Спестяване на пари

• 142 953
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 785
  • София
А ходенето почти километър до спирката не се ли брои за фитнес? Или друго си е да се фотнеш сред уредите с марковия екип, но да спреш колата на 10 см от входа, сакън да не направиш 2 крачки

# 1 786
  • София
Ми, не, равностойността на живот със спорт е по-скоро към 20км, поне 4 пъти седмично. Айде, да намалим на 15, че ще има мрънкане.
Но 1км на ден е абсурд да се води някаква активност. Това са 10ина мин.

# 1 787
  • Варна
Ако не друго, трябва да се радваме, че все пак има хора, които предпочитат градския транспорт, вместо да ги убеждаваме в обратното. Има толкова много предимства за обществото, хем е по-екологично, хем намаля трафика. Ако всички хора в автобуса тръгнат с коли - не ми се мисли. Факт е, че така човек пести пари и е факт, че е за сметка на неговото време. Помислете обаче, че има и друга гледна точка - реално съществуват хора, които обичат да се возят в автобуса. Да почетат книга на спокойствие на път за работа или просто да си скролват Фейсбука, вместо да се изнервят на другите шофьори.
Съответно това за някой хора пак е добре прекарано свободно време и не е загубено.

# 1 788
Като говорим за транспорт, аз много обичам влаковете! Особено в чужбина никога не пропускам и предпочитам. Но в България е повече от зле положението 🙄

# 1 789
  • София
Ако не друго, трябва да се радваме, че все пак има хора, които предпочитат градския транспорт, вместо да ги убеждаваме в обратното.
Чак не мога да кажа, че го предпочитам, но наистина за конкретния случай ми върши идеална работа. Шофирането не ми е първа радост, не съм много опитна и на по-дълъг път се изнервям.
Всъщност, може би трябваше да започна с това, че няма къде да паркирам. Ако имах, разбира се, че щях да шофирам понякога, особено като закъснявам. Обаче, като се сетя обикновено какви задръствания стават след 8 по Цариградско, а ГТ си има бус лента....кеф

Имам колега, който от Люлин първо кара жена си в НОИ, после оставя колата на платен паркинг някъде там и ходи поне 20 минути до работа. Не зная заслужава ли си гимнастиката

# 1 790
По принцип, ходенето е най-полезният спорт и това да се движиш е по-полезно от това да спортуваш. Аз лично ходя страшно много пеш, но не ми е приятно да трамбовам до колите. Фитнесът може да е и до вкъщи или до работата, но съм забелязала, че наистина има трейдоф между време и пари. То си е континуум. Трудно е да се  оптимизират и двете на макс Simple Smile Сега съм на вълна пестене на пари (поради тяхната липса), друг път ми е по-изгодно да пестя време. Според мен, зависи от конкретния период кое му е по-важно на човека.
Като казахме фитнес, по парковете забелязвам много стрийт фитнес маниаци с хубави тела, явно си е тренд, а и е безплатно.

# 1 791
  • София
Хм. Сега лятото бях на планина, правех по 23км на ден ходене по камънак и стръмнини. Та не е като да нямам опит в ходенето. Ходенето изобщо не може да се приравни на спорт. Ако си на 90г или пък 150 кила и едвам ходиш, ясно е, че ходенето е по-полезно от бягането с баскетболна топка.
Да, по парковете има добре сложени маниаци. Но първо, те са супер изключения, второ, изобщо не разчитай, че тренират само в парка. Все пак не ги виждаш през останалите 24 часа от денонощието.
Маниаците тренират по 3-4-5-10 различни начина. По същия начин и един баскетболист тренира и бягане, и ходене, и тежести, и разтягане. Съответно, освен на игрището ходи и в планината, на стадиона, в парка, във фитнеса.
Иначе, и аз съм фен на евтиния спорт, трябва повечко съоръжения, зали за масов спорт. Че зимата не става на открито. Поне за повечето хора.
Както сметнах, сметката излиза на 1-2 лв на час спестяване. Както и да го въртя, не мога да си представя колко ниска заплата трябва да получаваш, за да ти излиза сметката. Освен ако наистина не си влюбен в пътуването с ГТ. Не мога да си представя и как би прочел книга там. Все пак е тесничко и излизаш втален.
Единственият вариант е, ако наистина ти е много удобна точката на тръгване и ти е много удобна точката на пристигане. Тогава си струва, а и времето става доста подобно.
Но ако няма удобен транспорт, си е малък ад.
Другото изключение е, ако е много скъп паркингът. Например в центъра със зона.

# 1 792
  • München, Deutschland
На мен ми е по-евтина колата от градския. Картата, която би ми трябвала, струва 80-90 евро, за бензин до работа + бензин за ходене за седмично пазаруване давам по-малко. Да не говорим, че съм независима от стачки, проблеми по линията или просто чакане да дойде транспортът. Тъй като кола ми трябва попринцип - за други пътувания, пазар, пренасяне на тежки неща, обща мобилност, разходите по поддръжка и застраховки не ги слагам в тази сума.

# 1 793
Основната разлика обаче е, че автобусът не трябва да си го купите за да се возите на него, нито да го застраховате, нито да го водите на преглед и да му купувате нови гуми... Ама това са едни лесно убягващи подробности, нали 😁

# 1 794
  • München, Deutschland
Затова споменах, че разходите по поддръжка и застраховка не ги включвам, именно защото имаме нужда от кола попринцип. Това е все едно да си включа цената на тенджерите, когато готвя, защото съм ги купила един път, а пък след ползване трябва редовно да ги мия...

# 1 795
  • Варна
Танграта, за София не мога да кажа, но във Варна ми беше супер приятно сутрин в автобуса да чета книга на път за работа. Уж натоварена линия и пиков час, но винаги си намирах място да седна. Супер прекарани 20-тина минути. Освен това картата струва 45лв, което в момента се равнява на ~13 литра дизел.
Все пак си мисля, че е въпрос на гледна точка и лично предпочитание. Не разбирам защо е това убеждаване кой откъде трябва да пести все едно има правилно и грешно. Аз може да искам да пътувам с ГТ, но да си взимам всеки ден кафе от Коста или Старбъкс, докато ти си караш колата, но пиеш домашна лаваца. ¯\_(ツ)_/¯

# 1 796
  • София
Коста и Старбъкс са шир потреба. В бг може и някой да ги смята за нещо, ама тук и макдоналдс се брои за лукс.
Домашната лаваца е оро, с професионална мелачка и еспресо машина, бие 99% от кафенетата в Бг. Споменатите ги отвява Wink
Иначе съм напълно съгласен. Всеки си има различни приоритети.
В Сф ГТ е тъпкан повечето време. Нямам поглед напоследък във Варна как е. Навремето маршрутките се пукаха по шевовете. Много зависи откъде, докъде се пътува и тн.
Не съм убеждавал никого в нищо. Всеки си пише някакви аргументи. По-скоро подкрепях тезата, че няма нужда да се пести толкова. И за ГТ изчетохме не малко, но не се сърдя, що ме убеждавате, че е голяма далавера Simple Smile

# 1 797
Според мен, зависи от начина на живот на човека. Аз нямам кола, никога не съм имала,  и това може да излиза мн скъпо и много удобно, може и да излиза мн евтино и мн неудобно. За София за сам човек в добра форма ей ти го метрото, метро+ пеш е супер комбинация. Хем е бързо, хем пък се движиш (до метрото), ако трябва може и да тичаш с баскетболна топка до станцията. Но е ефективно доста - нямаш разходи по ремонти, бензини, притеснения за паркиране.

Но най-вече зависи има ли деца или не и на каква възраст са. С малки деца в София или друг по-голям град без кола определено е неприятно, все пак ходят по занимания и тн. На село бива. На село сме си организирали за всичко да си ходим пеш/ с колела. Та за София със сигурност си е добре при малки деца да се има кола и го обмисляме, но опр няма да е сега.  

Плюсът от това да нямаш кола е, че понякога, ако се налага, можеш  да минимизираш разходите.

# 1 798
  • София
Годишната карта за градския е 365, демек по ~30лв месечно.
Според мен пестенето става с планиране, а не с лишаване - като влезнеш някъде и да си купиш най- евтиното. Правиша съм го и много потиска.
Сега просто си купувам по няколко неща на промоция и се запасявам с каквото е възможно

# 1 799
Catcher, така е, трябва си планиране, лишаването сдухва.  А ти  с какво се запасяваш? Козметика, препарати за домакинство или за храна става дума?

Общи условия

Активация на акаунт