Спестяване на пари

• 142 820
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 010
Не виждам някъде по-горе някой да твърди, че спестява  (или живее) от помощи или неплащане на данъци.

# 2 011
  • София
При нас в момета схемата е, че мъжът ми работи в Германия, с всички екстри, детски, помощи. А аз гледам къщата, децата и работя за кеф. На работа имам осигурен транспорт и много евтина храна. Още малко се наместваме финансово и ще започнем да заделяме. Ама то пък шофьорски, абитуриентски, уроци...уффф.

# 2 012
  • München, Deutschland
Спестяването на пари за да не се плащат данъци или за да се живее на помощи не е нещо, което трабва да се афишира като положително.
Това си е напълно валиден модел на семейство, който, поне в някои семейства, вдига качеството на живот и намалява разходите, т.е. спестява пари. Спестяваш не с тази самоцел да не плащаш данъци, а спестяваш високите данъци и плащаш по-ниски посредством възможностите на семейното подоходно облагане.

Помощите са нещо съвсем различно, тях не ги намесвам.

# 2 013
  • София
Аз всъщност исках да кажа бенефитс, не помощи.

# 2 014
Най са ми странни жените, които поддържат, че само техният подход към работа/семейство е валиден. Една има малки деца и работи и така спестява, друга не работи и си гледа децата и пак спестява. Няма правилен подход. Може и деца и партньор да нямаш и пак изборът ти е ОК и е правилен за теб, и да пестиш спрямо “с партньор” класа, няма универсално правилни подходи.

На мен ми изнася да си намеря десетина  салати, китайски, тай или супни рецепти, които да сготвя с пресни продукти за макс 30 минути. Ако всеки ден си купуваш там разни капучина, фрешове и т.н, то разходите се навъртват. При нас капучиното е 4€, чаша вино и 10€ достига, но японските и тай take away с добро качество са по 10€ на обяд. Ами да, суши често си купувам, не ми е скъпо. Ако трябва да си го правя сама, супер е пипкаво и отнема време. Но паста никога не бих си купила - сама за отрицателно време си я спретвам. Зависи от ситуацията.

# 2 015
  • София
Спестяването на пари за да не се плащат данъци или за да се живее на помощи не е нещо, което трабва да се афишира като положително.
Зависи И от нагласата на хората. Ако единият съпруг не примира от възторг от работата си и няма против изцяло поемане на домашните задължения - и двамата ще са по-спокойни и удовлетворени.

# 2 016
Зависи И от нагласата на хората. Ако единият съпруг не примира от възторг от работата си и няма против изцяло поемане на домашните задължения - и двамата ще са по-спокойни и удовлетворени.
Или просто казано им е по- евтино да не плащат по- големи данъци и да имат по- големи помощи 😔

# 2 017
Е то някъде се пести най-много когато и двамата родители не работят и живеят само на помощи, няма данъци, няма излишно таксуване, отвсякъде си на печалба спрямо ония зальоханите дето плащат по 40%.

# 2 018
Или просто казано им е по- евтино да не плащат по- големи данъци и да имат по- големи помощи 😔
Дефинирай помощи и се опитай да се измъкнеш. В момента правиш лъжливи внушения.

Немската данъчна система, основана на принципа на семейно подоходно облагане, е трудна за разбиране  от хора без финансови познания и с ограничен житейски опит. Накратко комбинацията от обстоятелства, правещи втория доход безсмислен или нежелан за някакъв период от време, е следната: много висок първи доход, нисък към среден втори доход, наличие на 2 или повече деца под училищна възраст. Тази комбинация поставя втория работещ под  много висока данъчна ставка  и доходите му стават още по-ниски. Тогава и разходите по отглеждане на децата ще са толкова високи, че ще изядат втория доход, а стреса ще наруши семейната среда и хармония, ще влоши и работния климат и работоспособността на двамата родители.
Помощи в картинката няма.

# 2 019
Да де, именно. Пести се от плащане на по- високи данъци ,по- трудна логистика и правенето на втория доход на много нисък и ненужен уж. Всеки може и си обосновава спестяванията по угоден му начин, но това не прави фактите по различни.

Достатъчно дълги години чета английската, американска, канадската, френска и немска теми за да стм наясно с някои тенденции. Точно вчера се обсъждаха там нежеланието за работа на много хора и увеличените помощи и преференциални градини за хора с второ и трето дете..

# 2 020
  • София
Точно вчера се обсъждаха там нежеланието за работа на много хора и увеличените помощи и преференциални градини за хора с второ и трето дете..

Би ли споделила къде е това "Там"?
Че за моя внук/4 г/ преференции като второ дете няма. Кандидатстват по градини, ходят на разговори с директори и в съответната служба, но не, място за него все няма. Оправданието е, че майката е в къщи. Тя не лежи на дивана, а  гледа второто си дете - бебе. Иначе си има постоянна работа, на която планира да се върне след време. И бащата работи на редовна, постоянна работа.
Никога не са били на борса, не са вземали нищо от държавата. Курсовете по език също си платиха от собствени средства.
Внука има нужда от ходене на градина, общуване с деца и учене.
Преди това ходи 1 г. на частна ясла, но пак с класиране през общината.
Вярно, че сега спестяват от таксата за градина. Но това спестяване не е в интерес на детето.

# 2 021
В немската тема.

# 2 022
Твърдения, чиято основа е четене по форуми срещу факти, въз основа на дълги години личен опит на място? Спри да се излагаш.

# 2 023
Мьос, препоръчвам ти да си запазиш този тон за децата си. Вижда се кой се излага, че и с години.

# 2 024
Конкретика дай, не недомлъвки на едро.

Общи условия

Активация на акаунт