Спестяване на пари

• 142 851
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 995
  • София
С дрехите съм правила следното - събирам бележките. Цял месец, 2-3 месеца. Оказа се, че всъщност сумата е почти константа. Записвам си я в бюджета и готово.
Подчертавам, че не пазарувам тип "за първия учебен ден".

# 1 996
“Повишаване на доходите” е доста релативно понятие. А и според мен необходимост от спестяване има абсолютно винаги, независимо от доходите. Просто с много нисък доход спестяванията за жизнено важни и не можеш да си позволиш риск, докато с висок или много висок доход - инвестираш.

# 1 997
А и според мен необходимост от спестяване има абсолютно винаги, независимо от доходите. Просто с много нисък доход спестяванията за жизнено важни и не можеш да си позволиш риск, докато с висок или много висок доход - инвестираш.
Не, всъщност спестяване имаш когато не ти достигат доходите. При високи доходи имаш управление на средствата, което не е пестене.

# 1 998
Мисля, че аз разбирам понятието “спестяване” по различен начин, вероятно неправилно.
За мен има базови, необходими разходи за живот - наем, храна, дрехи, сметки т.н., и допълнителни разходи, за по-пълноценен живот или просто за кеф - култура, пътувания,  нова кола, дизайнерска лампа за хола… И всичко, което е извън тези разходи и бива заделено, е спестяване - дали ще го сложиш в  буркан под леглото или ще го инвестираш в имущество или на борсата, аз го разбирам като “спестяване” тъй като не си го похарчил.

# 1 999
  • София
И аз така ги виждам нещата. До скоро бяхме с доста базови доходи. Колкото влиза - толкова излиза. Намествам бюджет, смятам, режа... Скрия някой хонорар. Все тая - все се появява нещо и го харчим.
Чак като си насмогнем на харча, тогава можем да спестяваме.

# 2 000
  • München, Deutschland
Мисля, че аз разбирам понятието “спестяване” по различен начин, вероятно неправилно.
За мен има базови, необходими разходи за живот - наем, храна, дрехи, сметки т.н., и допълнителни разходи, за по-пълноценен живот или просто за кеф - култура, пътувания,  нова кола, дизайнерска лампа за хола… И всичко, което е извън тези разходи и бива заделено, е спестяване - дали ще го сложиш в  буркан под леглото или ще го инвестираш в имущество или на борсата, аз го разбирам като “спестяване” тъй като не си го похарчил.
И аз така го разбирам, с добавката, че за мен да спестя е също и да купя примерно 2 опаковки на промоция от нещо, което попринцип ползваме и в момента е по-евтино.

# 2 001
  • В заешката дупка
Спестяване (savings) и инвестиции (investment ) като финансови термини са различни понятия. Спестяването са отделени пари, до които обикновено имаш бърз достъп и не носят (почти) никаква печалба, а просто ги държиш на някакво сравнително сигурно място (под дюшека, в банкова сметка). Инвестиции е влагането на средства в активи, които да ти носят печалба с времето и като такива са по-рискови, т.е. с инвестиции рискуваш и да загубиш.

В този смисъл и спестявания може да имаш, и инвестиции.

Иначе и на мен в някои ситуации чисто разговорното “спестявам” ми звучи не много удачно. Примерно, точно в темата за храната. Оптимизация като че ли по̀ ми се връзва. Спестявам от храна  има един такъв трагичен оттенък.

# 2 002
А и според мен необходимост от спестяване има абсолютно винаги, независимо от доходите. Просто с много нисък доход спестяванията за жизнено важни и не можеш да си позволиш риск, докато с висок или много висок доход - инвестираш.
Не, всъщност спестяване имаш когато не ти достигат доходите. При високи доходи имаш управление на средствата, което не е пестене.
Спестяване и пестене са различни думи. Спестяваш пари настрани, а можеш да пестиш ток например.

# 2 003
  • София
За мене спестяване е като получиш доход да отделиш част от него някъде и да не го харчиш. Дали ще спестяваш за море догодина, дали за черни дни - не пипаш парите докато не се наложи.
А пестене е ако напр. купиш 2 опаковки на прИмоция, намалена стока в края на сезона. Но ако напр. съм купила 2 опаковки Ариел за 30 лв, вместо за 50 това не значи, че останалите 20 лв съм ги сложила при спестените. Просто с тях съм взела друго, необходимо нещо от магазина.

# 2 004
За мене спестяване е като получиш доход да отделиш част от него някъде и да не го харчиш. Дали ще спестяваш за море догодина, дали за черни дни - не пипаш парите докато не се наложи.
Е да де, затова какъв е смисъла да се дискутира това, просто имаш, заделяш и толкова ¯\_(ツ)_/¯ То май вече има тема "Похвалете се".

# 2 005
  • София
Не трябва да се пести от базови, основни неща. Това е немотоя.
Трябва да се спестява остатъка.
А, след някакъв натрупан житейски опит - трябва да има остатък. Ако няма - преценявайте, мислете, говорете, рискувайте, действайте.

# 2 006
Спестяването е различно от инвестиция.
Купуването на нещо, което принципно купувам, в повече бройки или сезонни дрехи извън сезона не е спестяване.

# 2 007
Спестяване е това , което ти остава от доходите - заделенено предварително, икономисано от пазаруване на едно, от по- икономично потребление на ток,гориво и т.н. ежедневни ботовизми.
В последствие решаваш в какво да го превърнеш- инвестиция, бели пари, вложение в голяма покупка и т.н.

# 2 008
Съгласявам се с Джинкс, че понякога излиза по-изгодно на семейството (финансово) жената да не работи.

Конкретен пример: в Германия няма плосък данък, подоходно е облагането, съответно ако жената взима 0, а мъжът 5000, може да  се съберат приходите на жената и мъжа, те да се облагат заедно или по такава дан. ставка, че жената да плаща висок данък (в/у 0 евро), а мъжът - нисък (в/у 5000 евро), което носи повече нето за семейството, отколкото ако жената работеше някъде парт тайм за примерно 800-1000 евро. Повече от парт тайм не е възможно в определени провинции, защото ако изобщо намериш детска градина, то няма такава за 8 часа (съществуват редки изключения, но са под 5% от градините, а да намериш там място си е направо 6ца от тотото), а и се приема, че си лош родител, ако детето ти стои цели 8 часа на градина. Та, средно децата са м/у 4 и 6 часа дневно на градина, в останалото време ги гледа единият родител и не работи. При такава констелация с малко дете / деца, често не си заслужава дори финансово майката да работи, освен ако не е доста високо платена работа. Отделно са бонусите, че жената има време да чисти, готви, пазарува, да се занимава с детето и т.н., които не са предмет на точно тази тема.

-----------

Току що направих справка за разходите ни тази година, доволна съм. В скрит текст, за който го интересува.

Скрит текст:
С екстраполация до края на годината (приемам, че ще харчим сходно, както и първите 9 месеца), излиза, че:

- транспорт: разходите ни намаляват за 3та поредна година заради ковид и повечето възможности за хоум офис. Тази година имаше и някакви евтини транспортни карти за 3 месеца, но това у нас намалява разходите с 5 евро месечно, не е огромна сума.
- храна: разходите намаляват и тук, преструктурирах си готвенето и не готвя вече по 3 ястия на хранене, дори не мога да повярвам колко ниски са ни разходите за храна тази година, засега наполовина на миналогодишните, като изкарахме немалко време в България, вероятно към края на годината ще има леко покачване, защото ни се очертава вече повечко време вкъщи. Въпреки това направо имам чувството, че не сме яли, гледайки сметките...
- почивки и пътувания: колкото минали години (обикновено правим една по-дълга разходка в чужбина годишно, море в България (малко над седмица), още няколко връщания в България (не плащаме настаняване, има къде да живеем), както и още 2-3 пътувания за по 3-4 дни, тип дълъг уикенд - понякога в чужбина, понякога в Бг).
- режийни: очаквам леко покачване за вода, парно, разходи за блока; почти двойно скочи сметката за ток при същото потребление; интернет, телефони са си на договори, доволни сме и засега не мислим да сменяме там
- разходи за здраве: същите
- инвестиции: заделяме малко повече
- подаръци, хобита: засега сме по-ниско от нормалното, но наближава Коледа и вероятно ще сме на същата сума, подаръците за Коледа и рд (вкл. за роднини) са нещо, от което не искаме да пестим
- ресторанти, заведения: същото, там разходите ни са съвсем минимални, я идем 2х на ресторант (извън почивките), я не...
Жалко, че мнението ти беше подминато от аудиторията с пренебрежение и недоверие, а отразява много добре реалността в някои държави.
Ние също сме имали период, в който аз да работя ни беше не само неизгодно, но и би влошило психоклимата в семейството и би снижило сериозно качеството ни на живот. Използвах този период пълноценно и съм доволна, че можехме да си го позволим.

# 2 009
Спестяването на пари за да не се плащат данъци или за да се живее на помощи не е нещо, което трабва да се афишира като положително.

Имането на толкова деца колкото може едно семейство да си позволи с доходите си, не разчитащи на държавни премии и субсидии, е коренно различно от описаното.

Иначе логистиката в чужбина с децата винаги е трудна с работещи на пълен ден родители.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 10:22 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт