Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 480
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • СОФИЯ
Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.
Ето ги 10те % 23 по 10% = 2,3.
Кой и как обаче "завишава" не намирам. Няма препратки от тази разпоредба.

# 406
  • София
Здравейте, интересува ме кога свободните места от социалната опашка и опашката за деца с ХЗ се прехвърлят към общата опашка?

Благодаря!

# 407
Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.

С решение на ПС Simple Smile

# 408
  • СОФИЯ

С решение на ПС Simple Smile
На какво основание? Да се се окаже че е в основните правомощия на ПС за взимане на решения относно....
Разпоредбата е специфична и се отнася само до ДГ, а ПС има и в училищата.
Ако действително е с решение на ПС, трайната съдебна практика е че те не подлежат на обжалване по съдебен ред, освен за изрично определените, напр. за налагане на наказание.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 19:03 от мама САННЯ

# 409
не помня. мисля, че пак в наредба за финансиране на институциите беше записано. всъщност тези 2 бройки са замислени има за СОЦИАЛНИТЕ случаи, които приемаме през РГ. поне по думите на учители Simple Smile

# 410
  • СОФИЯ
Думите ги остави, те в нормативната уредба не успяват да разпишат разпоредбите както трябва. После изобщо не е ясно как ги прилагат и най-вече никой не понася санкции при нарушения.
Поне е лесно да им драснем едно запитване по въпроса.
Някой ползвал ли е скоро виртуалното деловодство на СО, преди години приемаше много ограничен брой символи и после проследяването беше кошмар. Да не говорим, че точно наредбата за финансирането се прилага в цялата държава.

# 411
За близнаците - явно открай време е такава практиката - да се приемат двамата, не вярвам те да наводнят градините с присъствие.
Мен лично ме смущава разминаването между наредбите за прием в сдя и градините.
Като цяло, намирам работата на СОС за изключително мърлява и по тази причина съм "за" обжалване и продължаване на производството във ВАС.

# 412
  • СОФИЯ
Току що обсъдихме в СНБМ, че няма достатъчно време да помолим модератор да пусне анкета. Ще изчакаме още мнения до утре ранен следобед, но май вървим към обжалване на това определение. Да има възможност в сряда да депозираме в АССГ.
Молбата по другото определение не вярвам да ви е интересна. Готова е, в деня преди депозиране на жалбата таксата за ДВ е внесена, оригиналът на платежното е по делото, Приложение № 5 към самата жалба. Ако все пак ви интересува ще копирам.

# 413

Не съм чела новата за СДЯ подробно, но доколкото си спомням разминаване има само в частта за уседналост догодина. Но то няма как да искаш 2г, като детето може и да не е било заченато. Това би трябвало да се ревизира и за яслените групи в ДГ.
Иначе СДЯ и ДГ са към различни министерства, оттам и отделните наредби.
А че е им е мърлява работата, мърлява е, не вярвам някой да мисли другояче.

# 414
  • Sofia
Здравейте, интересува ме кога свободните места от социалната опашка и опашката за деца с ХЗ се прехвърлят към общата опашка?
Свободните места от социалната опашка се прехвърлят още на първо класиране. Свободните места от ХЗ остават за второ класиране. Прехвърлят се с решение на работна група, миналата година това се случи есента.

# 415
второ класиране не е ли 2 седмици след първо или греша?

# 416

Не съм чела новата за СДЯ подробно, но доколкото си спомням разминаване има само в частта за уседналост догодина. Но то няма как да искаш 2г, като детето може и да не е било заченато. Това би трябвало да се ревизира и за яслените групи в ДГ.

Уседналостта, обаче явно ще важи и за яслените групи в детските градини. Кандидатстващите в градина деца също може да не са били заченати, макар и да става дума за уседналост на родителите.
Другото, което ми прави впечатление е определението за домакинство, което се разминава в двете наредби.  Струва ми се, че бидейки актове от по-ниска степен, не би трябвало дори да дават такова определение.
А, това че сдя и градините са под различни шапки, не ми се струва оправдание за несъответствия в двете наредби, които все пак се гласуват на едно място.
П.С. СОС дори имат една отменена наредба, в която отсъстват изцяло критериите, за които сега говорим - ни в общи, ни в социални са.
Аз, работейки в частния сектор, без работата ми по някакъв начин да е обществено значима, ако я върша така мърляво, освен че ще ми е неудобно от мен самата, ще бъда и уволнена...

# 417
има сериозен проблем с определенито на домакинство.Точки се дават на семейства, които не са многодетни, временно регистрират някое братовчедко дете и стават с 2 точки отгоре, което е неспраедливо.Като цяло трябва да се промени социалният критерий, но едва ли ще хване моето дете като ги гледам как действат на парче.За 2 години не разбрах как се гарантира 100% прозрачност на генерирането на числата за лотарията.
Тези хора ги уволняват по избори(че има такива вечно си стоят до пенсия) и идват други, които също не се справят кой знае колко добре по наблюдение от последните 10 - 15 години, така че .....кучетата лаят керванът си върви.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 10:49 от malinkap

# 418
  • София
И как точно ще се регистрира братовчедчето? Ще трябва и майка му да се регистрира на адреса. Пък и по АР ще видят, че не е на нито един от двамата родители, кандидатстващи в системата. Никъде не е казано, че живеещите под един покрив семейства, съставляват едно общо домакинство и могат да се ползват с предимствата на многодетните такива. Да не говорим, че адресът на едно дете е много важен за приема му в училище и хич не вярвам някой да си позволи да го сменя всеки месец заради едните точки за градина.

# 419

Уседналостта, обаче явно ще важи и за яслените групи в детските градини. Кандидатстващите в градина деца също може да не са били заченати, макар и да става дума за уседналост на родителите.

Това определено трябва да се промени за ДГ, то има доооста време до септември 2020, когато трябва да влезе в сила, не е нормално да се иска там. Аз лично не вярвам наредбата да остане в този й вид. Това с уседналостта са го вкарали за да си правят планове хората, без някой да помисли изобщо за яслените групи в ДГ. То мисленето там обикновено идва постфактум.

За домакинството съм го пропуснала... въобще ми е много мъглява там историята.

Общи условия

Активация на акаунт