Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 494
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
Мама Сання, сметките не са точно верни, защото :
1. Директорите имат право да добавят едни 10% отгоре, съответно групите масово не са по 23 деца, а по 25.
2. Хроничните и СОП са надпланов прием, защото иначе места няма да има за никого. И всички знаят, че е в разрез с наредбите, ама на кого му пука. За мен и това е нещо, което трябва да бъде обжалвано.
Така моята сметка за градини излиза: 25% (70% от 25 )) = 1/4* (25 -8) = 1/4 *17= 4.25 = 4 деца. Цяло дете отгоре, страхотно.

Ако смятате, че не е редно да остане сегашният вид, не виждам причина да не обжалвате. Може да отнеме и 3 години, важното накрая да има ефект.

# 391
М, защото ако ще се водят на две места чисто логистично е все едно дали втората градина/ясла ще е частна или държавна. Логистиката е основният довод да се дава точката, не финансовият фактор.

# 392
  • СОФИЯ
Мама Сання, честно казано, аз не виждам кой знае какъв смисъл да се обжалва. Знаеш, че всички класирания след първото са с някакви единични места. Ако спечелите обжалването ефект ще има за класиранията през септември, когато в общия случай братята и сестрите вече са приети.

От друга страна, ако отнеме две години производството, както за критерия баба/дядо...може би пък има смисъл от обжалването.

Отпадането на този критерий за мен е необходимо и освен това би бил и важен знак за аналогичния критерий за училищата. Защото там вече е ужасна история с предимството на брат/сестра почти без оглед на възрастовата разлика.
СНБМ не искаме да създаваме ситуация за кандидатстващите сега. От друга страна юристите сме на мнение, че "ситуация" вече е създадена от СО и СОС /поне да имаха очи да предоставят данните от симулацията/, а обжалването на определението е просто малка част от съдебното производство. Може пък ВАС да се произнесе преди 10.05 и в случай че не отменят определението на АССГ, производството си продължава по същество без спиране на предварителното изпълнение и независимо колко ще продължи като време.
Мама Сання, сметките не са точно верни, защото :
1. Директорите имат право да добавят едни 10% отгоре, съответно групите масово не са по 23 деца, а по 25. Сега приемат и изм. и доп. точно в тази наредба, още не са в сила, но е точно за увеличаване на бр. деца в група. Във ФБ група има доста против това, май дори направиха петиция по въпроса. Тези 10% и на мен нещо ми се въртят в главата, в разпоредба на кой НА са уредени?
2. Хроничните и СОП са надпланов прием, защото иначе места няма да има за никого. И всички знаят, че е в разрез с наредбите, ама на кого му пука. За мен и това е нещо, което трябва да бъде обжалваноНяма такова понятие "надпланов", в кой НА?.
Така моята сметка за градини излиза: 25% (70% от 25 )) = 1/4* (25 -8) = 1/4 *17= 4.25 = 4 деца. Цяло дете отгоре, страхотно.

Ако смятате, че не е редно да остане сегашният вид, не виждам причина да не обжалвате. Може да отнеме и 3 години, важното накрая да има ефект.

# 393
Някой има ли идея откъде е дошло предложението допълнителна точка да получат само кандидатстващите в същото детско заведение, в което е записан по-голям брат/сестра?

То винаги е било така. Идеята е двете деца да са на едно място.

Мамма Сання, в симулацията вкарахте ли и децата с точка от СДЯ, те в момента са с равен брой точки с децата по спорните критерии?

СОП не са надпланови, ХЗ са.

# 394
Мама Сання, като се тръгне в посока отмяна на критерий по съдебен ред, дали ще е за тази кампания или по време на следващата, или по-следващата, все има вероятност да се създаде ситуация. Да, може окончателното решение да излезе преди да е стартирала някоя от следващите кампании, ама може и насред нея да излезе. Критерият без съдебно решение едва ли ще бъде премахнат, така че гаранция-Франция, че ще мине без ситуация.

# 395
  • София
М, защото ако ще се водят на две места чисто логистично е все едно дали втората градина/ясла ще е частна или държавна. Логистиката е основният довод да се дава точката, не финансовият фактор.

Не я разбирам тази логика! Как ще е все едно дали ще е частна или държавна.
Защо моето второ дете трябва да е ощетено в момента? само защото сестра й посещава градина, в която тя не може да кандидатства. Да, и аз искам да са на едно място, но не зависи от мен.

Излиза, че, ако беше в ОДЗ всичко щеше да е ОК и да има точка и съответно прием, но защото е в градина не може и трябва да отиде в частна. Това е чиста форма на дискриминация.

# 396
  • СОФИЯ
Някой има ли идея откъде е дошло предложението допълнителна точка да получат само кандидатстващите в същото детско заведение, в което е записан по-голям брат/сестра?

То винаги е било така. Идеята е двете деца да са на едно място.

Мамма Сання, в симулацията вкарахте ли и децата с точка от СДЯ, те в момента са с равен брой точки с децата по спорните критерии?

СОП не са надпланови, ХЗ са.
Какво е това "надпланов" и от СО съм чувала да го спрягат на РГ, къде е уредено и евентуално определено по друг начин?
Симулацията направиха СО, с данните от 11.05.2018 г. Т.е. от действащите тогава критерии преместиха трите спорни от СК в ОК, останалите критерии както са действащи към тази дата 11.05.2018 г. Отначало представиха данните само в цифри, след наша молба обърнаха и в процентно отношение. Това са резултатите.

Не знам каква точно е идеята и защо само ограничена възрастова група братя и сестри следва да ползват тези критерии, но отлично знам кои 2 НПО и 1 ФБ група са "ЗА" тази промяна. Двете НПО са с финансиране от СО, ФБ групата просто няма юрид статут, не е ЮЛНЦ. Няма да пиша за стотен път кои са причините аз лично да се присъединя именно към СНБМ.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 15:00 от мама САННЯ

# 397
В такъв случай в тези 75% за децата с повече точки, влизат и децата от СДЯ. Едва ли са били така добри да дадат и техния процент.
Надпланов го ползват за прием над норматива от 25.

Специално за тези критерии, аз лично само бих спечелила от миналогодишната наредба. Моето е с точка от СДЯ, изобщо нямаше да се налага да мисля за жребий.
Но пък симпатизирам на ФБ групата по този въпрос. Смятам че е напълно редно децата в градинска възраст да посещават едно заведение там, където това е възможно.
Ами те си бяха в общите и преди, само близнаците бяха в социалната.

# 398
Сега не намирам никъде в наредбата за надпланов прием. Почти съм убедена, че ако се изтегли само единият близнак и другият влиза като "надпланов", ама и това го няма никъде формулирано.
МамаСання, иначе какво Ви е обяснението, че децата са масово по 30-35 в група? В групата на сина ми са 31 по списък. Не знам другата трета група колко са, но има обявени и 3 свободни места за съответната градина, т.е. счита се че 31-33 деца е напълно нормално да са в група. Как издържат учителите и какво точно научават в подготвителната група само можем да предполагаме.

# 399
Приетите през РГ също са над тези 25 официално обявени места, няма как иначе. Това е "надпланов" прием.

# 400
  • СОФИЯ
Питам, за да се ориентирам къде е уредено, ако изобщо е, тези 10 % вероятно някога някъде са съществували. За съжаление, нито аз, нито останалите мами от СНБМ имаме достатъчно свободно време за да ровим. Всички сме работещи мами с деца и ММ Simple Smile Никоя от нас не работи в сферата на образованието или нещо свързано с МТСП или местна власт.
С правно-иф система с която работя това понятие "надпланов" по темата излиза само в едно съдебно решение 

Решение № 1398 от 05.3.2019 г. по адм. д. № 55 / 2019 г. на Административен съд - София 

Чл. 13, ал. 2 ЗДОИ Чл. 13, ал. 4 ЗДОИ Чл. 37, ал. 1, т. 1 ЗДОИ Чл. 37, ал. 2 ЗДОИ Чл. 40, ал. 2 ЗАКОН ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ Чл. 40, ал. 3 ЗДОИ 
Производството е по реда ... даващи основание за надпланов прием на ученици в V ...

Явно терминът е неточен или не съществува подобен в действащата нормативна уредба.

# 401
В правилата за дейността на работната група е посочено, че приемът на деца чрез нея е над нормативния брой.
В самата наредба за прием, пък пише, че се приема и втория близнак, ако единият е приет - тоест, завоалирано също е над нормативно определеният максимум.
Съдейки по броя свободни места, ХЗ са над този норматив - в яслени групи са обявени 18 места (ск+ок) и отделно 3 за хронични заболявания.

# 402
  • СОФИЯ
В правилата за дейността на работната група е посочено, че приемът на деца чрез нея е над нормативния брой.
В самата наредба за прием, пък пише, че се приема и втория близнак, ако единият е приет - тоест, завоалирано също е над нормативно определеният максимум.
Съдейки по броя свободни места, ХЗ са над този норматив - в яслени групи са обявени 18 места (ск+ок) и отделно 3 за хронични заболявания.
За близнаците не следва да е проблем. Мисля че го има и на други места в нормативната уредба, за прием в у-ще, университет и т.н.
За приема на ХЗ над тези 23 определени в наредбата, някой поставял ли е въпроса офиц, независимо дали като ФЛ или ЮЛ? Точно чл. 53, съответно Приложение № 7 не са изм. и доп. от приемането на наредбата 10.10.2017 г.
РГ за прием е различна от т.нар. разширена РГ. За съжаление в последните месеци не ми е оставало време да участвам в заседанията на РГ за прием. От качените на сайта на ИСОДЗ протоколи обаче виждам редица нарушения. Знам че са гласувани против от НПО, но резултат няма.
За разширената РГ последният качен протокол е от края на септември 2018 г. От СНБМ сме наясно кои са причините, независимо че протоколите са съвсем схематични.

# 403
За 10-те процента миналата година, когато кандидатствах с малкия, го четох някъде. Точно миналата година беше прието, че ще важи и за яслени групи. Явно до миналата година е важало само за градински групи. Ще се поразровя довечера, когато имам малко повече време.

# 404
Аз следя класирания от 2016 година. За детските градини, в които децата ми са имали/имат някакъв шанс за прием, до сега не съм виждал група с по-малко от 30 деца. И за това смятам, че при приложената статистика - 23 - 6 (соп + хз) - 5 (ск) - 9 (ок 6, 7, 8 ) = 3 трябва да бъдат добавени и 7 деца нпитивн™ - неизяснен прием и такъв извън всякакви наредби. За мен при така поставени числа е очевидно в каква посока трябва да се работи.

От друга страна аз подкрепям точките за брат/сестра заради ежедневното друкратно неудобство в случай на посещаване на различни детски заведения. Така или иначе истинският проблем е недостатъчното свободни места. И този проблем не се адресира от години от хората, в чиито правомощия е.

А във връзка с обжалването не ми става ясно дали целта е още за класирането през месец май да се сменят последните правила от март месец?

Общи условия

Активация на акаунт