Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 531
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • СОФИЯ
Домакинство се отнася само за многодетни. В БГ законодателството има легална дефиниция само за многодетна майка.

# 256
Защо за работещ родител не се взимат собствените родители? Изключително объркан казус. Ама ми се струва, че ако впиша съседа с едно дете в моя профил и е на моя адрес, ще стана многодетна майка, така ли?
Хем моите деца приети, хем съседчето. Нищо, че съседката не работи, нали аз и съседът работим.

# 257
  • Sofia
Домакинство се отнася само за многодетни. В БГ законодателството има легална дефиниция само за многодетна майка.
Те ако отглеждат 3-те деца в едно домакинство, са си многодетни.
ПС: В наредбата няма термин "Многодетна майка", има "Дете, което живее в семейство/домакинство с три и повече деца".
Защо за работещ родител не се взимат собствените родители?
Няма опция в системата да се добавят повече от двама родители. Домакинството се състои само от двама родители. Именно това е и идеята на "домакинството" - децата да са равни с тези от редовно семейство (ако мога да го нарека така).
Предполага се, че родителите, които са част от домакинството са разделени с биологичните и отглеждат децата си съвместно.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 16:54 от brin de muguet

# 258
Би трябвало да се впишат родителите, които присъстват в акта за раждане на детето 🙄
Нали и той се представя и при записване се сверява това дете на тия хора, вписани в системата ли е... Макар фактически да съжителства в друга конфигурация.

# 259
  • Sofia
Би трябвало да се впишат родителите, които присъстват в акта за раждане на детето 🙄
Да, и точно така ще направят. Таткото присъства в акта за раждане на собственото си дете.
Майката също присъства в актовете за раждане на децата си.
Няма изискване родителите да са едни и същи, точно затова в наредбата е въведен терминът "домакинство".

# 260
А с вписването на "друг" като родител, въвежда ли се трудовият статус на "другия"?
Питам от чисто любопитство. И как точно се доказва, че тези хора наистина живеят под един покрив с 3+ деца.

# 261
Добре де, ако се разделя с мъжа си и заживея в нов мъж (с дете, щото ме устройва, иначе не ми трябва), как ще се отрази с системата. Профилът ми вече няма да е актуален.

# 262
  • Sofia
А с вписването на "друг" като родител, въвежда ли се трудовият статус на "другия"?
Питам от чисто любопитство.
Не, не може, вече го написах. Данни (имена, адрес на семейството, ЕГН и трудов статус с работодател) се въвеждат само в профилите на двамата родители от домакинството. Другите просто фигурират в профилите на децата като "друг" без нищо повече,. Просто за индикация, че в акта за раждане на детето фигурира името на друг родител, а не на втория родител от профила в ИСОДЗ.

Добре де, ако се разделя с мъжа си и заживея в нов мъж (с дете, щото ме устройва, иначе не ми трябва), как ще се отрази с системата. Профилът ми вече няма да е актуален.
Ще си го актуализираш като пишеш до ИСОДЗ чрез обратна връзка.
Цитат
1.12. Искам да направя регистрация на детето си, но не мога да въведа данните за бащата, тъй като той фигурира вече в друг семеен профил. 
Направете регистрация на детето си в системата, без да въвеждате бащата, след което ни изпратете ЕГН и трите му имена чрез формата за обратна връзка, за да го добавим в семейния профил.
https://kg.sofia.bg/isodz/faq;jsessionid=FBC1B7985FBB43B2D1B91D703CB7D763

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 17:13 от brin de muguet

# 263
Пък аз така се радвах, че има бонус за това, че съм родила деца с разлика по-малка от 2 г. и първото ми дете получава реален шанс да влезе в яслата. Без тази точка отива в томболата....
Ами в крайна сметка защо не се премахнат всички точки и критерии и не се въведе една абсолютна лотария за кандидатстване? Ето така няма да има нито едно дете с предимство и всички ще са равни. Вместо да се правят сметки и скандали кой колко е дискриминиран, завърта се колелото на късмета и някоя адреналинка от общината съобщава кои са печелившите деца. Другите получават "опитай пак".

# 264
Не, не може, вече го написах. Данни (имена, адрес на семейството, ЕГН и трудов статус с работодател) се въвеждат само в профилите на двамата родители от домакинството. Другите просто фигурират в профилите на децата като "друг" без нищо повече,. Просто за индикация, че в акта за раждане на детето фигурира името на друг родител, а не на втория родител от профила

Ясно. Но тогава как се спират злоупотребите като примера по-назад с вписване на комшията, че децата да станат три... адресите на децата също могат да се сменят лесно.
Това ще се рестриктира с уседналостта догодина, ама сега...

# 265
  • Sofia
Ясно. Но тогава как се спират злоупотребите като примера по-назад с вписване на комшията, че децата да станат три...
В интерес на истината нямам идея.

Направих си експеримент - в нашия профил избрах за сина ми "Баща - друг" и за дъщеря ми " Майка - друга". По този начин децата ни вече не са общи. Добавих една кандидатура на сина ми за ПГУ и резултатът е - в необходими документи искат акта му за раждане, в който да фигурира моето име и името на друг баща. Искат личните карти - моята и тази на мъжа ми (въпреки, че сега не му се води баща) и служебни бележки от работодател на мое име и на името на мъжа ми (който, естествено, вече не му се води баща). Получаваме точки за работещи родители. Не искат никакви документи от страна на биологичния баща (нито лична карта, нито служебна бележка от работодател), защото той не е част от нашето домакинство.

Всеки може да го разиграе този сценарий, стига да има вече две деца в семейния профил.

# 266
тоест няма никакво значение дали си работещ или неработещ родител с тази схема?Ханал си "гадже" 1 седмица преди класацията, живеете у тях (то има 2 деца , ставате многодетни), мъжа ти....няма значение сега сте при гаджето.После се връщаш  при мъжа ти след класацията.

# 267
  • София
Системата е пърфектна,защо се съмнявате не ви разбирам.

# 268
Е, ми така кажете. Имам неженен френд с 2 деца. Ще му звънна да станем многодетни за класирането. И без това май верно нещо ще се разделя с жена си.
Да се смееш ли, да плачеш ли.

# 269
децата се водят на майката по принцип, в нейното домакинство ако не са водени дела, тъй че френда трябва да е с деца. За мен това е пробив на системата и трябва се реагира преди класацията.

Общи условия

Активация на акаунт