В тази статия ще научите кои материали и технологии правят един матрак качествен. Ще ви разкажем за видовете пружини и видовете пяна, за тенденциите при #текстилите и #калъфите.

СЪСТАВ
Най-често матраците са със сърцевини от пяна, пружини тип „бонел“, индивидуално пакетирани пружини, мемори #пяна.
Каква е разликата между пружини тип „бонел“ и пружини тип „покет“?
Най голямата разлика между тях е в начина на закрепване. Пружините тип „бонел“ са от закалена стомана и са свързани в цял пакет с метални връзки. Индивидуално пакетираните пружини Pocket Spring са опаковани индивидуално в джобчета от плат и са залепени едно за друго.
Матраците с бонел пружини се деформират лесно, особено по краищата, и предразполагат събирането на прах във вътрешността на матрака. Когато единият от партньорите се върти, другият също го усеща. Индивидуално пакетираните покет пружини (Pocket Spring) имат страничен борд от пяна, който предпазва матрака от деформация и поддържа пружинния пакет по-стабилен.Видове пяна
Високоеластичната пяна има висока плътност и еластичност, които дават различни ползи за пълноценния и здравословен #сън. Едно от основните ѝ предимства е, че постоянната и проветривост не позволява задържането на влага и не създава среда за алергени. Тя може да бъде по-мека или по-твърда, да има релеф или прорези и да се комбинира по различни начини в един матрак или възглавница. Матраците с ядра изцяло от пяна са антиалергични, антиакарни, не задържат прах и поддържат високо ниво на хигиена.

●   Твърда високоеластична пяна
Осигурява правилна опора на гръбначния стълб, като по този начин се предотвратяват изкривявания и болки. Материалът е изключително издръжлив. В продуктите на Magniflex тази пяна е с наименованието Elioform.

●   Умерено твърда - мека високоеластична пяна
Отнема напрежението от тялото и в комбинация с други материали като Elioform, мемори или гел пяна помага на тялото бързо да се адаптира към матрака и да намери най-удобната позиция за сън. В продуктите на Magniflex тази пяна е с наименованието Eliosoft.●   Мемори пяна
Разработена е от НАСА през 70-те години, за да запази здравето и повиши комфорта на астронавтите при излизане извън земната орбита. При матраците и възглавниците мемори пяната разпределя равномерно тежестта на тялото. Съществуват различни видове мемори пяна. Можете да разпознаете добрата мемори пяна по следните предимства:
- Реагира първо на натиск, след което на топлина. Това ви позволява да намерите бързо удобната позиция за сън, защото тялото ви ще потъне в пяната веднага, след като легнете, а не след известно време, когато матракът се затопли.
- Разпенването на пяната е постигнато по екологичен начин чрез вода, а не с помощта на химикали.

●   Гел пяна
Съчетава предимствата на два иновативни материала – високоеластична пяна и гел. Разпределя равномерно тежестта на тялото и гарантира изключителен комфорт. Това е “дишаща” пяна, която осигурява постоянно суха среда и усещане за свежест и прохлада и е особено подходяща за хора, на които често им е топло, когато спят.Видове текстили
Текстилите на матраците се сертифицират за безвредност към човешкото здраве и околната среда – не позволяват развитието на акари и задържането на прах. Те могат да имат терморегулиращи свойства или да съдържат естествени материали като алое вера, памук, бамбук и други.

Обработка със сребърни йони
Третировката на текстилите с благородни метали нормализира кръвообращението и има антистатично действие. Сребърните йони възпрепятстват статичното електричество и не позволяват задържането на прах. Осигуряват пълна защита от акари и бактерии.

Бамбукови нишки
Текстилът с бамбук е мек и нежен на допир. Структурата на бамбуковите влакна осигурява постоянна циркулация на въздуха и не позволява задържането на влага. Бамбуковата тъкан поддържа телесната температурата.

Малва
Малвата е растение, което цъфти с нежни пурпурни цветчета. Тя има противовъзпалително действие. Благоприятства нервната система и успокоява.Някои от последните иновации в текстилите са:

Текстил Outlast®
Влакната на патентования от НАСА Outlast® текстил съдържат милиони микрокапсули от специален восък и имат терморегулиращ ефект. Когато си лягате, те отнемат излишната топлина от тялото ви и я задържат в себе си. В течение на нощта телесната температура се понижава, а восъчните микрокапсули отдават събраната топлина, като така възстановяват комфортния температурен баланс, предотвратявайки изпотяването и претоплянето по време на сън.

Текстил LENPUR
Текстилът LENPUR е с дървесни влакна, които придават меко и кадифено усещане. Ако търсите “дишащ” текстил, заложете на високата проводимост на целулозата, която регулира телесната температура.

Разгледайте матраците и възглавниците на Magniflex на сайта ни или ни задайте въпрос в консултативната тема, за да ви помогнем с допълнителна информация.

#Magniflex
#ЕкспертиВСъня
#ЗдравословенСън

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 12:24 от Редактор***