Спестяване на пари

• 142 857
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 890
  • Варна
Ще споделя и аз нашия метод на спестяване, който сигурно много семейства прилагат - не сме открили топлата вода. Grinning

Общо взето моята заплата се спестява и не се харчи. Със заплатата на мъжа ми плащаме сметки, ипотека и остатъка разпределяме на двамата като ползваме Revolute. В револют съм си направила настройка, с която всяко плащане да се закръгля и един вид "рестото" отива в спестовна компонента, която въобще не виждам и усещам, но мога да достъпя по всяко време. Там влизат някакви стотинки и за няколко месеца събирам към 300-400лв, които ползвам обикновено за подарък на мъжа ми за РД и после за Коледа. Grinning Естествено мога да засиля спестяването там, но то ни е по-скоро бонус спестяване за глезотии. Реално спестените ни пари са от моята заплата. Като започна втората година на майчинството ми, почнахме да пестим доста по-малко, но тогава мъжа ми получи повишение и започнахме да се опитваме да допълним до стария стандарт. Реално тази моя сметка служи за фонд - големи непредвидени разходи и/или ако решим да купуваме някакъв имот да имаме част от парите в кеш.

Много ми се иска да имаме по-точно проследяване на разходите или бюджетиране, но засега само гледам статистиките в Револют - колко отива за покупки, дрехи, ядене навън, здраве.

Преди няколко месеца бях открила, че ако ядем поръчана храна ни излиза много по-евтино, отколкото ако готвя. Joy Уж не готвя сьомга всяка вечер, но манджите ми излизат по-скъпи от готовата храна. Така решихме един месец да ядем само купено и накрая на месеца се озовахме с излишък, който вкарахме допълнително в моята сметка при спестяванията (говоря за около 300лв). Но после дойде време да готвя за малкия и си върнахме старата рутина. Пък и друго си е домашната манджа.

# 1 891
  • София /Абсурдистан
Така ми е писнало от готвене, че с удоволствие бих купувала готова храна, ако това не е по- скъпо. До нас откриха такова заведение, гледам, че много хора си вземат за в къщи. Храната е добра и цените са съвсем нормални.

# 1 892
  • Mediterraneo
Няма как да ме убедите, че купена готова храна отвън е по- евтина! Китайско за четирима ни, по една меню от салата, ориз и основно, вече е 40 евро. Допреди няколко месеца беше около 27- 30. За 40 евро ще готвя основно поне за три дни - два буркана боб с тарелка чорисо са 5 евро, за 2 хранения. Кг вратни пържоли са още 5. Пиле с ориз една тава да ми излезе още 5. Останалото до 40 да са плодове и зеленчуци, че и за кутия сладолед ще ми останат. Чак излишък и спестени пари от закупуване на готова храна... Не говорим кой обича или не понася готвенето, става дума, че от това не се пести.

# 1 893
  • Варна
Не ви убеждавам, че купената храна е по-евтина от домашно приготвената, а че при нас това сработи без да си нарушаваме стандарта на живот. Разбира се, че ако един месец ям картофи, ориз и боб ще спестя много повече, вместо ако поръчвам.

Също така говоря за Варна. Пределно ясно ми е, че има разлика с цените на ресторантите в София. С моя мъж сме фенове на едно ризото, което струва 12лв за порция, а доставката е безплатна. За 24лв аз лично не мога да го приготвя с пилешко месо, бяло вино и всичките му зеленчуци и сметани.
Освен това не става въпрос непременно за поръчка от ресторант винаги. Тук от топла витрина човек може да си вземе нещо за 7-8лв и да се наяде добре. 

Освен това, ако видите цените на Вип Бебе за меню за възрастен човек, то струва 185лв на месец и включва 2 основни ястия. Такава сума оставяме на 1-2 пазарувания в Лидл или Метро без да имаме меню за цял месец.

# 1 894
  • София
Стана ми любопитно. А в София някой знае ли такива кухни, които да имат добри отзиви?

# 1 895
  • Mediterraneo
Не знам за какви стандарти говорим. Две порции ризото за 24 лева да не можеш да приготвиш в домашни условия... Явно наистина е висок стандартът.
От топли витрини не купувам храна. Всички знаем с какви продукти се готви там. Лично на моя стандарт това не отговаря.

# 1 896
  • София
Да. Всички детски кухни имат и меню за по-големи деца.
Чела съм ги като търсех храна за внуците - напр. Ян Бибиян, Вълшебник, Хер бебе. Но у нас храната не се одобри - то само броколи, киноа, пуешко и се отказахме.
За възрастни знам за Сготвено е, но не сме го пробвали. Поне това ми излиза често във ФБ. Иначе и разни ресторанти с обедно меню правят доставки. ММ си действа на печката с удоволствие.
https://sgotvenoe.com/   

# 1 897
  • Варна
Тарталета, не разбирам защо се заяждате и хващате за елементарни примери. Разбира се, че мога да си наготвя ризото.
Проблемът У НАС (нашето домакинство) е, че за да си купя всички продукти (ориз арборио, пилешко филе, бяло вино, чесън, тиквичка, пипер, моркови, гъби, сметана) ще дам много повече пари от 24 лв. Да, вярно е, че ще ми останат продукти, няма да излея цялата бутилка вино например, но проблемът е, че все пак ги купуваме и много често У НАС изветряват или се хвърлят до следващото готвене на ризото. Така се получава често хвърляне на продукти, за които ние даваме пари.
Приготвям например ястие, за което ми е нужна една лъжица каперси. Да обаче купувам цял буркан каперси, които после не мога да пласирам и се развалят.
Наблягам, че това е нашата ситуация. Когато се получава така, че купуваш продукти, които след това хвърляш, естествено е да ти излиза по-евтина готовата храна.
Възхищавам се на домакините, които успяват да пласират абсолютно всичко и да не хвърлят храна, но аз не съм от тях.

# 1 898
  • София
Да не наливам масло в огъня, но ризотото не се прави със сметана. Важи и за спагети карбонара.
А количеството ризото, което може да се наготви с 30 лв, е 3-4 пъти повече от това с доставката.

# 1 899
  • Варна
С примерите си искам да наблегна на изхвърлянето и заносването на продукти.
Няма смисъл да мерим кой каква рецепта ползва.
В крайна сметка наблегнах също, че това е положението в нашето домакинство, не е задължително да е така навсякъде. В крайна сметка това сработи за определен период, когато не се грижех да храня и дете.

# 1 900
  • София
Хората реагират просто защото има обективни факти и цени. Няма лошо всеки да си поръчва, каквото пожелае и както иска, просто да не прави другите на улави, че така е по- евтино. Ние също ядем ризото и си купуваме вино.
Иначе, не мисля, че някой ти прави разчет или те упреква.

# 1 901
Ами то и тиганите може да хвърляш след готвене ако имаш достатъчно висок стандарт. И да си пребоядисваш кухнята после за да пестиш от материали за почистване. Кой както си знае, сигурно има и такива хора. Но предполагам на болшинството от останалите това няма да им звучи като подходящ начин да се пестят пари, все пак за това последното е темата. Повечето хора като напазаруват там ориз, сметана, моркови и т.н. ще ги готвят на повече от една манджа като им останат, няма да ги изхвърлят и за тях готвенето вкъщи има повече смисъл от това да се купува. Въобще не говорим за стандарт и за поддържането му, но то и готвенето вкъщи не значи само ориз и картофи. И пържоли да си направиш пак е по-евтино отколкото да седнеш в ресторант да си ги поръчаш.

# 1 902
  • Варна
Във всичките си публикации наблегнах, че говоря за нашето домакинство. Никого не убеждавам как да спестява.
След като си видяхме нашата лична статистиката в Револют за изхарчените пари за храна на месец, направихме сметка, че ако даваме Х сума на ден за поръчки, накрая ще ни излезе по-евтино. Всичко беше изчислено предварително и тествано. Впуснах се в обяснения за ризото и рецепти, защото някой каза, че не вярва, че е възможно, но май беше абсолютно излишно да го правя.

# 1 903
Аз почти не изхвърлям продукти, но съм съгласна, че ако изхвърляш, е по-евтино да се храниш навън. На мен не винаги обаче ми харесва купената храна.

# 1 904
Най- доброто спестяваме на пари е повишаването на дохода.

Храна за вкъщи от детска кухня не е влизала у дома ни. Все пак по майчинство работата е именно обгрижването на всичко по бебето и подрастващото.

На нас среден клас ресторант ни идва към 120$+ вечерята или 65-75Евро за тримата.

Това включва предястие, основно, напитки и десерт или в по- честият случай две предястия за двама с вода, десерт и предястие, основно и няколко бири за третия.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 10:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт