Спестяване на пари

• 142 819
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 315
Има разлика, Аиша.
Моята спестовна сметка е с 0,10%, но депозитът в евро е 1,5 за 3 години.

# 316
  • В заешката дупка
Зависи и в каква валута се държат.

И в коя валута лихвите по сметки за черни дни бият инфлацията?  

Иначе спестяването в чужда валута (когато не е вързана с местната), преминава в една друга графа, защото се включва и валутният риск. Тук вече става дума за поемане на рискове, следене на валутни курсове, което те ограничава откъм свобода на теглене на пари при нужда. А идеята на буферния фонд е да теглиш именно при нужда от средства. (Не че не може ако имаш нужда да теглиш, но ако курсът не е благоприятен, докато в същото време лихвата по валутната сметка не може да бие инфлацията - губиш още повече пари.) Евентуално  спестяване в чужда валута за черни дни би имало смисъл ако са буфер за непредвидени разходи в съответната валута. Но при ниски лихви пак си остава обезценяването с времето.

Последна редакция: нд, 08 дек 2019, 02:01 от ЧеКа

# 317
Ние също имаме буферна сметка. В нея държим пари, в размер на работните заплати и на двамата за година. Не я пипам по никакъв повод, чат-пат ако има нещо останало вкарваме там.
Пестим за почивки, много обичаме да пътуваме, но вече сме с две малки деца (под 2г) и две кучета. Отделяме пари и за инвестиции като образование на децата, искаме да им осигурим и по едно хубаво жилище, тъй като ние сме имали такъв старт с ММ и много ни помогна това. Тук обаче един апартамент или къща средно струва 300К£ , като не говорим за нищо луксозно.

Към момента не мога да се откажа от “луксовете” да ходим на ресторант чат-пат, на кафе с приятели и без, някой уикенд извън града, маникюр и фризьор, кино, театър, опера или концерт. Представление.

На едното дете яслата гълта много пари на месечна база, но тук не ги взимат толкова малки, а и да ги взимат, ние като чужденци няма да се класираме. Дори в държавните дерат кожи.

При нас голямо перо на месечна база са ипотеката, яслата на голямата, преди беше и следенето на бременноста, но поне това приключи.

# 318
  • София
Късмет, че с моя не сме по концертите и гръцките острови като чета колко пари заминават там.
В сравнение с вас, ние последните 10 години живеем като скотове, но имахме план за за изпълнение, който налагаше определени ограничения за нас.
Давам ви пример - в нашата сфера заплатите към момента са между 3 и 6к чисто - повечето колег, които са без служебни коли, първото нещо което правят е да купят премиум автоимобил и плащат по над 1000лв лизинг. А този лизинг е горе-долу колкото обезценяването на автомобила. Ами за мен това са пари на вятъра, докато за друг е много важно да си покаже социалния статус, лошо няма.

# 319
Много важен съвет, когато става въпрос за пестене - трябва да е с цел и да сте наясно, точно колко ще трябват за определеното начинание/покупка и колко може да се заделя, съответно колко време ще отнеме. Най-добре в отделни банкови сметки. Ако парите, които се отделят за жилище, и парите, с които ще си купите нова кола при нужда, са в една сметка - става манджа с грозде.
Също така - може би постоянно трябва да се променя системата/бюджета, според настоящите нужди, и това е ОК.
В момента заделяме 25% от нетния семеен доход за къща, която ще купим ако всичко върви по план след 5 години (смятам още 1 или 2 пъти да съм в майчинство). 15% за големи редовни разходи. Буферната сметка е със сума за 2 месеца, защото сме преценили, че е ок в нашия случай - не плащаме наем/ипотека в момента.
Друго нещо, което научих по трудния начин - при увеличение на доходите автоматично скачат и разходите - т.нар. Лайфстайл инфлация. Аз наивно си вдигах спестовните суми с колкото са ни увеличили доходите - не се получи, наложи ми се да си “заемам” от друга сметка.
Аз съм на принципа, че големи мечти и смели начинания се осъществяват само с дисциплинирано плануване или луд късмет. Предпочитам да разчитам на първото.

# 320

Аз съм на принципа, че големи мечти и смели начинания се осъществяват само с дисциплинирано плануване или луд късмет. Предпочитам да разчитам на първото.

Така е. А и късметът е на твоя страна, когато си планираш нещата и имаш някаква готовност.

# 321
  • София
Аз мисля, че е трябва да има стриктен план за действие, в който да са предвидени и "непредвидени" ситуации/разходи. И аз като Splash_mama2.0 смятам в проценти, тъй като заплатите ни всеки месец са различни, а и съм задала някакъв минимум на месечните спестяватия. За мен също е много важно да проследя колко пари са изхарчени за всяко звено от семейния бюджет и да се стремя да намалявам разходите.

# 322
Идеалният буфер за мен е годишна брутна заплата.

Ще използвам този пост за пример, но стана дума за буфер няколко пъти на последните страници и ми стана любопитно - на каква база определяте каква сума ви устройва или ви е необходима?
Ясно е, че е строго индивидуално - зависи най-вече колко редовни са доходите, дали един или повече членове на семейството работят и дали има риск от загуба на работа и от ситуацията на пазара. Но все пак, годишна брутна заплата ми се струва адски много (даже 6 месеца ми се виждат много). Буферния фонд трябва да е ликвиден, т.е. не е обвързан с дългосрочни инвестиции, и в повечето случаи лихвите са минимални.
Не е критика, просто мисля, че е интересна дискусия в контекста на спестяванията.

# 323
Имаме деца - дори да останем без работа и свием някои разходи, няма как да караме примерно на крайно икономична храна. Затова си трявбат повечко пари. Не ми се струват адски много - при заболяване или друг ангажимент една година си отлита като нищо. При заболяване на възрастен човек - имаш едни пари да си купиш грижа, вместо да трябва сам да се опитваш, което е убийствено.

# 324
На база месечен разход.
В България една година не е прецедент за стоене вкъщи. Разболее се човек, роднина трябва да бъде гледан, нещо друго - напр. познати от една фалирала банка и една телевизия си постояха бая време без работа, много повече от 12 месеца, тъй като имаше позивна хора от тези места да не бъдат наемани никъде. И други случаи.
Не казвам, че всеки в България има пари за 12 месеца без работа, а че 12 месеца без работа в Бг се случват по-често, отколкото на по-динамичните пазари на труда.

# 325
Да, то 12 месеца може направо да е минимум, не знам как може да си уверен, че още утре ще почнеш нова работа. Дори в търсени индустрии, пак си трябват месеци.

# 326
както на всякъде зависи на каква работа си съгласен да работиш и колко възможност имаш да чакаш

# 327
Относно буферния фонд, и тук е строго индивидуално и зависи дали си семеен, със или без деца, изплащаш ли кредит, наем. Колко бързо очакваш да си намериш нова работа, има ли на кого да разчиташ и т.н.
Аз съм семейна, нямаме деца, самоосигуряващо лице съм. Предпочитам да имам заделени пари за 3-4 месеца, които да ми стигат да посрещам собствените си нужди и да се влючвам и в семейните разходи, като говорим за максимално ограничаване на разходите (лични и всякакви) в този период, в който евентуално единият от двама ни не получава доходи. Не би ми било удобно да разчитаме и двамата само на заплатата на мъжа ми.
Освен това, ммесечният буфер не го приравнявам на обичайния ми месечен доход, това означава да заключа едни пари и да ги изяжда инфлацията. Затова под буфер лично аз разбирам сума в размер на ок. 1/2 от месечния ми доход, и за не повече от 3-4 месеца.

# 328
...
Освен това, ммесечният буфер не го приравнявам на обичайния ми месечен доход, това означава да заключа едни пари и да ги изяжда инфлацията. Затова под буфер лично аз разбирам сума ок. 1000 лв. за месец и за не повече от 3-4 месеца.

Какво правиш с парите вместо това? Екскурзии, ваканции, глезотийки, опера, кола , ремонт ... ок разбрах  ... но всичко до стотинка ли опукваш ако имаш вече слоьени 4000 лв . на сметката ?

# 329
Аз приемам, че такъв буфер ти трябва в критичен момент - т.е. Разходите няма да са както обикновено, няма да имаш големи изисквания като търсиш нова работа, а и ще получаваш обезщетение някакво. Може би затова мислено съм сложила по-кратък срок.

Общи условия

Активация на акаунт