Спестяване на пари

• 142 940
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 800
  • София
Да, предимно козметика и препарати, душ гелове, зимни обувки, ако видя на намаление, картата за транспорт (аз не съм шофьор и като съм сама, си карам с градския).
Храна- риба, ако има на намаление замразявам, че страшно много поскъпна. За храната нямам много възможност да се запасявам, защото нещата, която ям, не стават за запасяване. Имам си леща, ориз, консерви и подобни, но свинско и друг тип меса не замразявам.
Боя винаги си взимам по много, ако има на добра цена и големи опаковки оксидант. И т.н. То се натрупва.
Храна не поръчвам, ако съм сама. По заведения ям с компания само, рядко ще седна на гуляй ей така просто  да се наям. Ще се прибера и ще си го сготвя.
На маникюр не ходя, гледам, че вече всичко живо е с гел лак, но по най- различни причини не ходя. И това също ми спестява едни 50лв. На фризьор рядко ходя, обичам сама да се боядисвам и ми се получава доста добре.

# 1 801
Натрупва си се сериозна разлика когато често използваните неща се купуват основно от намаления. Което позволява да стои купено от по-рано, разбира се.
При мен също от много години е рядкост да си купя редовно използвана козметика или битова химия на редовна цена. Да, купувам нещото в момент когато още не ми е потрябвало и "затварям" някаква сума за целта. Но ако чакам да ми потрябва първо, ще го купя по-скъпо тогава. Предпочитам с разликата да си купя нещо друго.

# 1 802
Значии .. може много да ми се смеете, ама при мен се посъбират някакви пари.
Имам фонд, който съм кръстила "жълти стотинки". Идеята му е, че всеки път, във всеки магазин, връщайки ми ресто ме напълват със жълти стотинки. Какво правя аз? - Слагам ги в една чаша.
Като се посъберат ги отделям и при ходене на места тип Джъмбо или Изи Пей ги питам дали им трябват. На конкретно тези две места винаги отговорът е положителен.
Аз им давам стотинките, те ми дават левчета.
Така хем на портмонето ми му е леко (не носи 101 монети жълти стотинки), хем имам някой друг лев.

# 1 803
Аз пък от години събирам белите монети, това ми е фонд "Почивка" и на доста екскурзии съм ходила с такива пари. Събирам само по лев и два и рядко по 50 ст. Неусетно се натрупват. И така винаги имам пари вкъщи, че като свикнах да плащам с карта, понякога по цяла седмица ходя с по десетина лв в портмонето и като ми потрябват повече в брой за нещо, нямам.

# 1 804
  • София
Аз никога не съм го разбирала това с монетите. Те не са подарени, не ги хвърляш, щото ти тежат, пак излизат от джоба.

# 1 805
Страхотна тема и отговори! Ще се включа и аз с един трик за спестяване, който научих пролетта и много ми допадна. Доколкото помня беше нещо от сорта “спестявания със зарчета”. Идеята е да си определиш един ден от седмицата(в моя случай е понеделник, като за добро начало на седмицата Grinning ) и хвърляте две зарчета. Сумата от двете зарчета се отделя и така всяка седмица в един и същ ден си става като навик. Започнах началото на април и до момента имам около 300 лв от това спестени. Идеята на това е че всяка седмица ви се пада различна сумичка и така не си товарите бюджета излишно. Едната седмица може 2 лева, другата 10, а и е забавно. Естествено, за да не търся и хвърлям зарчета като луда, си изтеглих едно обикновено приложение със зарчета и готово. Честно казано на когото и да го кажа този начин, всеки ме гледа така малко съмнително, че едва ли не нищо не правиш по този начин, защото събираш по малка сума, но те си се натрупват, просто забравяш за тях. Ама като го пробват и се зарибяват всички. Пък ако ви се струват сумите малки, просто добавете една нула отзад и го правете на две-три седмици примерно Simple Smile. Всеки според възможностите си.
Иначе и аз си имам отделна касичка за метални стотинки, както и отделна за жълтици. Работя в магазин и си ги уедрявам без проблем.

# 1 806
Седмично спестяване има смисъл при получаване на пари също седмично. Ако си на месечна заплата, примерно, защо да не е си ги отделяш още на заплата и толкоз.

# 1 807
Много по-забавно е да заделяш на малки части, ако си имаш и някакъв ритуал като онова със зарчетата пък още повече вдигаш рейтинга на забавлението. Иначе от чисто практическа страна единственият ефективен начин за спестяване е да си направиш бюджет и слагаш един таван да решиш колко ти е за харчене от тази заплата, останалото просто го заделяш и скриваш и толкоз, все едно го няма. Ама е гадно да чувстваш ограничения. Всичко останало се поддава на изкушения, там и в буркан да държиш стотинки пак може да ги извадиш за едно кафе, за някоя джунджурийка, за джобни и те заминали. И за пазаруването от промоции пак може да се полакомиш и да напазаруваш повече отколкото ти е необходимо и пак харчиш излишно, понякога дори има разхитителен ефект. Аз в момента имам десетина бурканчета сосове за спагети, все на оферта ги вземах, какво ти пестене 😁

# 1 808
При мен, най голям ефект имаше когато започнах да си нося храна от вкъщи. Осезаемо се почувства разликата.

# 1 809
  • München, Deutschland
Иначе от чисто практическа страна единственият ефективен начин за спестяване е да си направиш бюджет и слагаш един таван да решиш колко ти е за харчене от тази заплата, останалото просто го заделяш и скриваш и толкоз, все едно го няма. Ама е гадно да чувстваш ограничения.
Никога не съм спестявала по този начин, не ми е и хрумвало май. Плащат се сметки автоматично на месец или 3 (според съответния разход), пазарувам каквото се налага, като гледам да се възползвам от промоциите, ако пък ми трябват маратонки или сандали - купувам, не мисля бюджета за месеца, нали все ми трябват... А останалото се спестява. Това с бюджетите ми се вижда сложно и излишно, по-скоро за ефективно приемам дисциплината да купуваш (най-вече) това, от което имаш нужда. Не казвам, че никога не купувам нищо излишно, но е в някакви редки случаи и за малки суми. За мен предварително фиксиран бюджет би бил именно ограничение, в каквото не искам да живея, предпочитам да се "превъзпитам", че не всичко, което хвърчи (се продава) се яде (трябва да се купи).

# 1 810
Аз фиксирам бюджет, който винаги надхвърляме, но поне се стремя да не е с много.

# 1 811
hrisss аз много се карам с мъжа си по тази тема. Аз съм забелязала, че като си направя цел, дори да не я изпълня на 100%, винаги е по-добре, отколкото друга цел, по-слаба. Тоест, има си го елементът на съзтезателност. Той смята, че това са глупости и ни трябва реалистична цел. Да, но колкото по-висока целта, толкова по-добре се справяме, по емпирични данни.
При нас има  флуктуации, но повратната точка финансово при нас беше, когато неочаквано забременях с втория си син и се разбра, че с първия ми син и едно много фотогенично майчинство, изпълнено с красиви бебешки дрешки, жирафчета Софи, биоиграчки,  фотосесии, сме изхарчили всички спестявания (аз ги бях похарчила, по-точно).
Когато забременях с втория имах и много ниски доходи. Та от стрес, че имаме бременност, раждане и всички разходи, свързани с това, мноого затегнах бюджета и от нищото успяхме да спестим, въпреки, че имахме и големи твърди разходи (включително генетични скъпи изследвания за бременността и то два пъти и какви ли не други), мъжът ми с ок доход, а аз бях с много нисък. Тогава не съм планирала, но просто рязко спрях всичко, което не е строго необходимо, ползвахме основно градски с много малко нарушения,  даже не ходихме на море -- отидохме на планина за 5 дена.  Абе бях си се вманиачила, но успяхме да спестим за втория ни син и то пари, които не похарчихме изобщо. Аз даже бременна бях взела някакъв  проект, за да вдигна леко дохода. Но такъв живот, естествено, не е приятен и може само за кратки периоди. На фризьор си ходих, не знам колко често, надали е било всеки месец,  но си ходих, нокти съм си правила, но само за важни събития, тоест не регулярно (май веднъж). Но бременни дрехи си купих само два клина и две туника  в 8ми месец, когато вече беше неприлично да нося другите си дрехи. Други дрехи не си купих и след раждането доста време.

Та след това продължихме да спестяваме умерено, а доходите ни се вдигнаха много след първата година на малкия.

При нас огромна роля играе следенето за храна и транспорт, както и някакъв планиран минимализъм за дрехи, козметика.
Мноого неща купувам и втора ръка-- мебели, колела, триколки, торби с пъзели, играчки.
Та тия неща, когато ги спазвам, сме напълно ок и успяваме да пестим. Но ето, че след 4 години брак, още не сме вдигнали сватба, което не е мн яко, нито имаме кола Simple Smile)

Но имам и избухвания. Сега преди пътуванията ни пръснах страшни пари за глупости, които после и не ползвахме, просто с идеята да си изкараме страхотно.Отделно самите пътувания, отделно ресторанти, чудесии. Но заради преживяния стрес преди 3 години с безпаричната бременност, бия яки спирачки след охарчване.
Иначе, ние винаги заделяме в началото на месеца, а после според чергата.
Това със зарчето е мн забавно, но мен ме изпълва с тревожност да не контролирам колко заделям Simple Smile))
Но това с планирането трябва да го въведа.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 09:56 от MariyaHris

# 1 812
  • София
Звучи като нездравословна връзка с парите.
Периоди на разхищение, редувани с периоди на лишение.

# 1 813
Кечър, да, в дадени периоди си е точно така. Първата година на майчинството с първия ни син (доста разхищения) и последвалите бременност и майчинство с втория ни син (доста ограничения поне откъм удоволствия) си беше точно такъв период и то наистина много неприятен. Тогава си го обяснявам с абсолютната липса на навици да си следя парите.  Сега с ваканциите и постваканционния ни период си е пак от същото, което никак не ми се нрави.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 10:47 от MariyaHris

# 1 814
  • София
Аз фиксирам бюджет, който винаги надхвърляме, но поне се стремя да не е с много.

Аз също фиксирам бюджет, имам приложение в което вписвам всички приходи и разходи. От както го правя, забелязвам, че харча по-малко. Не ми харесва да ми нараства сумата на разхода Smiley

Общи условия

Активация на акаунт