Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 451
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • СОФИЯ
30% бяха, 40 ги направиха лятото, сега пак крачка назад. Вместо да строят градини, настройват едни родители срещу други...

На сайта на СО, последната отменена наредба, която виждам е от март 2018г, в нея са 40%. Следва, че ако сега се отмени обжалваната част от новата наредба, би трябвало да се работи по тази. Ако не е така, то сметката е друга.

В правно-информационните системи актовете на местната власт често ги няма или не са актуализирани. Аз работя с Лакорда и сега погледнах, не е актуализирана наредбата за прием с новите промени. Само тези от 2018 г.

НАРЕДБА за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община

Приета с Решение № 82 по Протокол № 48 на Столичния общински съвет от 22.02.2018 г., в сила от 19.03.2018 г., доп. с Решение № 270 по Протокол № 52 от 26.04.2018 г.; изм. и доп. с Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г.; изм. с Решение № 641 по Протокол № 59 от 13.09.2018 г.

т.е. тогава чл. 14, ал. 5 е следната (5) В детските градини/училищата, за групите с прием от началото на новата учебна година, на първо класиране с предимство се класират децата по социални критерии, които не могат да бъдат повече от 40 % от общия брой на обявените свободни места.
Актуалните аз гледам от сайта на СОС.

# 466
Симулацията е показала спрямо сегашното положение 25% за деца без спряганите критерии.

Нека ги видим тези данни от симулацията, защото това просто няма как да е вярно.

# 467
  • СОФИЯ
Аз много отдавна искам да се самопризнаят за резултата от тази симулация, но като не кандисват доброволно ще стане по време на съдебното производство. Кофтито е, че първото с.з. е насрочено едва за 13.09. Имаме идея какви задачи да поставим на експертизата, но естествено може да помагате когато дойде моментът. Виждам че сте ОК с процентните изчисления, за разлика от мен лично. И в СНБМ има мами, които смятат добре, но повече очи и идеи никога не са излишни.
На заседанието на РГ имаше и представители на други НПО, те също са наясно с резултатите. Една от майките пише тук, дори писа онзи ден, ако има желание може да потвърди какви данни представиха тогава.

# 468
Не държа на всички данни. Бройката деца, заявили поне един от критерииите (нали се натрупваха тогава), би ми била достатъчна за да спра да дълбая. Останалите данни от класирането са публични и дори аз мога да сметна какъв % биха били, ако всичките влезнат по ОК.
Не мисля, че тези деца са ЧАК толкова много, това е.

# 469
Аз всъщност съм изненадана, че дори деца са 12т. имат шанс за яслените групи. Проблемът е за децата , които миналата година не са били изтеглени и тази година отново са с 12т. ( набор 2016). При тях на малко места жребият ще бъде за 12т..Там дори 13т.  не гарантират прием. Но общината твърди, че за градините почти няма проблем, големи оптимисти са.

# 470
  • СОФИЯ
Оптимисти...много нежно се изразяваш Innocent Сега на 10.05 за пред медиите пак ще разбият данните по набори, за да не звучат числата смущаващо и всичко заспива, недостиг няма. Това че хиляди деца /миналата 2018 г. 5999/ са кандидатствали и не са приети, аре са голяма работа, кво толко скачат майките. Простете за изказа, но от години това много ме дразни, пасът в репортажите на медиите също.

# 471
Аз всъщност съм изненадана, че дори деца са 12т. имат шанс за яслените групи. Проблемът е за децата , които миналата година не са били изтеглени и тази година отново са с 12т. ( набор 2016). При тях на малко места жребият ще бъде за 12т..Там дори 13т.  не гарантират прием. Но общината твърди, че за градините почти няма проблем, големи оптимисти са.

Имат, особено в СДЯ тези с 13 са малко, те се редят в ДГ с яслени групи, там може и да са на жребий.
за 2016 - 13т не на едно място ще са на жребий. Но пак според района и привлекателността на градината Wink Жребий за 13т ще има в най-тегавите райони и в най-желаните градини. И пак в зависимост има ли, или няма СДЯ и колко деца излизат от там. По филиалите, дори в Триадица, може да се случи да има жребий и за 11т.

# 472
Ох, май само аз не се притеснявам за местата. С 12 точки сме, но изобщо не държа детето(на 3 г) да влезе в държавна градина. Ако го приемат - ОК, ако не - към частната. Няма такъв гърч държавна ясла и градина за по-малките. Изпитали сме го с баткото и 97% от приятелските семейства яко се гърчат с болести. То не бяха бронхит, алергии, пневмония, денонощно трепериш, коремни вируси, ушни вируси.... Нещо, до което малкия да чукна на дърво не се е докосвал, освен по 2-3 хреми на година.

Капката, която преля чашата - вече 1 година градините в нашия район са с 60(ШЕЙСЕТ) деца в група. Питах няколко майки и баби това сериозно възможно ли е??? Да, влизали са вътре - легло, до легло, нищо друго. Ами няма как да стане.

# 473
Ох, май само аз не се притеснявам за местата. С 12 точки сме, но изобщо не държа детето(на 3 г) да влезе в държавна градина. Ако го приемат - ОК, ако не - към частната. Няма такъв гърч държавна ясла и градина за по-малките. Изпитали сме го с баткото и 97% от приятелските семейства яко се гърчат с болести. То не бяха бронхит, алергии, пневмония, денонощно трепериш, коремни вируси, ушни вируси.... Нещо, до което малкия да чукна на дърво не се е докосвал, освен по 2-3 хреми на година.

Това е абсолютно до дете. Дъщеря ми боледуваше повече в частната, отколкото в държавната. Тя също боледува самос хрема, но от частната си носеше чудни бактерии, докато в момента, за щастие, това го няма.

# 474
Не е правило, зависи от детето. Моето за 2г в държавна ясла не е боледувало кой знае колко.

Къде е това 60 в група? Да не са 2 групи по 30? Или пък да има ремонти и децата временно са събрани в една сграда?

# 475
Освен до дете (относно болестите) е и до пари.

# 476

Кое е до пари? Боледуването?

# 477
  • София
Капката, която преля чашата - вече 1 година градините в нашия район са с 60(ШЕЙСЕТ) деца в група. Питах няколко майки и баби това сериозно възможно ли е??? Да, влизали са вътре - легло, до легло, нищо друго. Ами няма как да стане.
А да подадете официален сигнал? Ако това е истина.
Викането  и множеството въпросителни тук няма да имат ефект. 

# 478
30% бяха, 40 ги направиха лятото, сега пак крачка назад. Вместо да строят градини, настройват едни родители срещу други...

На сайта на СО, последната отменена наредба, която виждам е от март 2018г, в нея са 40%. Следва, че ако сега се отмени обжалваната част от новата наредба, би трябвало да се работи по тази. Ако не е така, то сметката е друга.

В правно-информационните системи актовете на местната власт често ги няма или не са актуализирани. Аз работя с Лакорда и сега погледнах, не е актуализирана наредбата за прием с новите промени. Само тези от 2018 г.

НАРЕДБА за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община

Приета с Решение № 82 по Протокол № 48 на Столичния общински съвет от 22.02.2018 г., в сила от 19.03.2018 г., доп. с Решение № 270 по Протокол № 52 от 26.04.2018 г.; изм. и доп. с Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г.; изм. с Решение № 641 по Протокол № 59 от 13.09.2018 г.

т.е. тогава чл. 14, ал. 5 е следната (5) В детските градини/училищата, за групите с прием от началото на новата учебна година, на първо класиране с предимство се класират децата по социални критерии, които не могат да бъдат повече от 40 % от общия брой на обявените свободни места.
Актуалните аз гледам от сайта на СОС.

Да, от септември било. Все пак, значи, ако ВАС отмени атакуваната част, то най-вроятно ще се работи с квоти 40/60, което чисто аритметично е същият прием. Но, надявам се, юридически да е издържана. 
За съжаление, по-големият проблем е спазването на наредбата, отколкото нейната коректност като нормативен акт, както и вратичките и неяснотите, които оставя.
На мен също ми се иска да я видя тази симулация, чисто статистически ми се струва некоректна, но ако се вземе за отправна точка, принципно такива би трябвало да са цифрите.

# 479

Кое е до пари? Боледуването?
Не Grinning частната ясла. Малко криво се изразих. Исках да кажа като продължение, че освен до дете що се отнася до боледуването в частна ясла спрямо държавна е и до пари също така.
Има много приятни частни ясли с по 6 деца в група и супер условия, но трябва да работя само за таксата на месец.

Общи условия

Активация на акаунт