Отговори
# 540

П.С. За Симеоново - имаме наши приятели, които си караха всяка сутрин детето в София. Според тях, училището там не ставало и всички си ги карали в София. Няма как да знам дали е така.

Ами като няма как да знаеш, мълчиш и не намесваш чужда пример, точно както апелираш за примерите на другите!
Аз имам приятели, които искаха от Бели Брези да си водят детето в Симеоново.  Не ги огря, заради района на местоживеене. Записаха се в частно училище.
Скрит текст:

Уважаема, какво е било преди 30 години няма никакво значение. Добре, че е дошъл 10-ти и сте се върнали в реституирано жилище.....това разбирам от написаното. Нека му се радвате със здраве. Извинявай, предпочитам да получа съвет и мнение на млад човек, който сега изкарва парите си и сам купува имотите си! Защото твоя драгоценен имот в "града" е заслуга на бабите и дядовците ти. А ти се превръщаш в онези най-неприятни субекти, които само ритат да си защитят величието, което е отминало. Защо? Защото света се движи напред, развива се и колкото да не ти се иска идват нови решения, нови предпочитания и нови "най-добри места, училища, магазини, булеварди" и каквото още се сетиш! За щастие сега е динамично време, отворено към света, информацията променя ежеминутно нагласите на хората...Колелото е завъртяно и колкото и да подскачаш лозенец си остава едно "луксозно име" от преди време. Съществуват не просто алтернативи, а много по-добри решения отвъд околовръстното...
В този ред на мисли, частните училища са естествен, логичен нов продукт на пазара. Далеч съм от категоризация, но е самият факт, че съществуват и се появяват нови и нови, говори за недоволство и неудовлетвореност от съществуващата картина. Това е! В крайна сметка- пазар. И ако частните могат да си позволят да влагат средства и да се развиват все повече, то държавните са спънати от факта, че държавата трябва да жонглира с много пера и малко средства.
И ако за нас, нашето поколение родители ЧУ е нещо специално, то за тези след нас, това ще е  най-нормалното нещо. Т. е няма да е нещо "уау" И този дебат, който се води години вече във форума, няма да стои.
Добре е, че подхождаш с уважение Simple Smile И не, нищо не сме получили от реституция, продали сме в Младост обезщетението  и сме купили в онзи квартал. И сме си купили повече от един имот, ако това има значение. Просто преди 10-ти такова нещо не би било възможно, но ти явно не го знаеш това.  И в ЧУ ни е било детето в началния курс, и не съм убедена, че е получило нещо повече от на Шарки децата в 120-то или 35-то. Но няма как да проиграя миналото и да видя дали съм права.

Вижте, уважаеми, Лозенец няма нужда да бъде рекламиран, както и НЕГ няма такава нужда - и за двата си има предостатъчно желаещи в реала. Напълно ми е ясна човешката психология, така че хайде да е мир. Живейте си кой където си иска, плащайте си за каквото училище си искате и си мислете за ДУ кой каквото си иска.

Струва ми се, обаче, че за в бъдеще ЧУ ще стават все по-недостъпни в сравнение със сега, но понеже тука пишат само богати и успешни, вас не ви касае това, така че всичко е точно.  

П.С. За Симеоново - имаме наши приятели, които си караха всяка сутрин детето в София. Според тях, училището там не ставало и всички си ги карали в София. Няма как да знам дали е така.
Уви много добре го знам, за съжаление знам повече от колкото ми се иска да знам!
В едно съм съгласна, ДУ и ЧУ е въпрос на твърде много фактори и собствени решения на семейството. НО по мое лично мнение ЧУ ще се ползват с все повече доверие в бъдеще!

Е, щом го знаеш, защо намеси реституцията, не разбрах.
И ще стават все по-скъпи, и ще бъдат все по-измамени в доверието си родителите именно заради изкривената роля на социалните мрежи. Според мен.

Аз хубаво апелирам, ама кой ме слуша....Може ли сега в името на справедливостта да кажеш същото на всички, които нямат личен опит с Лозенец, но не са млъкнали и нямат такова намерение, или аз съм специално избрана с призива "млъкни!" Simple Smile Просто защото не ти харесва това, което съм написала.

# 541
Питагор и ПЧМГ са две отделни вселени. Правиш ли разлика. Вододела е края на 4 клас.
Отделно, че обобщаваш доста на едро. ПЧМГ и евентуално СС... има поне още 2-3. Самият факт, че поставяш под един знаменател ПБ и СС ми паказва, че тотално не си наясно.

Да, чудесно правя разлика. Откъде съдиш, че не правя? Когато пиша ПЧМГ, имам предвид от 5 до 12 клас, нещо неясно ли има? На мен ми се отговори за математиката в Питагор, което е от ПУК до 4 клас вкл. Какво значи, че слагам под един знаменател ПБ и СС? Давам пример за приятелски деца, които учат там и ходят на допълнителни уроци. Още нещо неясно ли има?

Няма нужда от агресия. Неясното е защо поставяш два антипода на едно ниво. Лесно мога да си представя и двете деца на какви точно уроци ходят и причините. Това се опитвах да ти обясня. Както между другото поне още два пъти специално на теб. Но спирам да ти отговарям.

# 542
  • София
Стават повече и стават все по-скъпи, защото е незадоволено търсенето. Защото държавата няма интерес да сметне колко точно домакинства живеят на територията на София и на територията на всеки квартал, за да осигури достатъчно уч. бройки в училищата или достатъчно училища. А не се смятат, защото има едни сладки  15на милиона годишно, които се полагат на "детска глава" за образование за децата в ЧУ, които  успешно се харчат за ДМСта в МОН и РУОтата.

Цените в момента растат рязко заради рязко скочилото търсене вследствие  високите средни доходи на работещите в София.

# 543
Стават повече и стават все по-скъпи, защото е незадоволено търсенето. Защото държавата няма интерес да сметне колко точно домакинства живеят на територията на София и на територията на всеки квартал, за да осигури достатъчно уч. бройки в училищата или достатъчно училища. А не се смятат, защото има едни сладки  15на милиона годишно, които се полагат на "детска глава" за образование за децата в ЧУ, които  успешно се харчат за ДМСта в МОН и РУОтата.

Цените в момента растат рязко заради рязко скочилото търсене вследствие  високите средни доходи на работещите в София.
Търсене не е достатъчно да има, без значение дали държавата е виновна или не е, трябва и да е платежоспособно това търсене. И след като има увеличение, това означава, че има и платежоспособно търсене. И щом е така, значи, няма нужда държавата да регулира нищо, защото пазарът сам се регулира. В пазарната икономиката държавата има място само там, където по някаква причина пазарът не може сам да се регулира, а явно пазарът на ЧУ не е от тях.  

# 544
  • софия
Което обаче не означава непременно качество, в бг условия по-скоро точно обратното -  ще се нароят знайни и незнайни ЧУ, а не добри алтернативи на доказалите се..Той този процес вече е започнал даже.
Не е ли това най-нормалното нещо?! Има знайни и незнайни ДУ някой от тях очевидно не ставащи, но си съществуват. Защо да е различно за ЧУ? Защо да нямат право да съществуват и пазара сам да ги определи.....дори да е с помоща на социалните мрежи....различното е, че пазара ще им наложи или да се развият или да се самозатворят в даден момент. Докато вдно ДУ ще го бутат с дуржавни пари ( опа, наши на данъкоплатците) колкото си искат с оправданието , че осигуряват образование.

Попеа, ти се ползваш със специално внимание Simple Smile ти на базаа на приятели каза "всички от " без дори да уточниш, че един приятел казал..... другите поне казват " едни приятели" без обобщението след това "всички"....

# 545
Аз пък смятам, че пазарът на образованието не отговаря напълно на обичайните пазарни правила за платежоспособно търсене и прочие. Познавам достатъчно хора с деца в ЧУ, които биха се радвали да разтоварят семейния бюджет(меко казано), ако конкретно ДУ покрие стандарта на ЧУ, в което в момента ходят децата им.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 18:02 от Анонимен

# 546
Понеже има все по-голямо търсене, ЧУ ще стават все повече на брой.
И как се получава този феномен тогава, според теб  - хем стават повече, хем стават по-скъпи?

Най-старият принцип в търговията. Търсенето определя предлагането. И тъй като предлагането, дори и увеличено, не успява да задоволи търсенето, то цената расте!

Тази тема много започна да ми прилича на една стара " За и против ЧО..."
то и нашето заглавие е такова.

# 547
  • Пловдив/София
За селската идилия- ако си на 20-30 мин шофиране от работа и училище, обмисляме да си го причиним и с деца в училищна възраст. И сега развозваме до детската градина по два пъти на ден...идеята е на чу е, че няма друга логистика (спорт, уроци), поне в малките класове. А може да се навият и на транспорт в “селския” район...
За таксите не знам дали тук пишат най-богатите и успешните... на мен една такса за чдг ми е ок, за училище е сходна и пак е ок, но като дойде време за втора такса и вземат да ги покачат с едни 20-30%, сметката ще е друга и вече ще ми е на ръба...Така че за мен има значение покачването.

# 548
  • София
Амели, аз къде съм казала друго..Просто мнението ми е, че като има знайни и незнайни ДУ, така ще стане и с ЧУ..Откъде точно се очаква у нас да заима в близко бъдеще качествени учители, които да покрият необходимостта от квалифицирани кадри?Гладът за такива и сега е голям, а занапред проблемът ще се задълбочи..Та никъде не съм оспорила правото на създаване на нови ЧУ, изразила съм обаче опасението, че те ще предлагат нисък образователен продукт като побратимите им ДУ. А това не виждам как в дългосрчен план ще поддържа интереса на родителите жив.С право ще си кажат, че няма защо да плащат за същия калпав продукт, който биха получили безплатно в ДУ..И напливът пак ще е за доказалите се..

# 549
  • софия
Русалке, помисли пак...не къде си го казала, а за целия казус....

# 550

Попеа, ти се ползваш със специално внимание Simple Smile ти на базаа на приятели каза "всички от " без дори да уточниш, че един приятел казал..... другите поне казват " едни приятели" без обобщението след това "всички"....
Да, виждам го Simple Smile - Е, те пак обобщават за всички, нищо че е на база "приятели", и дори забравят да допълнят като мен "аз няма как да знам", а продължават да го твърдят и след като се разбере, че всъщност нямат личен опит  - но това ти удобно го подминаваш, нали Wink
За селската идилия, има ли шофиране, за мен няма как да е идилия, защото не знам място в София без задръствания и изнервени шофьори. Само метро или пеш спасява. Иначе съм се  начела за "място на 5 мин с кола", ама в неделя на дълъг уик-енд. Но нали е форум, я иди му засечи за колко наистина пътува и по кое време. Абе всеки се хвали, то е ясно, затова да ви кажа, аз не съм доволна, ако можеше да живея в Хамбург на Алстера, хич нямаше и да го погледна този Лозенец  Joy Но това май не е за тази тема, така че да ме трият.
За таксите не знам дали тук пишат най-богатите и успешните... на мен една такса за чдг ми е ок, за училище е сходна и пак е ок, но като дойде време за втора такса и вземат да ги покачат с едни 20-30%, сметката ще е друга и вече ще ми е на ръба...Така че за мен има значение покачването.
Оф, вече не знам какво да кажа - като кажа, че има родители, които са на ръба и за тях би било проблем, ми скачат, че нямало такива, като кажа, че няма, ми скачат, че имало такива. "Зайо, що си със шапка, Зайо, що си без шапка" Grinning

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 19:48 от Анонимен

# 551
Оф, Андариел поне беше на ниво. Липсва ми.

# 552
Откъде точно се очаква у нас да заима в близко бъдеще качествени учители, които да покрият необходимостта от квалифицирани кадри?
ЧУ ще отмъкват най-доброто от кадровата база на ДУ с предлагане на по-високи заплати. Търсените ЧУ ще я вършат същата с по-малко търсените ЧУ.

Та никъде не съм оспорила правото на създаване на нови ЧУ, изразила съм обаче опасението, че те ще предлагат нисък образователен продукт като побратимите им ДУ.
Със сигурност по-нисък от сегашните ЧУ (поне в близко бъдеща), може би даже на ниво на СЕГАШНИТЕ "добри ДУ", но не и толкова лош продукт, колкото бъдещите ДУ. Защо - виж по-горе.
Очаквам МОН да се опитат да закърпят положението със силови административни мерки. За да докажат за пореден път защо такъв подход не работи.

А това не виждам как в дългосрчен план ще поддържа интереса на родителите жив.С право ще си кажат, че няма защо да плащат за същия калпав продукт, който биха получили безплатно в ДУ..И напливът пак ще е за доказалите се..
По горните причини, таксата за някои ЧУ ще доближи западните аналози. И въпреки това ще има бой за приема в тях. Други ЧУ ще го кърпят криво ляво с клиенти, които ще късат от залъка си за да плащат скромните им такси. ДУ постепенно ще се сринат до гета, които ще бъдат посещавани само заради заплахата от спиране на социалните помощи.

# 553
Пълни глупости, в случай, че тази дума е позволена тук, че съм нов. Ти гледаш в София 10000 човека и си правиш егати изводите.

# 554
  • София
Оф, Андариел поне беше на ниво. Липсва ми.

Мисля си го няколко пъти вече, 1:1 😆

Общи условия

Активация на акаунт