То от Драгалевци и Симеоново ги караха децата с коли до града за добри ДУ, че училищата там не стават. И сега с райониарнето сигурно пак ще ги карат, там където има места. Или ще ходят в ЧУ.
И защо ако аз споря с някакви доводи, това се приема за хвалба, а когато вие спорите с някакви доводи, се приема за защита на мнението? Просто защото не ви допада моето менние ли?

Но можем да живеем там Simple Smile Нали ? Затова уточних бройката на стаите.
Ами както имам мнение за наркотиците - без да съм ги пробвала.
Това ни отличава от животните. Че не е необходимо всичко да опитаме за да имаме мнение.
Хоуп, какво сте можели, вие апартамент там нямате - да живея с баба си, за да съм близо до училище, и аз не бих се съгласила. Ако ще и 100 стаи да е. Нито с леля си. Нито със свекърва си. Нито с майка си. С никого. Това е рецепта за домашна катастрофа. Ако искам да съм близо до училище, си купувам имот до него - ако имам възможност, разбира се. Ако не, ами не съм близо до него.
Не сте живели и не сте учили, и не сте се местили от там на село, но личен опит имате. Ами добре, мнение имаш, ама личен опит нямаш. За разлика от мен.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт