Отговори
# 555
  • София
Оф, Андариел поне беше на ниво. Липсва ми.

Мисля си го няколко пъти вече, 1:1 😆
Не дърпайте дявола за опашката!

# 556
  • София
За моя голяма изненада на една форумска среща се оказа, че лице в лице си е приятен събеседник със съвсем човешки облик 😜

# 557
  • София
Много филми гледат някои, та и до гета стигнаха...Joy
Не зная в коя паралелна вселена живееш, Ежко. ЧУ ще измъкнат качествени кадри срещу добро заплащане от ДУ, АКО и там има в близко бъдеще такива...Но надали..Опитните ще се пенсионират, голяма част от младите или не стават(има редки изключения с  мерак за учителстване, с хъс, способности и знания, а не кацнали там, за където им стигат ниските оценки от матури/изпити), или въпреки завършеното образование се ориентират в съвършено друга посока(понеже е форумна легенда в пъти по-високото заплащане в ЧУ), масово
в добавка  зрелостниците се изнасят навън..Де ги тогава тези учители, които ще бъдат  зарибявани от ЧУ с апетитно заплащане?

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 09:09 от пенсионирана русалка

# 558
Русалке,
Писал съм "най-доброто от кадровата база", а не "качествено".
Колкото до гетата - огледай се. Има ги вече и броят им нараства.
Имаш и съответните теми "по действителен случай" във форума. Нали няма да ме питаш кои?

# 559
  • София
"Позната" учителка от ДУ от години се подвизава и в ЧУ (даже в 2 бр.), но не е напуснала ДУ. "Децата й" се представят добре по олимпиади, но тези от 2*ЧУ не стигат бройката от ДУ...

# 560
Гледам да не вземам отношение тук, поради липса на интерес, само чета дебатите с удоволствие. Обсче днес при имотите се появиха едни екземпляри, то може и един да е, които пишат зграда, неустоика, стройтел и прочие такива. Та ме бройте твърд почитател на частното образование, масовото държавно явно не става.

# 561
..Де ги тогава тези учители, които ще бъдат  зарибявани от ЧУ с апетитно заплащане?

По-долу е част от биографията на привлечен за учител в ЧУ:
......учител по биология, анатомия и екология в основно училище в САЩ, асистент по кардиология в Американската армия, редактор на научни списания и учител по танци. Има магистратура от UC Berkeley, бакалавър от University of London и 7 години доброволна военна служба като медик в Американската армия. Преди завръщането си в България през 2016 г., Таня е живяла в 7 държави на 5 континента. Създател и редактор на детското научно списание “Science Journal for Kids”, което публикува академични статии от научни журнали “преведени” на детски език. В популярния си TEDx talk, Таня разказва как (и защо) децата трябва да имат достъп до науката.
 ....

Скрит текст:
Длъжна съм да пиша, от къде копирам. Нали ви казах, че ще го следя това у-ще.
http://www.danybon.com/predstavi-se/mladi-ucheni-izzi-science-for-kids/

notaris,
Ти се радвай, че не си срещнал "очилище"

# 562
  • София
Чудесно, Росс, но една птичка пролет не прави. Проблемът с учителите е наличен и сега, а в бъдеще само ще се задълбочава.Няма как от нищото да кацнат достатъчно  знаещи и можещи млади хора, които да отговорят на нуждите на коментирания по-нагоре нарастващ брой ЧУ в близко бъдеще, дори и ДУ до едно според прогнозите на анализатора Ежко да се превърнат в гета  и ставащите в тях преподаватели с 200 км/ч да се насочат към частните...

Дъждец, от вчера все забравям да напиша. Никъде не съм казала, че фактът, че децата са без учители на екскурзията е обяснение/ оправдание  за поведението им.  Обясних само, че съвсем разбираемо училището се дистанцира от тези прояви на знайни и незнайни младежи от цяла София, предупреждавайки ежегодно родителите. Оттам насетене отговорността за случващото се е тяхна..А предвид шарения състав на "екскурзиантите", опс чалгарите,  пушачите, пиячите, тревопасните и вандалите, от едва ли не всички столични гимназии с големи претенции не мисля, че следва да се обвързват нещата в посока конкретно училище  ---> поведение..Проблемът е повсеместен, за късмет обаче все още не е обхванал всички ученици..За мен , а аз казах, че съм консерва, не е нормално примерно  да пуснеш осмокласник на такава екскурзия при все, че си предупреден какво представлява. Осмокласникът от която и да гимназия е още заек, няма как училището да е успяло за един срок да възпита у него качества, които липсват по друго направление..Че и после родителят да обвинява училището за факта, че трябва да плаща пари за нанесени от отрочето и аверите му щети..

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 08:27 от пенсионирана русалка

# 563
Проблемът с учителите е огромен, но в дихотомията частно-държавно не е аргумент в полза на държавното образование за съжаление. Казвам "за съжаление", защото дори и тези, които могат да си позволят да плащат увеличаващите се такси за частни училища, би трябвало да са сериозно загрижени за срутващото се ниво на масовото образование.

В тази тема сериозно подценяваме пазарните механизми, а те работят, макар и закъснително понякога. Ако едно частно училище не може да задържи екипа си, рано или късно това ще се отрази в лошо качество на образователната услуга, по-малък наплив, по-малко ученици, по-ниски такси, по-малка печалба. Ако пък заради някаква масова истерия хората пак се тълпят да си записват децата там "за престиж", ще се появяват още и още ЧУ заради голямото търсене до момента, в който се получи насищане на пазара. Това е неизбежен принцип, макар и браншът да е специфичен и движението да е по-бавно. Виждаме, че няма кой знае каква регулация, за да се отвори училище и дори има записани деца преди то да има лиценз. По същия начин и с учителите - предвид, че броят на читавите такива намалява, закономерно ще бъдат привлечени от частни училища, които могат да им платят все по-високите заплати, които ще очакват (и ще са в позиция да изискват). Изключвам тази част от преподавателите, които заради каузата няма да напуснат училищата, в които са извървели професионалния си път до момента.

# 564
  • софия
За каква "екскурзия" говорите?

Проблема с учителите се решава с ресурси. Например някои от тях колежа си ги "вкарва" отвън. Познайте дали може да стане без добро възнаграждение и добри допълнителни условия. Ако искате да поразмишляваме при сегашната политика на МОН върху казуса кой може да си ги позволи -ЧУ или ДУ.

Между другото някой чоже ли да ми обясни каква е тази новост с "книга на учителя"?! Чух то преди час и още не вярвам на ушите си!

# 565
  • София
Позволяват си го, Амели, и държавни училища, малко, да, но ги има. В НЕГ по спогодби има десетина германци, които без заплащане нямаше да са тук..А и не бъди толкова сигурна какво биха направили всички частни на база опита ти с АК. Няма, разбира се,  да намесвам поименно много уважаван от мен потребител с дете в частно, който на лични преди време сподели как две частни училища с претенция да са езикови не са взели нейтив, кандидатирал се при тях с все професионалния си опит и квалификации..По-скоро са му предложили назначаване срещу смехотворна за чужденец сума предвид разходите му тук. Което навежда на мисълта, че и бг колегите му не са особено адекватно заплатени. Та нека и да сме обективни, не всичко, което е ЧУ, подхожда като АК. Сещам се веднага за пример. Години наред учител от НЕГ преподаваше паралелно и в ЧУ.Негов колега обаче напусна гимназията, оставяйки 12 клас,  баш профилите.Та дамата, поставена на кръстопът, прие тези класове, отказвайки се изцяло  от ЧУ. Последното трудно би могло да намери учител с предмета и наистина отлично ниво по немски, та е следвало да предприеме нещо, за да я задържи, нали?

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 09:04 от пенсионирана русалка

# 566
По мое време в КО нямаше нейтив. Но пък лятото идваха групи от престижно испанско частно училище да си подобряват английския​. При все че имаха нейтиви на място. Предполагам, защото сме им по наблизо от Англия? Simple Smile
Или защото бяха видели какво един добър педагог може да направи по въпроса? Това по време на културния обмен. На много от горките испанчета им бяха спрени зимните ваканции за да наваксват, след обмена....

# 567
  • софия
Ама Русалке, естествено че едно училище от частния сектор не прави автоматично целия сектор. Също както и НЕГ не спасява целия държавен сектор в образованието.
 Имала съм честта да уча английски в частен сектор при уникален учител, който след краткия си опит в държавно училище отказа да влезе някога изобщо в системата на МОН направи собствена школа и децата на цял един град в рамките на няколко години заминаха да учат в чужбина благодарение на високоте си резултатити достигнати с труда на този преподавател. Да, включая децата от езиковата....
 Колкото и да ми се иска да се съглася с теб просто не мога да го направя. Не мога да изкривя нещата, защото говорим за мейанизъм, за принципи позволяващи нещо да се случи, които за съжаление в държавния сектор са прекършени в зародиш.
 Някой ще ми отговори ли за тази "книга на учителя"?! Нещо като бележник на учителя все едно, вписвали се похвали и критики....много ми е любопитно да разбера какво точно е това!

# 568
  • София
Ама вече съвсем се изхвърляме, да, МОН определено не струва, едва ли някой се съмнява в това.Но не е и естествено да се очаква в сферата на безплатното образование държавата да върши чудеса от храброст и  да инвестира за нейтив примерно ..Къде по света е така като изключим частните случаи със спогодби разни или тези, в които родителите събират средства? Колкото до намека ти как деца и от езикова ходили на школа, явно с идеята да запълват сериозни пропуски, неуместен е, понеже не е общовалидени..През последните 10 години покрай децата ми се въртят ученици в гимназиален етап от разни училища. Наблюдавам болестна вече склонност у родители в посока презастраховане с уроци и школи по каквото се сетиш..Не всички ходещи не са усвоили езика, разбира се, има и такива,  на родителска преди време останах изумена от директното признание на майка на дете, справящо се отлично с немския, че тръгнало на уроци за сертификата...Както и ходещите на школа по БЕЛ от АК не са хора с пропуски по предмета, а тъкмо обратното..Връзване на гащите.Така че и аз няма как да се съглася с теб.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 09:36 от пенсионирана русалка

# 569
  • софия
Какъв намек! Аз не намеквам, казвам открито, директно! И заставам зад думите си!
И какво значи съвсем се изхвърляме? И като не е длъжно никое училище да има нейтиви и т н, защо отричаш плюса на частните да ги осигуряват..... Права си! Не е длъжно никое държавно училище. Това става по добра воля и възможности! И понеже явно в частния сектор те са повече, ето ти я разминавката и откъде, как и защо частните училища имат предимство. Дали ще го използват правилно е друг въпрос!

Общи условия

Активация на акаунт