Отговори
# 525
  • софия

Та за мен кварталът няма толкова значение, блоковете са си блокове, все е гадно, ако ще да си в Център или Лозенец с 200 квадрата.
Точно така! При това в Лозенец, освен че е гадно, е и скъпо.Simple Smile

А някой от вас двамата живял ли е изобщо в Лозенец, за да има мнение - 'щото аз съм живяла в Младост, малко, но помня, от онези съм, споменатите от Слънчевата, дето бяха принудени да вземат в Младост някога. Добре, че дойде 10-ти, махнахме го и се върнахме в града в момента, в който ни се появи възможност за това.

Уважаема, какво е било преди 30 години няма никакво значение. Добре, че е дошъл 10-ти и сте се върнали в реституирано жилище.....това разбирам от написаното. Нека му се радвате със здраве. Извинявай, предпочитам да получа съвет и мнение на млад човек, който сега изкарва парите си и сам купува имотите си! Защото твоя драгоценен имот в "града" е заслуга на бабите и дядовците ти. А ти се превръщаш в онези най-неприятни субекти, които само ритат да си защитят величието, което е отминало. Защо? Защото света се движи напред, развива се и колкото да не ти се иска идват нови решения, нови предпочитания и нови "най-добри места, училища, магазини, булеварди" и каквото още се сетиш! За щастие сега е динамично време, отворено към света, информацията променя ежеминутно нагласите на хората...Колелото е завъртяно и колкото и да подскачаш лозенец си остава едно "луксозно име" от преди време. Съществуват не просто алтернативи, а много по-добри решения отвъд околовръстното...
В този ред на мисли, частните училища са естествен, логичен нов продукт на пазара. Далеч съм от категоризация, но е самият факт, че съществуват и се появяват нови и нови, говори за недоволство и неудовлетвореност от съществуващата картина. Това е! В крайна сметка- пазар. И ако частните могат да си позволят да влагат средства и да се развиват все повече, то държавните са спънати от факта, че държавата трябва да жонглира с много пера и малко средства.
И ако за нас, нашето поколение родители ЧУ е нещо специално, то за тези след нас, това ще е  най-нормалното нещо. Т. е няма да е нещо "уау" И този дебат, който се води години вече във форума, няма да стои.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 15:41 от Амели

# 526
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, проблемът си е в теб тогава, Хоуп, щом съдиш за учулище по  нагласите си  към даден потребител....С деца в Питагор/ПЧМГ тук са и Фран, Ели, преди това и Росита, едва ли някога ще мога да си пречупя езика, казвайки, че имаш, за мен поне, общи характеристики с тях само заради факта, че детето ти е там.Има си неписани норми на комуникация, допустими граници, всъщност са описани в правилата на форума..Как така, дори и да ти е досадил някой, ще му задаваш въпроса дали имал средно..С какво го превъзхождаш? Пропусни го и готово, без квалификации... Жената създава представа за притеснен, хайде не притеснен, но колебаещ се  и забележи - грамотен родител. Ако не се лъжа, срещнах ника й в темата за АК, сигурно детето й е кандидатствало там тази година.

Аrgumentum ad hominem винаги се обръща срещу този, който го е изрекъл, така че няма нужда да се обиждам или обяснявам.

P.S Учила съм го още в гимназията Wink и винаги се стремя да не прибягвам до него, когато нямам аргументи.

Ezhko Съгласна съм с това, което пишеш, но имам чувството, че това се отнася само за АК. До 7-ми клас има добри ЧУ, но освен ПЧМГ и евентуално СС, не се отличават чак толкова много с образование, освен повече часове по английски. След 7-ми клас много малко се коментират други опции, освен АК.

# 527
Питагор и ПЧМГ са две отделни вселени. Правиш ли разлика. Вододела е края на 4 клас.
Отделно, че обобщаваш доста на едро. ПЧМГ и евентуално СС... има поне още 2-3. Самият факт, че поставяш под един знаменател ПБ и СС ми показва, че тотално не си наясно.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 16:51 от Анонимен

# 528
Като я построите и поживеете, пак ще си говорим Wink да сме живи и здрави....
Нали споделям личен оипит - вие опит от Изток имате, ама от непрестижното село още не.
......
Добре, извинения, недогледах - непрестижен квартал. Ами би ли споделила кое те накара да се преместиш от Изток в този непрестижен квартал тогава? Кое беше по-хубавото му, което те привлече? Всъщност имаше ли възможност да останеш в Изток в самостоятелно жилище или нямаше? Защото ако имаш наследствен имот в Изток, обитаван от други хора или сънаследен, е едно, а да имаш свое жилище в Изток е друго. Нищо, че си израснала там.

Възможност за жилище в Изток - да. Желание за живеене в Изток - не. Вече и за къща не става там. От гледна точка на наличие на въздух все още Изток е едни гърди пред Лозенец. Ако някой дойде и ми каже колко е хубаво в Лозенец го заплювам без да ми мигне окото. Извинявам се, ако съм обидила някого.... Не това е целта. Но вече придобивам едни такива клаустрофобични мисли, когато съм в Изток, а  Лозенец го избягвам поради тези причини.
В момента сме на 5 минути от центъра. Възможността да живееш в София и да излезеш в двора да пиеш кафе под разцъфналите дървета през пролетта или декоративната асма - през лятото и да се видиш с приятелите е безценна... да си отглеждаш цветя и дървета - също... да имаш място да паркираш три коли, без да се чудиш и маеш за място .... възможността да пуснеш пералня или прахосмукачка в 23,30 ч. без да се притесняваш, че хората вече са в прегръдките на Сънчо... имаш мазета и тавани и не се чудиш кое къде да сложиш.... Все едни такива битовизми, които ме карат да забравя за любимия Изток

# 529
  • Cobrs
Аз лично се радвам на факта, че децата ни имат избор в кое училище да учат и че този избор се основава не на някаква уравниловка (в кой град или квартал живееш и дали най-голям подкуп можеш да предложиш), а на по-обективни обстоятелства. Моето дете е било в ДУ до 4 клас и нещата не бяха наред. Първо, дисциплината в класа беше под всякаква критика, случвало се е освен сбивания децата да се избутват по стълбите или да бъдат заключвано в тоалетната. Казвах си “Да свиква, животът не е идеален”. Бях я записала допълнително на английски, пиано и спорт (в различни квартали, разбира се) поради което две баби и ние с ММ препускахме с нея из София. Учихме заедно как да пишем буквичките и таблицата за умножение. В края на втори клас се изненадах, че още срича. Имаше, разбира се, в класа й 2-3 деца, които бяха доста понапреднала с четенето и смятането, но тя не беше от тях. Попитах я дали повече обича математиката или четенето, тя каза “Математиката”. Записах я на курс в СМГ по математика, на който дълго време гледаше уплашено и нищо не разбираше. Водих я един месец на частни уроци и започна да й просветва. След 4 клас кандидатства в СМГ, 107 (за което чувам прекрасни отзиви, между другото) и ПЧМГ. Приеха я в ПЧМГ. На частни уроци я водих в 6 клас по БЕЛ. И от това е нямало особена нужда, като се замисля, но все пак граматиката й се подобри. Не сме в развеждала по уроци и школи. По математика бяха при много строга учителка, която ги научи на всичко нужно, за да изкарат високи резултати на НВО. Всички деца в класа й учат там, където пожелаха -СМГ, ПЧМГ, НЕГ, НПМГ, АК, АЕГ, Испанската - кой каквото го влече. Детето предпочете АК, за да подобри уменията си да се изразява писмено на два езика. Резултатът й бе достатъчен, за да учи където пожелае. Тя самата прецени, че ако продължи да влага всичките си усилия в математиката, няма да се чувства комфортно. Ако бе предпочела друго училище, то щеше да е ДГ. И сега, не знам какъв е нашият случай - селяни, граждани, сноби, но според мен преценката кое да е училището трябва да е съобразена с желанието на детето. Ако утре се окаже, че АК не покрива очакванията й, ще се премести в друго училище, което да ги покрие, това е.

# 530
Ezhko Съгласна съм с това, което пишеш, но имам чувството, че това се отнася само за АК. До 7-ми клас има добри ЧУ, но освен ПЧМГ и евентуално СС, не се отличават чак толкова много с образование, освен повече часове по английски. След 7-ми клас много малко се коментират други опции, освен АК.
Преди 7-ми клас съм имал възможността да сравня по личен опит Климент Охридски и СМГ. Въпреки далеч по-широкото обучение по математика в СМГ, нивото на образование в КО е несравнимо по-добро. И не е само английския и немския. И не говорим за НВО и кой къде влязъл. (Тук много хора пропускат да отчетат, че в СМГ учениците са подбирани с конкурс, и често идващи с подготовка от ЧУ).
Говорим за комплекса от обучение, възпитание изградено на ценности и т.н.
Всичко това, за което писах и преди. Разбира се АК е много напред с материала, но ЧУ за разлика от ДУ упорито вървят в същата посока.
От това, което виждам, може да дочакаме момента, в който ПЧМГ да стане предпочитано пред СМГ. Има и други подобни заявки.

# 531
  • Отвъд алеята зад шкафа
Питагор и ПЧМГ са две отделни вселени. Правиш ли разлика. Вододела е края на 4 клас.
Отделно, че обобщаваш доста на едро. ПЧМГ и евентуално СС... има поне още 2-3. Самият факт, че поставяш под един знаменател ПБ и СС ми паказва, че тотално не си наясно.

Да, чудесно правя разлика. Откъде съдиш, че не правя? Когато пиша ПЧМГ, имам предвид от 5 до 12 клас, нещо неясно ли има? На мен ми се отговори за математиката в Питагор, което е от ПУК до 4 клас вкл. Какво значи, че слагам под един знаменател ПБ и СС? Давам пример за приятелски деца, които учат там и ходят на допълнителни уроци. Още нещо неясно ли има?

# 532
  • софия
Скрит текст:
Скрит текст:
Оф, стига с тоя Лозенец. Наш приятел напусна огромен апартамент в долен Лозенец и купи къща на село. И каза, че квартала вече според неговите критерии не е за живеене.

Gadamer, виж какво допълних по-горе.

Интересно, тука  е пълно с хора с "приятели" с мнения, напуснали Лозенец, за да идат на село, но доста рядко се чува личен опит и мнение по тези въпроси - някой лично да е имал апартамент и да го е продал, за да иде на село, и да е доволен от това.  Само СтефанБ беше споменал за такова нещо. И да не е бил продаден по принуда, защото е наследствен и не е можел да бъде запазаен.

Но пък анонимен форум, какво да го правиш Simple Smile

Аз съм родена и израснала в "Изток" и в момента с ММ строим къща в един от най-непрестижните квартали на София, но на 5 минути с кола и 10 минути с транспорт от центъра..... Ииии какво следва от това? В продължение на написаното от другите, аз също имам познати, които се "изселиха" в с. Локорско, с. Мрамор, в Чепинци, Герман, Лозен, Владая.... И ако щеш вярвай на всички децата са в ЧУ и какво следва от това? Така че, Попея, стига си търсила изпод вола теле. То аз разбирам, че е говорилник тази тема, ама мисля, че вече прилича на демонстрация на определени комплексарски нагласи  от някои хора.
Като я построите и поживеете, пак ще си говорим Wink да сме живи и здрави....Написах изрчино - да се е преместил и да е доволен от това. Нали споделяме личен опит - вие опит от Изток имате, ама от непрестижния квартал все  още не. И къде да са им децата - в селското училище в Локорско ли? Или в Чепинци? То от Драгалевци и Симеоново ги караха децата с коли до града за добри ДУ, че училищата там не стават. И сега с райониарнето сигурно пак ще ги карат, там където има места. Или ще ходят в ЧУ.
И защо ако аз споря с някакви доводи, това се приема за хвалба, а когато вие спорите с някакви доводи, се приема за защита на мнението? Просто защото не ви допада моето менние ли?

Но можем да живеем там Simple Smile Нали ? Затова уточних бройката на стаите.
Ами както имам мнение за наркотиците - без да съм ги пробвала.
Това ни отличава от животните. Че не е необходимо всичко да опитаме за да имаме мнение.
Хоуп, какво сте можели, вие апартамент там нямате - да живея с баба си, за да съм близо до училище, и аз не бих се съгласила. Ако ще и 100 стаи да е. Нито с леля си. Нито със свекърва си. Нито с майка си. С никого. Това е рецепта за домашна катастрофа. Ако искам да съм близо до училище, си купувам имот до него - ако имам възможност, разбира се. Ако не, ами не съм близо до него.
Не сте живели и не сте учили, и не сте се местили от там на село, но личен опит имате. Ами добре, мнение имаш, ама личен опит нямаш. За разлика от мен.
ха ха ха. не усещаш ли колко смешна ставаш вече. Единствената с личен опит и преживявания, съответно единствените верни мнения?! леко с категоричността!

Много ме кефи извадката ти за Симеоново и Драгалевци! Осъзнай се! Училището в Симеоново е по-добро от училище спрягано за топ 10 на София. НИКОГА не бих си върнала децата в училище във вътрешността на София, след като усетих плюсовете на малкото селско училище. Едно от най-добрите ни решения е смяната на апартамент с къща.

# 533

Уважаема, какво е било преди 30 години няма никакво значение. Добре, че е дошъл 10-ти и сте се върнали в реституирано жилище.....това разбирам от написаното. Нека му се радвате със здраве. Извинявай, предпочитам да получа съвет и мнение на млад човек, който сега изкарва парите си и сам купува имотите си! Защото твоя драгоценен имот в "града" е заслуга на бабите и дядовците ти. А ти се превръщаш в онези най-неприятни субекти, които само ритат да си защитят величието, което е отминало. Защо? Защото света се движи напред, развива се и колкото да не ти се иска идват нови решения, нови предпочитания и нови "най-добри места, училища, магазини, булеварди" и каквото още се сетиш! За щастие сега е динамично време, отворено към света, информацията променя ежеминутно нагласите на хората...Колелото е завъртяно и колкото и да подскачаш лозенец си остава едно "луксозно име" от преди време. Съществуват не просто алтернативи, а много по-добри решения отвъд околовръстното...
В този ред на мисли, частните училища са естествен, логичен нов продукт на пазара. Далеч съм от категоризация, но е самият факт, че съществуват и се появяват нови и нови, говори за недоволство и неудовлетвореност от съществуващата картина. Това е! В крайна сметка- пазар. И ако частните могат да си позволят да влагат средства и да се развиват все повече, то държавните са спънати от факта, че държавата трябва да жонглира с много пера и малко средства.
И ако за нас, нашето поколение родители ЧУ е нещо специално, то за тези след нас, това ще е  най-нормалното нещо. Т. е няма да е нещо "уау" И този дебат, който се води години вече във форума, няма да стои.
Добре е, че подхождаш с уважение Simple Smile И не, нищо не сме получили от реституция, продали сме в Младост обезщетението  и сме купили в онзи квартал. И сме си купили повече от един имот, ако това има значение. Просто преди 10-ти такова нещо не би било възможно, но ти явно не го знаеш това.  И в ЧУ ни е било детето в началния курс, и не съм убедена, че е получило нещо повече от на Шарки децата в 120-то или 35-то. Но няма как да проиграя миналото и да видя дали съм права.

Вижте, уважаеми, Лозенец няма нужда да бъде рекламиран, както и НЕГ няма такава нужда - и за двата си има предостатъчно желаещи в реала. Напълно ми е ясна човешката психология, така че хайде да е мир. Живейте си кой където си иска, плащайте си за каквото училище си искате и си мислете за ДУ кой каквото си иска.

Струва ми се, обаче, че за в бъдеще ЧУ ще стават все по-недостъпни в сравнение със сега, но понеже тука пишат само богати и успешни, вас не ви касае това, така че всичко е точно.  

П.С. За Симеоново - имаме наши приятели, които си караха всяка сутрин детето в София. Според тях, училището там не ставало и всички си ги карали в София. Няма как да знам дали е така.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 16:27 от Анонимен

# 534
  • София
Понеже има все по-голямо търсене, ЧУ ще стават все повече на брой.

# 535
  • София
Което обаче не означава непременно качество, в бг условия по-скоро точно обратното -  ще се нароят знайни и незнайни ЧУ, а не добри алтернативи на доказалите се..Той този процес вече е започнал даже.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 16:27 от пенсионирана русалка

# 536
  • софия
И родителите все повече ще се интересуват какво дават на децата си! И все повече ще осъзнават, че ЧО не е глезотия и изгъзица а нормална инвестиция. Съответно няма да влага само в имоти и автомобили, а и в образование....и държа да кажа, че аз против ДУ нямам. нека има избор, който където каквото го влече!

# 537
Понеже има все по-голямо търсене, ЧУ ще стават все повече на брой.
И как се получава този феномен тогава, според теб  - хем стават повече, хем стават по-скъпи? И то всички поголовно, няма хубаво, няма лоши. Само нормалната инфлация ли влияе или повече е заради "психологията на тълпата", убедена, че ДУ за нищо не става? А социалните медии уголемяват и интензифицират тази психология до огромни размери, и я изкривяват. Защото ето - тук вече няколко примера има, които си базират мнението и решенията на този форум! Go figure!  

# 538
  • софия

П.С. За Симеоново - имаме наши приятели, които си караха всяка сутрин детето в София. Според тях, училището там не ставало и всички си ги карали в София. Няма как да знам дали е така.

Ами като няма как да знаеш, мълчиш и не намесваш чужд пример, точно както апелираш за примерите на другите!
Аз имам приятели, които искаха от Бели Брези да си водят детето в Симеоново.  Не ги огря, заради района на местоживеене. Записаха се в частно училище.
Скрит текст:

Добре е, че подхождаш с уважение Simple Smile И не, нищо не сме получили от реституция, продали сме в Младост обезщетението  и сме купили в онзи квартал. И сме си купили повече от един имот, ако това има значение. Просто преди 10-ти такова нещо не би било възможно, но ти явно не го знаеш това.  И в ЧУ ни е било детето в началния курс, и не съм убедена, че е получило нещо повече от на Шарки децата в 120-то или 35-то. Но няма как да проиграя миналото и да видя дали съм права.

Вижте, уважаеми, Лозенец няма нужда да бъде рекламиран, както и НЕГ няма такава нужда - и за двата си има предостатъчно желаещи в реала. Напълно ми е ясна човешката психология, така че хайде да е мир. Живейте си кой където си иска, плащайте си за каквото училище си искате и си мислете за ДУ кой каквото си иска.

Струва ми се, обаче, че за в бъдеще ЧУ ще стават все по-недостъпни в сравнение със сега, но понеже тука пишат само богати и успешни, вас не ви касае това, така че всичко е точно.  

Уви много добре го знам, за съжаление знам повече от колкото ми се иска да знам!
В едно съм съгласна, ДУ и ЧУ е въпрос на твърде много фактори и собствени решения на семейството. НО по мое лично мнение ЧУ ще се ползват с все повече доверие в бъдеще!

# 539
Разбирам Амели за селската идилия. За детската градина беше много ок. Но на етап училище се наложи да изоставим селските си корени. Местното ДУ, макар и приемливо, не беше даже близко до лигата на КО... После дойде ерата СМГ...
Но сега най-после ще се върнем с жената при корените си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт