Спестяване на пари

• 142 930
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 860
Добре де, как планирате например разходите за дрехи и как правите бюджет? На мен за зимния сезон разходът за дрехи ми превишава месечните доходи Simple Smile)) Добре, че наистина ги купуваме разпределено. Тоест, аз си купих палто мин пролет на намаление, на децата им купихме скъпи грейки, но много големи, спокойно ще ги носят и т.г., зимно яке пак голямо за баткото, тази година не му трябва, малкият обаче има нужда от яке, защото мин. година му се скъса якето на батко му. Но палта, зимни обувки, ботуши, чудесии, ако трпябва якета грейки и тн. Това като го събера за един месец са си хиляди. Как точно да го направя като бюджет? Текат си парите при нас...

Иначе бях да пазарувам есенни служебни дрехи за себе си и пръснах мн пари с незадоволителен резултат, а всичко на промоция, преоценено и тн, но пак се акумулира цифра, а дрехите не са кой знае какво. По-добре едно-две неща, но наистина хубави. Не си харесвам дрехите, които си купих, но са много като бройка. Но квото такова, до март месец нищо няма да купувам за себе си.
Иначе съм много доволна от един магазин ВУ, в който купих за мъжо и големия син брандови преоценени дрехи с етикетите, тоест не са носени. Но и те си се акумулират...

# 1 861
  • София /Абсурдистан
Аз покупка на дрехи не мога да планирам. Купувам ако видя нещо подходящо и мога да се напъхам в него. При това трябва да е от естествена материя заради алергии. За стандартната номерация съм дебела, за макси сериите съм слаба. Та каквото нацеля, не подлежи на планиране.

# 1 862
Мен пък това ми е най-лесно планираният разход.
Знам какво ми трябва за предстоящият сезон, и предходният малко по малко купувам, дебна намаления и така...
Не съм дете, не ликьосвам и късам. Изкарвам с дрехите по няколко сезона и така се застъпват и става доста голям гардероб.
С обувките е същото.

# 1 863
  • Mediterraneo
На мен за зимния сезон разходът за дрехи ми превишава месечните доходи Simple Smile)) Добре, че наистина ги купуваме разпределено.

Сама си си отговорила. Не се купува всичко наведнъж, че да ти надвиши месечния доход.
Аз лично генерално съм си решила проблема Simple Smile Не ми трябват зимни дрехи, в най- студените дни ходя с дебела жилетка, децата с дебели суитчъри.

# 1 864
Lady, с материите е мн тежко положението. Моето впечатление от пазаруването онзиден е, че всичко е полиестър и мушама по моловете. Изобщо, аз все по-твърдо съм решена да минавам на втора употрепа, но наистина хубави неща.

Тарталета, това е хубаво -- просто слагаш отгоре палтото ли? Това ми е интересно като идея, защото нося, но не харесвам зимни дрехи за себе си. За децата при нас работа вършат грейките -- обличат ги в студените дни, а отдолу са тънко облечени. Но пак си им купувам зимни панталони, защото грейките са само за големите студове, има месеци, в които не става с грейка, трябва си с яке, а тогава си трябва зимен панталон/термо бельо и тн.

# 1 865
  • Mediterraneo
Мне, нямам якета и палта в гардероба си Simple Smile Тази година се прибрах в Бг, от 20 градуса се оказах на -18, шок. Бях с най- дебелата си жилетка и шал, добре, че приятелка ми услужи с подходяща грейка. При нас Т зимата не пада под 10 градуса нощем, през деня е около 12-15 минимум и това броени дни в годината.

# 1 866
Но палта, зимни обувки, ботуши, чудесии, ако трпябва якета грейки и тн. Това като го събера за един месец са си хиляди. Как точно да го направя като бюджет?
Ами през годината заделяш един фонд непредвидени разходи и гледаш там да ги има тия няколко хиляди дето ще ви потрябват за зимната екипировка. Или смяташ колко сте похарчили миналата година за ботуши-якета-грейки, делиш на 12 и получаваш колко трябва да заделиш на месец. Може да си направиш бюджет на артикул, да сложиш някакъв таван над който просто не търсиш. При добро желание много начини има иначе става имал-дал.

# 1 867
За бюджета за дрехи - аз купувам много рядко, основно дънки, понеже ги късам, и през 2-3 години зимата си купувам ново яке на строго определена фирма, което струва 100-150 евро (обикновено го купувам септември, улучвала съм и намаления), но разбрах въпроса ти, така че ще ти отговоря как процедирам аз с по-големи покупки от този порядък.

Ако знам колко ще ми трябват, разделям времето, когато ще ми трябват тия пари - примерно данъците знам, че ще ги плащам февруари догодина, или ще ходя на концерт в чужбина през юни 2023, т.е. имам един колко си месеца дотогава, еди колко си лева, и деля сумата на месеците, и всеки месец заделям получения резултат в един плик. Така, когато ми потрябват, бъркам и вадя. Ако не съм ги събрала всички, поне съм близо или имам някакъв старт, което все е от помощ.

Ако не знам колко ми трябват, и е някакъв текущ фонд без крайна дата или крайна цел, просто си намислям някаква ориентировъчна приблизителна сума, и си заделям по толкова. С времето се натрупват и когато ми потрябват, не ме шокират като разход.

Сега, ако говорим за двайсет различни плика, в които да тъпчем кеш, настава една бумащина, а и малко си губи смисъла според мен и става обременяващо. Ама ако са 4-5 неща, които знаете, че неминуемо ще ви потрябват според нуждите на вашето си семейство и потребление, споделям от опит, че облекчава бюджета.

По повод как се прави бюджета у наше село: обърнах внимание колко се харчи на месец и приблизително по кои пера. След това взех лист и химикал и на един лист отгоре написах доходите, и отдолу по пера: храна, сметки, транспорт, джобни, разни, още 2-3 по-лични пера, по които имаме разходи, спестявания. Ако се задава някой повод и трябва да се купи подарък - пиша го тук като сума и гледам да се вместя в нея. Ако имате кредити, лизинг, други задължения, които плащате ежемесечно - също идват тук.

След това идват точно тези пера, по които се спестява по гореописания начин. За нас това са данъци, абонаменти, пътуване и още един личен фонд. И от прихода вадя това всичкото. Каквото (и ако) остане, го намествам по перата до получаване на нула. И така всеки лев си има работа да върши, според идеята на Дейв Рамзи. Ако имате кредити и задължения, добре е този остатък, ако го има, да отиде за допълнително плащане по тях (ако са примерно 20 лв. няма смисъл, разбира се, но могат да се събират и те в един плик и в края на годината може да се е събрала и сума, която да си струва да се внесе за погасяване на част от някое задължение).

Проблемът е ако резултатът накрая е отрицателен. Тогава трябва да се мисли или за свиване на разходите, или за увеличаване на приходите - няма някаква магия.

Ако вземе, че в края на месеца остане нещо по перата, които се харчат всеки месец (примерно храна, сметки, транспорт), накрая решаваме какво да го правим, но когато е ставало, все е било малко и обикновено отива към пътуванията. Напоследък не само, че не остава, ами си мисля, че трябва да актуализираме бюджета.

Но съм върл привърженик на идеята, че всеки лев трябва да си има задача. Ако останат без цел, почват много да се шляят и изчезват някъде, дето накрая и ние не знаем къде.

Ако ви се струва много работа - отнема буквално 10 минути в началото на всеки месец и няма нужда нито от сложни приложения, нито нищо. И на салфетка в обедната почивка можете да го разпишете.

Добавям, понеже сега се сетих.
Парите за нещата, които обикновено плащам кеш, си ги тегля кеш за съответното перо. Ако плащам с кредитна карта, още вечерта си прехвърлям парите, за да погася веднага "задължението". Примерно вчера в Кауфланд оставихме 114 лв., платих с карта, веднага си прехвърлих сумата, и директно писах -114 в перото за храна (там са ми и перилни препарати, тоалетна хартия и прочее, щото ги купуваме от супермаркета).
Трябва да кажа, че не вадя пари, за да плащам по десет пъти на ден и затова ми е лесно да ги следя, даже не ги записвам. Но са се случвали и месеци с чести харчове, тогава съм си събирала касовите бележки през деня и вечер за 5 минути съм разхвърляла разходите по пера, за да знам откъде са излезли тия пари и къде колко са останали. Пак казвам, сигурно звучи като страшна хамалогия, но всъщност не е така. Мен даже ме отпуска, понеже ми дава някакво усещане за контрол, а след втория или третия месец се автоматизира, понеже много от харчовете са сходни месец за месец, или пък ако има разлики, то поне перата са същите, и няма какво да ги мислите.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 00:46 от Country Strong

# 1 868
  • München, Deutschland
Ако знам колко ще ми трябват, разделям времето, когато ще ми трябват тия пари - примерно данъците знам, че ще ги плащам февруари догодина, или ще ходя на концерт в чужбина през юни 2023, т.е. имам един колко си месеца дотогава, еди колко си лева, и деля сумата на месеците, и всеки месец заделям получения резултат в един плик. Така, когато ми потрябват, бъркам и вадя. Ако не съм ги събрала всички, поне съм близо или имам някакъв старт, което все е от помощ.

Ако не знам колко ми трябват, и е някакъв текущ фонд без крайна дата или крайна цел, просто си намислям някаква ориентировъчна приблизителна сума, и си заделям по толкова. С времето се натрупват и когато ми потрябват, не ме шокират като разход.
Кънтри, продължава да не ми е ясна системата.

Ако аз мога да заделям пари за някакво събитие в бъдещето, независимо познато илк непознато, от сегашната си заплата, значи ми остават някакви пари след покриване на базовите нужди на семейството (за всяко семейство това измерение е различно). Значи остават ненужни в момента пари, заделям ги. Дотук ок. Но защо ми трябва някаква цел, за която да ги заделям? Ако съм похарчила този месец 500 лв за храна, знчи толкова сме имали нужда,. Ако другия месец са 200 или 700 - това е. Останалото остава. Не го разбирам това с деленето по месеци, пък по цели/покупки, пък за почивка...

Вижда ми се далеч по-лесно като останат пари, да не се харчат за щяло и нещяло. Примерно казваш, каквото остане в края на месеца от храна, сметки и т.н., гледате за какво да бъде. Аз, за себе си, не бих гледала за какво да е - трупа си се там някъде, инвестира се (според желанията) и така... Дори не бих си помислила да го намествам някъде, това си е за мен липса на финансова дисциплина... А и бюджетиране за такъв кратък период (месец), след който да гледаш кое как да разпределиш, за мен също не е ок - дори храната варира, ток, вода... Този месец да не се къпем ли, понеже харчовете за топла вода са по-големи?

Лично аз за вкъщи сравнявам харчовете на годишна база, това е единственото, което ми е ориентир, защото имаме сметки на 3 месеца, имаме местни данъци, други високи разходи, които са веднъж годишно, а имам и ежемесечни неща. Не би било коректно да ги гледам месечно.

# 1 869
Ами не знам, аз пък това не го разбирам - да се харчи и харчи, и накрая - каквото остане. За мен спестяванията се заделят в началото на месеца, понеже ако чакам на каквото остане накрая, се оказва, че все е излязло нещо, което ни е "трябвало", и парите са заминали. А ако сме ги заделили за спестявания и не ги пипаме, тогава пък изненадващо се оказва, че нещото не ни е било чак пък толкова необходимо. В случай на нещо непредвидено, което изскочи и наистина трябва да се плати/купи - затова имаме спестявания.

Не разбирам как ви варират толкова пък сметките. Ние знаем колко са ни в отоплителния сезон (в различните месеци през него варират в рамките на около 30 лв.), и колко са в неотоплителния сезон (там варират даже по-малко, мога да кажа с точност до 10 лв. колко и какви сметки ще платя сега през септември). Сега зимата ще видим колко ще са, но това никой не може да го предвиди.

Не разбирам и как един месец храната ви може да е 200, а друг - 700 лв. За НАС (подчертавам, за нас) това означава, че е имало конкретна причина (почивка, рождени дни, а-у), която сме предвидили предварително и имаме определен бюджет за нея, а не както дойде, щото то може да дойде и хиляда.

И последно, като споменах за онова, което остава в края на месеца, то става дума за дребни пари, след приключване на бюджета, но пак казвам - спестяванията са в самото начало, не разчитаме на тия пари. Тези са примерно 20 лв. останали от сметките, 15 от транспорта, някакви такива дребни, които бутаме като екстра в някой от пликовете според приоритетите.

Личните финанси са точно това - лични. Всеки е свободен да си харчи парите, както намери за добре. Някой ме попита как правим бюджет и отговорих. Така заплатите ни се оказаха изненадващо разтегливи и по този начин си позволяваме много повече неща, понеже сме ограничили глупостите, които за момент сме решили, че ни "трябват".

И да, ако разходите надхвърлят приходите, тогава трябва да се мисли за увеличаване на приходите. Няма магия, нямам и друг съвет по въпроса - не мисля, че някой има печатница за пари у дома, уви.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 11:33 от Country Strong

# 1 870
  • Пловдив
Много ми е странно това със зимните дрехи. Ми ние нямаме зимен гардероб. Дрехите са ни летни /рокли, поли, къси панталони, потници, тениски/ + трисезонни т.е. есено-пролетни /дънки, панталони, ризи, суитчъри, жилетки/, но ги носим и зимата, разликата е само якето/ Дрехите за трите по-хладни сезона са си еднакви, а тениските и за четирите сезона  Wink . Не носим пуловери, термо и т.н. Термобельото е само за планина, в града не си представям да ходя така навлечена. Ама на нас винаги ни е топло, а и живеем в Пловдив. Simple Smile

# 1 871
  • München, Deutschland
За мен спестяванията се заделят в началото на месеца, понеже ако чакам на каквото остане накрая, се оказва, че все е излязло нещо, което ни е "трябвало", и парите са заминали.
Там е въпросът. Как така ще излезе нещо (изключая болест)? Нали ние ги харчим тези пари, у нас няма как да заминат така просто. Ако купим нещо, ще е защото сме искали и сме ок с покупката, а не по някакъв необмислен начин и да се чудим къде са отишли.

А за храната - имам нередовни големи пазари - по-евтино ми е да купя Ариел за (примерно) година напред, съответно този месец е по-голяма сметката. Пармезан купувам в голямо количество и вакуумирам после на малки разфасовки, удачни за нашата употреба - по същата причина. Също и с вината, не купувам по една бутилка, поддържаме някакво количество вкъщи, съответно един пазар на вина излиза скъп, но не е ежемесечен.

Та това са примери защо е различна у нас сметката и защо я изравнявам годишно.

# 1 872
Country Strong- страхотна система👏.Като студентка я ползвах и хем имах винаги пари, хем си купувах каквото исках, хем и ми оставаше нещо настрана. Откакто се омъжих, правя като chrissy- харча колкото ' ми трябва' и ....все съм на минус. Все ' ми трябва' нова дрешка, нов парфюм....
Ще опитам да се върна на вашият начин, дано разхищението ми бъде обуздано😁

# 1 873
  • В заешката дупка
Първата система, с предварително отдленя на пари, изглежда е по-удачна за хора, които правят импулсивни покупки. Така си контролират необмислените харчения.

Втората система (каквото остане) е или за хора с повече всъмижности, и/или за такива, които не са склонни на необмислени и импулсивни покупки.

# 1 874
Първата система, с предварително отдленя на пари, изглежда е по-удачна за хора, които правят импулсивни покупки. Така си контролират необмислените харчения.

Втората система (каквото остане) е или за хора с повече всъмижности, и/или за такива, които не са склонни на необмислени и импулсивни покупки.
Абсолютно да. 1вото ми е детско, студентско някакво, тип "оле какви маратонки видях".
Не мога да заделям в пликчета, касички и сметчици. Планове не мога да правя за големи бъдещи покупки, за РД пък абсурд - как да знам кога ще има покана, това ми идва прекалено подробно вече. Разходите ни за почивки са минималистични, дори са ни по-скоро спестяващи, отколкото харчещи.
Импулсивни покупки не правя, научила съм доста и домашните да не правят - всичко се обсъжда, търси се най-добра цена, решава се на момента трябва ли чак толкова (обикновено не). Списъци за пазаруване и менюта също не правя, вкъщи се ядат определени манджи и съм се отказала да експериментирам с а-у гурмета (нито имам време, нито ми е уау) - готвя каквото им се яде вкъщи на момента, така не ми се налага да хвърлям храна или да се тръшкам точно днес да се яде боб.
Спестявам ПРЕДИ да харча за месеца, не след като е останало нещо от харчене, сметката е една обща, когато нещо наистина се налага - се ползва.
Децата също да на месечни бюджети от 10 годишни - ако изхарчат за 2 дни, проблемът си е техен - с времето свикнаха да си спестяват.
Бенджи, и моите мъже не носят зимни дрехи, всичко е къси ръкави целогодишно, евентуално дълги гащи някакви и суичър през зимата.
Спестявам най-вече от следните пера - бюджета ни един - няма мой и твой доход, вкъщи не се пие алкохол, не ходим на фризьор/маникюр, не ползваме майстори, пазарувам САМО по намаления (без значение извън или в сезон), импулсивност за покупки не практикувам, вече си гледам малко зарзавати и си правя основни консерви за зимата, велосипедстваме по възможност из града.

Общи условия

Активация на акаунт