Спестяване на пари

• 142 855
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 965
  • София
ОХ , ама моето дете иска да сме навън , да караме колела , да се разхождаме , не да виси в кухнята , но вие си знаете  едно и също . Пестете както си искате . Аз имам други приоритети!
Пестете и от заяждането , не е добре за здравето! После ще харчите за лекарства .
Ясно, на мама просто не й се "виси" в кухнята, не че детето е виновно.
Нали в България цари вечна пролет, та постоянно ще сте навън.... Ааа, забравих мола, там е раят и храните са топ качество.
Ще ви разочаровам, но всъщност ми носите здраве, защото ме разсмиват такива уж незаяждащи се. Поне нямам навика да давам категорична оценка "глупости" на непознати хора. Още повече, че явно елементарната математика не ви се удава.
За лекарствата - не се знае кой ще харчи повече, аз не си го слагам на сърцето, но вредната храна се натрупва.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 18:00 от Cuckoo

# 1 966
  • Варна
Да поясним, че в темата се коментира "как да пестим", а не "как Jinx пести". Не се коментира твоя личен начин на живот, дори да си го споделила.

Не съм съгласна, защото наскоро го споделих на приятелка и те опитаха същото и останаха доволни. Съответно съм решила да споделя опита си и тук, защото често се случва човек да не се сети да направи точно такъв тип калкулация. А и то е нормално. Разбирам, че е странно и нетипично, но специално за някои домакинства може да е полезно. И моя мъж ме гледаше като полезно изкопаемо като му казах.
Не мисля, че темата е само за конвенционални методи на спестяване, а за всякакви трикове и всичко, което човек се сети, че може да е от полза.
По същата логика на нас ни излиза по-евтино да си платим на човек да ни регистрира колата, вместо мъжа ми или аз да си вземем отпуск да чакаме в КАТ. Нужно беше приятел да ни каже за тази услуга. Нищо, че за много хора би било странно или пък очевидно. Информация е, полезно е. 
Ако не ви харесва това, което споделям или пък мислите, че лъжа - окей. Споделям, за тези, които имат желание и възможност да опитат. А да лъжа нямам никаква полза, не съм собственик на ресторант.

# 1 967
  • В заешката дупка
Не се сещаме за други варианти, защото има едно идеализиране на домашното готвене. Най-здравословното, най-евтиното, най-доброто за децата, най-майките така правят, и въобще всичко около него е най-най… сакън да не “кривнеш”. А всички тези най-най и то накуп, разбира се, далеч не винаги са такива.

И тази нагласа може съвсем реално да попречи на намиране на оптималната (което не е задължително да се припокрива с най-евтината) комбинация от варианти за хранене на едно семейство, в зависимост от нужди, навици, обстоятелства, възможности, цели,  и т.н., които, каква изненада!, не са еднакви за всички.

# 1 968
Тарталета, не разбирам защо се заяждате и хващате за елементарни примери. Разбира се, че мога да си наготвя ризото.
Проблемът У НАС (нашето домакинство) е, че за да си купя всички продукти (ориз арборио, пилешко филе, бяло вино, чесън, тиквичка, пипер, моркови, гъби, сметана) ще дам много повече пари от 24 лв. Да, вярно е, че ще ми останат продукти, няма да излея цялата бутилка вино например, но проблемът е, че все пак ги купуваме и много често У НАС изветряват или се хвърлят до следващото готвене на ризото. Така се получава често хвърляне на продукти, за които ние даваме пари.
Приготвям например ястие, за което ми е нужна една лъжица каперси. Да обаче купувам цял буркан каперси, които после не мога да пласирам и се развалят.
Наблягам, че това е нашата ситуация. Когато се получава така, че купуваш продукти, които след това хвърляш, естествено е да ти излиза по-евтина готовата храна.
Възхищавам се на домакините, които успяват да пласират абсолютно всичко и да не хвърлят храна, но аз не съм от тях.

Абсолютно подкрепям - при нас е същия случай, само че не става въпрос само за по-ексцентрични храни като каперси, а дори за тривиални неща като мляко например, защото не всички го консумираме. Въртях, суках, но просто няма как да планирам добре с толкова много ограничения и претенции. Някои неща дори съм ги изключила от списъка за пазаруване, тъй като просто няма как да купя толкова малко количество и да не остане твърде много излишък. На практика  се оказва, че в момента живеем така да се каже "разточително", защото си готвим основно вкъщи.
Отделно, когато ядем сготвено вкъщи всички имаме склонност да хапнем малко повече. Едната пържола на мъжа ми, става неусетно на две, към моите картофи си сипвам допълнително и т.н. Когато сме си купили по една порция - всеки си изяжда поръчаното и повече няма.......................Smile
Разбира се, когато поръчвахме за вкъщи - поръчвахме от квартален ресторант, който готвеше да кажем максимално близко до домашните манджи и цената им не е била на луксозен гурме ресторант.
Все пак на хора с малки семейства и  такива, които не ядат много, а обичат разнообразна храна, бих препоръчала да пробват - като нищо да се окаже, че и при тях работи този метод.

# 1 969
Хора с "претенции" за разнообразна и вкусна (като да кажем вкусна е субективно) храна никога няма да нито да седнат, нито да поръчат от квартални ресторанти.

# 1 970
  • София
Те българските квартални ресторанти не са като американските. Където ти сервират 5 пръста дебела пица и пак толкова дебела палачинка.
То ясно, че който яде малко и обича разнообразно ще му е удобно да си купува. Също и който не яде 2 пъти едно ядене.
Въпросът е, че се каза, че било по-евтино.

За ограничаването, наистина с поръчването на порции работи. Само ако са малки порциите, обаче. Щото на някои ресторанти са 2ни. И най-вече въглехидратите, ориз, картофи. Та може да се окаже, че ще се "хвърля" от поръчки повече, отколкото ако си готвиш сам.
Освен това, ако купувам, си купувам например пържени картофи. Но никога не си пържа в къщи. Т.е. не е задължително да е по-диетично от ресторант.

Масово на ресторантите (особено по-бюджетните) се готви много мазно и много солено. Някак започва да изглежда "по-вкусно". Но не всеки може да търпи толкова мазно и толкова солено.
Изобщо, при тия надценки няма как да биеш купуването на продукти, срещу готова храна. Числата не излизат. Надценките са по 200% поне. Т.е. трябва да изхвърляш от всяко нещо по 2/3, че да ти излиза сметката.
Е, ако си броиш и времето, става съвсем друго. (което пък също може да се оптимизира, ако готвиш бързи неща и за няколко дни напред). Но се твърдеше, че чисто финансово, в портфейлът оставали повече пари.

# 1 971
Пестят самостоятелно живеещите или малките семейства от двама и пеленаче.
Двукратно хранене за 4-5 и повече членни семейства с качествена купешка и разнообразна храна е брутално .
Факт.

# 1 972
Пестят самостоятелно живеещите или малките семейства от двама и пеленаче.
Двукратно хранене за 4-5 и повече членни семейства с качествена купешка и разнообразна храна е брутално скъпо.
Абсолютно.
Особено двойки без деца, които няма как да разберат огромния ресурс време, средства и логистика, които променят фактите на семейният бюджет скорострелно.

# 1 973
  • Варна
А ако кажа, че на някои семейства им излиза по-евтино жената (или мъжа) да не работи, сигурно ще ви гръмне мозъка.

Много ограничено виждане имат някои съфорумници.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 10:27 от Jinx_

# 1 974
  • София
Още на "някой" ми гръмна.

# 1 975
  • София
Пореден преекспониран мит.
Ако говорим за страни с високи данъци, където работещият е с висок доход и високи ставки, там най-много изглежда така.
Но единственият случай, в който би било валидно е, ако разходите покрай ходенето на работа надхвърлят заплатата, транспорт, кафета и тн. Но не и доходът и данъците. Защото облагането е прогресивно.
Т.е. не се смята целият общ семеен доход по маржиналния облагаем %, примерно 40%, че да се облага скъпоплатеният по по-висока ставка, а се взима наготово първоначалният доход на скъпоплатения, % на облагане при него са абсолютно същите, а при допълнителния доход на 2я партньор се облага по мажиналния %
Т.е. дори да работиш нископлатена работа за 2000$ на месец, може да се наложи да платиш 40% данъци, които са (примерно) при бракет над 90 000 годишно.
Но пак ще остават едни 1200$ в повече нетен семеен доход.
Друг е въпроса, че като платиш транспорта, купените кафета и храна, разходът на време може да си на минус.
Но не коментираме това.

Не е ок да се генерализира, че сме с "тесни възгледи". Може пък другите да са с тесни, ние да сме с широки. Остава неуточнено.

# 1 976
  • Варна
Редактирах си правописната грешка. Мерси Simple Smile

Танграта, пропускаш в уравнението, че членът на семейството, който не работи, има цял ден на разположение да пести пари на семейството по много различни начини - като отдели достатъчно време и ресурси да приготвя всеки ден домашна храна (включително кутии за обяд на работещите и учащите), да пазарува по-оптимално от човек, който бърза след работа, да се хване да зашие някоя дреха, вместо да носи на шивач, да поправя неща, да води децата по училища и кръжоци и като цяло куп други организационни дейности. Като прибавим и това, че отпадат много разходи покрай ходенето на работа (като например купуване на дрехи и т.н.), си става напълно възможна схема за спестяване. 
И за България е напълно възможно. Ако да речем единия партньор взима висока заплата, а другия по-скоро работи за "хоби". Съответно вторият би имал възможност да спести на семейството си като се откаже от работата и вложи енергия в домакинските неща.

# 1 977
  • София
Как ще съм го пропуснал, като написах точно същото. Пропуснато време и разходи покрай работата.
Че не съм описал какво точно ще прави, дали ще кърпи чорапи или ще копа нефт в саксията, това не означава, че съм го "пропуснал".
Simple Smile

То по абсолютно същата логика може и без скъпоплатен партньор, а сам да си, да ти е по-изгодно да не работиш, ако и без това не работиш, ами се правиш, че работиш. Най-евтино е да стоиш при мама и тате.

# 1 978
  • Варна
Никъде не виждам да си написал пропуснато време. Вижда се само "разходите покрай ходенето", което е една част.

# 1 979
  • София

Друг е въпроса, че като платиш транспорта, купените кафета и храна, разходът на време може да си на минус.
Но не коментираме това.

Общи условия

Активация на акаунт