Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 528
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
А защо другите точки да са "по-честни"? Пак едни могат да се възползват от определени точки, а други не могат. Какво значи да има за всички? Как ще има за всички точка за хронични заболявания, например?
Всъщност наистина е най-честно да няма за никого точки и абсолютно никой да не е с предимство.

# 286
  • София
Тогава защо при кандидатстване за училище по-голям брат или сестра носят допълнително точки? Там не е ли също дискриминационно положението?
Не само носят точки, но ако едно дете до 12 година е прието в училище извън района си, независимо как, дори и не по най-легалния начин, автоматично второто получава право да е в първа група уседналост.

# 287
  • София
Допълнителните точки за брат/сестра могат да ползват само децата, които ще бъдат в едно ДЗ.

Но ако няма яслена група при голямото дете, второто дете си е отново първо.

Еми тъпо е.

# 288
Аз също съм на мнение, че е по-справедливо да има квота за деца без никакви допълнителни точки, например 35%. 35% за братя/сестри, породени, близнаци и 30% социална квота. Никой не казва, че миналогодишният вариант беше ок.

# 289
За училищата е още по-зле, защото там няма 2 години разлика, а всички братя и сестри са с предимство. Вероятно, като се уеднаквят критериите, и те ще бъдат атакувани.

За мен поне “бонусите” за хронично болни (ама наистина с хз, не с алергичен ринит или ад), както и точките за сираци,полу-сираци, нямат нищо общо с бонуса, че някой си е родил децата с малка разлика. Последното макар и да създава логистични затруднения на семейството, е чисто лично решение. Както и решението семейство да има повече от едно дете, но с голяма разлика. Ползите за обществото са еднакви, все е семейство с две деца. Така че нищо не се насърчава или обезсърчава нито с такъв бонус, нито с премахването му.

# 290
Е, ми така кажете. Имам неженен френд с 2 деца. Ще му звънна да станем многодетни за класирането. И без това май верно нещо ще се разделя с жена си.
Да се смееш ли, да плачеш ли.

Още се ядосвам, че навремето не съм се сетила и не съм взела назаем накой двудетен татко от квартала. Като не мога да се водя самотна майка, поне да съм многодетна. И с максимален брой точки щяхме да се бетонираме, и децата щяха да са приети навсякъде. И после - кой откъде.
Съжалявам, но малко така ми звучат нещата с ''многодетните домакинства''.

# 291
Догодина сигурно ще има промени с новите предложения.Отново ще се събират, ще отчитат работа, някой ще обжалва и така.....сладка работа Simple Smile.
Не е точно така, че е все едно за обществото дали се раждат по-малко или повече деца. Например ако има повече деца един ден ще ви  плащат пенсиите.Ако има повече деца ще има повече инвестиции в БГ,защото ще има работна ръка.

Nephrite , двутетният татко трябва да е с присъдени родителски права (много рядък екземпляр) и поради това предполагам, че ще е много взискателен Simple SmileSimple Smile, едва ли ще се даде за сини очи Simple SmileSimple Smile

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 11:41 от malinkap

# 292
  • София
Догодина сигурно ще има промени с новите предложения.Отново ще се събират, ще отчитат работа, някой ще обжалва и така.....сладка работа Simple Smile.
Не е точно така, че е все едно за обществото дали се раждат по-малко или повече деца. Например ако има повече деца един ден ще ви  плащат пенсиите.Ако има повече деца ще има повече инвестиции в БГ,защото ще има работна ръка.

Никой не мисли за обществото. Няма мисъл за бъдещето.

Ето сега съм вкъщи пиради второто си майчинство. Вместо да се върна на работа трябва да остана да гледам второто си дете, защото не вярвам да има късмета да го изтеглят на томболата. Все пак за 4 места се борят 40 деца. Реално погледнато обществото има нужда от мен да работя, защото съм осигурена добре, нооо не аз ще остана в неплатен отпуск.

Ще кажете, че това е частен случай. Да, такъв е донякъде, но не съвсем.

# 293
Има нужда от теб с твоята квалификация, но както казах по-напред тук се мисли на парче......година - четери..Лошото е,че като гледам и навън почти не останаха спокойните места
Аз мисля, че трябва да вдигнат заплатите на сестри,леки, учителки в детски градини, за да  са по-мотивирани.Не,че не може да се направи с увеличение на таксата с 5-10 лева да кажем.

# 294
  • СОФИЯ
Не е частен случай. Много майки се връщат на работа и почти цялото им месечно възнаграждение отива за частно ДЗ или гледачка. Правят този избор и за да не загубят работата си.
Не само мисъл, липсва и каквото и да е планиране. Има срив в раждаемостта. Ясно е, че децата родени тази година след две години ще имат нужда от ясла. Никой от институциите дори не си мръдва пръста да извади данните и да ги разпечата, камо ли пък да предложи нещо по въпроса. И така е вече 10 г. Децата на една от мамите от СНБМ, която преди 7 г. беше член на РГ сега вече са студенти.

# 295
Може би е редно да споделя, че вчера получих следното уведомление от ИСОДЗ:

''Във връзка с предоставянето на оригинали на необходимите документи за прием на деца в общинските детски градини, подготвителните групи в общинските училища и в първи клас, ви уведомяваме следното:
1. Съгласно Наредбата за прием на деца в общинските детски гарадини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, оригинал на документ се изисква в случаите, че родителят е ползвал предимство за прием на детето му по критерии:
- критерий 1 „Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община на един от родителите/настойниците“;
- критерий 2 „Постоянен или настоящ адрес на територията на административния район на детската градина/училището“;
- критерий 15 „Дете, което живее в семейство/домакинство с три и повее деца“.
ОРИГИНАЛИТЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ПРИ ЗАПИСВАНЕ НА ДЕТЕТО.

2. Съгласно т. 7.2. от Система на прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община оригиналът на удостоверението за завършено предучилищно образование и оригиналите на необходимите документи за доказване на ползваните критерии за прием в първи клас се предоставят ПРИ ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИКА.''

Може би тази информация ще е полезна и за някой друг.
Конкретно за моя казус - припознато дете от баща чужденец, който не живее с нас, считам че не е необходимо да представям негова лична карта, тъй като де факто не ползвам никаква точка от негова страна. Детето си кандидатства с изцяло мои точки.
На вас така ли ви звучи?

# 296
И аз получих такова съобщение. Вероятно е до всички с профил в ИСОДГ

# 297
Даже 2 пъти един след друг го получих.

# 298
Аз не съм получила, но още не съм редила кандидатури и дефакто не ме смята за кандидатстваща. Сигурно затова.

# 299
  • София
И аз получих такова. И да попитам - четох, четох и мисля, че знам, но все пак - ние кандидатстваме с постоянен адрес. Освен моята лична карта, друг документ трябва ли да предоставя за удостоверяване на адреса? Трябва ли да вадя документ от общината или личната ми карта е достатъчна?

Общи условия

Активация на акаунт