Спестяване на пари

• 142 946
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 815
Освен зарчетата, ще се включа е с още няколко идеи.
Ако взимате аванс или бонус (особено по-рано от заплатата) би било добре да си ги спестявате, просто забравяте за тях. Също така ако взимате ваучери, пазарувайте само с тях продукти, които да си готвите и дребни неща за похапване между храненията и за закуска. Моя случай за пример:
Взимам бонус средата на месеца, който варира винаги, а може и да го няма, като задължително го прибирам и забравям за него.
От заплатата ми и тази на приятеля ми отделяме еднаква сума, която заделяме заедно, а и той също си има отделни свестявания. Всеки си има лични, харчим си ги за наши си неща, цели и т.н, а общите отиват за ремонти, почивки, уреди и т.н.
Относно ваучерите: всяка седмица веднъж пазаруваме с тях, правим си списък с намалените неща от магазините, обикаляме два три наведнъж и взимаме почти само намалени стоки с тях. Взимаме си закуска, разни снакчета за между храненията, като целта на това е да си имаме по време на работа хапване и да избегнем купуване на инцидентни неща на по- висока цена.
Кафето ни е на капсули, като взимаме най- големите разфасовки, и си правим от вкъщи.
Това е което се сещам засега.

# 1 816
Преди две години съм споделяла как спестявам.
Спестяването в момента не е добра идея, по добре е инвестиране. С едни спестени сега 100 лв, след месец не се знае какво може да се вземе. Ето предстои 15 септември, ами преди седмица купих тетрадки за учениците сега цените във веригите са двойни.

# 1 817
Според мен е,много по важно, как да,изкарваме повече пари,отколкото как да спестим.За,да,спестяваш трябва да имаш прилични доходи.Храната е,скъпа битовите сметки също А това е голямо перо в бюджета.А пък с,деца е още по трудно.

# 1 818
# 1 819
Мен пък все ми се струва, че ако имаш ограничени доходи не ходиш редовно на маникюр, фризьор и козметик - такива домашни процедури много могат да ти спестят, включително и не малко време.
Ама въпрос на приоритети...

Или кафе на капсули - това е възможно най-скъпия и боклукогенериращ вариант. Ако толкова държите на капсулите, купете си многократна и я ползвайте с мляно кафе / или си мелете с кафемелачка - така не се инвестира в кафе автомат. Аз пък ползвам кубинка и ми е много прилично.

Това с разделяне на аванс и заплата също не мога да го разбера - месечно сумата е една и съща (не споменавам бонуси изобщо, само тези двете) - дали е разделена на две, три или пет .. заплатата си е една и съща - а тоз аванс се спряга едва ли не като нещо допълнително.

"дори не ходихме на море" - пак въпрос на приоритети, за нашето семейство морето никога не е било самоцел, много повече и с желание ходим по планини. Та ако е самоцел щото "лятото се ходи на море", да пръснеш една шапка пари ... не го разбирам. Имам познати и кредити взимат по темата, после ги изплащат до другото море. За мен лично това не е нормално, ама явно хората ги влече Simple Smile

И когато имаш мааалко повече пари, не означава, че трябва да си променяш навиците и да разперваш пръсти, напротив - точно тогава се пести при вече установени бюджети. Това с "човек знае 2 и 200" не е добър съветник за спестяване, защото точно от 200та мнооого трудно се слиза надолу. Важно е да владееш златната среда около 100те повечето време Simple Smile Това със зарчетата и касичките е за деца, за възрастни хора със семейства ми звучи доста несериозно.

# 1 820
  • София /Абсурдистан
На море може и да не изхарчиш чак толкова много, зависи какво наемаш и как живееш там.
За мен ходенето на море е въпрос на здраве, а не защото всички ходят. То всички ходят и на ски, ама мен няма сила на земята, която да ме замъкне в планината през зимата.

# 1 821
  • София
Според мен е,много по важно, как да,изкарваме повече пари,отколкото как да спестим.За,да,спестяваш трябва да имаш прилични доходи.Храната е,скъпа битовите сметки също А това е голямо перо в бюджета.А пък с,деца е още по трудно.
Докато мислим как да изкараме повече пари, щото не става от днес за утре, може да спазваме някаква финансова дисциплина.
Човек трябва да познава себе си и къде би се изкушил или обратно - къде се стиска прекалено.

# 1 822
На море може и да не изхарчиш чак толкова много, зависи какво наемаш и как живееш там.
За мен ходенето на море е въпрос на здраве, а не защото всички ходят.
Кое е здраве? Да се пържиш на слънце и да събираш лепкав пясък навсякъде 😁
Ако е за здраве, може и на разходка май и октомври. Не е нужно да е ол инклузив през август.
На планина ми е по-здраве, без значение сезона.
Но дори и да е някакво вътрешно задължително морето, пак може и с доста скромен бюджет да се получи. Ако ще е за здравето.
Ама в повечето случаи не е точно това водещото 😉

# 1 823
Всеки си живее в неговия свят. В град като Варна 1200лв заплата е нещо космично, да не говорим за простосмъртните.  Хайде сега, спазвайте финансова дисциплина!

# 1 824
Във Варна нулирате морето и преразпределяте за други харчове.
Като сме по темата.. ето веднага 200-300 спестени месечно, които иначе няма и да стигнат за седмица на плажа...
Ама кой каквото си има не го оценява в повечето случаи.

# 1 825
  • Варна
В град като Варна 1200лв заплата е нещо космично
Какво ме направихте Grinning Хората в супермаркетите сигурно взимат повече, а какво остава за по-сериозните сектори. Може да е била космична преди 5 години, сега е съвсем нормална (даже според мен ниска) заплата. Thinking При наеми от 500-600лв за квартали, които не са на центъра, не ми се мисли хората с 1200 лв как живеят.

# 1 826
  • Mediterraneo
Отскоро имам собствен бизнес. Подариха ми огромно прасе касичка. За 4 месеца е почти до половината пълно. Наречено ни е за почивка в Мексико Simple Smile Нямам абсолютно никакъв друг начин да спестявам в момента. В прасето пускам само монети по 1 и 2 евро, както и всякакви банкноти( бакшиши, варират между 5 и 30 евро на ден). Като дойде ред да го чупя, ще ви кажа какво съм извадила и за колко време Wink

# 1 827
Успех, Тарталета!

# 1 828
От позицията на времето единственият начин по който аз съм спестила пари е, че навремето съм си купила жилище с ипотека, което съм давала под наем. Иначе нито една стотинка не съм спестила. А последните две години не ходя на педикюр, за да спестявам пари, винаги съм се боядисвала сама вкъщи, когато имам излишна храна, си нося в работата, готвя редовно, хобито ми е колоездене, което не струва никакви пари, даже повечето ми дрехи са втора употреба за по пет, десет лева и пак нищо никога не мога да спестя. Нямам финансови проблеми и неплатени сметки, но нямам и акции, нито диаманти, нито влогове в швейцарски банки...а бих искала...
Ходенето на море, за мен е в графа спестяване на пари. Аз ако не ходя на море, трябва да вляза в лудница и да съм неработоспособна, тоест да губя пари.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 10:35 от christina1980

# 1 829
Мен пък все ми се струва, че ако имаш ограничени доходи не ходиш редовно на маникюр, фризьор и козметик - такива домашни процедури много могат да ти спестят, включително и не малко време.
Ама въпрос на приоритети...

Или кафе на капсули - това е възможно най-скъпия и боклукогенериращ вариант. Ако толкова държите на капсулите, купете си многократна и я ползвайте с мляно кафе / или си мелете с кафемелачка - така не се инвестира в кафе автомат. Аз пък ползвам кубинка и ми е много прилично.

Това с разделяне на аванс и заплата също не мога да го разбера - месечно сумата е една и съща (не споменавам бонуси изобщо, само тези двете) - дали е разделена на две, три или пет .. заплатата си е една и съща - а тоз аванс се спряга едва ли не като нещо допълнително.

"дори не ходихме на море" - пак въпрос на приоритети, за нашето семейство морето никога не е било самоцел, много повече и с желание ходим по планини. Та ако е самоцел щото "лятото се ходи на море", да пръснеш една шапка пари ... не го разбирам. Имам познати и кредити взимат по темата, после ги изплащат до другото море. За мен лично това не е нормално, ама явно хората ги влече Simple Smile

И когато имаш мааалко повече пари, не означава, че трябва да си променяш навиците и да разперваш пръсти, напротив - точно тогава се пести при вече установени бюджети. Това с "човек знае 2 и 200" не е добър съветник за спестяване, защото точно от 200та мнооого трудно се слиза надолу. Важно е да владееш златната среда около 100те повечето време Simple Smile Това със зарчетата и касичките е за деца, за възрастни хора със семейства ми звучи доста несериозно.

Аз говоря от моята гледна точка, как аз спестявам и какво правя с аванс и бонус.
От хората, които обичат кафе на капсули съм, със сигурност не съм и единствената. Има места по супермаркетите за тяхното рециклиране между другото.
 Все пак това е тема за споделяне на начини за спестяване, нали? Или Вие просто сте “на въпреки” срещу всичко и всички тук?

Общи условия

Активация на акаунт