Спестяване на пари

• 142 927
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 875
Последните страници и особено последния коментар нямат нищо със спестяване на пари, а как да рвзпределя бюджета,  за да ми стигнат парите да изкарам месеца.

# 1 876
Бюджетът е част от спестяването. Много хора спестяват пари именно водени от бюджет, който ще им помогне заделеното да не се похарчи.

# 1 877
Парите ще ти стигнат като ги разпределиш в бюджет, това вече се учи и в училище. Дори може да ти останат, т.е. да спестиш. Иначе ако хачиш когато и за каквото ти хрумне няма да ти стигат дори да получаваш големи суми.

# 1 878
  • София
Не че съм против "бюджета", но да "харчиш за каквото ти хрумне" няма нищо общо с "бюджет" и изобщо не се припокриват.
Дори можеш в "бюджет" да си сложиш разходи тип "за каквото ти хрумне". Знам и за хора, така правят. Слагат си по 10к на година за прахосване, отделно от останалите гъдели.

Темата наистина последно се изкриви в подреждане на левчета, тип четвъртокласник. Което не работи за много хора, които имат повече пари, включително изкарващи за конкретния месец.
Има хора, примерно пестят по 90% от дохода. И няма нужда да смятат "резерви", тип "ако протече бойлера", дето струва 200лв.

Аз, лично, карам без "бюджет", без да купувам "каквото ми хрумне", въпреки, че го отчитам (липсата на бюджет) като пропуск. Но в обратната посока. Искам да харча малко повече, отколкото в момента. Но искам и да е разумно и да знам как се движа, именно за да контролирам за какво отиват и дали ми харесват пропорциите.

# 1 879
Ние с подреждане на левчета тип четвъртокласник ходихме в чужбина (и то не за по един уикенд, и не в съседни страни) през 8 от последните 14 месеца (а през миналия юли, декември и сега юни - и по два пъти). И със същото подреждане на левчета като четвъртокласник спестяваме между 30 и 40% от доходите си всеки месец (съответно процентът щеше да е много по-голям, ако не отделяхме толкова за пътувания). Не знам доколко иронията ви е уместна, ние като едни опърпани четвъртокласници подреждаме левчета, обикаляме Европа и си гледаме кефа, но щом според вас това няма как да работи, или значи, че сме или с ниски доходи, или пазаруваме импулсивно (предвид последните мнения), ваше право. 😁 Не сме стигнали нивата на доходи, които биха ни позволили да решим, че утре заминаваме за 5 дни за Франция, и да тръгнем ей така, а след два месеца да ни се приходи до Португалия и да си бием камшика от днес за утре, но се радвам за хората, които могат да си го позволят. Надявам се броят им в темата да расте все повече. Ние засега не можем и си трябва планиране, което ни върши работа и благодарение на което си позволяваме много неща.

Споделих с добри намерения какво работи за нас, ако някой е видял нещо полезно в това, ще се радвам да сме помогнали. Другите със сигурност нямат нужда от акъл от четвъртокласници.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 13:41 от Country Strong

# 1 880
Докато не ти се появи поне един (бъдещ) четвъртокласник в къщи, разполагаш сама с времето си и следваш само собствените си претенции, нямаш много какво да влагаш в бюджет и пестене Simple Smile Но това само човек без деца може да го напише - хващам куфара с 2 тениски и айде на самолета Simple Smile кеф!
Ако нямах деца бих пестила 80% от доходите си. В момента главно инвестирам в тях - къде буквално, къде не толкова директно... Мога да летя и всяка седмица до някъде, без да ровя по касички - е и ?
Това какво показва - освен, че наместваме всяко левче и после се почва ама майчинството що е толкоз ниско, ама детските, ама тая държава хич не мисли за тия деца...
То за двама човека няколко дни в чужбина вече може и за 200-300 Е със самолетния билет да идеш. Можеш и в някоя дискотека на Слънчака за 2 нощи да ги сурнеш.. Разлика не виждам Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Та реално спестявате ли по този начин с четвъртокласниците или само преразпределяте бюджета към перо забавления.

# 1 881
Та реално спестявате ли по този начин с четвъртокласниците или само преразпределяте бюджета към перо забавления.
Ами повечето хора това имат предвид като стане дума за пестене. Преди не си имал пари за уикенд в Париж, сега като си спестил имаш, без промяна в доходите ¯\_(ツ)_/¯ Ти какво друго имаш предвид под "спестяване"?

# 1 882
Ами повечето хора това имат предвид като стане дума за пестене. Преди не си имал пари за уикенд в Париж, сега като си спестил имаш, без промяна в доходите ¯\_(ツ)_/¯ Ти какво друго имаш предвид под "спестяване"?

Ох, именно. Благодаря. В началото на месеца спестяваме колкото сме решили, че ни стигат. Това са "спестяванията", те не се пипат. С бюджета и преразпределението става това, което писа Ефибуш (пак благодаря за четенето с разбиране). Ако искаме, можем да ограничим пътуванията и да спестим повече. За момента не искаме. Като се появи четвъртокласника, вероятно ще искаме или ще трябва, но това няма да ни промени системата. Просто част от парите, които сега отиват за пътувания, ще отиват за детето.

А за да ни стигат парите за въпросните пътувания и за да можем да заделим и настрана, използваме системата с определените суми, с които разполагаме по пера и като видим, че половината от парите за храна за месеца са заминали вече, се съобразяваме с това и не се мръщим, когато на 29-о, 30-о, 31-во число се е налагало да ядем каквото има останало из хладилника или паста с доматен сос (с разход за тиквичка, морков и глава лук), или крем-супа от червена леща, или ориз със зеленчуци. Не се случва често, но става, и тогава на 28-о число не си казваме "айде на пазар", защото нямаме останало месо, ми примерно само сирене, и не ни се прияжда сьомга рязко изведнъж, а я отлагаме за след 3 дни, и си ядем лещата, ако сме я докарали дотам последните 2-3 дни от бюджета.

Както и да е, системата не съм я измислила аз, казва се zero-based budget и има сумати информация за нея из Интернет, налична напълно безплатно. Който иска, може да прочете повече, за да не узурпирам темата само с това, предвид, че просто исках да отговоря на въпрос, зададен от форумка по темата.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 16:26 от Country Strong

# 1 883
  • София
Всеки си има слабо място и се "чуди на акъла" на друг,  който харчи за "глупости"
Аз , ако имам 300 лева няма да ги дам за обувки и ще се чудя на акъла на този,  който си купува такива обувки, ама ще ги дам за екскурзия до Солун ( например). Друг ще ми се чуди на акъла колко харча по екскурзии, ама ще ги даде за билет за концерт ( например) и така.... всеки луд с номера си Laughing така да се каже
И всеки пести от нещо,  което му се струва напълно излишен разход , ама дава за друга "глупост" което му се струва напълно оправдан разход...

Имам колега, който има добри доходи, но ходи с 3-4 блузки ( рекламни някакви ) цяло лято и 1-2 чифта дънки   , но даде  хиляди левове за посещения на концерти и фестове в чужбина.... смята себе си за пестелив , но аз това не го разбирам (  да си призная)  Grinning  та така... общо правило май няма..

# 1 884
  • В заешката дупка
Няма “правилен” и “неправилен” начин да се заделят/остават пари.  Всеки си има своите мотиви в зависимост от нужди, възможности, навици и т.н., които не са еднакви за всички.

При положение, че някои сами споделят как с отделяне на пари в началото на месеца, не харчат “за глупости”, не виждам защото трябва да се обиждат когато необмислените и импулсивни покупки се изтъкват като един съвсем валиден аргумент да се отделят пари в началото.  Много добро решение е това в такива случаи и аз по никакъв начин не бих казала, че е  “детинско” или нещо друго с негативен оттенък. Напротив. Много разумен е такъв подход в подобни случаи. Същото и с “подреждане на левчета”.  Щом върши работа на някой и е доволен, значи е добро решение. Други пък имат други решения, защото имат други нужди, навици, обстоятелства, възможности и т.н.

# 1 885
Според мен парите трябва да се харчат за това, което те прави щастлив. Защото ако нямаш за това, което искаш, то неминуемо ще си нещастен.

# 1 886
Хубаво обобщение, но може много да се разсъждава😊Може би след задоволяване на чисто битовите нужди останалите похарчени пари( задължително е да ги има) трябва да са точно за доставяне на душевно и физическо щастие , за да усеща човек насладата от живота, който живее. Но пък и не всичко се купува с пари , трябва и друг ресурс-  време и т.н. 😊

# 1 887
Здравейте, темата за спестявания и бюджет ми е интересна (и актуална) се реших да се включа.
Ние сме семейство с две деца, живеем в Германия. Всеки родител има банкова сметка, на която получава заплата, детски и т.н. Освен това имаме три спестовни сметки. Едната е за текущи по-големи разходи - ремонт, скъпи мебели, поправки по колата, почивки. Вкарваме всеки месец сума Х в тази сметка, тези пари не ги смятам като спестявания, тъй като постоянно се запълват/харчат.
Ако сме имали спокоен период и се е посъбрала сума я местим във втората спестовна сметка - в нея отделяме всеки месец сума с цел закупуване на къща.
Тези две сметки са супер ликвидни, можем за секунди да прехвърлям пари от тях. Третата ни сметка също е за закупуване на къща - там парите са по-вързани и не я запълваме с много висока сума засега.

Отделна сметка за черни дни актуално нямаме, тъй като спестяванията ни за първоначална вноска са ликвидни и могат да изиграят тази роля при нужда.

# 1 888
За черни дни и аз нямам спестени, но се надявам като нямаш за черни дни, черните да не идват.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 13:14 от christina1980

# 1 889
  • София /Абсурдистан
Спестява се когато има от какво.

Общи условия

Активация на акаунт