Спестяване на пари

• 142 959
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 770
  • София
Разбира се, че човек се простира според чергата си. Затова и казах, ако не си ограничен от обективни фактори.

Въпросът не е дали е недоимък ползването на градския транспорт. Казвам, че е трудно за дълго време рязко да свиеш потреблението си, ако нещо не ти го налага. А авторката точно това цели - драстично ограничаване.

# 1 771
2005-2010 карахме кола на метан. Беше приказка, без пари Simple Smile Пукнахме я от километри, замина на моргата финално Simple Smile
0,81-0,86 лв/кг в началото, после малко го вдигнаха.
Сега сме с дизели, газ не бих сложила.
То с,дизела да,ревеш.

# 1 772
Газ и  аз не бих сложила.....

# 1 773
  • София /Абсурдистан
Аз бих, ама ми казаха, че на тази кола не може.

# 1 774
2005-2010 карахме кола на метан. Беше приказка, без пари Simple Smile Пукнахме я от километри, замина на моргата финално Simple Smile
0,81-0,86 лв/кг в началото, после малко го вдигнаха.
Сега сме с дизели, газ не бих сложила.
То с,дизела да,ревеш.
Аз карам служебна кола, ММ ходи с колелото на работа, а дори да не и трябва да се носи багаж - е на пешеходно разстояние, около 1км, колко да изгори. Колата я ползваме уикендите до вилата и толкоз Simple Smile Така че горивото е вдигнато да, но специално за нашия бюджет много влияние не оказва.
Зарзавати бая си гледам тази година в градината, та и малко зимнина спрятам оттук-оттам.
Остана само като захладнее малко компоти от свинско и телешко да сътворим и ще ми е една идея по-спокойно за някакви екстремности.

# 1 775
  • София
Остана само като захладнее малко компоти от свинско и телешко да сътворим и ще ми е една идея по-спокойно за някакви екстремности.
По принцип компоти не обичам, но твоите ми звучат много апетитно Simple Smile

# 1 776
  • München, Deutschland
И при нас е като при Духи Пухи с горивата - живеем наблизо до работа и не се събира и един резервоар месечно да пълня. Даже случаите на ковид растяли в Германия и ни съветват от фирмата ако можем да си правим хоум офис... Покрай ковид зареждах един резервоар на 3 месеца, разходите ни по това перо спаднаха тройно... Другата кола се ползва по-рядко, за дълъг път, но харчи по-малко, общо взето горивата на колонката не ни се отразяват особено в харчовете.

Мястото,  на което живеем, го подбрахме според местоработата, така че да не се пътува много, иначе и време се губи, и пари (за транспорт). За мен това беше решаващ критерий и както и очаквах, силно допринесе за спестяването на пари (за което е темата).

# 1 777
  • София /Абсурдистан
И при нас е подобно - работата ни не е далече, но няма удобен транспорт. За пеша и без кола не може.

# 1 778
До края на месеца, а ако свикнем и по-дълго време, искам да пробвам екстремно за нас- само градски транспорт, храна да пазарувам само от брошури с намаления (но здравословна и основно сезонна), никакви ресторанти, никакви кафенца, никакви дрехи, играчки (току що напазарувах 5-6 комплекта пъзели с пес патрул) и чудесии. Тегаво е, но имахме наистина мнооого разходи с нашите ваканции.
Гледам много клипове в ютюб  за спестяване, има много екстремни Simple Smile).
Първо си направете сметка дали ГТ ще ви е изгоден, зависи докъде пътувате и колко средства ще сменяте. Иначе пътуването с него не е чак екстремно, освен по някои линии.
Здравословна храна от брошури общо взето ми звучи кат оксиморон, но схващам идеята, то и аз така пазарувам.
Никакви дрехи не бих препоръчала, то сега точно са намаленията на летните.
Не зная защо човек трябва да гледа клипове, не знаете ли къде ви отиват парите? Горивата са ясни, то и на мен ми се плаче, че на ММ колата е на метан Sob
Ами честно казано, видеата най-много ми помагат с мотивация и вдъхновение - да видя, че има какви ли не кукувци, живеещи с много стегнат бюджет. Летни дрехи просто наистина нямаме нужда, есенни ще ни трябват, но да стигнем до септември Simple Smile). С градския транспорт е много тегаво наистина и много се изморявам, но ни е доста изгодно.

Във видеата, посветени на спестяването се споменава често, че основните разходи са по три категории -- хаузинг, транспорт и храна.
Ние харчим много за храна по принцип и там ми се иска да огранича. Първо, спряхме ресторантите, засега върви ок. Второ, готвя по- сезонни манджи. За закуска често приготвям на другите овесени ядки (аз съм на диета), омлет или палачинки. От тестените купувам само качествен хляб - никакви банички, кроасанчета, чудесии (за които по принцип даваме доста пари). Млечните само по бдс, но на промоция. Кисело мляко купувам само елби. При месото компромиси не правя, но то е най-вече за децата.
Джънк не купувам, само сладолед за децата, че все пак е лято. Да не казвам голяма дума, но засега с 20 лв на ден за храна сме съвсем ок, но и с 15 бихме могли, ако се стегна.
п.с. под здравословни нямам предвид  годжи бери, а нормална храна, която е за готвене на манджи Simple Smile) да не е консерва, колбас или чипс.

При транспорта, аз доста ползвам такси и сега наистина ми е леко криво с ГТ, но това е положението.

Иначе, да, ситуацията ни го налага, защото сме си изхарчили всички пари (да се разбира  заплатите за м август) още в първата седмица на август и живеем от спестявания, които също ще ни трябват за други цели. По принцип, когато сме дисциплинирани, всеки месец заделяме и се простираме според чергата си, но от края на Юли до 13ти август беше някаква вакханалия и без да се усетим пръснахме мн големи суми.

В Германия с колелата няма какво да се хвалите Simple Smile)) то си е удоволствие.  В София си е тегаво с ГТ, а на колело посмъртно не бих се качила.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 20:58 от MariyaHris

# 1 779
Пътуването  е важно да е бързо, удобно и ако може и изгодно.
От дом 1 до работа са 12 км натоварен път, натоварен в смисъл единствен изход от квартала, при ремонт или ПТП буквално се блокира. Та с автомобил това в час пик може да коства много нерви и време повече от 40 минути, колкото е и с градски транспорт. Иначе двадесет минути преди час пик.
Дом 2 извън града, на 20 км от работното място, за 25 минути, като е възможно да се изчаква и на жп прелез. Ами предпочитам дом 2, макар че там ако се ползва междуселищни автобуси е по неизгодно. Предимството ни е, че 3-ма от 4-ма ни сме в един квартал и пътуваме за по малко от 10 лв тримата отиване и връщане.
С храната компромиси няма.

# 1 780
  • София
Аз бая се зачудих как може да пестите с градски транспорт, при положение, че с кола не е много скъпо.
А сега прочитам, че го ползвате вместо таксита. Е, така му излиза сметката. Като сина на габровеца, който бягал след таксита, да спести някой лев.
Моите разстояния са къси, и дори да шофирам всеки ден, километри не се навъртат. Колите са евтини за поддръжка и нямат допълнителни застраховки. Последните 20г съм на бензин, но от около месец сложих добър модел газово. С газов компютър, саморегулации и тн. Перфектно е. Не се усеща никаква разлика с бензина. Дори е още по-безшумно. Имам час за другата седмица за още 2 коли да сложим същото газово.
В София за разстояния, които биха отнели почти час, прелитам за 10ина минути с колата. Мога да се кача в ГТ ако ще пия повече от 1 бира, или ако ми се разхожда. Таксита не обичам да ползвам. Ако мине 0ч и няма вече ГТ, а съм без кола.

# 1 781
  • София
При карта от 50 лв в София за цялата транспортна мрежа, не ми е никак изгодно да се движа с кола. Няма такава кола, която за цял месец да похарчи толкова. Но за ГТ е важно да е удобен, иначе не става.

# 1 782
  • София
Аз не съм твърдял, че с кола е по-евтино, а че не е скъпо.
Възможно е да вместиш разход за кола, включително ремонти, бензин, данъци около 150лв на месец. А 100лв е пренебрежимо малка сума, ако ти икономисва около 50-100 часа на месец.

Изхождате от гледната точка, че времето на човек е безкрайно и струва 0ла. Че човек не изстива по спирките, не търка обувки, а дори може и кола да го прегази.
ГТ обрича човек почти на вегетиране: работа, пътуване, в къщи, спане, поддръжка. Тия 1-2 часа в ГТ на ден са ключови, като сложиш 8ч сън, 8ч работа, на практика няма откъде другаде да ги набавиш, ако искаш някаква лична работа по себе си, фитнес, спорт, виждане с хора.
Специално в България автомобилът все още е евтин и достъпен. Дори и при 1000лв заплата си струва да отделиш 100-200лв, за да си гъвкав и бърз в придвижването. Разбира се, говорим за базова кола, без луксове.
Тия 100лв само ще ги спестиш, пазарейки от по-добри магазини с колата и купувайки стоки на промоция. Не знам и как носите тежки неща, вода, безалкохолни, бира, на ръка. Това са десетки килограми.

# 1 783
  • София
Има си хас български мъж да се качи на ГТ - то голям резил...Само докато стане на 18 и вземе книжка.
Живея на горе-долу 7 км от работа, картата за 1 автобус е 23 лв. месечно. Няма и левче на ден.
Колата ми е автоматик и харчи поне 10 на сто. Т.е. отиване и връщане 1,4 л бензин х 3 лв.
Същото е, несъмнено Simple Smile

# 1 784
  • София
Представям си как товаря 3 каси с бира в ГТ Simple Smile

ГТ е за хора, които имат прекомерно излишно свободно време, т.е. да се разбира, 0ла спорт, 0ла фитнес, само работа, спане, ядене, тв и риалити + бгмама.

Ами що карате автоматик. На мен ми е ясно, че ядрото на пролбема е, че не можете да шофирате, ама оправданията са съвсем на друга тема. Simple Smile
А газта е 1.25-0.25 = левче. Което пък е лев на 10км. А много градски дистанции са до 5км в посока.
Т.е. лев на ден макс.

Общи условия

Активация на акаунт