Бързи здравословни въпроси и отговори – 20

• 38 258
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Лелеее, хора, каква съм я сътворила SobSob
Одеве като съм си слагала тампона (преди няколко часа) не съм махнала горната обвивка, която е като капаче на горната част на тампона. Слава богу сега си излезе с тампона, че нямаше и да знам Rage Може ли да ми стане нещо?

# 586
tontoneva, вече са те насочили, но да кажа и аз, понеже персонално си ме цитирала. Simple Smile
Когато се проследява хода на заболяване, касаещо ЩЖ, в повечето случаи е достатъчно да се пуснат TSH, FT4 и FT3, но когато се цели годишна профилактика / опит за диагностициране на здрав човек, се изследват и петте показателя - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT (последните две са антитела). Също така, прави се ехография на ЩЖ при добър ендокринолог.
Да, лабораториите - например, аз за "Бодимед" знам - често предлагат пакетни цени на хормоните и антителата.

По отношение на Инсулина + КЗ, имаш 2 варианта.
Съкратеният е да ги изследваш еднократно, сутрин, на гладно и жадно.
По-всеобхватното изследване се нарича "Обременяване с глюкоза", при което трикратно се измерват нивата на Инсулин и КЗ в организма. Стои се около 2 чАса в лабораторията и тестът струва приблизително 60 лв.
Ти си преценяваш кой от двата варианта да предприемеш.
Във всеки случай, изследванията се правят на гладно и жадно, сутрин (оптималното е около 8 часА), без да си се движила много или изнервяла, преди да ти вземат кръв.
Ако ще пускаш Инсулин, хубаво е няколко дни преди изследването да си се хранила високовъглехидратно, т.е. да не си се подлагала на нискокалорийни режими.
Освен това - приключваш с приема на храна и вода 12 чАса, преди да отидеш в лабораторията.
Общо взето, това е. Simple Smile

Момичета,пуснах си щит.хормони и лекаря ми каза,че нищо ми няма.Какво мислите?
Пускам снимка

Резултатите са добри, но са изследвани само 2 показателя - напълно недостатъчни, за да се правят анализи за състоянието на ЩЖ, особено ако не си на терапия със синтетичен хормон.

# 587
Знам си аз-несериозен е този лекар и ще го сменям.Благодаря Ви за съветите.

# 588
А, не се притеснявай. Simple Smile Те, повечето български лекари, никога не съветват да се тества всичко, но това е много важно. Питай ни нас, дето сме препатили. Wink

# 589
И преди вземане на кръв за щитовидните хормони да не се пие кафе.
Ей това много ме тормози, едва изтрайвам.

# 590
Всичко търпя аз, щом така трябва. Simple Smile
А и обикновено се будя, мия си зъбите и директно ме карат до лабораторията, която е на няма и 5 мин. от вкъщи.
После се връщам у нас и се дооправям. Simple Smile

# 591
Всичко търпя аз, щом така трябва. Simple Smile
А и обикновено се будя, мия си зъбите и директно ме карат до лабораторията, която е на няма и 5 мин. от вкъщи.
После се връщам у нас и се дооправям. Simple Smile

Карат те до лаборатория, която е на 5 минути?
Аз да питам някой справил ли се е с такова акне/петна?
Не са хормоните, млечни не ям освен обезмаслена извара, алергии нямам..

# 592
За петното под брадичката ли питаш? Това е от слънце.

# 593
Карат те до лаборатория, която е на 5 минути?

Да, разбира се. При много от изследванията не е OK да си се движил, преди да ти вземат кръв.
Освен това, написах, че е на 5 мин. с кола. Пеша ще е повечко.

# 594
За ПКК валидно ли е човек да е бил в покой определено време?

# 595
Зависи.Аз ставам сутринта,мия зъбите и отивам пеша до лабораторията,която е на 5мин от вкъщи.Сядам и си чакам 10мин и след това ми взимат кръв.

# 596

Мисля, че за ПКК няма значение. Предимно за някои хормони се отнася.

# 597

Мисля, че за ПКК няма значение. Предимно за някои хормони се отнася.
Да, и аз така зная. Благодаря.

# 598
Гърне с похлупак , благодаря  Heart Eyes

# 599
Съгласна съм с Гърне. На мен ще ми пускат пролактин,  та ще си лежа в колата, после ще поседя. Той е много чувствителен хормон и няма да си давам излишен зор. Явно и за щж важи същото....и това ме чака.

Общи условия

Активация на акаунт